V oddaji Iz našega studia: Soboški ekran je župan Mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek tokrat obiskal improvizirani studio TV IDEA na Kmetijsko-živilskem sejmu Agra v Gornji Radgoni.

V zanimivem pogovoru je Jevšek med drugim spregovoril o sodelovanju z avstrijsko občino Bad Radkersburg, svojem obisku priljubljenega radgonskega sejma, pa tudi o nedavni državni proslavi ob stoti obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, ki se je odvila v Beltincih.

Slovesnost je ocenil za izjemen dogodek, ki je odlično uspel. Kot ugotavlja, je Prekmurje z okroglo obletnico zgodovinskega dogodka tudi v medijih končno našlo svoj prostor. Ob tem je izrekel čestitke organizatorjem, Občini Beltinci in Ministrstvu za kulturo za velik logistični zalogaj.

Prav tako se je zahvalil Ljubljančankam in Ljubljančanom z županom Zoranom Jankovićem na čelu za nov Prekmurski trg, ki je zrasel v bližini Ambroževega trga ob Ljubljanici. Opomnil pa je še, da novo spominsko obeležje v prihodnosti pričakujemo tudi v središču mesta Murska Sobota.

V nadaljevanju oddaje je soboški župan spregovoril o okrepljenih prizadevanjih za ustanovitev pokrajin v Sloveniji, ki bi po njegovem mnenju lahko bile rešitev za pretirano centralizacijo Slovenije:

»Mi potrebujemo pokrajine zaradi tega, ker se je Slovenija preveč centralizirala. Občine čakamo na prostorske načrte po sedem let. Veliko dovoljenj je vezanih na različna ministrstva, ki krožijo od mize do mize. Pa da ne bo narobe razumljeno – saj ti ljudje delajo, ampak pokrajine bi za svoje območje lahko hitreje in učinkoviteje ukrepale. Evropske projekte, evropska sredstva bi pokrajine lažje črpale kot posamezna občina. In zdi se mi, da s tem – z ustanovitvijo pokrajin – državo približamo ljudem. In to je naš cilj.«

V središču Murske Sobote bodo medtem znova zabrneli stroji, v prihodnjih mesecih bodo namreč stekla gradbena dela v okviru približno pet milijonov evrov vrednega projekta ureditve mestnega središča, razkriva Jevšek. Prav tako je bil objavljen razpis za idejnega projektanta za celostno obnovitev kanalizacije v mestni občini, s čimer želijo v občini med drugim ublažiti negativne učinke vremenskih ujm. Že te dni pa se nadaljujejo tudi dela na Tomšičevi ulici, Razlagovi in Stari ulici ter v primestnih naseljih.

Celoten pogovor si lahko zdaj ogledate v priloženem video posnetku ali na TV IDEA.

S spleta

Komentarji (0)

Starejše novice