Foto: Bobo
Preverili smo, kaj piše v poročilu Svetovne zdravstvene organizacije o sposobnosti Slovenije pri odzivu na izredne zdravstvene razmere, ki naj bi po besedah Janše vplivalo na odločitev Marjana Šarca, da odstopi pred začetkom epidemije.

Premier Janez Janša je na tiskovni konferenci ob obletnici vlade izpostavil, da je bila v Sloveniji pred štirimi leti delegacija Svetovne zdravstvene organizacije, ki je ocenjevala pripravljenost posamičnih držav na morebitno epidemijo

Janša poročilo videl šele po imenovanju Milana Kreka

»Ocenjevali so različne stvari in za večino področij je Slovenija dobila relativno slabo oceno, prejeli pa smo tudi predloge, na kaj se je treba pripraviti v primeru epidemije in ko danes gledamo nazaj, kaj je bilo do tega narejeno do leta 2020, lahko ugotovimo, da ni bilo narejeno nič, kljub zelo jasnim napotkom, ki jih je Svetovna zdravstvena organizacija dala slovenski vladi v tistem času,« je takrat poudaril premier in podal oceno, da naj bi bil to 'skriti motiv' za odstop Šarčeve vlade ob spoznanju, da je pred vrati epidemija novega koronavirusa. 

Janša je stališče ponovil še v intervjuju na Planet TV, kjer je povedal, da je to poročilo videl šele ob zamenjavi vodstva na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, saj da so ga prej skrivali.  

»Dobili smo precej slabo oceno, iz tistih priporočil pa vlade od 2017 do 2020 niso naredili nič in to je bil po mojem mnenju tudi eden od razlogov, da se je puška vrglo v koruzo,« je vnovič podal oceno o odstopu Šarca aktualni premier.

Tuji strokovnjaki sodelovali z znano domačo stroko

Kot izhaja iz 82 strani dolgega poročila, ki smo ga pridobili v uredništvo s strani ministrstva za zdravje, so bili strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije v Sloveniji med 5. in 9. junijem leta 2017 v okviru skupne zunanje evalvacije (JEE) temeljnih zmogljivosti Mednarodnega zdravstvenega pravilnika (IHR).

Gre pravzaprav za oceno zmogljivosti države pri preprečevanju, odkrivanju in odzivanju na tveganja za javno zdravje. Zunanji strokovnjaki so tako s pomočjo domače stroke, od takratne zdravstvene ministrice Milojke Kolar Celarc pa vse do imen, ki so postala prepoznavna tudi v epidemiji koronavirusa, kot so Nuška Čakš Jager, Bojana Beović, Miroslav Petrovec in Tjaša Čretnik Žohar, pregledali 19 tehničnih sklopov oziroma skupno 48 področij in jih ocenili z 1-5 ter podali morebitna priporočila za izboljšave.

V Sloveniji je bilo dvanajst področij ocenjenih z najvišjo možno oceno, 25 področij si je prislužilo štirico, desetim področjem so dali trojko, eno področje pa je dobilo oceno 2, ki predstavlja 'omejene zmogljivosti'. 

Vir: JOINT EXTERNAL EVALUATION OF IHR CORE CAPACITIES REPUBLIC OF SLOVENIA
Vir: JOINT EXTERNAL EVALUATION OF IHR CORE CAPACITIES REPUBLIC OF SLOVENIA

Pohvale na račun zdravstvenega sistema

V poročilu ugotavljajo, da ima Slovenija močan javno-zdravstveni sistem, ki je dobro vključen v nacionalno zdravstveno infrastrukturo in usklajen z nacionalnim programom za pripravljenost in odzivanje na izredne razmere. Zunanji strokovnjaki so pohvalili dobro zakonodajno podlago za upravljanje izrednih razmer in spretno izvajanje mnogih sistemov, a priporočili večjo usklajenost med ministrstvi in celovito obveščanje o tveganjih.

Izbrane besede so namenili tudi laboratorijski diagnostiki in nadzoru, ki da sta izpopolnjena in na voljo po celotni državi, toda priporočili večje medsektorsko usklajevanje in uporabo sodobnih elektronskih platform za zbiranje podatkov in analizo, kar bi izboljšalo pravočasno in celovito odkrivanje morebitnih izbruhov bolezni.

Strokovnjaki dobri, a jih je premalo

Ravno tako so pohvalili usposobljeno zdravstveno osebje, ki da je predano in motivirano, a opozorili na potrebo bo širšem in večjem kadru. V času poročila je imela Slovenija namreč 11 epidemiologov na nacionalni in 14 na regionalni ravni ter še šest pripravnikov na področju javnega zdravja na regionalni ravni.

»To trenutno zadostuje, vendar gre za ranljivo situacijo« so zapisali v poročilu. To se je še posebej izkazalo za problematično sedaj, v času epidemije, ko je tudi slovenska stroka opozorila na nezmožnost sledenju ob večjem številu dnevno odkritih novih okužb s koronavirusom.

Kot je lanskega avgusta izpostavila takrat še vodja svetovalne skupine Bojana Beović, se v tujini s tem ukvarja en epidemiolog na 10.000 prebivalcev, pri nas imamo enega epidemiologa na 50.000 prebivalcev ali več. Strokovnjaki so v poročilu sicer še posebej priporočili ustanovitev stalnega organa znotraj ministrstva za zdravje, ki bo zadolžen izključno za politiko javnega zdravja in načrtovanje aktivnosti s sodelovanjem celotne vlade pred in med pojavom izrednih zdravstvenih razmer. 

Jelko Kacin je bil deset mesecev krizni komunikator s svojimi vsakodnevnimi tiskovnimi konferencami, kjer je marsikdaj poskrbel za kakšno izjavo, ki ni bila pretirano dobro sprejeta v javnosti (FOTO:BOBO).

Veliko manevrskega prostora na področju krizne komunikacije

Najslabše ocene je Slovenija poleg sklopa delovne sile dobila še v sklopu kriznega komuniciranja, kjer so zunanji strokovnjaki priporočili vzpostavitev nacionalne strategije in načrta za krizno komuniciranje, ki bi bil temelj za integracijo komunikacije medijev in družbenih omrežij, ozaveščanje prebivalstva, promocijo zdravja in družbeno mobilizacijo.

Še posebej so poudarili problem medsektorske komunikacije, zapoznelega ali površnega sporočanja podatkov in pomanjkljivo informacijsko tehnologijo za sporočanje in analizo primerov ter laboratorijskih rezultatov. Ob tem so priporočili finančno in kadrovsko okrepitev za izboljšanje dvosmernih komunikacijskih kanalov za odzive na govorice in dezinformacije, za novinarje pa naj bi bilo na voljo izobraževanje o dobrih praksah poročanja ob izbruhih nalezljive bolezni in v času izrednih zdravstvenih razmer.

Krizno komuniciranje je nedvomno v času trajajoče epidemije eno izmed področij, s katerim smo vsakodnevno v stiku in je tudi stalno tarča mnogih kritik javnosti. Od nasvetov glede kihanja v rokav in 'sorazmernih ukrepov' s strani bivše direktorice NIJZ Nine Pirnat pa do pokroviteljskega žuganja s prstom tudi že bivšega prvega govorca za covid-19 Jelka Kacina. Gre pa torej za področje, za katero so zunanji strokovnjaki že leta 2017 Sloveniji podali kup priporočil za potrebne izboljšave.

So ocene res bile tako slabe?

Glede na videno bi sicer težko rekli, da je Slovenija v celoti dobila 'relativno slabe ocene' kot se je izrazil premier Janša. Do sedaj je bilo v okviru JEE ocenjenih 14 evropskih držav, Slovenija pa je dobila le nekoliko slabše ocene od Belgije in Finske ter veliko boljše od denimo Srbije in Latvije. Že v naslovu prispevka o poročilu na spletni strani WHO je navedeno, da je 'Slovenija pripravljena se odzvati na izredne zdravstvene razmere'.

Na Janšev očitek, da je njegova vlada odstopila tudi zaradi teh slabih ocen oziroma neizpolnjenih izboljšav, pa se je Marjan Šarec odzval na Twitterju, kjer je navedeno zanikal in s prstom pokazal na trenutno vlado in njen odziv v drugem valu epidemije.

S spleta

Komentarji (16)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
paa (nepreverjen)

To pomeni, ka je bila ta epidemija planirana že pred leti?

Joe dementen (nepreverjen)

Normalno ka je bila skrito planerana.. samo ovce toga se nevejo...

In reply to by paa (nepreverjen)

******* (nepreverjen)

Čelavi se v vleče, pa kaze na drujge kar je san zajebo.

GrandeHungaria (nepreverjen)

Vislice čakajo, tovariš Janša.

OPA (nepreverjen)

Rajše bi prešto:
-poročilo o (ne-)pripravaj na drugi val,
- poročilo kak so pistili mrejt 2000 lidi v DSOjih,
- poročilo kak de se ponuco keš od EU, kero je bilo tajno sprejeto in že dvakrat zavrnjeno s strani EU Komisije,
- poročilo o nakupih prtičkov, nefunkcionalnih testov itd.
-poročilo o ton kak tau, ka se lejko doma zbere 10 lidi, ne smijo se pa vni pred parlamentov za proteste...
- itd.

jerry2* (nepreverjen)

Dobro no, a je kdo pogledal datum poročila? 5-9.6.2017... Saj takrat Šarca še ni bilo v politiki.
Zakaj bi Šarec odstopo zaradi poročila, ki se je nanašalo na delo Cerarjeve vlade? Plus tega, pa je poročilo dobro. Povprečje prikazanih ocen je vsaj 4..

Pajdash (nepreverjen)

JJ logika je, ka je Šarec bil pred epidemijo gli seznanjeni s ten poročilon in ka glede priporočil z leta 2017 neje bilo nič napravlenoga pa se zbojo....čudaško, dejansko.

In reply to by jerry2* (nepreverjen)

ka te briga (nepreverjen)

beri: šarec dobil 2 opciji, sprejme podkupnino in postane izdajalec svojega naroda, ale pa odstopi in to nalogo prepusti drugemu. alternativa: nepojasnjena prometna nesreča/nenaden zastoj srca.

gost34637 (nepreverjen)

šarec je dal odpoved pa se je san izplačal,. nej san še vido ka be što odpoved dal pa dobo za to pejneze oz odškodnino

In reply to by ka te briga (nepreverjen)

rotschild (nepreverjen)

Šarec se je usro 💩, zato so pa morali nastopat zdravniki šteri so baje bili na smučanju... Mrš!

In reply to by ka te briga (nepreverjen)

Glavni Moderator (nepreverjen)

Še kar laže, že 100x se je zlagal... Kdo še verjame Gargamelu! Stop Janšizmu ⛔

krobikar1

Odgovarja naj za svoj gnoj pa nesnago, nej pa preusmerjati pozornost, kazati na druge, sebe pa poveličevati,....ko z enim prstom kažeš na druge, so štirje obrnjeni proti tebi!! Čas je za smetišče zgodovine, čim prej,....

gost2 (nepreverjen)

Odstopil je ker je imel dva izdajalca med sabo - DeSUS in SMC, kateri so kasneje pod Janševo vlado kar lepo pokasirali z raznimi prtički in plačanimi dopusti. Če nimaš zanesljivih 46 glasov pač ti ne preostane nič drugega kot da odstopiš in to je cela znanost, ta lažnivec pa očitno še vedno ne more preboleti Šarca.

gost34637 (nepreverjen)

levica je prva izstopila, smc je zapusto predsednik ker je moral, za desus pa je kriv erjavec keri je sam odstopo. glede kasejranja z raznimi prtički kak pišeš se nej strokovnjak za to ampak KPK. gda de vse črno na bejlon se lejko vi lejvi komunisti glasite do tačas pa boj tiho

In reply to by gost2 (nepreverjen)

KoprivaGaRadaf… (nepreverjen)

Tako je! Mi desničari pigemo vodau v Prlekiji, nej kak vi komunjari alkoholičarge!

Pa deco je trbej biti pa kaznuvati, ka pa vni lejčejo, lejko bi že mejli slujžbo pri 13lejtaj-takšni manjacge kak njihove stari komunjarae!!!!!!!

In reply to by gost34637 (nepreverjen)

žorž (nepreverjen)

Bruhanca mi v usta pride že gda sliko od toga švercera orožja in obsojenoga kriminalca vidin, ka bi pa njegove nebuloze in laži čito... rajši merno spin ponoči.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice