*Fotografija je simbolična
Gostinstvo je v epidemiji covida-19 med najbolj prizadetimi panogami, ukrepi pomoči iz interventnih zakonov pa po navedbah sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici niso dovolj.

Gostinci pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije zahtevajo posebno obravnavo v osmem protikoronskem paketu in sprejetje interventnega zakona. Med drugim pričakujejo kritje stroškov plač in fiksnih stroškov v celoti.

»V prvem valu epidemije smo z ukrepi še nekako lahko zagotovili preživetje naših podjetij in ohranitev delovnih mest, vendar pa je drugi val mnogo hujši in daljši. Dosedanji ukrepi gostincem ne zadostujejo, zato naj vlada gostinsko dejavnost v naslednjem paketu obravnava posebej,« je, kot so sporočili iz sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici, pozval njen predsednik Blaž Cvar.

Število brezposelnih v panogi se je po njegovih besedah v zadnjih treh mesecih povečalo za skoraj 30 odstotkov, več kot 3000 gostinskih in nastavitvenih obratov pa je v minulem letu zaprlo svoja vrata. Cvar pričakuje, da bo za pomoč panogi vlada sprejela poseben interventni zakon. Meni tudi, da bi morala vlada počasi sproščati ukrepe, tudi v gostinstvu - v začetni fazi bi to pomenilo vsaj strežbo malic in strežbo na prostem.

Predlagajo interventni zakon za pomoč gostinstvu in turizmu

Kot ugotavlja sekcija gostincev, je posluha za njihove zahteve malo, zato je na pristojne ministre in vlado vnovič naslovila predloge, s katerimi bi pomagali temu prizadetemu segmentu gospodarstva.

Sekcija skupaj z ostalimi združenji s tega področja predlaga interventni zakon za pomoč gostinstvu in turizmu, ki naj določi ukrepe ob morebitnem nadaljevanju krize in izhodno strategijo, ki bo bistvena za nadaljevanje poslovanja v panogi, kjer se pričakuje velik upad prometa v začetnih mesecih.

Med ključnimi zahtevami je tudi ukrep pokrivanja izpada prometa v osmem protikoronskem paketu ukrepov. Sekcija predlaga, da se za vsak mesec zaprtja, od januarja 2021 naprej, povrne izpad prihodkov v višini 70 odstotkov prihodkov od prodaje v primerjavi z enakim obdobjem leta 2019, ko je panoga poslovala v normalnem obsegu. Za obrate, registrirane v letu 2020, se za osnovo vzame povprečje mesecev, ko je bilo dovoljeno poslovati.

Gostinci želijo, da se podaljša ukrep čakanja na delo

Pozivajo tudi k popravkom trenutnih ukrepov. V osmem zakonu naj se tako podaljša ukrep čakanja na delo, pri čemer naj država krije celotno nadomestilo plače, torej bruto II. Razlika med bruto II in bruto I sedaj znaša 16,1 odstotka, kar je za delodajalce prevelik strošek, saj nimajo nobenih prihodkov, so navedli.

Prav tako pozivajo, naj univerzalni temeljni dohodek, tako kot v spomladanskem času, v celoti krije država, torej 700 evrov in prispevke v celoti. Trenutno gostinci od 1100 evrov plačujejo prispevke sami, povprečno ti po navedbah zbornice znašajo od 500 do 8000 evrov. Kot opozarjajo, jim tako na koncu ne ostane niti za kritje osnovnih življenjskih stroškov.

»Država naj se pri kritju fiksnih stroškov zgleduje po Avstriji, ki ima enostaven in pregleden model, predvsem pa pomoč države upravičenci dobijo takoj. Aktivna politika zaposlovanja pa naj ne izključuje upravičenost do ukrepa nadomestil za zaposlene na čakanju na delo,« so sporočilo za javnost sklenili v Obrtniško-podjetniški zbornici.

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ddr43000hz (nepreverjen)
.. (nepreverjen)

To so nekaj fkup zrezali. Čuj virus res obstaja, tou ti garantejrovan.

In reply to by ddr43000hz (nepreverjen)

Gost736 (nepreverjen)

Če ne boste šli na ulice vas bo ta vlada pokopala.

Boris5321 (nepreverjen)

prokleti huligani kateri zivite na socialu ali veste kdo bo placeval vase ganstersko dejanje seveda mi kateri posteno delamo in placujemo davek

In reply to by Gost736 (nepreverjen)

Vrazji (nepreverjen)

Vsak teden je slabse

tanja flaškon (nepreverjen)

vse gostilne bi se morale za večno zapreti
Koliko tragedij in koliko življenj je odnesel
alkohol
Tako pa butasti dedci hodijo gledat v gostilne
debelo ritne in napol oblečene kelnarce
doma pa zanemarjajo nas poštene ženske
ki znamo sigurno bolje skuhati kosilo in pripraviti malico
kot jo pripravijo te kokoši v gostilnah
Kot sem rekla, bom v Brusli zahtevala da se vse gostilne zaprejo

Stric 22 (nepreverjen)

Tebi bi trbelu gobec zapreti

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

a ti si tisti striček iz Čakovca
ki zlorabljaš mlade dečke
Seam te bilo
govno jedno

In reply to by Stric 22 (nepreverjen)

Himmler (nepreverjen)

V prekmurji stiri do pet gostiln dobro delajo, ostale štale pa bi morali dol zaprejt, že zaradi nečistoče in da ne bi še našteval!

Starejše novice