Sekcija za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije odločno nasprotuje zapiranju gostinskih obratov po 22. uri, kar naj bi predlagala svetovalna skupina za zajezitev širjenja koronavirusnih okužb.

Gostinci opozarjajo, da bi z dodatnimi omejitvami delovnega časa še poslabšali že tako težek položaj v gostinstvu in turizmu.
 

»Gostinci se zavedamo pomena varovanja zdravja in spoštovanja zaščitnih ukrepov, s katerimi zmanjšujemo možnosti širjenja okužbe z novim koronavirusom, vendar pa se bojimo, da bomo z nepremišljenimi ukrepi gostinstvu in turizmu povzročili še dodatno škodo.  Panogi si še nista opomogli od popolnega zaprtja v marcu in aprilu, nekateri pa še vedno potrebujejo spodbude, da bodo sploh lahko preživeli to krizo. Dodatnih omejitev si v tem trenutku preprosto ne moremo privoščiti, če želimo gostinstvu in turizmu zares pomagati,« pojasnjuje predsednik sekcije za gostinstvo in turizem Blaž Cvar.

Zaradi zaprtih gostiln več nenadzorovanega druženja?

V sekciji obenem opozarjajo, da bi z zapiranjem gostinskih obratov po 22. uri lahko povzročili še več nenadziranega druženja. Gostje bi poiskali alternativna mesta, kjer bi se družili še naprej in ne nujno po protokolih, ki jih narekuje NIJZ. To pa je po mnenju sekcije še bolj rizično kot nadzorovano druženje v gostinskih obratih, kjer so tudi gostje primorani upoštevati priporočila NIJZ. 

»Izkušnje iz drugih držav nas učijo, da ukrepi represivne narave na tem področju ne zaležejo oziroma imajo celo nasprotni učinek. Zato predlagamo, da gostinskim lokalom nikakor ne omejujejo odpiralnih časov, temveč poskrbijo za večji nadzor tam, kjer obstaja večja verjetnost širjenja okužbe,« še dodaja Cvar.

Sekcija obenem pozdravlja ukrep s turističnimi vavčerji, vendar pa žal veliko gostincem, še posebej tistim, ki ne obratujejo v krajih z razvitimi turističnimi zmogljivostmi, ukrep ni pomagal v napovedani obliki. V krajih, kjer ni izrabljenih veliko turističnih bonov, so nekateri gostinci na robu preživetja, ogrožena so delovna mesta in cele družine. Sekcija je zato že predlagala dodatne ukrepe za pomoč najbolj prizadetim gostincem, je še zapisano na spletni strani Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije.

S spleta

Komentarji (23)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Эмиль Саботин (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Vse gostilne takoj zapreti, gostil ne rabimo.

Pač nekdo1 (nepreverjen)

Idiot! Zaradi takšnih, kot si ti, je država tam kjer je...

In reply to by Эмиль Саботин (nepreverjen)

Alenka Buzerantovšek (nepreverjen)

moj dedc Suljo Buzerantovšek vedno govori, da morajo biti gostilne odprte do 1 zjutraj
Ker takrat vedno nategne kakšno kelnarco, ki jo odpelje domov
Prokleta barabca dedovska samo bi nategoval naokrog

In reply to by Pač nekdo1 (nepreverjen)

Pep23 (nepreverjen)

Bravo gostince! JJ ustrahuje lidij in tou de še melo posledice. Vupan, njemi je tou zadnje ka je na oblasti, ker drugače smo najebali. JJ je na dugi rok ujše od virusa, priznan pa ka virus trbej tude resno zejti.

Livion (nepreverjen)

Ka tejbe je straj?
Pa te idi k mami ,ka te potolazi.

In reply to by Pep23 (nepreverjen)

Pep23b (nepreverjen)

Ne ven koga bi blo bole straj či bi se srečala

In reply to by Livion (nepreverjen)

34 (nepreverjen)

Kak lejko resno zemeš virus, keri je ob vsej svoji apokaliptični smrtnosti in kužnosti, zahteval manj življenj kot ena gripa.

In reply to by Pep23 (nepreverjen)

Pep23b (nepreverjen)

Či je samo eno življenje zel je nej glih fajn. Ovak pa ne mislen zaj ka bi se zapejro not v stanovanje pač osnova, razkužilo itd...pač ka se pazeš kak pri sako betegi.

In reply to by 34 (nepreverjen)

Bučkoe (nepreverjen)

Kdo pa hodi v gostilne po 22.uri? Kroniki in mladina. Kroniki naj se gredo zdravit, mladina pa spat,da se bodo naspali za prihodnji delovni dan oz.za šolo. Gostincem pa itak gre samo za denar, za zdravje ljudi jih prav malo briga.

Bandito (nepreverjen)

Ne šinfli prevec dece ka tvoja do tudi se odla zalejvat, ka z taksnin ocon kak se ali boš nedo mogli ziveti trezni

In reply to by Bučkoe (nepreverjen)

abc566 (nepreverjen)

po 22 se virus zbidij, pa te se zaca sirite?
nevete vec kak be lidij farbale...

Livion (nepreverjen)

Tak razmišljaš,kak malo dejte.

In reply to by abc566 (nepreverjen)

afta he (nepreverjen)

Divje živali gredo zvečer ven, da se nahranijo in z njimi tudi virus da najde nove žrtve.

Maiki (nepreverjen)

bojijo se ti strokovnjaki gostilniske konkurence, po 22 uri vztrajajo edino kroniki, ko jih pamet zapusti bi mogoce oni tudi predlagali take bolane ukrepe kot smo jim priča od parila dalje

balounar (nepreverjen)

Gostince lahko je.e.o vsi po vrsti: Davčna, zdravstvena, vurs, požarna itd.. inšpekcije, medtem ko ostale velke ne vupajo. Naše ovčice pa s punimi lačami plačajo kazen pa podpijšejo zapisnik.

M_ (nepreverjen)

Gostinci ob takšnih ukrepih lejko zapirate. Ka do se po gostilnah zbirali osebni podatki? Mene več ne vidite, in mislim da bo to odvrnilo dosti ljudi. Zresnite se, pa končno vsi na ulice - jebejo vas z nezakonitimi ukrepi, ker epidemijo smo 1.6. KONČALI - oni pa še naprej omejujejo poslovanje, kljub temu da do nadomestila niste upravičeni. Če se to ne konča bodo gostinci propadali en za drugim.

ber.. (nepreverjen)

odseli se na kitajsko.

In reply to by M_ (nepreverjen)

Hrib (nepreverjen)

Joj te se Mc, donalds ob 22h bog pomagaj TE ŠE BO VEČ LIDIJ DEPRESIVNIH GRATALO, kak se jih pa zdaj na Psihiatriji zdrave. Hehe

kaj nam pa mor… (nepreverjen)

Nič hudega. Bomo, kot na pomlad. V zasebnih prostorih ga bomo žurali. Pa še ceneje bo.
Država pa naj na pleča vzame kelnarce, ki bodo ostale na cesti.

stric feri (nepreverjen)

Ta vlada je itak gostince pustila na cedilu. Najprej so imeli spomladi zaprto. Potem so naredili turistične bone, ki pa jih spet gostinci, ki nimajo prenočišč niso dobili. In teh je na stotine.
Že tukaj so bili v zelo podrejenem položaju in diskriminirani.
Sedaj pa še to. Dobro se ve, da se ponekod največ prometa naredi v nočnem času.
Vlada se naj pripravi na odpuščanje v lokalih. Naj JJ, Kacin in vlada dajo sedaj plačo natakarcam, ki bodo brez službe.

strejok (nepreverjen)

to je kazen za vsa leta nazaj ko so prodajali brez racuna. ze veliki Zidan je rekel naj v SD vklopijo razum in zahtevajo racun in....... a so??

In reply to by stric feri (nepreverjen)

dejko123 (nepreverjen)

Vlada vaš očitno je jeebe glede vaših želja..... jeebe vas edino v živi mozeg dragi gostinci, tak ka vse nas ostale.

lop (nepreverjen)

odločno proti tome? večina lokalov je bilo že prle odpreto do 22, 23 in dale potem na čarno . Nič novega :)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice