Gospodarska zbornica Slovenije za skrajšanje izolacij in karanten.

Gospodarstvo opozarja na vedno več motenih delovnih procesov zaradi visokega števila okužb z novim koronavirusom, zaradi česar je vse več zaposlenih v izolaciji in karanteni. Generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije Aleš Cantarutti je zato pristojne pozval, da proučijo možnost skrajšanja izolacije in karantene na pet dni z negativnim testom.

Poslovni procesi resno ogroženi

Kot je dejal Cantarutti, se podjetja poslužujejo različnih načinov, kako preprečevati širjenje okužb in se prilagoditi vse večjemu številu odsotnih zaradi okužb in karanten, kot so izmensko delo, razporejanje v delovne skupine, ki se med seboj ne srečujejo, ter delo od doma, kjer je to možno.

»A ob še naprej rastočih številkah to ne zadostuje več in poslovni procesi so resno ogroženi,« je, kot so danes sporočili z Gospodarske zbornice Slovenije, dejal Cantarutti.

Predsednik zbornice je zato v imenu članov zbornice strokovnjake in vlado pozval, da proučijo možnost skrajšanja tako izolacije kot karantene na pet dni z negativnim testom.

Pomembno skrajšanje karanten in izolacij

Številne evropske države so se zaradi izpada delovne sile, ki jo povzroča nova koronavirusna različica omikron, že odločile za nižje število dni izolacije in karantene.

Hrvaška je znižala izolacijo in karanteno z deset na sedem dni, Avstrija z deset na pet dni, v kolikor ima okuženi blažje simptome ali je asimptomatski ob negativnem PCR-testu, Nemčija z deset na sedem dni, v kolikor okuženi opravi PCR-test in je ta negativen, medtem ko v Švici, na Češkem in v Veliki Britaniji osamitev po novem znaša pet dni, če okuženi ne kaže simptomov, so spomnili na GZS.

»Minister za zdravje je že nakazal skrajšanje karanten, kar pozdravljamo. Poleg tega pa je za nas pomembno tudi skrajšanje izolacije na pet dni, če lahko okužena oseba zatem predloži negativni test. Takšno skrajšanje bi omogočilo lažje načrtovanje in izvajanje delovnih procesov v podjetjih,« je še dejal Cantarutti.

Poudaril je, da se zaveda, da je ta odločitev v vsakem primeru v pristojnosti strokovnjakov, ki odločitve sprejemajo glede na dane razmere.

Vlada bo sicer predvidoma danes obravnavala spremembe odloka o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku z osebo, okuženo s koronavirusom, na predlog epidemiologov pa je že skrajšala karanteno z deset na sedem dni.

Komentarji (13)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
delavec1245 (nepreverjen)

Ukinite, nej skrajšajte! Dosta je že toga jeebanja za brezveze....

Vrana (nepreverjen)

TEGA SRANJA BI ŽE DAVNO BILO KONEC, AMPAK TO JE PREPROSTO VOJNA ZA KAPITAL NA PLEČIH NAVADNEGA PREHLADA.

In reply to by delavec1245 (nepreverjen)

...s (nepreverjen)

Kaj skrajsajte? Bolani so naj na bolniski, zdravi delajo. Vse ostalo je ustvarjanhe kaosa, inflacihe in namenoma ekonomske krize.

IVAIVA (nepreverjen)

vse je povezano samo z covidom - kelko pa je mobinga na delovnih mestih največ lekar v bolnici to ni normalno ka vodje delajo medicinskim sestram. Čisto so že izčrpane de pa še mobing. Samo na kirurgiji malo preverite ka se dogaja. to je bolezen nej covid

žabbbba (nepreverjen)

samo covid je še v naši državi, drugo sploh ne gledamo, ka se dela. pa res kelko mobinga je v naših bolnicah to pa res nihče ne vidi. Vodje spijo cele noči zjutraj pa izvajajo mobing na medicinske sestre. To bi vzeli na prvo mesto nej covid. najhujša je kirurgija murska sobota

Joj (nepreverjen)

Uuuuu, nevarna bolezen, ki pa v primeru vecje odsotnosti ni vec bevarna, tej karantene pa izolacije so debilnost...en betezen pa 15 zdravih v karanteno...bolano

Zapreti podjet… (nepreverjen)

Pomembno je javno zdravstvo bolj od profita kapitalistof !! Kapitalisti bi koristili profite in ne skrbeli za javno zdravje. Fuj fuj fuj pluni proti kapitalistom.

kappppitttalist (nepreverjen)

Morajo delati v gospodarstvi ka preskrbijo delavce pa njihove družine, ka pa v zdravstvi, boli jih rit za medicinske sestre, glavno ka je vodji ok pa ma dobro plačo pa še lejko brez pardona izvaja mobing pa je nihče ne kontrolira pa preverja

drkašice v bolnici (nepreverjen)

Dqj majmun, 3 poste si napiso v eni temi, sakšoga pod drugin imenon. Rejdno te perejo tan v bolnici...

In reply to by kappppitttalist (nepreverjen)

kappppitttalist (nepreverjen)

KA SI ENA OD VODIJ PA TE JE SRAM KA DELAŠ SESTRAM

In reply to by drkašice v bolnici (nepreverjen)

Gnees (nepreverjen)

Covid je virus ki je padel kot bozji dar vladam po celem svetu za kontrolo drzavljanov ter bogatenja z njimi povezanih elit! Uradniki uzivajo v zaklenjenih pisarnah, zdravstvo je zaustavilo po njihovi interpretaciji !!! Vse “ nenujne” posege! Tako da lahko pricakujemo se vec umrlih, ki jih bodo mediji pompozno pripisali covidu, brezobzirno se unicuje turizem, gostinstvo. Sindikalisti pa v en rog trobijo da mora drzava dvigniti vsem privilagirancem ze tako enormne place, na tiste ki dejansko z svojim znanjem, rokami sluzijo za ves ta pozresni aparat pa pozabljajo,!

Zeqvjod (nepreverjen)

KORONA NATEG!

ferali (nepreverjen)

Naj direktori malo zavihajo rokave, ce je taksna sila...saj so pa ja ONI esencialni.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice