Danes v Ormožu poteka srečanje slovenskega minsitra za notranje zadeve Aleša Hojsa s hrvaškim ministrom za notranje zadeve in podpredsednikom hrvaške vlad Davorjem Božinovićem.

Srečanje ministrov Aleša Hojsa in Davorja Božinovića je namenjeno pogovorom glede pandemije covid-19, meddržavnih odnosov in nelegalnih migracij. Beseda naj bi tekla tudi o podrobnostih prehajanja turistov preko slovensko-hrvaške državne meje.

Ministra sta se ob 9.30 srečala na prenovljenem mednarodnem mejnem prehodu Ormož, nato pa pogovore nadaljevala v Gradu Ormož.

Po koncu srečanja bosta pred ormoško grajsko pristavo podala izjavo za javnost.

Hrvaški notranji minister bo slovenskemu predstavil posebno aplikacijo

Po poročanju STA je hrvaški minister za turizem Gari Cappelli v petek napovedal, da bo Božinović slovenskemu kolegu danes v Ormožu predstavil aplikacijo, ki so jo pripravili za pospešitev turističnega čezmejnega prometa na Hrvaškem.

Turisti se bodo lahko z aplikacijo vnaprej prijavili z vsemi podatki o tem, kam gredo in kje bodo nameščeni. Na ta način želijo tudi skrajšati čakalne dobe ob vstopu v državo.

Migrantski val pojenja

S slovenskega notranjega ministrstva so sporočili, da bosta ministra govorila tudi o nezakonitih migracijah. Evropska agencija za zunanje meje Frontex je ta teden sporočila, da so na balkanski migrantski poti aprila zabeležili manj kot sto nezakonitih prehodov meje, kar je 94 odstotkov manj kot marca.

Na vseh glavnih migrantskih poteh proti EU so zabeležili okoli 900 nezakonitih prehodov, kar je najmanj, odkar je Frontex začel zbirati te podatke leta 2009. Europol medtem opozarja na možnost okrepitve tihotapljenja migrantov v Evropi ob sproščanju ukrepov zaradi koronavirusa.

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
joj. (nepreverjen)

Kama so pa slovenčeki šli prosit za turiste?

Za dom spremni (nepreverjen)

Potem gremo vsi skupaj do Blajburga

biznis je biznis (nepreverjen)

Dobro je, da se politiki srečujejo in teče komunikacija. Upajmo, da bo iz teh srečanj tudi kaj koristnega. Čimprej se meje sprostijo tem bolje za posel. Blagovna menajava med Slovenijo in Hrvaško je zelo visoka. Skupna znaša dobre 4,6 MILIJARDE EUR !!!! Tudi v korist Slovenije, ki ima pozitivni saldo 1,7 milijarde. Za dobro gospodarstva bo še bolje, ko bo tudi Hrvaška uvedla EURO.
Tak, da je brez veze, ko se komentira negativne stvari.
V bistvu sta Slovenija in Hrvaška velika medsebojna gospodarska partnerja. In v dem duhu je potrebno živeti in delati.
Zato je tudi velikega pomena odprta EVROPSKA-ŠENGENSKA meja. Da lahko ljudje, kapital in blago prosto prehajajo sem in tja !!!

tuncika

Čestitke Sobotainfovci. Res lep prispevek, veliko slik in seveda pravi dogodek "zelo dobrega medsosedskega življenja", negativno politiko pa aut.

goostt (nepreverjen)

V Prlekiji srečanje slovenskega in hrvaškega ministra za notranje zadeve !
Tuncika, kje so našli prevajalca ?? Ne ga srat !!

In reply to by tuncika

KAJ PA SLOVENCI (nepreverjen)

Koga pa bodo slovenski predvsem levi pa rdeči politiki šli prosit za turiste ? Z vsemi od sosed so se svadili, skregali, zaveznikov nimamo pri nas so in bodo edini turisti begunci. Pa ta prekleta politika zadnjih 10 let ni gor prišla DA SEREJO V LASTNO SKLEDO. Aha mi se bomo šli vsak petek v Ljubljani biciklistični turizem, samo od njega nobene koristi, odžene še tiste m malo številne turiste. Kdo bo pa hodil v državo kjer lenuhi in delomrzneži vsak dan protestirajo od dolgočasja.

zakojč (nepreverjen)

Ka se pa te Hojs mali 1,20 cm gor prosi srmaček

Kermit2020 (nepreverjen)

Pridite na bograč v Lendavo

domoljup (nepreverjen)

kangler pa očitno neje gotof. kak se smije... ker zna ka zaj nede samo mariborčane okole prineso, ampak celotne slovenske narod

Starejše novice