Letos maja bodo na vrsti volitve v evropski parlament. Bi se lahko po letu 2004 zgodilo, da bi vzhodni del Slovenije imel evropskega poslanca? Poglejmo nekatere kandidate.

V Sloveniji se bomo 26. maja ponovno podali na volišča, tokrat bomo oddali svoj glas za kandidate, ki se želijo prebiti v evropski parlament. Slovenke in Slovenci bomo volili osem kandidatov.

Evropski poslanci, ki to delo opravljajo trenutno so Patricija Šulin, Romana Tomc, Tanja Fajon, Ivo Vajgl, Igor Šoltes, Franc Bogovič, Alojz Peterle in Milan Zver.

Jasno je torej, da trenutno med njimi ni nobenega evropskega poslanca oziroma poslanke iz Pomurja. Slovenci smo bili na zadnjih volitvah, leta 2014, pri dnu kar se tiče udeležbe na volitvah. Svoj glas je oddalo 24,5 odstotka volilnih upravičencev.

Vsi zgoraj omenjeni naj bi se tudi letos potegovali za mesto evropskih poslancev, v boj pa se bodo po naših informacijah podali tudi nekateri pomurski kandidati.

Jevšek potrdil kandidaturo

Med tistimi, ki je potrdil svojo kandidaturo je soboški župan Aleksander Jevšek. Slednji je sicer med štirinajstimi lokalnimi politiki iz celotne Slovenije, ki so bili imenovani v Evropski odbor regij, politično skupščino lokalnih in regionalnih oblasti EU. 

"Moje ime se omenja kot eno tistih, ki bi se lahko uvrstilo na listo kandidatov SD, ki pa bo s strani predsedstva potrjena v začetku meseca februarja. Sem eden izmed kandidatov, da se evidentiramo, pa kandidiramo vsi člani predsedstva stranke," nam je povedal Jevšek, ki ob tem poudarja, da bi bilo za Pomurje dobro, če bi imeli evropskega poslanca.

Želi si evropskega poslanca iz vzhodne Slovenije

Za evropskega poslanca bo kandidiral tudi Jožef Horvat iz stranke NSi. 

"Za zdaj sem predsedniku stranke Mateju Toninu povedal, da me lahko uvrsti na listo kandidatov, izvršilni odbor pa o vrstnem redu še ni odločal. Vodstvu stranke sem tudi povedal, da če ocenjuje, da bi moje ime lahko pritegnilo volivke in volivce, naj me uvrsti na listo," pravi Horvat.

Ta je bil kot edini član stranke tudi v odboru za evropske zadeve, ki mu je med drugim tudi predsedoval. Podobno kot Jevšek bi tudi sam rad videl, da ima ta del Slovenije evropskega poslanca.

"Upam, da ne zveni preveč lokal patriotsko, vendar dajem možnost temu, da bi po letu 2004 vzhodna Slovenija ponovno imela svojega evropskega poslanca, kar bi bilo vsekakor dobrodošlo," dodaja.

Vojkovič na lokalnih ni uspel, bo drugače na evropskih?

Svojo kandidaturo na evropskih volitvah je že pred časom napovedal tudi Borut Vojkovič iz Mlajtinec, ki se je letos potegoval za župana občine Moravske Toplice, a mu do zmage ni uspelo priti. Tako kot na županskih, bo tudi na evropskih volitvah kandidiral kot neodvisen kandidat.

O tem, ali se bo potegovala za evropsko poslanko smo povprašali tudi Jasmino Opec Vöröš, ki pa nam odgovora na to še ni mogla dati.

"Znotraj stranke še niso potekali nobeni postopki, zato o tem še niti nisem razmišljala".

Na evropskih volitvah je med drugim možno oddati tudi preferenčni glas, kar bi lahko bila ena izmed možnosti za pomurske kandidate. Seveda ni nujno, da so omenjeni štirje edini, ki bodo kandidirali na prihajajočih evropskih volitvah. O kandidaturah vas bomo seveda sproti tudi obveščali.

Vodilna tema letošnjih evropskih volitev bodo skoraj zagotovo migracije, pa nov sedemletni proračun Evropske unije ter kmetijstvo in kohezijska politika.

S spleta

Komentarji (84)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Austin Powell (nepreverjen)

Kaj te sploh gre kandidirat za župana če hoče rajši v bruselj

DF (nepreverjen)

Zupansko mesto mu je bilo zagotovljeno. Kdo ne bi bil evropski poslanec? Placa z vsemi dodatki okrog 10.000 evrov mesecno, Penzije teh poslancev astronimske za nase razmere. Ker gre na volitve za te poslance zelo malo volivcev in gre veliko cerkvenih volit, je celo mogoce, da bi debeli salabajzer Jozek prisel v Evropo. Bi pa bila to katastrofa za Prekmurje. Enako z Jevskom. Obup in eden in drugi. Ne pozabite, da je bil Jozef Horvat eden izmed direktorjev Mure, ko je Muro vrag jemal. vI pa ga za dolga leta nagrajujete z izvolitvijo za poslanca. Kaj polovica Prekmurcev res ne ve kaj je kdo v preteklosti delal???? Ali vam je pa vseeno za to, ker je vas.

In reply to by Austin Powell (nepreverjen)

Suli (nepreverjen)

Za propad Mure sta največjiva krivca bivša LDS, in DS z vsemi sateliti z levega političnega pola, pa to pomurci dobro vemo, pravtako za celotno Slovenijo.

In reply to by DF (nepreverjen)

suliju (nepreverjen)

Suli, Joužek Horvat je bil v Muri pi.kin dim, on jo je nej mogo zapraviti, niti ohraniti.
Ja, cerkvenjaki pa do ga leteli volit, pa kama koli!

In reply to by Suli (nepreverjen)

goostt (nepreverjen)

To mu je odskočna deska in faza prilagajanja !
Pomagajo mu pripadniki propadle partije: Priimek prvega predsednika države (Milan)?

In reply to by Austin Powell (nepreverjen)

Lendavcan54 (nepreverjen)

Pa Jevšek verjetno zaradi stranke kandidira, itak ne bo na izvoljivem mestu. Stranka pa po aferi Prašiček pitanje če sploh dobi 1 sedež v parlamenti.

Preden bi začnoli Jevška napadati, je Jevšek tokrat nej kaj dosta kriv, več je kriv Židan ka mu stranka razpada.

Za Opec pa ovoga z moravec pa NO COMMENT.

veseljak (nepreverjen)

Gli Jevsek je lejko za pumpsti rezultat

afta he (nepreverjen)

Tisti, ki imajo pogoje za penzijo so naj v penziji, delo pa naj prepustijo mladim. Tudi oni znajo in zmorejo, mnogo bolje od starih kadrov.

gost1324 (nepreverjen)

Tej stari prdeci do do smrti v Bruslji sedeli pa si polaužke med nogami škrabali, vej če bi fizično delo bilo bi hitro spizdili v penzijo...

In reply to by afta he (nepreverjen)

Hupa (nepreverjen)

Od trenutnih evro poslancev si zgolj Fajonova in Šoltes zaslužita biti tam. Ostali so tam toliko, da lepe plače vlečejo. Največja sramota je Bogovič, ki naj bi zastopal interese kmetov, pri glasovanjih pa se je izkazalo, da podpira korporacije in multinacionalke.

butalec (nepreverjen)

Še večja sramota pa je Peterle, ka o na pol pokojnon Vajgli sploj ne gučin!!

In reply to by Hupa (nepreverjen)

žlijčar (nepreverjen)

Hupa ............ In tij glij najdeš to nesnago Fajonovo,ki zagovarja posiljevalce in morilce iz bližnjega vzhoda .Vsi ti v Bruslju so ene velike nesnage nemarne nič drugo .

In reply to by Hupa (nepreverjen)

black panter

ka tebi se mejša,fajončka pa vnukec komunajzara kardelja,jubitelja migrantov,to sta izdajalca slovenije pa evrope

In reply to by Hupa (nepreverjen)

rabukaš (nepreverjen)

Tisti ka majo pogoje za penzijo kak Jevšek naj lepo grejo v penzijo in delovno mesto prepustijo mladim, ki nimajo dela ampak to se nede zgodilo ker ti iz KPSD mislijo, da so večni in nenadomestljivi. Nekaj sem čul ka bi naj tudi Kučan kandidiral za evr. poslanca zdaj pri skoraj 80 letih je iz neke luknje (skrivališča) prišel pa na vsaki proslavi ma govor in to SOVRAŽNI GOVOR, ki samo razdvaja Slovence.

DF (nepreverjen)

Svetovalec predsednika drzave dr. Ernest Petric je star 83 let in ga nihce ne posilja v penzijo. Zakaj? Kdo je izvolil Pahorja za predsednika drzave? Desnicarji po zapovedi Janeza Janse!!!!!!! Kdo je bil predsednik Ustavnega sodisca, ko je slo za Patrijo? Kdo je izjavil, da bi bila v Sloveniji demokracija ogrozena brez Janeza Janse? Ravno ta gospod, ki mu pri 83 - ih letih ni potrebno v penzijo in potuje iz visoke na visoko funkcijo.

In reply to by rabukaš (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

DF, Petrič je že v penziji, svetuje pa po podjemni pogodbi - ali pa mogoče preko športnega društva, ne vem točno!

In reply to by DF (nepreverjen)

ugibanje (nepreverjen)

Vprasanje je samo zakaj Jevsek hoce oditi?

bbbbx (nepreverjen)

Verjetno zato ka ma pun kufer vas glupih prekmurskih primitivcov.

In reply to by ugibanje (nepreverjen)

afta he (nepreverjen)

Ka je pa prišel med nas. Naj bi tam ostal, kjer je bil. Kandidat pa je po mojem zato, ker ni drugih.

In reply to by bbbbx (nepreverjen)

hov-hov (nepreverjen)

Pa ka mislite, ka Jevška doma najdete, da nan računi za njegovo županovanje domov pridejo???

Suli (nepreverjen)

Hupa- Prosim, če še sedaj navedeš koliko sredstev in pri katerih projektih sta omenjena poslanca sodelovala. Meni se zdi, da od SLO Tv. dalje sploh nista prišla. Z g. Lojzetom Peterletom se nemore noben naš evro poslanec sploh primerjat, saj je gospod verjetno zraven pri 80% SLO projektov v EVR. parlamentu.

suliju (nepreverjen)

Ja, pa pri zaračunavanji letalskih kart tudi!

In reply to by Suli (nepreverjen)

egoisticno (nepreverjen)

Ne ven, zakoj bi bilo dobro za Pomurje, ka bi imeli evropskega poslanca?? Smo ze imeli predsednika drzave, imamo predsednika drzavnoga zbora pa kaj smo imeli ali imamo od tega??

DF (nepreverjen)

., oprostite gospod, vi ste BEDAK.

. (nepreverjen)

Me prav veseli, ker tudi bedaki smo ljudje.
Spoštovani??? mi pač drugače razmišljamo in zato smo za vas bedaki, vam pametnim pa samo za razmislek ka je tudi profesorjeva krava navadno govedo nič drugega, pa upam ka me razumete.

In reply to by DF (nepreverjen)

DF (nepreverjen)

Vi nic ne razmisljate, vi samo ponavljate to, kar vidite na Jansevi televiziji in slisite v cerkvi.

In reply to by . (nepreverjen)

bonge (nepreverjen)

Kaviar s.d socijalisti ,Bruselska plača van dišij gele? Serete prouti Evropi , majűcete z jugo zastavami terate socijalizem a 10.ooo eur kapitalisticne place be pa mele gele bar. Preklejta banda dvolicna.

gost1324 (nepreverjen)

Odšel bo v Bruselj, Soboti pa pustil dolgove...

Vipko
Truplo

Menim, da se bo Jevšek težko prebil na neko vodilno pozicijo v stranki, da bi bil med nosilci liste za izvolitev v parlament.

On lahko dobi vsekakor kakšno službo v Bruslju ali Haagu glede njegove poklicne usposobljenosti. Če mu je to interes, kar se mene tiče, srečno. Imeli v Bruslju ali kje drugje v evropskih institucijah tega ali onega... bolje to, kakor nič. Od viška, tako pravimo, ne boli glava.

In reply to by gost1324 (nepreverjen)

DF (nepreverjen)

Jaz pa mislim ravno obratno. Naj zupan Jevsek ostane do konca mandata zupan in zagotovi, da bodo njegove MILIJONSKE investicije prinasale dobicek Ne, da bo to zdaj potisnil na ramena drugega, ki ni bil tu zraven. KAR JE SKUHAL, TO NAJ POJE!!!!!!!!

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Moj komentar enostavno izhaja iz stališča, da Jevšek ne bo poslušal ne tebe in seveda tudi ne mene!

In reply to by DF (nepreverjen)

DF (nepreverjen)

Kaj ti res ne razumes, da lahko mi volivci o tem odlocamo? Vsi gremo na volitve in ga ne izvolimo!!!!!!!! Enostavno kot pasulj ( brez mesa ali klobasice ).

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

A ti ne razumeš, da volilci tudi tebe ne bodo poslušali!

In reply to by DF (nepreverjen)

Mura je večna (nepreverjen)

Ma ste eni nevoščljivi, me zanima či bi keri od teh šinfašof keri tak šinfate zavrgo možnost kandidejranja v evropski parlament. Si bi zgrabili či bi meli možnost, praf je naj proba.

DF (nepreverjen)

Malo razmisli kaj pises. Vedno se h koritu tiskajo eni in isti ljudje. Ze desetletja. Se ti ne zdi, da je cas, da te ljudi zamenjamo? Da pridejo mladi in sposobni?

In reply to by Mura je večna (nepreverjen)

bossman (nepreverjen)

Daj meknite te Bruselj. Dajte malo Muro, Prašička ali pa Dončiča - jih že pogrešamo

DF (nepreverjen)

Tako je. Kuhar daj Muro.

In reply to by bossman (nepreverjen)

resnica za desne (nepreverjen)

Tega Horvata si cerkveni domov peljite in ga hranite, da bo se bolj blekast kot je.

Ljukav ko ljisic (nepreverjen)

DF , ka se kurčiš , saj pa te znamo , ka si celo življenje peglo rokave v Muri , pa ka nemaš pojma , kak se svet vrti , taka rajši utihni .

DF (nepreverjen)

Zatou pa Jozeka poznam. Zejne vas prek reke vozi, vi pa znova in znova nasedate.

In reply to by Ljukav ko ljisic (nepreverjen)

nihče (nepreverjen)

A Belečka nede kandidejrala?

butalec (nepreverjen)

Belečka... te mandat se privaja na evropski parket, v naslednjem mandatu pa te de kandidejrala.
Najprle si trbej poslati, pa te spati!

Soboški prdeci (nepreverjen)

Ta je dobra , občino v kredite , te pa spizditi .

brum (nepreverjen)

Težko more biti gda si tak zabiti kak ti, gelibar?

p.s.
"Kako se piše prekmurskemi glasbenik Vlado?"
Zgornje vprašanje je naslovljeno tudi na Sobotainfo.
Prekmurski glasbenik Vlado - Poredoš ali Kreslin???

In reply to by Soboški prdeci (nepreverjen)

pomurec1919 (nepreverjen)

Za poslančke v EU še trbej cüj zéti tan ove z Lendavskog konca
A.Balažek-Desus
F. Horvath-Fidesz tošlin v Lüblani, pamet pa Pešti
F. Laj-pitaj boga v šteroj je stranki

Janez Komunist (nepreverjen)

Nikoga volit,bando lopovsko,da imajo potem take penzije.Ta baraba Peterletova nam je obljubljal Švico...sedaj pa si jo je zrihtal sam,ko bo dobil to penzijo.

https://www.vecer.com/tonin-stvari-so-jasne-peterle-ne-bo-nosilec-66524…

" Če bi se takoj odpravil v pokoj, bi prejemal okoli 4500 evrov mesečne pokojnine, če pa bo vnovič izvoljen, pa se bo upokojil z najvišjo možno pokojnino, ki trenutno znaša okoli 6100 evrov, seveda plus pokojnina, ki si jo je prislužil s prejšnjim delom,"

DF (nepreverjen)

Cerkveni tega ne razumejo, zato ga bodo ponovno izvolili. In ta pokvarjenec si upa na TV razlagati, da on o pokojnini ne razmislja.. In tak clovek, ki mu 4500 evrov evropske pokojnine in ? evrov nase pokojnine ( veliko vec kot 1000 evrov ) ni dovolj, si upa v cerkev hoditi?????? Kaj ucijo bozje zapovedi, vi cerkveni???????????

In reply to by Janez Komunist (nepreverjen)

rabukaš (nepreverjen)

DF malo ugasni ta tvoj razglas. Kaj ti nobenega drugega dela nimaš ker non stop gor visiš pa norije pišeš. Kaj te razganjajo kake notranje sile ali te mogoče vest peče iz preteklosti.

DF (nepreverjen)

V zid se zaleti. Pa ne premocno, da ga ne podres.

In reply to by rabukaš (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Nega teme, ge nega poulek štükanja, žaljenja, plüvanja še stou drüjgoga? Je štera normalna?

Lejve se ukvarjajte z lejveme, mij mo, da prijde rejd, z desneme. Ednouk že razmete, ka moramo izvolete mijslen ka seden poslancof. Se lejve ali desne ale nendrek pola, pola... uni do nas zastoupale. Malo se zgurajte, pa probajte same? Nejde? Nišče vas nešče? Nišče vas ne poslüjša? No... tüde tou, ka prijdeš med kandidate... je že male podvig, štere je nej za sakšnoga. Za menej... sigurno nej. DF telko zna... pa čakamo te, kandidejraj!

Pa seeno, ges mijslen, ka se po hodnijkaj v Bruslu godij marsika, ka mij niti ne senjamo. Pa ka čakate od njij? Ka de kakšen poslanec ali poslanka odo okoule z bombof, ka de se o njeme pijsalo? Ka je što napravo za Slovenejo? Ges vrvlen, ka sakše po svojeh močaj čimveč, biu lejve, ale desne... Ges tou razmen, vij ništerne pa niti nika pod razno. Edijno ka znate, žalite lidij po izglede, po znanjaj, po strankaj... Slovence smo narod, ka ga na Zemle rejsan nega. Telko faušarije pa še ka!

DF (nepreverjen)

Kaj niti enega komentarja ne mores brez mene? Meni je cisto dovolj to, kar sva si z zeno ustvarila v zivljenju. In dve solidni pokojnini. Dobro ves, da danes brez podpore stranke nikamor ne prilezes. Zato nisem bil nikoli v nobeni stranki, ker so mi take mucke tuje. Kdaj boste desni volivci spoznali, da je dovolj tega, da se bodo Peterle, Bogovic, Jansa, Horvat, .............. pasli celo zivljenje na odlicno placanih poslanskih mestih, za malega cloveka pa nic naredili, samo skodili mu bodo??????? Dajte priloznost mladim, neobremenjenim z zavozeno preteklostjo!!!!!!!!!! Na levi strani se to dogaja, Jansa pa vas drzi vse v sahu.

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Ob tebe sem se obregnil samo, ker si edinstveni primer v komentiranju vsega. Tudi na tej temi.

Torej, imel veliko ali ne, to nas niti ne zanima. Ker pa izgleda vse veš in bi večini non-stop solil pamet, bi bil idealen za evropskega poslanca. Če ti je to preveč (npr. nimaš znanj tujih jezikov in še česa), pa kandidiraj za naš parlament ali vsaj soboškega. Že po mesecu dni se nam bosta cedila med in mleko, glede na tvoje hvaljenje produktivnosti pri delu.

Seveda... moraš se prvo dokazati, da te dajo na listo. Samo tako iz lepih oči... pa pri nobenih po mojem ne gre.

In reply to by DF (nepreverjen)

DF (nepreverjen)

Se veckrat preberi, da bos sploh razumel kaj sem napisal. Kar se pa znanja tice, sem zate trikratni doktor.Zato sem bil vec kot pol delovne dobe vodja proizvodnje, ti pa en avaden cicirici za racunalnikom, ki so ga brez skode odpustili.Meni tuji jeziki ne delajo tezav, tebi pa delata logika in zgodovina velike tezave.

In reply to by Truplo

€€€ (nepreverjen)

Sakši šteri ma priliko de šou v EU parlament, ka tan po 4 lejtaj skoro en miljon €€€ domou prnesej neobdavčeni. Dela nikšega. Jevšek pa je zatou kak narojeni. Puno priča - malo radi, luksus ceni. Pa še spopejvo de kakšno na žurki nepomembnih poslancof. ?

uf (nepreverjen)

Truplo ka si gnes đo ? Neka ti je pamet presvetliko ka si končno neka pametnoga napiso. Zgleda lejta prnesejo modrost!

Vipko
Truplo

Lejko be ka argumentejranoga napijso... Tou je brez vejze.

In reply to by uf (nepreverjen)

uf (nepreverjen)

Man pametnejše delo, san pa opazo, ka si menjo stil. ?

Vipko
Truplo

Tij jako slabo razmeš, ka ges pijšen. Pa več ale menje, nindrek neboš najšo, ka se delan norca s koga, ka ga žalen zatou, ka je debele, male, malo noure, ka ma vijoulečne lasej... ipd... Proban... napijsate, ka mijslen o teme. Nej se okoule, pa nej tisto, ka neme ama baš nikše vejze. Vüpan, ka uspevan, ale tü se najde telko takšneh, ka zapackajo čisto se, ka je možno.

Gnes man več časa... slabo vrejme, nikšnoga dela san se nej najšo... pa malo pijšen, ka se nete spitavale, kak man čas. Nenazagnje san biu vnoče zmesta zarade tekme... zdaj pa se malo pretegüvlen... po nouvon kak penzionist. Pa te gučte, ka penzioniste nemajo časa, a?

In reply to by uf (nepreverjen)

DF (nepreverjen)

Ko bos prvo JANSEVO penzijo dobil, bos nam sigurno napisal kaj o tem kako zelo visoka je. Vsaj pred leti si veliko o tem pisal. Kar se pa vsebine clanka tice, mi ni jasno kako lahko volis ljudi, za katere je dokazano, da so v preteklosti veliko slabega naredili. Samo zato, ker so desni???????

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Spet mešaš zadeve, katere s temo nimajo nič. In ne skrbi, z višino pokojnine sem čisto zadovoljen. Če bi pa še prištel "tvojih" 20% in računal tisto osnovo, katera je veljala pred 2013... bi imel penzijo celo višjo od tvoje. A ti ni jasno, da tisti tvoji izračuni ne držijo? Ti ni jasno, da o zadevi nimaš pojma? Meni je vsaj jasno, da nikoli niti ne boš imel, kajti neuk ostane navadno neuk. Tebi pač ostane edino, da iz neukosti pač stalno vlačiš Janšo... še dobro, da ga imamo. Le koga bi si potem našel, če ga slučajno oni zgoraj vzame k sebi?

In reply to by DF (nepreverjen)

DF (nepreverjen)

Ti samo zivi s temi 57 % in se na portalu lazi. Zakaj je moral Cerar spreminjati Jansev zakon, da so tisti za 40 let dela dobili vsaj 516 evrov pokojnine. Kakorkoli, sam imam pokojnino po levicarskem zakonu vec kot 1.300 evrov. Zdaj se pa pogej od zavisti in se tolazi z lazjo, daJansa skrbi za svoje drzavljane. Siromacek.

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Ja... ni problem 57% od npr. 1.500 osnove oz. 77% od, kaj pa vem, da bo prišlo enako od npr. 1.100 osnove. A ti ni jasno... da je to čisto enako?

Po novem zakonu se je računal bruto količnik, po starem neto, zato je procent za slednje višji. Čemu so skomplicirali... pa ti naj tvoj goglić pove. Itak malo preveč jemlješ podatke od tam. Ja, ja, po tvojem so čez noč penzije padle za 20% nominalno. Pa kdo ti to verjame? Saj bi imeli revolucijo, pa ni bilo nobenih pretresov, kar se tega tiče. To ni toliko nazaj, da bi farbal ljudi, da veš.

Višek sprenevedanja pa je tisto povišanje, kot da je Janša uzakonil tako nizke penzije, da so bile manjše od 500 eur. Že prej so bile... le da tebi čudaku to dopovedati. Glede na vseeno nekaj inflacije... je bil pač ta znesek pod 500 en dan res občutno prenizek in so vsi za 40 let dobili mislim da najmanj 500 eur. V redu, lepo od Cerarja, Janša jim pred dvemi leti tega ni mogel dvigniti, ker pač ni bil na oblasti. Bi, ali ne bi, to tudi ti vseved pač ne veš.

Z moje strani bo čisto dovolj... ti pa, če nimaš drugega dela, kar razglabljaj tvoje "solude" ideje!

In reply to by DF (nepreverjen)

DF (nepreverjen)

DUNDEK iz Stare ulice zdaj je pa dovolj tvojih lazi, zavajanj in obracanja resnice in zgodovine. Vsi, ki te poznamo, vemo kaksen teleban si in, da bi za Janso storil vse. Tvoja zena je ze vedela zakaj je ze pred mnogimi leti pobegnila od tebe.

In reply to by Truplo

zoro05

Pozdravljeni. Zdi se mi neokusno vmešavati v privat življenje nekoga. Ne veste pa kaj lahko tudi vas čaka neprijetnega in to v trenutku. Ne se naslajat nad drugimi. Kar vidim na drugem, lahko doleti tudi mene.Pa ne želim vam nič slabega, mogoče samo v premislek, glede vmešavanja v privat življenje nekoga drugega.

In reply to by DF (nepreverjen)

DF (nepreverjen)

Se tebi ne zdi neokusnu leta in leta siriti na portalu Janseve lazi in njegovo zlagano zgodovino?????? Cloveka, ki to pocne, lahko utisas samo tako, da tudi ti postanes " svinja " in mu vrnes na njegov nacin.

In reply to by zoro05

DF (nepreverjen)

Dundek, zdaj pa tak: da ne bos vec siril lazi na portalu, si poglej 30. clen tocka ( 2 ) zakona ZPIZ -2. Tam vse jasno pise o osnovi za pokojnino.

In reply to by Truplo

radoveden (nepreverjen)

Ce je jansev zakon tako dober zakaj si potem sedanja vlada prizadeva da bi ta procent dvignila na 63

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Penzije so na splošno slabe in osnova za izračun pada že desetletje. Postopoma, za procent na leto, pri vseh vladah. Nobenega velikega nominalnega padca penzije čez noč ni nikoli bilo. Zato se gre. Sedaj so vseeno uvideli... da stalno ne morejo zmanjševati procentov.

Da pa bi nekdo predlagal dvig osnove na 63%... ja hvala mu in slava mu, če uspe, he, he... Do sedaj sem bil prepričan, da je edino Bratušekova predlagala malce večji dvig osnove in to na 60%?

In reply to by radoveden (nepreverjen)

radoveden (nepreverjen)

POL PROCENTA letno! Cilj te vlade je 63 % ( Sarec, Levica ). Ti res nimas pojma kaj se v nasi drzavi dogaja. Za to zensko populistko pa skoda casa.

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Dobro... cilj! Močno dvomim, da so imeli to številko v programu? In če se motim in to uresničijo, bom kar vesel, da nimam pojma!

Sicer pa bi to trajalo 12 let. Se ti ne zdi, da obljubljajo nekaj za v te tri dni? Koliko upokojencev se bo v tem času poslovilo od življenja, verjetno vključno z mano?

Toliko govorijo o super ekonomskih pokazateljih... čemu ne dvignejo pokojnin takoj za nekaj procentov, kakor je zahtevala Bratušekova?

In reply to by radoveden (nepreverjen)

radoveden (nepreverjen)

Ti res nicesar ne razumes. Se tisto kar je napisano ne znas pravilno prebrati in razumeti. Bom ti bolj na dolgo napisal, da bos tudi ti razumel. Pri zakonu zpiz-1 se je odmerni odstotek nizal 0,5 % letno in ne 1 % kot si ti napisal- za nove upokojence. Cilj te vlade je pa, da odmerni odstotek za pokojnino do KONCA SVOJEGA MANDATA dvignejo na 63 %-ZA NOVE UPOKOJENCE - torej tiste, ki se bodo sele upokojili. Stari upokojenci in tudi ti ne boste dobili nic vec. Bratuskovo pa pusti, ona je na veliko obljubljala, samo zaradi tega, da bi prisla h koritu in po moznosti bila se enkrat predsednica vlade. In nekateri ste ji nasedli s tabo vred.. ZE OBSTOJECE POKOJNINE SE PA DVAKRAT LETNO DVIGNEJO ZA NEKAJ PROCENTOV. Po odlocitvi Cerarjeve vlade dobijo tudi vsi upokojenci letni regres. Si pozabil, da je Jansa vsem upokojencem vzel ta letni regres kar precej let? Zivis ti sploh v Sloveniji,da nicesar ne ves?

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Pokojnine padajo... ne vem od katerega leta in to kot ti praviš 0,5% letno, kar seveda sprejemam, saj si izgleda pri teh podatkih doma. Kolikor sem jaz spremljal kakšnan poročila in komentarje je bilo navadno povedano, pa bi se celo zaklel, da padajo 1% na leto... seveda za nove upokojence, to mi je jasno. Nisem pa ravno tako hudo udarjen na številke, da bi to res do stotinke natačno spremljal, pa tudi do letos... me to ni zanimalo.

Da bodo dvigali na 63% in to samo za nove mi je ušlo oz. do danes o tem niti nisem razmišljal. To seveda ni prav, ampak... koga briga? Bratušekova je pač v predvolilnem času obljubljala, da se bo borila, da se odmerni odsotek za VSE dvigne na najmanj 60%. Toliko o tem, moj problem prepiranja z DF-om je v drugi zadevi, ti boš sigurno to razumel:

- sam se z DF-om prepiram leta in leta o tem, da on trdi, da so se penzije čez noč, torej od 31.12.2012 na 01.01.2013, nominalno zmanjšale za 20%. Če trdiš drugače, si pač po njegovem izrazju svinja. Naj mu bo, itak mu je kultura nekaj neznanega. Torej še ti napiši, da se motim, ko on trdi, da se je oseba A upokojila 31.12.2012, oseba B pa naslednji dan... oseba B je začela delati le dan pozneje, vse imata enako... in da ima po njegovem oseba A penzijo npr. 1.000 eur, dočim oseba B, ker se je upokojila dan kasneje (po novi pokojninski reformi, torej Janša/Pahorjevi), 800 eur, torej 20% manj. Ker mu ne dam prav... sem pač svinja.

Kar se tiče regresa... ja penzije so padale, pa regris je bil pa ni, stalno smo jamrali da je kriza... Zdaj vzel do Janša ali kdo drug... nekaj let so to morali nekateri upokojenci oz. morda celo vsi, pozabiti. Bratušekova je ukinila pogrebnine... Cerar morda kakšne socialne transferje, zdaj so kar precej povečali minimalno plačo, kar je prav, pa tudi podporo, kar pa ni prav, ker se nekaterim še bolj ne bo dalo iti delat. Ko bodo to zmanjševali in mogoče bo to na vašo srečo levakov spet Janša... pa bo super spet on vsega kriv. Saj nekdo... mora biti!

Aja... sedanja pokojninska reforma, veljavna... sprejeta res za časa druge Janševe vlade, ampak napisali so jo v resornem ministrstvu Pahorjeve vlade. Potem so prišli tisti trije referendumi, Pahor je "padel". Janševi so spremenili nekaj zadev, npr. da je 40 let dovolj za penzijo in da morajo tudi ženske delati 40 let, večina ostalega... pa je ostala. V parlamentu ni bilo glasu proti, torej se je strinjala tudi opozicija... zdaj, če je bil kdo vzdržan, več ne vem. Toliko o tem, kakšen "avtor" pokojninske je bil Janša!

Kdo bi vse to imel v glavi, a?

Koga pa moti, da smetimo temo ima prav, to mu priznam. Le... da naj pogleda, kdo za vraga stalno PRVI omenja te penizije, pa družinske razmere, ko se mu komentarji podirajo, ker pač piše, kar piše. Tokrat o Jevšku in Horvatu. Vzorec je več ali manj... enak!

In reply to by radoveden (nepreverjen)

DF (nepreverjen)

Moram se zopet vkljuciti. Ti si tako dalec v Jansevi luknji, da iz te luknje nikakor ne mores priti in nikoli ne bos prisel. Zdaj si v penziji, imas veliko casa, a si prelen ali ti pa " Janseva doktrina " ne pusti, da bi prebral in razumel kak zakon. Ti vse tako od oka , po nekih komentarjih in clankih mimo zakonov. Janseva vlada je z zakonom ZUJF vzela VSEM UPOKOJENCEM letni regres. Nihce prej in nihce pozneje. To je dejstvo. Ko bos prebral 50. clen zakona ZPIZ - 1 in 30. clen zakona ZPIZ - 2, ni vrag, da si tako nor, da tega ne bi razumel. Ne upas si tega pogledati ( ceprav bi za to rabil par minut ), ker bi potem ti uvidel svojo zmoto. Kar se tvoje penzije tice: TVOJO PENZIJO STA TI ZAKOLICILA VIZJAK IN JANSA IN VSI POSLANCI, KI SO POTRDILI ZAKON ZPIZ - 2. Ostane ti odmerni odstotek pokojnine 57 % pokojninske osnove, pa ceprav bodo prihodnje vlade dvignile ta odstotek na 60, 70 ali vec odstotkov. Ustavno sodisce Slovenije, ki ga imate desnicarji tako radi, sploh zdaj, ko je v njem dvakratni doktor Jaklic, je sklenilo, da zakon za nazaj ne more veljati in ga ne mores popravljati. Pri tem je pa pozabilo na zakon o deonacionalizaciji, ki velja za desetletja nazaj. Tako za vse krive rabote, ki so jih povzrocili in levi in desni in si napolnili zepe do leta 2011, njim nihce ne more odvzeti premozenja, ker tega zakona do takrat nismo imeli. JANSA NIKOLI VEC NE BO PREDSEDNIK VLADE, ker mu pametni Slovenci tega nikoli vec ne bomo dovolili. Zdaj, ko si v prenziji, in imas veliko casa, preberi si kaksen zakon. Tudi po petkrat, da ga bos razumel. Dejstvo je, da imam jaz 1.360 evrov pokojnine mesecno, ti pa lahko o tem samo sanjas. In, ko bo za nekaj let nekdo, ki bo imel popolnoma enake pogoje in podatke za pokojnino kot ti, dobil vecjo pokojnino od tebe, ker bo sarceva vlada ali kaka druga vlada ta odmerni odstotek dvignila z 57 % na 63 % ali vec, se ne razburjaj prevec, ker si pac imel sreco, da si pokojnino dobil po Jansevem zakona, za katerega bi vse storil. Dalje ti ne bom pisal, ceprav bi ti lahko se veliko povedal, ker vem, da je tvoj cas branja in razumevanja omejen. Pa kaksno pivo rukni, ki ga imas rad.

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Tisto, kaj ne vem... ne trdim, da ni res za razliko od tebe. Zaklel bi se, da tule nihče ne trdi, da vse ve... razen več ali manj... tebe!

Ker si začel s temi penzijami v temi o Evropskem parlamentu, pa žalitvami... pusti regres, pa koliko so padale penzije in koliko se bodo dvignile, bi bilo bontonsko, da pustiš, da nekdo drug konča. Ne moreš imeti prvo in zadnjo besedo. In ključno vprašanje je drugje:

Ključno vprašanje med nama je, da ti ni nihče potrdil, da so čez noč padle za 20% nomilano. Radovedni o tem ni pisal. Ker je navrgel precej podatkov bi kar rekel, da bi tudi to omenil, ampak ne more, ker ni res. Torej lažeš, to si meni naprtil in še, da sem svinja.

A se ti kdaj pogledaš v ogledalo? Pa ne piši odgovora, ker nimaš kaj pametnega napisati! Tudi ne, kakšno penzijo imaš, kako dolgega, pa koliko si star visok... no morda, koliko si butast!

In reply to by DF (nepreverjen)

DF (nepreverjen)

Budalo desno, preberi si tista dva clena v zakonih, ki sem ti jih napisal, pa se bo mogoce koncno tudi tebi posvetilo. Dokler ju pa ne bos prebral in razumel, bos zivel v temi in nevednosti. V ZAKONIH VSE PISE!!!!!! Koncno boli me kurac za tebe., Se dalje voli desne, da te se bodo bolj mlatili po glavi, ker si resnicno to zasluzis. Ko bom imel cas, ti bom v bistvu napisal tista dva clena.

In reply to by Truplo

DF (nepreverjen)

Truplo, posebej zate: zakon ZPIZ - 1 ( napravila leva vlada ) je veljal od 1.1, 2000 do 31. 12. 2012. V 50. clenu tega zakona med drugim pise ....... za zavarovalno dobo 15 let v visini 35 % pokojninske osnove, nato pa se za vsako nadaljno leto pokojninske dobe odmerni odstotek poveca za 1,5 %. To pomeni za 40 let zavarovalne dobe pokojnino v visini 72,5 % pokojninske osnove!!!!!!! Potem se ta odstotek pokojnine dviguje za vsako leto vec od 40 let. za 1 leto vec se doda se 3 %, za dve leti vec se dodatnih 2,6 % , .......... V zakonu ZPIZ - 2, ki velja od 1.1.2013 dalje ( napravila desna vlada ) v 37. clenu zakona pise, da je pokojnina za 40 let zavarovalne dobe v visini 57,25 % ( za moske ) pokojninske osnove, in za zenske v visini 60,25% !!!!!!!! Da ne bos zopet motal, da gre v prvem zakonu za neto placo, v drugem zakonu pa za bruto placo, si preberi 50. clen tega zakona, kjer jasno pise, da gre za neto placo!!!!!!!!!!!

In reply to by Truplo

radoveden (nepreverjen)

Pokojnine se bodo februarja 2019 povecale za 2,8 % in decembra 2019 za 1,5 %.

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Ja, lepo, nimam nič proti. Ampak to ni dvig osnove, na žalost!

Sicer pa... ta koalicija je na bolj majavih nogah, za sedaj sicer treznih... in vprašanje časa je, kdaj se bodo začeli grebsti vsi po vrsti... za upokojence!

In reply to by radoveden (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Ouos...

In reply to by radoveden (nepreverjen)

Strijc Džouže (nepreverjen)

DF vseved on vse zna, 1300 penzije ma pa jo špara za naslednje generacije namesto ka bi jo trošo pa uživo v njej. Seveda je nemre trošiti KER JE NIMA, ja pa JANŠA je kriv!!!! Frustracije pa treba na forumih ven vrčti!!!

DF (nepreverjen)

Preberi si zakona ZPIZ - 1 in ZPIZ - 2, da bos vsaj priblizno vedel zakaj gre. Ali je pa to prevec naporno zate?

DFf (nepreverjen)

jojjoj......tebi ne pomoči, nega doktora, ka bi ti lejko pomago!

In reply to by DF (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

Idioti, sploj ne opazite kak daleč od teme ste zašli.
Truplo pa DF se pa dobita na pivu in se tam zmenita, keri je pametnejši!

DF (nepreverjen)

Da se vrnemo na temo. Napisi kaj o Horvatu. Lahko tudi o Jevsku.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice