Dva visokovodna nasipa med novimi šestimi projekti za večjo poplavno varnost.

Na včerajšnji seji vladnega odbora za gospodarstvo je Vlada RS v veljavni Načrt razvojnih programov 2020 – 2023 uvrstila šest novih projektov za večjo poplavno varnost v skupni vrednosti skoraj 30 milijonov evrov. 

Visokovodni nasip Gaberje v Lendavi 

Namen investicije je zaščita celotnega urbanega dela naselja Benica pred škodljivim delovanjem visokih voda, kar bo poleg gradnje prečnega nasipa Benica, doseženo tudi z dograditvijo visokovodnega nasipa Gaberje  na  odseku od roba katastrske občine Kot pa vse do ceste Mursko Središče – Lendava. Dograditev obstoječega zemeljskega visokovodnega nasipa bo potekala po obstoječi trasi visokovodnega nasipa.

Oblika dograjenega nasipa bo sledila obstoječemu trapeznemu profilu. Na zračni strani visokovodnega nasipa se bo izvedla servisna pot. Na obstoječih komunikacijskih poteh bodo izvedene prehodne rampe s prilagoditvijo višine  na krono nasipa in ustreznimi nakloni. Ocenjena vrednost projekta znaša 1.411.066,37 evrov z DDV. Projekt bo financiran iz Sklada iz vode.

Visokovodni nasip v Gornji Radgoni

Z rekonstrukcijo obstoječega dotrajanega in prenizkega visokovodnega zemeljskega nasipa se bo zagotavljala večja poplavna varnost mesta Gornja Radgona pred škodljivim delovanjem voda. 

Za izbiro primerne projektne rešitve je bilo v okviru študij preverjenih več variant, vendar se je izmed vseh z vidika umestitve v prostor in ekonomskega vidika za najprimernejšo izkazala varianta z nadvišanjem obstoječega zemeljskega visokovodnega nasipa. Z upoštevanjem nivelete struge je predvideno nadvišanje nasipa za približno 40 do 60 centimetrov na dolžini približno 1682 metrov. Ocenjena vrednost investicije znaša 1.837.339,75 evrov z DDV. Projekt bo financiran iz Sklada iz vode.

Vse investicije se bodo izvajale od letos do leta 2022, razen ureditve obstoječe vodne infrastrukture v območju solin Sečovlje na vodotokih gorvodno od solin, ki se bo zaključila predvidoma leta 2024. Investicije bo financiralo Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) v okviru Sklada za vode. 

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tuncika

Upam, da si kakšno novico prečitate tudi na spletu. US Slovenije je začasno ustavilo projekte RS Slovenije v vrednosti 7,7 milijard investicij v gradbeništvu zaradi ugovora nevladnikov. Zato dragi Prekmurci...…...sanjajte o omenjenih projektih, ker samo to nam je dovoljeno...……..

VojkoZMajolko (nepreverjen)

Nasip v Gornji Radgoni je že narejen.

In reply to by tuncika

kaerl. (nepreverjen)

spet nevladniki, ki to niso. pijavke na proracunu. kje so bili ko so vozili gradbene odpadke v obcino Beltinci iz rdece obcine MS? kje?

Of eden tan (nepreverjen)

Ges pa mislin ka majo v ton primeri nevladniki bar enkrat praf. Zakon je napisani za vrajzo mater in ga je potrebno ali spremeniti ali na nouvo napisati. Nemre saksi zidati ge scej pa ka scej seposejdi brez kaksne koli odgovornosti.

FUJ NEVLADNIKI IN US (nepreverjen)

V kakši državi živimo ko lahko vsak propadli študent in drogeraš ustavlja projekte, ki so strateškega pomena ???? Pa to ne da bi bili ljubitelji narave, jebe se njim za naravo, sami jo najbolj uničujejo, njim se gre samo za dober denar, ki ga dobijo brez dela in to je večino Ljubljanska drhal usposobljena na FDV. TAKO DA DRAGI DRŽAVLJANI ZAKAJ NIMATE ZGRAJENEGA TEGA IN ONEGA NE SPRAŠUJTE VEČ VLADE AMPAK STARCE NA USTAVNEM SODIŠČU, KI ŽIVIJO V NEKEM SAMOSVOJEM KRDELO IN NEVLADNIKE KI TAKO JEBEJO DRŽAVO - BANDA.

Starejše novice