Vlada je na zadnji seji potrdila predlog sofinanciranja izgradnje centra za zgodnjo obravnavo otrok s posebnimi potrebami in medgeneracijskega centra v Radmožancih.

Lanskega oktobra je Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost že podpisala pogodbo z Legartison za gradnjo javnega razvojnega centra v Radmožancih. Vrednost pogodbe je znašala nekaj več kot 663 tisočakov z davkom, dejanska gradnja pa se je pričela letos januarja po rušitvi starega objekta. 

Država bo dala za opremo

Danes razvojni center že kaže svojo končno podobo, zdaj pa je na zadnji seji še vlada potrdila sofinancerski del, in sicer tako da ministrstvo za zdravje in ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti zagotovita sredstva v višini vsako po 50 tisoč evrov. Predmet sofinanciranja je notranja in zunanja oprema potrebna za vzpostavitev centra.

V cilju kvalitetnega sobivanja, sožitja in vzajemnega delovanja večinskega naroda in avtohtone madžarske narodne manjšine je vsekakor tudi skrb za zagotovitev enakih možnosti in v tej zvezi zagotovitev enake obravnavo ranljivih skupin med katere spadajo otroci in še posebej otroci s posebnimi potrebami katerim je potrebno zagotoviti celostno obravnavo, so zapisali na ministrstvu za zdravje.

To so cilji projekta

Osrednji cilj projekta center Radmožanci je izdelava takšnega sistema pomoči in podpore, ki zajema skupno delovanje različnih strokovnih področij, kar se posledično odrazi v čim zgodnejšem prepoznavanju otrok z različnimi dejavniki tveganja v razvoju ter razvojnimi odstopanji.

Nadalje je cilj nudenje ustrezne podpore in pomoči otrokom in celotni družini. Vse to so nujni predpogoji za optimalen razvoj otrokovih sposobnosti, krepitev kompetenc celotne družine in za socialno vključenost obojih - otroka in družine.

Na narodnostno mešanem območju v delu Prekmurja je bila prepoznana potreba po zagotovitvi prostorskih pogojev za izvajanje tovrstne dejavnosti (pravočasni zgodnji obravnavi otrok s posebnimi potrebami), saj več kot 30 družin iz navedenega dvojezičnega območja odhaja s svojimi otroci na obravnave v sosednjo Madžarsko, kjer jim tamkajšnji strokovnjaki nudijo pravočasno in zgodnjo obravnavo, ki je hkrati redna in kontinuirana (tedenski obiski).

Kot prednost projekta center Radmožanci je potrebno izpostaviti, da bodo otroci in starši v Hiši generacij Radmožanci deležni obravnav v svojem maternem jeziku madžarščini, ki je na narodnostno mešanem območju v delu Prekmurja poleg slovenščine tudi uradni jezik. Vse to bo zadostilo potrebam dvojezičnega območja, otroci in njihovi starši pa se bodo v kontekstu izvajane obravnave otrok s posebnimi potrebami lahko izražali v svojem lastnem jeziku.

Tematske aktivnosti za dobrobit otrok

Ker se v okvire projekta, v katerem poteka sodelovanje s strokovnjaki iz sosednje Madžarske, vključuje tudi dvojezične vrtce, bodo rizični otroci prepoznani in identificirali kot taki (saj v dvojezičnih vrtcih opravljamo meritve, povezane z razvojnimi mejniki) že v zelo zgodnjem obdobju otrokovega življenja

V okviru projekta bodo potekale tudi razne tematsko usmerjene (prostočasne) dejavnosti in aktivnosti, ki pomembno vplivajo na razvoj različnih veščin ter na socialno vključenost in povezovanje otrok in družine z okolico.

Preko teh dejavnosti (pravljične urice, rokodelske delavnice, trening socialnih veščin, dramska igra, glasbeni popoldnevi in podobno) bodo otroci na zabaven in sproščen način s pomočjo izkustvenega učenja in igre urili razne veščine, ki so pomembne za skladen razvoj, dvig kakovosti življenja in za razvijanje močnih področij ter občutka kompetentnosti, so obrazložili. 

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
realnoo (nepreverjen)

jesos jesos kak se dela s pejnezi. Vsaki cent mi je za ddv tezko dati...

Jbg fc dah hzhdg (nepreverjen)

Naj inšpekcija preverja koliko nepravilnosti in korupcije vsebuje ta nesmiseln"projekt"
Ogromno denarja je prispelo iz mađarske od gospoda Orbana in zdaj še iz našoga proračuna... Ogromno denarja je tu šlo v privat žepe in zato bojo eni morali odgovarjat pred sodiščem!!!

KTB (nepreverjen)

Si bil zraven, da veš? Če je temu tako, jih naznani ustreznim službam!

Jbg fc dah hzhdg (nepreverjen)

KTB, ne se bat, kriminalisti že delajo na tem!

In reply to by KTB (nepreverjen)

Ofeden (nepreverjen)

Štera država? Ta gnila? Če je štoj dal je tou dal Viktor šteri bole spoštuje Prekmurje pa tej lidi kak ovi v Ljubljani.

tuncika

Zelo preprosto. Obstajajo dve varianti : ali dajati denar za projekte ali NVO-jem, ki kupujejo nove bicikle za štrajke v LJ.

Starejše novice