Slika je simbolična.
Država je naposled začela izplačevanje covidnih dodatkov za dijake in študente prostovoljce, ki so med epidemijo covida-19 delali v javnih zavodih, je na izjavi za medije povedal državni sekretar na obrambnem ministrstvu Rudi Medved.

Predsednica Študentske organizacije Slovenije Marike Grubar je povedala, da so marca začeli sistematično evidentiranje prostovoljcev, ki niso prejeli dodatka.

»Ugotovili smo, da je upravičencev, ki so se obrnili na nas, vsaj 2000. Junija smo se odpravili na ministrstvo za obrambo, k državnemu sekretarju Medvedu, kjer so za nas imeli posluh in začeli urejati problematiko,« je dejala.

S temi podatki so sicer najprej pristopili do odločevalcev v prejšnji vladi, vendar so naleteli na zaprta vrata in na tolmačenje zakona, češ da študenti in dijaki do tega dodatka večinoma niso upravičeni.

Grubarjeva je dodala, da do zavračanja izplačil prihaja, ker zavodi različno tolmačijo 77. člen zakona o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic covida-19.

Doslej zbrali več kot 12 tisoč zahtevkov

Državni sekretar na obrambnem ministrstvu Rudi Medved je spomnil, da je prejšnje vodstvo obrambnega ministrstva ugotovilo, da je upravičencev približno 50, tako so izplačali dodatke v skupni višini 67.500 evrov.

Po zadnjem izračunu, ki pa še ni končen, pa bo ministrstvo izplačalo dodatke v višini 2.530.482 evrov, doslej so namreč zbrali 12.389 popolnih zahtevkov. Medved zagotavlja, da bodo dodatki izplačani tudi v prihodnjem letu.

Izpostavili UKC Maribor in Ljubljana

Po besedah predsednika Dijaške organizacije Slovenije Simona Trussevicha so na sestanku od državnega sekretarja prejeli jasno obljubo, da bodo denar prejeli vsi upravičenci.

Ob tem ga skrbi, da do izplačil ni prihajalo, ker si v nekaterih bolnišnicah in socialnovarstvenih zavodih direktorji zakon tolmačijo po svoje.

Medved to pripisuje neživljenjskemu odnosu predstojnikov teh zavodov, ki da imajo točne evidence kje, kdaj in kako so dijaki in študentje pri njih delali.

Pri tem je izpostavil posamezne oddelke ljubljanskega in mariborskega univerzitetnega kliničnega centra. Da se to dogaja v dveh največjih zdravstvenih zavodih je po mnenju državnega sekretarja »pomembno in simbolično sporočilo«.

V Študentski organizaciji Slovenije sicer niso zaznali sistemskih razlogov zakaj se to dogaja. Upravičence, ki so se s prošnjo za izplačila obrnili na zavode, so praviloma odpravile glavne medicinske sestre ali kdo višje po plačni lestvici s pojasnilom, da le sledijo tolmačenju direktorja, je pojasnila Grubarjeva.

Komentarji (9)

Gost 2023 (ni preverjeno)

Tole ni pošteno. Ni !!!!!!!!! SLOVENSKA UPOKOJENKA...prejšnjo sredo ni dobila 200 eur. Nima za dom. Nima za protezo. Energetski bon ni dobila. Digitalnega pa izgubila. Pa je delala polnih 40 let.. Sedaj pa še do zdravil za svojo kronično bolezen ne pride. Slovenija nižje ne gre. Dno dna!

simbioza (ni preverjeno)

vsak upokojenec z nizko pokojnino lahko dobi varstveni dodatek, lahko pa gre še tudi nekaj malega delati, da so mladi dalje doma. toliko o tem. tam je še rdeči križ, karitas itd, ki ti prav tako pomagajo.

In reply to by Gost 2023 (ni preverjeno)

Gadaffivs (ni preverjeno)

Kaj je z trgovkami,kateri so bili najbole izpostavljeni, oni od države niti centa nej so dobili .

kuntakinte (ni preverjeno)

...doubila so trgovska podjetja...ka so pa s pejnezi napravili...pa pijtajte vodstva....pa pokvarjene sindikaliste...

In reply to by Gadaffivs (ni preverjeno)

kvizl (ni preverjeno)

sindikalisti so kak levi politiki, isti izdajalci delavcov in kda du delavci to enkrat spoznali bojo sindikaliste in tej leve politike, keri jin vse obečavlejo, pijtali po zdravji

In reply to by kuntakinte (ni preverjeno)

čuk (ni preverjeno)

prostovoljstvo je vedno bilo brazplačno, s tem se nemren strinjati.......isto kak za nevladne organizacije, golob jih plačuje, da delajo za vlado, pa ge si to vido, NVO podaljški političnih strank, nej organizacije, ki vladi gledajo pod prste. Še za časa komunistov nej tak bilo, ka bi vlada tak podkipuvala svoje, samo pošten delavec ali upokojenec, keri je delo leta in leta ne dobi nič ali neke drobtinice! Sramota tej golobizem, zdaj naj še samo to musarco dobimo, ki ne več nič o tajkunstvu, zna pa vse o janši, te pa adijo moja preljuba slovenija

simbioza (ni preverjeno)

ni vedno brezplačno ker sam delam tako in sem malo plačan. samo treba znati kje in kako, hehe,

In reply to by čuk (ni preverjeno)

Ohjoj (ni preverjeno)

Dodatke si zaslužimo necepljeni, ker smo zdržali vse te pritiske in žalitve 😸

sunday (ni preverjeno)

deca majo štišendije in otroške dodatke. ne rabijo nič ekstr, itak jih starši financirajo, ki pa so že tudi dobili dodatke. kaj bo deci keš, ko je njihovo delo učenje? a ko končajo šolo, bodo tudi plačani da bodo doma sedeli?

Starejše novice