*Fotografija je simbolična
V Centru za ravnanje z odpadki Puconci so se odločili, da začasno ne bodo prevzemali kosovnih odpadkov, v zbirnih centrih po Pomurju pa že zaznavajo preobremenjenost.

Dejavnost Regijskega centra za ravnanje odpadki Pomurje, Ceropa, je reševanje problematike ustreznega odlaganja in predelave odpadkov za celotno področje Pomurja. Med tovrstne odpadke sodijo tudi kosovni odpadki, ki nastajajo v gospodinjstvih.

Ti odpadki se ne oddajajo v zabojnik za mešane komunalne odpadke ali v vreče, saj gre navadno za večje odpadne predmete, kot so pohištvo, sanitarna oprema, kovinski predmeti, večji plastični predmeti, oblačila in podobno. 

Za obdelavo kosovnih odpadkov potrebna človeška roka

V luči epidemije koronavirusa so se v Ceropu odločili, da kosovnih odpadkov več ne bodo prevzemali v obdelavo.

"Možnost okužbe preko odpadkov, ki jih sodelavci na lini za sortiranje prijemajo v roke, raste s številom okuženih, zato smo v Regijskem centru zdravje ljudi dali na prvo mesto," je zapisal direktor Ceropa Franc Cipot na družbenem omrežju in pojasnil, da obdelujejo mešane komunalne odpadke le s strojno opremo, kosovnih pa se na ta način ne da obdelovati.

Cipot je še vse pozval k razumevanju in k prestavitvi čistilnih akcij okoli hiše na čas po koncu epidemije.

Zbirni centri že pokajo po šivih

Cipotov zapis očitno ni naletel na plodna tla, saj se situacija v zbirnih centrih komunalnega podjetja Saubermacher - Komunala Murska Sobota, ki je izvajalec gospodarske javne službe zbiranja in prevoza komunalnih odpadkov v 18-ih pomurskih občinah, z dneva v dan zaostruje. Kot pravi direktor Drago Dervarič so v komunalnem podjetju dolžni izvajati vse svoje storitve:

"Mi v skladu z navodili države, ki komunalo postavlja ob bok varnostnim in zdravstvenim silam, delamo v celotnem obsegu, določeno vrsto del delamo po prilagojenem režimu, ampak prebivalcem nudimo vse ponujene storitve," pojasnjuje in dodaja, da so težave povezane z odločitvijo Ceropa že zaznali. 

Bodo takšni prizori vse pogostejši?

Na vidiku nova okoljska težava?

Število obiskovalcev zbirnih centrov se povečuje, tudi v Murski Soboti in drugje so zbirni centri oblegani, saj so ljudje doma in čistijo ter pospravljajo, ocenjuje Dervarič. Zaradi vsega navedenega pa lahko pride tudi do okoljskega problema.

"Zbirni center v Kuzmi je po polovici delovnega časa že 200 odstotno poln, kar se tiče kosovnih odpadkov. Če bodo zbirni centri polni in zaprti, se bodo sigurno našli posamezniki, ki bodo svoje odpadke odvrgli v naravo," svari prvi mož Saubermacher - Komunale. 

Odločitev na strani pomurskih občin

Nad odločitvijo Ceropa so sicer protestirali vsi zbiralci v regiji, ampak je Cipot vztrajal pri odločitvi zaradi zaščite zdravja zaposlenih. Na potezi so sedaj pomurske občine, ki so lastnice Ceropa, ali bo ostal zaprt in bodo zbirne centre za zbiranje odpadkov po Pomurju zaprli. To pa bo, kot še pravi Dervarič, strel v koleno.

S spleta

Komentarji (14)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CIPOT POJMA NIMAŠ (nepreverjen)

Kako se lahko okužijo njihovi delavci od kosovnih odpadkov, ki 1 teden ležijo po zbirnih centrih. Cipot pouči se malo prej ko sprejemaš take blesave ukrepe, ki do napolnili gozdove s temi odpadki. Kaj pa mnogi delavci, ki MORAJO delati za novodobne kapitaliste, ti se ne bodo okužili ? Javni sektor je komplet doma ker se lahko zaposleni sam okuži v svoji pisarni, delavci pa naj delajo da ne bo gospodarstvo crknilo ne glede na žrtve . FUJ BANDA POKVARJENA. Če je vojna in kriza je za vse, tudi kakšen kapitalist lahko crkne - propade, zakaj pa ne ?

Cerop (nepreverjen)

Vabimo avtorja tega zapisa, da pride sortirat kosovne odpadke, pa bomo videli, kako bo takrat komentiral ... Sicer pa se vidi po tem zapisu kaksni ljudje živijo med nami..

In reply to by CIPOT POJMA NIMAŠ (nepreverjen)

ZA Cerop (nepreverjen)

AVTOR ZAPISA "CIPOT POJMA NIMAŠ" spoštovani, kdor koli že si, natančno si preberi kaj sem napisal, ker prihajam iz te stroke in odločno zagovarjam, če hočemo zmanjšati okuženost NIHČE V SLOVENIJI NE SME DELATI IN VSI OBVEZNO V KARANTENO razen tistih katerih delo je nujno potrebno in to v popolni zaščitni opremi. Na isto opozarjajo priznani svetovni strokovnjaki in praksa iz Kitajske. To kar se pa gremo v Sloveniji kjer je kapitalistom (lastnikom) pomembnejši kapital pa tudi za ceno zdravja in življenja je SRAMOTA. Prišel bo čas ko se boste spomnili na moje pisanje, samo takrat bo za Slovenijo že prepozno.

In reply to by Cerop (nepreverjen)

K-O-S-O-V-N-I (nepreverjen)

ater kak si pameten; si že kdaj slišal za akcijo ZBIRANJA KOSOVNIH ODPADKOV OD VRAT DO VRAT! In da obstaja potencialna nevarnost, da je povzročitelj odpadka, kateri je pred svojo hišo oddal kosovne odpadke danes in so danes tudi odpeljani ter predani v CEROP okuženi?! Pouči se malo o ravnanju z odpadki in ne kvasi neumnosti / vemo pa, da virus preživi tudi 72 in več ur na določenih materialih...

In reply to by CIPOT POJMA NIMAŠ (nepreverjen)

ZA KOSOVNI (nepreverjen)

TI SI BUTALEC ker virus preživi 72 ur nič več ne smemo kupiti v živilskih trgovinah, ker je okuženo, po tvoji logiki, adijo pamet pa vsi v luknje.

In reply to by K-O-S-O-V-N-I (nepreverjen)

luc-ifer (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

nagnat zaposlene
jim dati odpoved
njihovo delo pa naj
prevzamejo gasilci

Husat (nepreverjen)

Pa gda de se za enkrat ta norost koncala???

Zxyhgsfhhjceew (nepreverjen)

Resno ne razmim kake ovce mamo po cejlem sveti..
Drzavne vlade so van vrgle kost za glodanje imenovan "covid19 virus" ka pa sploj nej obstaja!!!
Podkupljeni politicari kateri niso doktarji znanosti, niso virologisti ali epidemiologisti, in vi takim Lažovom nasedate!?
Ko izgine 5G, bo izginil tudi "covid 19"!

gost2020 (nepreverjen)

Kaj pa je to za en poklic virologist in epidemiologist?
Daj drži se ti rajši lopate in krampa, to je v tvojem IQ dosegu!

In reply to by Zxyhgsfhhjceew (nepreverjen)

Svetlana Maka… (nepreverjen)

Baje bo pa 6 G še bolj nevaren
in v nevarnosti bodo oni od 160 do 270 let

In reply to by Zxyhgsfhhjceew (nepreverjen)

Ne laži (nepreverjen)

Zaradi takšnih kak ste vij majo v Italiji kaos ,vej pa ite ta či corona virus ne obstaja, itak van nika nede.

Ne laži ti, ti… (nepreverjen)

Ovčke so pa nasedle tiraniji.

nevenneven (nepreverjen)

se pravi, da ne smemo na kosovne odpadke pljuvati preden jih oddamo, na to so oni mislili ??????????

nagicigan (nepreverjen)

Ta virus je zdaj veliko sranje ... moški ne smejo p.... lizati ženske ne smejo f..... , ka pa sexamo še lahko in kako ?

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice