Foto: Bobo
Logarjeva posvarila pred pritiskom na bolnišnice zaradi visokega števila okužb s koronavirusom

Kljub nekoliko blažjemu poteku covida-19 pri večini okuženih s koronavirusno različico omikron, lahko zaradi izjemnega porasta števila okužb v prihodnjih tednih pride do povečanja števila covidnih bolnikov, je na novinarski konferenci opozorila vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar.

O sproščanju ukrepov ne razmišljajo

O sproščanju ukrepov strokovna skupina za covid-19 po besedah Logarjeve ne razmišlja tudi zato, ker lahko veliko število samoizolacij in karanten v mlajši populaciji pripelje do težav pri delovanju javnih služb in kritične infrastrukture. Napovedala pa je, da se bodo v skupini v prihodnjih dneh in tednih pogovarjali o izhodni strategiji ukrepov.

Spomnila je, da je razmerje med okuženimi s koronavirusom in hospitaliziranimi s covidom-19 v petem valu epidemije nekoliko drugačno.

Potrebe po dovajanju kisika so med covidnimi bolniki manjše. Zdravstveno stanje pa se lahko po okužbi s koronavirusom poslabša kroničnim bolnikom. O načinu prebolevanja covida-19 pri slednjih pa je še vedno na voljo sorazmerno malo podatkov.

Hospitalizran tudi bolnik z omikronom

Med hospitaliziranimi še vedno prevladujejo necepljeni proti covidu-19.

»Je pa res, da je hospitaliziranih tudi nekaj bolnikov, ki so cepljeni, pa so v bolnišnici zaradi drugih razlogov in covid-19 pri njih poteka v blagi obliko oziroma skoraj asimptomatsko. Ugotovljen je ob sprejemu v bolnišnico zaradi drugega razloga,« je pojasnila. Slednje je še bolj izrazito na oddelkih intenzivne terapije, je dodala.

Ob tem je opozorila, da imajo na intenzivnem oddelku ljubljanske infekcijske klinike hospitaliziranega tudi bolnika, ki je okužen z različico omikron.

Natančnega podatka o številu hospitaliziranih oseb, ki so covid-19 že prebolele, po njenih besedah ni.

»Je pa teh bolnikov na srečo sorazmerno malo, saj tudi prebolelost ščiti pred težjim potekom in hospitalizacijo,« je pojasnila.

Na voljo zdravila za zdravljenje covid-19

Poudarila je, da naj se osebe s tveganjem za težji potek bolezni - starejši od 65 let in osebe s pridruženimi boleznimi, ob pozitivnem testu na koronavirus pogovorijo s svojim izbranim zdravnikov. Za zdravljenje covida-19 so namreč na voljo monoklonska protitelesa, molnupiravir in remdesivir je spomnila.

Obe zdravili sta najbolj učinkoviti znotraj petih dni od začetka simptomov.

Monoklonskih protiteles zaradi neučinkovitosti proti koronavirusni različici omikron v Sloveniji sicer nekaj časa niso uporabljali. Po besedah Logarjeve pa so sedaj ponovno na voljo v obliki zdravila sotrovimab.

Znaki pri omikronu drugačni

Po njenih besedah so bolezenski znaki pri koronavirusni različici omikron drugačni.

»Več je zamašenega nosu, več nahoda, izrazite bolečine pri požiranju, manj pa kašlja in težav s spodnjimi dihali,« je pojasnila. Tudi ob prehladnih znakih moramo biti zato pozorni, saj gre lahko za okužbo z različico omikron.

Osebam, ki so okužene s koronavirusom in bolezen prebolevajo v domači oskrbi, svetuje, naj pijejo zadosti tekočine in počivajo. Večino potreb po vitaminih lahko zagotovijo z raznovrstno prehrano, zato posebni vitaminski dodatki v tem primeru niso potrebni.

Izrazito telesno vadbo pa odsvetuje, saj lahko tako kot pri drugih virusnih okužbah pride do prizadetosti srčne mišice. Takšnih primerov je več pri osebah, ki so med prebolevanjem okužbe fizično aktivnejše.

Komentarji (20)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
928202 (nepreverjen)

to da nimate simptomov, pomeni da imate simptom. Seveda izmišljen simptom iz zraka s strani farmacije.

Hoskimin (nepreverjen)

SVINJE POHABLJENE LAŽNIVE PODKUPLENI KRIMINALCI V KRATKEM GRESTE VSI SODELUJOČI V TEM NATEGU V DOŽIVLJENSKI ZAPOR!

majmunchek (nepreverjen)

mojiva soseda sta tudi tako govorila in nista verjela nič.. zdaj sta pa na respiratorju v kritičnem stanju..

In reply to by Hoskimin (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Koliko sta stara??

In reply to by majmunchek (nepreverjen)

Znon ale nej (nepreverjen)

Lekar štejš napijsate, ka če sta stareva, naj mergejta? Pa nej tak! Malo je lidij, bar mijslen tak, ka tik pred smrtjof ne pomijsle na tou, ka be rade še živele?
Si ikta znamo, ka direkt od koveda mergej malo lidij. Koved pač somo pospeše smrt ale težke poslejdece načeloma pre tisteh, štere so starejše, štere majo slabše imunske sistem, štere so že vaček betežne. Ale velka večijna tej be seeno živela še mejsec, leto, dvej?
Tak ka drage m oj VRANA malo pomijsle tüde na tou, tüde na tou, ka boš tij en den stare, pa boš počüjto fejst razočarane, če do mlajše tak mislele o vas starejšeh! Pijto se boš, ge njin je človečnost, ge njin je nenazagnje olika, spoštovanje do drüjgeh!

In reply to by VRANA (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Prišli smo na nouro zamisel, ka lejko preprečimo smrt. In to z ukrepi, keri spadajo v srednji vek. Plus cepivo kero ne deluje se pa odlično odavle.

In reply to by Znon ale nej (nepreverjen)

Linkoln (nepreverjen)

Hahaha,ka senjas?!!!

In reply to by Hoskimin (nepreverjen)

43424343443443242 (nepreverjen)

PODKUPLJENI mediji vam lažejo 24ur 10x na dan! NATEG in PREVARA po celem svetu! https://www.facebook.com/100055981178962/videos/939050340295424/
NOBENE NEVARNOSTI NI RAZEN ZDRAVJU ŠKODLJIVIH MASK IN STRUPENIH CEPIV!
EVROPSKO SODIŠČE JE PRESODILO DA GREJO VSI SODELUJOČI V TEJ PREVARI V DOŽIVLJENSKI ZAPOR!

696969 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Dr. fejsbuk teoretnik zarote opranoglavec

In reply to by 43424343443443242 (nepreverjen)

Brankoo (nepreverjen)

»Več je zamašenega nosu, več nahoda, izrazite bolečine pri požiranju, manj pa kašlja in težav s spodnjimi dihali,« je pojasnila Logarjeva. Komaj zdaj sem izvedel, da že več desetletij vsako zimo imam Omikron, sem pa stalno mislil, da je to prehlad.

apalue (nepreverjen)

37.927 smrtnih žrtev in 3.392.632 poškodb v evropski bazi podatkov, mladi pa še naprej umirajo...
Evropska (države EGP in države zunaj EGP) podatkovna baza poročil o domnevnih reakcijah na zdravila je EudraVigilance, ki jo je preverila Evropska agencija za zdravila (EMA),

lgretako (nepreverjen)

če je delež okuženih cepljenih res 50% (vir NIJZ),vi jim pa omogočate prosto gibanje povsod,ostale pa omejujete in jim pogojujete svobodo (GOVORIM TUDI O OTROCIHFace with symbols over mouth)z diskriminatornim PCT,potem je čas, da naženete g.Poklukara in kvazi strokovno skupino,ter TAKOJ ukinete PCT.

luis def (nepreverjen)

"Ob tem je opozorila, da imajo na intenzivnem oddelku ljubljanske infekcijske klinike hospitaliziranega tudi bolnika, ki je okužen z različico omikron."
.
Danes sem v avtu poslušal poročila na radiu in je neka zdravnica (nisem si zapomnil imena), govorila zakaj je še vedno toliko hospitaliziranih na kovid oddelkih. Lepo je razložila, da sedaj prideš v bolnišnico zaradi poškodbe ali druge resne bolezni in če si pozitiven na testu te namestijo na kovid oddelek. Tudi, če nimaš simptomov. Ta okuženi hospitalizirani z omikronom je tako lahko tam zaradi drugih težav. Ampak tega Logarjeva ne pove. Zavajanje in manipuliranje s številkami se nadaljuje. Če si v bolnišnici z odprtim zlomom noge in ob enem pozitiven na hitrem testu brez simptomov te vodijo kot hospitaliziranega zaradi korone in ne zaradi poškodbe noge. Tako je vsaj razložila zdravnica po radiu.

a res?? (nepreverjen)

tako pravi primer iz življenja: "Po dolgem casu srečam prijatelja. Pove, da je oče dozivel možgansko kap in da je v bolnici staknil covid.😢Ne, da bi ga zdravili po mozganski kapi, ne-dali so ga na intenzivni covid oddelek. Kjer so v casu, ko je bil tam, trije umrli. Vsi cepljeni."

čarni vrag (nepreverjen)

Zadeva je enostavna. Če bi ga zdravili na navadnem ICU, bi bolnica dobila mogoče 5.000 EUR. S kovidom pa 40.000 Eur. Tudi moj sorodnik, ki je tri tedne ležal v komi zaradi možganske krvavitve je iznenada zbolel za korono. Na srečo je preživel oboje.

In reply to by a res?? (nepreverjen)

sava (nepreverjen)

Se je pri keri bolezni v zgodovini zgodilo, da so se spremenili simptomi?

čarni vrag (nepreverjen)

Tak kak se menja moda se menjajo tudi simptomi.

In reply to by sava (nepreverjen)

kritik (nepreverjen)

TEM SIMPTOMOM SMO VČASI REKLI PREHLAD. JE PA RES DA NI BILO KVAZI NOVINARJEV, KI BI O TEM VES ČAS PISALI, HE.

Gost817 (nepreverjen)

Ladate s tem enim bolnikom? Ali trbej Italjanske doktore pripelati?

KORONA boy (nepreverjen)

Vsako gojno pol deci šnopsa pa je mer.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice