Ob sprostitvi delovanja sodstva bodo sodišča lahko začela vročati odločbe, na področju okolja pa bo ključen čim prejšnji zagon investicijskih projektov.

Tudi na področju sodstva je prišlo do določenega sproščanja delovanja sodišč in upravnih organov. Nujni postopki tečejo še vedno isto kot do sedaj, v nenujnih pa bodo sodišča lahko svoje odločitve začele sporočati strankam. 

»V tem času roku še naprej ne bodo tekli in tako stranka ob prejemu odločbe ni dolžna storiti ničesar,« je poudarila ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič in pojasnila, da so sodišča v tem času opravila veliko dela, zato so jo jim omogočili pošiljanje sprejetih odločitev. 

Vročanje omogočeno, roki ne bodo tekli

Podobno je na področju izvršb, ki so trenutno preložene in se izvajajo le na področju preživnin in varstvu otrok. Sodišča lahko tudi izdajajo sklepe o izrvšbi in zavarovanju ter jih vročajo strankam, ampak roki v času epidemije ne tečejo, zato dolžniku ni potrebno storiti ničesar. Sodišča lahko izdajo sodbo in jo vročijo strankam še na pravdnem področju, roki tudi tam ne bodo tekli, upravni organi pa bodo lahko vročali sklepe in odločbe tudi v nenujnih zadevah. Pri vseh vročanjih bo moralo biti zagotovljeno zdravje in varnost ljudi, stika med vročevalcem in naslovnikom ne sme biti.
 

Poenostavitev pridobivanja gradbenih dovoljenj, reševanje odpadne embalaže

Gradbena zakonodaja ni pisana za čas, ko je potrebno ukrepati hitro, zato na ministrstvu za okolje in prostor ocenjujejo, da je potrebno nekatere določbe zrahljati, da se investicije čim prej začnejo, je pojasnil minister za okolje in prostor Andrej Vizjak. Tako želijo s spremembami zakonodaje pospešiti izdajanje gradbenih dovoljenj, da se poenostavijo in skrajšajo upravni postopki. 

Naslovili pa so tudi problem s kopičenjem odpadne embalaže v skladiščih komunalnih podjetij, ki se je še povečal v času epidemije.

»Izvajalcu javne službe zbiranja omogočamo, da odpadno embalažo, ki jo niso prevzele družbe za ravnanje z njo, sam odda v nadaljnjo obravnavo. Stroške pa bo letos pokrila država,« je še povedal Vizjak in zagotovil, da na vladi pripravljajo tudi sistemsko rešitev za to področje

Realnost množičnih prireditev in prodaja knjig

Jutri bomo dobili posodobljeno stanje rezultatov raziskave, od katere je odvisno nadaljnje sproščanje ukrepov, ki naj bi sledili v naslednjih tednih. V Münchnu so recimo že odpovedali letošnji Oktoberfest in je velika večina prireditev do konca oktobra odpovedanih, zato je treba biti v Sloveniji realen, je poudaril vladni govorec Jelko Kacin.

»Mi imamo lahko imamo prireditve sami zase, ampak v tem primeru je potrebno sprostitvi omejitve gibanja, ki ljudi zadržuje v lastnih občinah,« je pojasnil Kacin in napovedal odprtje knjižnic in knjigarn, pri tem pa še omenil, da bi bilo dobro, da knjige 'odležijo' do tri dni preden jih vzamemo v roke. 

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Pisma od (nepreverjen)

sodisca vedno v odpad.

belouška (nepreverjen)

Ka se pa bojite za sodošča, ve pa je to najlažje delo!

In reply to by Pisma od (nepreverjen)

Starejše novice