Z zadnjo novelo zakona o visokem šolstvu je približno 2000 študentov ostalo brez pravice do zdravstvenega zavarovanja, opozarja poslanska skupina Levica.

Ob tem pričakujejo, da bodo ti študenti zdaj prikrajšani tudi za druge pravice, ki pritečejo statusu študenta, v DZ pa so vložili predlog spremembe zakona.

Omejitev pravic

Koalicija je namreč lani ob sprejemanju novele zakona sprejela tudi dopolnilo k 69. členu zakona o visokem šolstvu, ki je pravice študentov do zdravstvenega zavarovanja, subvencionirane prehrane, bivanja, prevoza ter štipendije omejila najdlje na čas trajanja enega študijskega programa na posamezni stopnji.

Najbolj bo dopolnilo po mnenju Levice prizadelo študente, ki so se prepisali na drug program, kar naj bi vodilo v razlikovanje med statusom študenta in pripadajočimi pravicami.
 

"Čeprav študenti na primer redno študirajo in obveznosti opravljajo v roku, nimajo pravic, ki statusu študenta pripadajo," mnenje poslanske skupine Levice navaja STA.

Vložili predlog spremembe zakona

Sprememba naj bi 2000 študentom tako že prinesla obvestilo Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, da so izgubili zdravstveno stanovanju, temu pa naj bi po prepričanju Levice sledile še ostale študentske pravice.

V poslanski skupini so zato včeraj v DZ vložili predlog spremembe zakona, ki bi odpravila sporno dopolnilo, prizadevali pa naj bi si za obravnavno že na oktobrski seji.

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
vadbaš (nepreverjen)

Za mlade se nihče ne briga. Posamezne stranke imajo samo polna usta o pomoči mladim, bla, bla, bla. Mladi smo jim ovira za nadaljevanje njihovega neprekinjenega vladanja. Sramota.

Mk (nepreverjen)

Mladi se ne zanimajo za politiko, politika se ne zanima za mlade. Easy peasy. :)

Tujec 2

Ja, mladi, bo kdaj potrebno tudi na volitve iti, ne samo na žure ! Najprej napravite red pri sebi. Koliko je " namišljenih študentov " med vami, ki z vpisom v študij ( potem se pa vsako leto prepisujejo iz faksa na faks ) samo izkoriščajo študentske ugodnosti, študij jim je pa deseta briga ?

123 (nepreverjen)

Ja in koga bi po tvojem naj volili, ali ni mogoče naša leva opcija na vladi. Če si toliko star kot se predstavljaš dobro veš da se vse obljube po volitvah pozabljene.

In reply to by Tujec 2

.................. (nepreverjen)

SMC pa Desus mimo leve opcije nejso bejžali, SD pa je itak ena navadna neoliberalna sprdačina od stranke. Nič od toga ka je zdaj na vladi je nej lejvo... na žalost.

In reply to by 123 (nepreverjen)

čarnobejli (nepreverjen)

heh, čakam samo ka de što pravo ka so vsi tej sd, smc, pa desus v bistve janšove.

Tujec38?

In reply to by .................. (nepreverjen)

BB

Rdeči so prišparali malo penez za sebe...

...krijf je pa itak Janša :) Ha, ha, ha...

Starejše novice