*Fotografija je simbolična
Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sta sodelovala Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata ter vladni govorec Jelko Kacin.

Vladni govorec je uvodoma dejal, da se število okužb po svetu in v Evropi še naprej širi, tudi druge države beležijo rekorde in sprejemajo številne ukrepe, ki so strožji od naših. Včeraj rekorda sicer nismo dosegli, a število hospitaliziranih narašča, danes jih potrebuje bolnišnično zdravljenje 138 oseb, 122 jih je na intenzivni negi, štiri osebe pa so žal tudi umrle.

Zelo blizu razglasitvi epidemije

Epidemiološka poizvedovanja še potekajo, a do sedaj zbrani podatki kažejo, da se virus najbolj širi med zaposlenimi v zdravstvi in šolstvu, med včeraj obolelimi je tudi nekaj zdravstvenih delavcev iz Topolšice. 

"Ni mogoče zaključiti, da smo dosegli vrh in se bo zadeva začela umirjati. 14-dnevna incidenca kaže, da je danes blizu 137 okužb na 100.000 prebivalcev, to pa je že zelo blizu mejnika v državnem načrtu," je pojasnil Kacin in predstavil še okuženost na število prebivalcev po regijah, kjer je na vrhu Koroška z 240 okuženimi na 100.000 prebivalcev.

"Stanovanje je po ustavi nedotakljivo"

Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata je predstavila poročilo o delo inšpektorjev od izbruha epidemije pa do sedaj. Zdravstveni inšpektorat je od izbruha epidemije opravil skupno 47.100 inšpekcijskih nadzorov, od tega na področju nalezljivih bolezni 40.600.

Izrečeno je bilo preko 4900 sankcij v skupni vrednosti več kot 1,1 milijona evra. Na področju nalezljivih bolezni je bilo v primerjavi z lanskim letom opravljenih desetkrat več nadzorov. 

Opravili so tudi blizu 25.000 nadzorov karantenskih odločb vročenih ob prehodu meje.in kršiteljem izdali globe v višini skoraj 102.000 evrov. Zdravstveni inšpektorat je pristojen tudi za spoštovanje odlokov vlade v povezavi s koronavirusom, od izbruha epidemije pa do 8.10 so inšpektorji opravili 6900 nadzorov, od tega 3900 v gostinstvu, 1700 v trgovinah, 370 prireditev, ostalo pa v objektih higienske nege in drugih javnih objektih. Izrekli so 68 sankcij v vrednosti 88.400 evrov zaradi nespoštovanja priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje pri opravljanju dejavnosti. 

Napovedan nadzor 'petkovih protestnikov'

Od 4.9, ko je postala uporaba mask v zaprtih prostorih obvezna, so zdravstveni inšpektorji izrekli 117 glob fizičnim osebam v skupni vrednosti 43.000 evrov. Od izbruha epidemije pa so od policije prejeli okoli 9100 predlogov za uvedbo prekrška zaradi kršitve odloka, od tega je 3700 zadev zaključenih, ostale pa so zaradi drugih prioritet zaustavljene.

Inšpektorji napovedujejo aktiven nadzor nad prireditvami in javnimi zbiranji, identificirali so javna mesta za izvedbo zabav, piknikov in porok, a na zasebna zemljišča in v notranjost stanovanj ne vstopajo. Na vprašanje, ali lahko inšpektorji vstopajo na vrt, če "se s ceste opazi, da prihaja do kršitve omejitve zbiranja", je Potza odgovorila, da ne: "Če je vrt ograjen in gre za zasebni prostor, ne moremo vstopiti, saj je po ustavi stanovanje nedotakljivo". 

"Z namenom preprečevane nalezljive bolezni bodo inšpektorji tudi danes v primeru protestnega shoda skupaj s policijo nadzirali spoštovanje omejitve zbiranja, uporabo mask in upoštevanje priporočil NIJZ," je napovedala Potza. Na zdravstvenem inšpektoratu je zaposlenih sicer 84 inšpektorjev, od tega jih je vsak dan na terenu med 40 in 60. 

Glede uporabe mask je najpogostejši izgovor kršiteljev, da so masko pozabili. V tem primeru dobi kršitelj zgolj opozorilo, prihaja pa tudi do težav, ko nekdo ne želi nositi mask "ker je pač proti temu". "Občasno inšpektorji doživljajo verbalne napade in žalitve, ni pa še problematično. Vedno imamo možnost poklicati policijo, ki pomaga pri izvedbi postopka," je dejala Potza. 

Komentarji (17)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
micikaaaaaa (nepreverjen)

Tak kak san pravo, Janša tej njegove ukrepe sprejema na pamet in kak vseč ali menje vse do sedaj nema nikše pravne osnove. Najbole zavožena in nesposobna vlada in njihov dežurni lažnivec Kacin celi čas grozita glede domačih zabav. Grozijo s vstopom policije in inšpektorov, zdaj pa so lepou povedali ka nikši odlok nemre posegati v človekovo lastnino in ti nišče nesmi v stanovanje in na dvorišče, če njemi ne dovoliš. Jutri je zadnja lejpa sobota, malo prlej san prišo iz Spara, nabavo vse za jutrišnjo žurko doma. Očitno de toga dosta glede na tou ka je sakši drugi meo v vozički čevape pa ostale zadeve za grilanje.

Jkfe (nepreverjen)

Nateg stoletja se nadaljuje gnoji od gnojof!

🏥 (nepreverjen)

Začnejo naj pri zdeavstvenih delavcih, ki veselo nosijo korono v domove ostarelih, v zdravstvene domove.... bolnice

In reply to by Jkfe (nepreverjen)

Busybee (nepreverjen)

Tak kak san pravo, Janša tej njegove ukrepe sprejema na pamet in kak vseč ali menje vse do sedaj nema nikše pravne osnove. Najbole zavožena in nesposobna vlada in njihov dežurni lažnivec Kacin celi čas grozita glede domačih zabav. Grozijo s vstopom policije in inšpektorov, zdaj pa so lepou povedali ka nikši odlok nemre posegati v človekovo lastnino in ti nišče nesmi v stanovanje in na dvorišče, če njemi ne dovoliš. Jutri je zadnja lejpa sobota, malo prlej san prišo iz Spara, nabavo vse za jutrišnjo žurko doma. Očitno de toga dosta glede na tou ka je sakši drugi meo v vozički čevape pa ostale zadeve za grilanje

In reply to by 🏥 (nepreverjen)

Milec (nepreverjen)

Busybee debil!

In reply to by Busybee (nepreverjen)

Ajkica (nepreverjen)

Sedanjemu pristopu boja z epidemijo nasprotuje vse več vrhunskih svetovnih epidemiologov in drugih strokovnjakov, ki predlagajo usmerjeno zaščito. Tako je nastala pobuda, za katero stojijo epidemiologi s Harvarda, Oxforda, Stanforda ter še mnogo drugih vrhunskih strokovnjakov.
https://gbdeclaration.org/?fbclid=IwAR3oMkaoFYRXxlXukaRWaBIj1sKefHjP-PQ…

Seveda Janševe sluge ala dr. Krek dr. Beovic dr. Pretnar se pac ne bodo strinjal...

Habibi (nepreverjen)

Ma najboljse ka do po kucan lejtali tej so cista zbesnuli prle me vrag zeme od zivcov v taki drzavi kak pa kaj drugoga

grbanj (nepreverjen)

SOBOTA INFO 122ste zapisali da jih je na intenzivni negi malo preveč☺

čikapajo (nepreverjen)

Že spet mediji pišete take udarne naslove in zavajate javnost. Glavno, da nabijate v tri dni.
Pa vsak bedak ve, da po ustavi noben inšpektor ne more v zasebne prostore in na zasebno zemljišče.
Glede zbiranj do 10 pa je bolje, da jih je za vsak slučaj amo 8 ali 9. Če pride zraven policaj in jih prešteje bo takoj preveč, ker je vprašanje, če ve, da sebe ne bo štel zraven.
Nebi dvakrat rekel, da bi policaj še sebe štel. Tipično Hojsovo.

čikapajo (nepreverjen)

Zbrana je skupina 7 ljudi. Pride policaj in jim pove, da jih bo kaznoval. Pa rečejo, da jih je samo 7. In jim odgovori, da ravno zato, ker je Kacin lepo rekel, da 10.

nikson (nepreverjen)

FAKE NEWS.
ALI ALI ALI ALI ALI

Ajde , (nepreverjen)

loleki , ka se nete razpočili , pa koga koji k.boli , če te vij doma nekaj pekli na žaru , rejsan ste omejeni , ka nemo pravo retarderani , kar pa nočem , ka si nori kakšni deb.... pa to ne moreš verjeti , verjetno še Cicibana ne razumete , kamoli kakšne vladne odloke.

buhuha (nepreverjen)

Očitno tij ne razmiš vladne odloke, kere ne razmijo niti tisti ka jh sprejemajo, saj nan po TV gučijo nekaj in nan s tistin grozijo, te jih pa včasik nešče na realna tla postavi. V ton primeri zdravstveni inšpektori in policija. Kacin je troubo po TV ka se več niti doma na roštiljadi nede smelo zbrati več kak 10 lidij, nej samo na javnih mestih in ka do inšpektori pa policija ukrepali proti kršitelon. Zdaj pa inšpektori pa policija pravijo ka je to larifari. Što je zdaj tu največji debil?

In reply to by Ajde , (nepreverjen)

Busybee (nepreverjen)

Sedanjemu pristopu boja z epidemijo nasprotuje vse več vrhunskih svetovnih epidemiologov in drugih strokovnjakov, ki predlagajo usmerjeno zaščito. Tako je nastala pobuda, za katero stojijo epidemiologi s Harvarda, Oxforda, Stanforda ter še mnogo drugih vrhunskih strokovnjakov.
https://gbdeclaration.org/?fbclid=IwAR3oMkaoFYRXxlXukaRWaBIj1sKefHjP-PQ

Seveda Janševe sluge ala dr. Krek dr. Beovic dr. Pretnar se pac ne bodo strinjal...

In reply to by Ajde , (nepreverjen)

Vik.or (nepreverjen)

Čuj, micikaaa , kdo te je pa vprašal, kaj boš žrl za konec tedna? Očitno si vsem nam nameraval le
razglasiti, da se boš kljub vsem vladnim in strokovnim navodilom oz. ukrepom, požvižgal na vse, samo, da
se boš imel fajn, češ kaj ti pa kdo more. Zaradi takšnih kot si ti in tebi enaki, je nastopila povečana potreba
po omejitvah ter še večji razmah korona krize. Ne pljuvaš samo v krožnik širše družbe, temveč tudi v svojega
lastnega! Prej bi se teleta naučila poštevanko, kot pa vi, nekateri, dojeli resnost sedanjega stanja.

balounar (nepreverjen)

Mene bi samo zanimalo kak je zdaj s tisto hrvaško vasjo, ge je 96 okuženih bilo od 120 prebivalcov, ka so vsi mrli? ali? ge so te zdaj novinarji? toga je že en tjeden minolo, pa mikaj nouvoga ne čujem. Ali štoj kaj vej?

car (nepreverjen)

Baje vse vozijo z kamijoni v Mađarsko k Orbani.

In reply to by balounar (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice