Slika je simbolična (foto: Bobo).
Državna volilna komisija o skrajšanju roka za sprejem poročila o izidu referendumskega glasovanja.

Državna volilna komisija bo danes odločala o skrajšanju roka za sprejetja poročila o izidu referendumskega glasovanja o zakonih o vladi, o RTVS in o dolgotrajni oskrbi. Volivci so namreč na nedeljskem referendumskem glasovanju zakone večinsko podprli, zato čakanje na izračun zavrnitvenega kvoruma za sprejetje poročila ni več relevantno.

Člani Državne volilne komisije bodo tako razpravljali o predlogu sklepa, po katerem bi lahko sprejeli poročilo o izidu glasovanja brez čakanja na izračun zavrnitvenega kvoruma.

To bi bilo po predlogu možno v primeru, da bi osmi dan po dnevu referendumskega glasovanja in upoštevanih glasovih po pošti iz Slovenije in tujine ugotovila, da je več volivcev glasovalo za kot proti in da število umrlih državljanov z volilno pravico od dneva sestave volilnih imenikov do zaključka glasovanja ne bi moglo bistveno vplivati na izid referenduma.
 

Državna volilna komisija namreč zdaj čaka 47 dni od dneva glasovanja do sprejema poročila o izidu glasovanja, saj čaka na podatke o številu tistih volivcev, ki so umrli od dneva sestave volilnih imenikov do zaključka glasovanja.

Takšna praksa se je do sedaj po sklepu Državne volilne komisije iz leta 2015 uporabljala tudi v primerih, ko iz rezultatov referendumskega glasovanja izhaja, da se je večina volivcev, ki so veljavno glasovali, izrekla za, in ne proti.

Uradne rezultate referendumov naj bi sicer Državna volilna komisija v skladu s sedaj veljavnim rokovnikom zaradi ugotavljanja kvoruma sprejela šele 24. januarja, kar bi lahko povzročilo predvsem preglavice v primeru zakona o dolgotrajni oskrbi, ki naj bi v veljavo stopil s 1. januarjem 2023.

Če bo Državna volilna komisija danes potrdila omenjeni sklep, pa bi tako vsi trije zakoni lahko v veljavo stopili še pred iztekom letošnjega leta.

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Proizvodnja (nepreverjen)

Neglede na jasen izid, sem mnenja, da bi se roki morali spostovati. Bo prisel negdo drug na oblast in bo rekel, saj so tudi prej bile izjeme. To je slab zgled za naprej in srecno Slovenija!

Tecumseh (nepreverjen)

Gornje drži, se strinjam. Hitijo, predvsem, da prevzamejo RTV Slovenijo. Do objave rezultatov in objave v Uradnem listu ne morejo nič narediti. Točno ne vem, ampak takoj po objavi v Uradnem listi se bo dr. Peter Gregorčič obrnil na Ustavno sodišče in zakon verjetno do odločitve sodišča ne velja? Ker pa Ustavno sodišče včasih čaka z odločitvijo nekaj mesecev, pri koroni so tudi skoraj leto dni ni čudno, da se vladi tako mudi.

In reply to by Proizvodnja (nepreverjen)

990 (nepreverjen)

Znani pregovor pravi: "ne moti nasprotnika ko dela napake..." - to bo še velki madež demokraciji, levi si kopajo jamo!

Jenomene (nepreverjen)

Pravil se med igro ne menjava kot ti paše!

2320 (nepreverjen)

Ministrica Bobnar: Trajna preselitev je pomemben element solidarnosti s tretjimi državami. vir STA.

Nisem vedel, da bomo podsaharsko afriko trajno preslili v slovenijo, ker imamo premalo kriminlala in inženirjev ki znajo z ženskami.

. (nepreverjen)

Na tv do že tačas vse menjali, dokler pride v veljavo.

Tecumseh (nepreverjen)

Če se bo vse zavleklo, bo starem zakonu morajo drugo leto menjati polovico svetnikov programskega sveta. Drugo polovico se zamenja nato po dveh naslednjih letih. Ker svetnike potrjuje Državni zbor je jasno zaradi večine, da četudi novi zakon ne bodo mogli nikakor uveljavljati, lahko pridejo do popolne oblasti po normalni poti. Le malo strpnejši morajo biti, ne vse na silo, s kladivom nad torto.
Vmes seveda potečejo mandati (na koliko let so izvoljeni in kako ne vem) raznim direktorjem, tudi predsedniku programskega sveta... Vse jih je nastavila politika in vse jih bo zamenjala politika. Ni mi jasno, čemu levi toliko skačejo, saj so nenazadnje nastavljali vodilne in še koga na RTV Sloveniji dolga desetletja z res redkimi izjemami. Pa je bilo takrat vse v redu, noben se ni smel oglasiti in še bi se našlo.

In reply to by . (nepreverjen)

. (nepreverjen)

To pa je prava desničarska zablojenost.

In reply to by Tecumseh (nepreverjen)

hetra (nepreverjen)

Imamo dovolj energije zase? Ne? Potencialni problemi.
Imamo dovolj hrane zase? Ne? Potencialni problemi.
Imamo dovolj idiotov? Preveč, zato problemi!

. (nepreverjen)

Točno tako, kot ste ugotovili.

In reply to by hetra (nepreverjen)

Starejše novice