Foto: Jure Banfi (simbolična)
Bojana Beović, vodja strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19, je predstavila aktualno stanje v zvezi s koronavirusom.

Beovićeva je predstavila epidemiološko sliko v Sloveniji in kakšne so prognoze za naprej. Trenutno ne predstavljajo več problema samo uvoženi primeri, ampak tudi sekundarni, torej osebe, ki so se okužile od uvoženih. 

"Vse več primerov je tudi neznanega izvora, to nas še posebej skrbi," je dejala vodja strokovne skupine in poudarila, da so zadnje dnevne številke že alarm za epidemiološko službo.

V nadaljevanju je opisala preteklo obdobje epidemije v Sloveniji in Evropi, ko smo pri nas imeli mesec dni dolgo mirno obdobje, do ponovnega naraščanja novih primerov pa je prišlo v začetku junija

"S vsemi silami smo uspeli omejiti prvi val, sedaj nam pa pojenja sapa. Preveč smo se sprostili, saj smo se naveličali stalnega govorjenja o epidemiji," meni Beovičeva in opozarja, da je virus še prisoten in da so podatki o njegovem slabenju na trhlih temeljih. 

Najti normalen način življenja in hkrati preprečiti širjenje virusa

Strokovnjakinja je dejala, da smo identificirali problem meja, druženja, prenose med družinami in na delovnih mestih, v dijaških in samskih domovih.

"To so problematične točke, ki so generirale nove prime od tistega prvega, ki je bil uvožen," je obrazložila.

Ob tem, kaj lahko storimo naprej, pa priporoča preproste načine, ki jih vsi že dobro vemo: distanca, maska, higiena rok. Pri tem pa je, po njenih besedah, zelo pomembna tudi zdravstvena služba pri prepoznavi in osamitvi primerov.

"Tukaj imamo problem, da je ta dejavnost kadrovsko podhranjena in bo to zelo oteženo, če bo prišlo do večjega pojavljanja novih primerov okužb," opozarja Beovićeva. 

Pri tem izpostavlja še izkoriščanje sodobne tehnologije pri zaščiti našega zdravja in uporabo aplikacije za beleženje stikov, saj je po njenih besedah "nemogoče, da bi vsak posameznik znal povedati za vse svoje kontakte":

"Ta drugi val ne bo kar nastal, ampak bomo k temu, kako bo obsežen, pripomogli sami. Če primerno vedenje ponotranjimo, lahko preživimo prijetno poletje," je povedala glede nastanka drugega vala. 

Beovićeva je vnovič opozorila, da bi nas ponovni skrajni ukrepi za omejevanje širjenja virusa pahnili v revščino, zato je treba ravnati samozaščitno.

Glede novih ukrepov v Mariboru, kjer so se okužili zdravniki,  je dejala, da je to stvar službe za preprečevanje bolnišničnih okužb v UKC Maribor.

Je Balkan nova Italija?

Glede Hrvaške je dejala, da bo ukrepanje Slovenije odvisno od tega, koliko bo vnesenih primerov okužbe od tam. Priznava sicer, da imajo znotraj strokovne skupine glede tega deljena mnenja.

"Balkan predstavlja podobno situacijo, kot jo je pred tem Italija. Bojimo se, da bi bili z zaporo meje prepozni," opozarja in dodaja, da se situacija na Hrvaškem dnevno spremlja in bodo temu primerno podajali predloge vladi. 

Uvrstitev Hrvaške na rumeni seznam bi bila po njenem upravičena, saj so bili izpolnjeni kriteriji, a tokrat se je naredila izjema.

"To bi pomenilo, da k nam ne bi mogli priti hrvaški turisti. Če bi se stanje poslabševalo, bi bil naš predlog zapora te vrste, da slovenski državljani ne bi mogli brez karantene ob prihodu domov," je dejala.

Slovenci smo bolj za obvezo 

Beovićeva meni, da so v Sloveniji, glede upoštevanja smernic, najbolj problematični gostinski lokali, pri tem pravi, da bi bilo treba nadzorovati nočno delovanje nekaterih lokalov, to pa je delo predvsem inšpekcijskih organov.

"Slovenska družba ni ravno za priporočila, ko so stvari obvezne pa znamo dobro razumeti, da je to zares pomembno," je še povedala vodja strokovne skupine pri ministrstvu za zdravje.

S spleta

Komentarji (21)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
repadovrha

Komentar srbske televizije iz Novega Pazarja poroca o drugem Bergamu (IT) po Covid 19, bolnišnice polne okuzenih, poleg starih umirajo tudi mladi, drzavljani SRB pozivajo o takojšnjem ukrepanju vlade o pomoči

Slom (nepreverjen)

Beee be haa haa... Be be ha haha

Beo (nepreverjen)

Gospa Beovič državljani imamo dovolj vaših priporočil, smernic, predvsem pa ustrahovanja...

ZA beo (nepreverjen)

Pa daj se okužiti bedak, samo se potem nekam zakleni, da ne boš hodil med ljudmi, pa zaradi mene če te virus pobere, če si tak pameten, ne razumem pa kako ti ni jasno, da lahko da ti nimaš vidne znake bolezni, virus pa preneseš na 100 drugih ljudi, ki potem najebejo zaradi tvoje neodgovornosti KAPIRAŠ

In reply to by Beo (nepreverjen)

Slom (nepreverjen)

Be be ha ha ha, be be ha ha ha

In reply to by ZA beo (nepreverjen)

Beo (nepreverjen)

Zakleni se ti nekam že zdaj... Lahko za par let, nam pa pustite normalno živeti ;)

In reply to by ZA beo (nepreverjen)

BUTALCI SLOVENSKI (nepreverjen)

Mislim, da tako norčastih zdravnikov kot so v Sloveniji ni nikjer na svetu. Razmnožili so prvi val, ker so se morali iti smučat v Italijo. Drugi val so spet doktorji zraven, ki bi morali biti vzgled ostalim, licence pobrati vsem, ki se okužijo v tujini ker je to za zdravnika nezaslišno. Ne vem kaj izobražujejo te naše fakultete, ko ven pridejo tako neodgovorni ljudje, pa takih ljudi se ljudstvo mora bati ti so nevarni ne da bi te zdravili.

. (nepreverjen)

Za zapiranje so pristojni političari, ti se pa ne bojijo.

čarni vrag (nepreverjen)

Za nekatere bi bilo najboljše, da bi šli nazaj v tisti organ iz katerega ste prišli na ta svet. Za drugo niste. Beovička bi zapirala in nas reševala tako dolgo da bi začeli crkavati od lakote in raznih bolezni, ki bi jih dobili s tem zapiranjem. Ženska je totalno nesposobna. Fahidiot! V bolnici je šest bolnikov v šok sobi nihče ona pa bi streljala z vsemi topovi na ta virus.

Rozika125 (nepreverjen)

Čas bi bil da bi nekdo stopil na prste tistim, ki širijo - ŠIRITE paniko med ljudmi. Res bi bil čas... V Italiji še zdaleč ni bila resnica tisto o čemer ste mediji pisali... Toliko o tem...

dy (nepreverjen)

Sem eden prebolelih za Covid-19... Star sem 45 let, tudi jaz sem gobezdal, da je to navadna "gripica", nisem verjel, da ta virus sploh obstaja... Ure so se vlekle kot tedni, vročina ni pošla, moral sem poklicati rešilca 3x v celem mesecu, da so me peljali na kisik... Še danes, ko sem negativen vem, da je virus pustil posledice. Virus napada celo telo, najbolj so na udaru pljuča, možgani (posledica "nečutenje" okusa in voha), tudi ledvice, srce, tudi prebavila... Kdor trdi, da ta virus ne obstaja je idiot in bi mu privoščil vsaj 1 teden trpljenja. Kitajce pa upam, da nekdo čim prej pošlje na Luno.

Slom (nepreverjen)

Hahahaha.. Be be be.... Nizki prag bolečine. 37,2 pa že jok.

In reply to by dy (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Tudi gripa te izčrpa, jaz sem imel tudi blizu 40 vročine, bolijo te vse kosti, še kakšen mesec nisi pravi, lahko dobiš pljučnico, lahko pride do poškodbe srčne mišice. To je znano že vsaj 50 let. Kaj je potem novega pri tej gripici? Voh se ti bo povrnil.

In reply to by dy (nepreverjen)

Že nazaj? (nepreverjen)

Najboljše, da probaš in se iz prve roke seznaniš z novostmi, ki jih prinaša ta virus. Pa ojačaj si prej imunski sistem, ker ti ga je stalno sedenje pred ekranom oslabilo.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Vascec (nepreverjen)

Virus je resna stvar, pa vi z vasimi beee beee pa zakleni se ste prav bedni... Vi pac hodite okrog.
Maske nosimo vsi, samo vi eni na tem forumu ne... Pac taki ste frajerji.

Maske so skodljive? Odkod vam to?
V leku delam ze 15 let, pa mam masko gor 8h\dan, da o zdravnikih ne govorim, nihce se ni nikoli rekel da so maske skodljive, ste pa vi prebrali pac eno napisano stran od nekoga ki je kontra vsemu tako kot vi in zdaj za vas pac to velja.
Virus ni kot gripa pa ne bluzite, da je to gripa... Siri se 10x hitreje, in ce ga nebi delno zajezili bi verjetno verjeli koliko mrtvih bi vozili iz bolnisnic. Tako da ne frajerisite se.

čarni vrag (nepreverjen)

Medijsko in vladno podporo te pandemije v velki meri organizira in plačuje farmacevtska mafija. Poglej si video Virusni marketing https://www.youtube.com/watch?v=H8vhvjdPOdo Govorijo o tem kako poplaviti medijski prostor in šolati zdravstveni kader, da bo dajal pravilne informacije. Ne pozabi nekaj tednov po tem EVENTU201 je krenila pandemija koronavirusa. Misliš, da so svetovni bogataši med njimi Bill Gates (že večkrat je izjavil, da je treba s cepivi zmanjšati število ljudi) zastonj žrtvovali svoj dragoceni čas. Malo Morgen!

In reply to by Vascec (nepreverjen)

Sobočanec123 (nepreverjen)

Maske zagotovo niso škodljive. Problem je da so zaradi vročine neuporabne. V službi jih nosim 8 ur na dan pri sobni temperaturi od 23 do 25 stopinj. V desetih minutah uporabe je maska premočena. Kakšno zaščito mi sploh nudi? Druga stvar je ko govorimo o Leku in bolnišnicah kjer se dela pri kontrolirani temperaturi med 16 in 18 stopinj.

In reply to by Vascec (nepreverjen)

micikaaa (nepreverjen)

meje zapret, je prepozno ....vsak vleče po svoje.....štala bo.....

Rosenkrantz (nepreverjen)

Ja, treba jajca met, zapreti mejo, potem pa ti bodo Merkel pa Kurtz skakali po glavi, zakaj naši ne morejo lepo nazaj z morja v Avstrijo in Nemčijo, Slovenija ni suverena država, dela v osnovi samo to kar ji povejo močnejši, močnejši so pa vsi okoli nas v radiusu 4320 km

čarni vrag (nepreverjen)

Mi bomo edini zapirali mejo, pa brez Šparovih tovornjakov s papico smo v ednon tedni lačni.

Hrib (nepreverjen)

ZAPRITE MEJO Z HRVAŠKO IN TO TAKOJ. Zakaj bi reševali njihov turizem in potem še fasali korono

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice