Foto: Mediaspeed
Bivšemu županu Lendave je odleglo, saj je okrožno tožilstvo v Murski Soboti odstopilo od njegovega pregona. Pravi, da je šlo za politični obračun, še vedno pa ostaja v igri za vodenje novo ustanovljenega urada za demografijo.

Maja 2017, ko je bil Anton Balažek še na čelu lendavske občine, so se v občinskih prostorih zvrstile hišne preiskave. Soboški kriminalisti so namreč preverjali dokumentacijo, ki se je nanašala na izvrševanje Programa pospeševanja razvoja turizma v letih 2014 in 2015 ter utemeljenost nakazil denarnih zneskov Turistični zvezi Lendava vabi, za obe leti v skupni višini 71.750,00 evrov.

Ni prišlo do oškodovanja proračuna in protipravne koristi

Soboški kriminalisti so zoper Balažka nato vložili ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, saj naj bi za teh slabih 72 tisoč evrov Turistična zveza Lendava vabi pridobila premoženjsko korist. 

Letos je okrožna državna tožilka Manuela Frumen ovadbo zoper Balažka zavrgla, saj je bilo tekom preiskave pridobljeno izvedeniško mnenje izvedenca ekonomske stroke, ki je pokazalo, da Balažek ni storil očitanega kaznivega dejanja, saj kljub temu, da je bivši župan kršil pravilnik o postopkih izvrševanja proračuna in zakona o javnih financah, to ni imelo negativnega učinka na proračun občine, zveza pa ni pridobila protipravne premoženjske koristi, ker je ves prejeti denar vložila v občinski projekt. 

Je šlo za politično obračunavanje?

Balažek je nad razpletom zadovoljen, saj, kot pravi, je vedel, da so delali korektno in zakonito, po treh letih preiskave pa je sedaj tudi tožilstvo ugotovilo, da ni podlage za obtožnico.

"Čakal sem, da bi se to prej rešilo, ampak dobro je, da je konec. Niti do obtožnice ni prišlo, pa je trajalo tri leta, ampak tožilstvu ni kaj očitati. Delali so korektno, vse detajle so preiskali in ugotovili, da ni bilo nobenih nezakonitosti. To je šlo takrat za politični obračun in pristojnim organom so bile posredovane informacije, ki niso držale," pojasnjuje nekdanji lendavski župan. 

Najprej konsolidacija stranke, nato nov minister

Balažek, ki se tudi omenja kot potencialni minister brez resorja za vodenje novo ustanovljenega Urada za demografijo, je sicer tudi eden od treh podpredsednikov stranke DeSUS, kjer je bilo v zadnjem obdobju precej burno, včeraj pa je ministricaa za kmetijstvo in podpredsednica vlade Aleksandra Pivec odstopila s predsedniškega položaja. Svet stranke je za začasno vodenje stranke do izrednega kongresa, na katerem bo Pivčeva vnovič kandidirala, pooblastil zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja, kandidaturo podpredsednikov pa je zavrnil. 

"Včeraj smo ta del opravili, stranko skušamo konsolidirati, glede urada za demografijo pa še ni bilo govora. Ko se stvari malce poležejo, pa bo potem tudi o tem govora, bo pa to verjetno že v naslednjih dneh," nam je še povedal Balažek. Izredni volilni kongres, na katerem bo stranka izbirala novo vodstvo, je sicer predviden v prvi polovici novembra.

Tomaž Gantar se še ni odločil ali se bo na izrednem kongresu potegoval za predsednika stranke (FOTO:BOBO)

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Sijo1972 (nepreverjen)

Zakonodaja je taksna da pri vecini lumparij enostavno ni vseh elementov kaznivega dejanja in se vse da nekako opraviciti, to poslancem ki sprejemajo zakonodajo ocitno ustreza in zato se dolgo ne bo sprememb.

. (nepreverjen)

Šefa se zdaj vsi bojijo pa malo drugače gledajo v Biblijo.

In reply to by Sijo1972 (nepreverjen)

Gcdrjjuresvxvz (nepreverjen)

To kaj se dogaja v tej pokvarjeni zloveniji mi je ze postalo vse smešno...
Ko vidim ko malega cloveka jbejo do konca in ko tote župane kateri so si nabasali žepe iz raznih projektov pustijo na miru, pa se z temi akcijami lepo vidi da je vse to ena globoka država urejena zakonsko da oni lahko pokradnejp vse ker jih drugi lopovi ščitijo... Mrš Lopovi!

Gosti223 (nepreverjen)

Malo čudno kak podpredsednik desusa je mel nevolo dokler nej predsednica odstopila. Zdaj ka pivčeva odstopila zdaj je konec preiskav....nišče več nika nej kriv. Drugo nemre biti kak politično sranje. Na konci pivčeva nede nika kriva samo de to narod hitro pozabo

debeliDF (nepreverjen)

in zdaj bo z lahkoto postal direktor vzajemnega sklada

In reply to by Gosti223 (nepreverjen)

debeliDF (nepreverjen)

Slovenija ima samo 16 testnih točk za vso državo. V Ljubljani je samo ena !!!!!!!!!! Jako pametna država. Itak je v Ljubljani največ ljudi, največ okuženih in jasno največ testov. Preko 500 jih imajo dnevno !!!!!!!!!
Ko osebni zdravnik sumi, da gre za virus ga mora naročiti. In vsak dan traja ure in ure, da osebni zdravniki dokličejo mesto za odvzem, da bi naročili svojega pacienta.
Linije so prezasedene. Glede na številke je jasno, da je nemogoče doklicati odvzemni center. In namesto, a se zdravnik in sestra posvetijo ostalim pacientom se morajo ukvarjati s klicanjem prezasedenih linij v prezasedenemo odvzemno mesto.

Da je mera polna se minister za zdravje Tomaž Gantar ukvarja s predsednico in s svojo stranko.

Včeraj, ko se sestala vlada in so obravnavali aktualne zadeve je on sklical svet stranke in se ukvarjal s stranko in s Pivčevo.

Več, kot očitno je, da je človek popolnoma nesposoben in namesto, da bi se ukvarjal s problemi v zdravstvu, ki so nekateri že od prej, z reševanjem čakalnih vrst in sedaj z urejanjem stvari okrog virusa, da bodo stvari bolje tekle se on ukvarja s strankasrkimi zadevami in Pivčevo.

Tudi ostali njihovi poslanci niso nič drugačni. Od Jurša ni bilo slišati, da bodo kaj naredili za ljudi. Kaj še za starostnike in upokojence.
Jurša vedno samo govori o Pivčevi.

Banda pokavrjena !!!!!!!! Samo za denar jim gre !!!!!!!!! Vsakv DeSUS bi rad v to novo agencijo za demografijo namestil svoje ljudi. Zato tudi boj znotraj stranke. To bodo zelo dobro plačana mesta v državni upravi z malo dela.
Očitno se ponavlja stara zgodba. Korito je majhno, prašičev pa veliko !!!!!!!!!

Gantar, odstopi !!!!!!!!! TAKOJ !!!!!!!!!!!!

antibalazek (nepreverjen)

upam ka ne verjame nihče tej azdevi. itak da je mučkal, oh pa še kako! samo ma nekaj penez, pa dobre odvetnike in to je to. mafija z drugo besedo.

. (nepreverjen)

Blažek je poštenjak nič ni potrošil za sebe. On bi lahko bil desusov vodja.

dudek (nepreverjen)

Oh oh, Čakajo ga še ovadbe !

In reply to by . (nepreverjen)

Starejše novice