Foto: Bobo
Kljub vladni podpori se porajajo vprašanja o tem, ali je vladno denarno nadomestilo za gasilce, ki so pomagali gasiti požar na Krasu, dovolj veliko. Svoje stališče lahko izrazite v anketi.

Vlada je na dopisni seji konec julija zagotovila finančna sredstva, ki jih bodo prejeli prostovoljni gasilci in drugi prostovoljci, ki sodelujejo pri gašenju požarov na Krasu.

Nadomestilo znaša 63 evrov za gasilce in prostovoljce, ki pri gašenju sodelujejo do osem ur na dan, in 94,50 evra za tiste, ki pri gašenju sodelujejo več kot osem ur na dan.

Finančna sredstva bodo prostovoljnim gasilcem in drugim prostovoljcem razdelila prostovoljna gasilska društva in druge nevladne organizacije, ki so pri gašenju požarov na Krasu sodelovale na podlagi aktiviranja načrtov zaščite in reševanja ob velikem požaru v naravnem okolju.

Vlada bo sredstva zagotovila iz sredstev proračunskega sklada za razvoj nevladnih organizacij.

»Sodelovanje s prostovoljskimi in nevladnimi organizacijami bo vlada v prihodnje še nadgrajevala, v dialogu in s partnerskim odnosom tudi pri strateškem načrtovanju razvoja obeh področij,« poudarjajo na ministrstvu za javno upravo.

Vlada ne bo nagrajevala posameznih gasilcev

Vlada ne bo nagrajevala posameznih prostovoljnih gasilcev ali drugih prostovoljcev, ki so sodelovali pri gašenju požara na Krasu, temveč bodo sredstva prejela prostovoljna gasilska in druga prostovoljska društva, je v petek poudaril predsednik vlade Robert Golob.

Pri tem se je Golob odzval tudi na opozorila, da bi izplačevanje posebnih nagrad gasilcem, ki so sodelovali pri gašenju požara na Krasu, pomenilo začetek konca prostovoljnega gasilstva, kot ga poznamo danes.

»Ne govorimo o nagradah posameznikom, ampak vsem prostovoljskim društvom, ki so bila aktivirana skozi državni načrt za zaščito in reševanje. V kolikor so bila aktivirana tudi društva, ki niso gasilska, so udeležena v tej isti shemi,« je poudaril Golob.

Po njegovih zagotovilih se bo finančno nadomestilo v višini 63 oziroma 93,5 evra omenjenim društvom nakazalo glede na število oseb in glede na število dni sodelovanja pri gašenju požara.

Donacije tudi preko telefonskega darovanja

Denar za slovenske gasilce pa se zbira tudi z donacijami s ključno besedo GASILEC5, ki bo porabljen za obnovo iztrošene ali uničene opreme sodelujočim gasilskim društvom.

Na Gasilski zvezi Slovenije zanikajo komentarje, ki krožijo v javnosti, zlasti pa na družbenih omrežjih, da donacije občanov ne bodo porabljene namensko.

Kot so poudarili, bo ves denar porabljen namensko, vsa donirana sredstva pa bodo v celoti razdeljena sodelujočim gasilskim društvom za obnovo opreme.

ANKETA: Bi morali gasilci za pomoč na Krasu dobiti večje denarno nadomestilo?

Kljub vladni podpori se porajajo vprašanja o tem, ali je vladno denarno nadomestilo za slovenske gasilce, ki so pomagali gasiti požar na Krasu, dovolj veliko. 

Prav zato smo se med našimi bralci odločili preveriti, ali bi morali gasilci za pomoč na Krasu dobiti večje denarno nadomestilo.

ANKETA: Bi morali gasilci za pomoč na Krasu dobiti večje denarno nadomestilo?

Da.
56% (185 glasov)
Ne.
37% (121 glasov)
Nisem odločen(a).
7% (23 glasov)
Skupno glasov: 329

Komentarji (41)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Tecumseh (nepreverjen)

Sam bi težko podal objektivno mnenje. Najprej o tem: če je nekdo prostovoljec, potem mu je potrebno nuditi vse pogoje, da prostovoljno delo opravi kar najbolje. Tudi, da se delodajalcu plača njegov izostanek.
Je pa vprašanje, pripada prostovoljcu denar? Oziroma, če se je država odločila, da denar da, kaj je bolj pravilno, sprejemljivo: dobi denar prostovoljec ali njegovo gasilsko društvo, katero potem denar uprabi, da kupi razne potrebščine ali osnovno sredstvo za svojo dejavnost.
Kjer pa so gasilci profesionalci oz. je to njihova služba, potem jim neka nagrada sigurno pripada. Kot nekemu delavcu v podjetju, kateri odlično opravi delo in ima podjetje od tega korist.
Me po svoje zanima, kaj menite drugi?

gru (nepreverjen)

V prostovoljnem gasilstvu ne more posameznik prejemati denarja, pač pa PGD. O tem je bilo že veliko napisanega. Vlada je do tega vprašanja zavzela pravilno stališče.

In reply to by Tecumseh (nepreverjen)

kuntakinte (nepreverjen)

...bedarijo je povedau tvoj svobodni Goloub...prle kak je sploj vlada kaj sprejela...

In reply to by gru (nepreverjen)

gru (nepreverjen)

?

In reply to by kuntakinte (nepreverjen)

Gost24482 (nepreverjen)

Lejko be dobo posameznik denar samo be od toga obračunali davek in bi bil znesek manjši
Goloba je gezik pred možganami prehito....standard

In reply to by gru (nepreverjen)

prekmurje zbudi se (nepreverjen)

Nevem zakaj sploh ločujete prostovoljne in profesionalne gasilce v tej požarni akciji na krasu???
Logika pravi če so vsi skupaj gasili in opravljali enako nevarno in požrtvovalno delo si zaslužijo isto nagrado in pika.
Saj so profesionalni gasilci v osnovi že plačani iz svoje službe če dežurajo ali pa grejo gasit požar in če si oni dodatno zaslužijo nagrado , zakaj si jo ne bi prostovoljini gasilci , če so skupaj gasili.
Će pa zakonodaja tega za prostovolne gasilce ne dopušča jo je treba v tem delu spremeniti.
Posebej , ker tu ni šlo za eno ali dveurno gašenje požara kot so to vaški klasični požari, ampak so gasilci bili tam več dni zapovrstjo . Vsekakor si zaslužijo nagrade osebno tako prostovolci kot profesionalci, brez razlike.

In reply to by Tecumseh (nepreverjen)

realnooo (nepreverjen)

sobotainfo, delate opet dramo. Kliki falijo? Folk ne klikajte, ker ta raziskava nema popolnoma nikakrsnega pomena.

Budo (nepreverjen)

Pa ka ste resni , se vi sploh zavedate kakšno sranje plasirate med ljudi z takimi občutlivimi članki.
Da vas ni sram , ka si na tak način nabirate klike.
Fuj ....

In reply to by realnooo (nepreverjen)

gru (nepreverjen)

Zares en veliki FUJ!

In reply to by Budo (nepreverjen)

gru (nepreverjen)

Zopet ena neumna anketa. Sramota za medij. Beda novinarja.

In reply to by realnooo (nepreverjen)

KLUMP (nepreverjen)

Dajte jim veliko piva

In reply to by gru (nepreverjen)

Stiv (nepreverjen)

Nič dati gasilcem...naj umirajo ob žrtvovanju svojih življenj in zdravja !! Glavno,da dobijo petsto milijonov NVO-jevci,da bodo lahko dalj časa plesali in bicikle vozili,ter kurili po "lublani" !!!

Pika nogavička (nepreverjen)

Jaj ti bedak zabiti če pritebi bi blo požar te enostavno gasilci ne bodo šli ven ker si brez obrazen do nih sram lahko te mrš

In reply to by Stiv (nepreverjen)

Tecumseh (nepreverjen)

Žal nisi razumel, kaj je napisal. Tako, da beseda "bedak"...

In reply to by Pika nogavička (nepreverjen)

776554 (nepreverjen)

Kako vecje? Pa saj Golob je rekel da dobijo nic, nula, dobijo PGd.ji, fizicne osebe nic. Tako da tudi ce dobijo 1cent dobijo vec.

Muz (nepreverjen)

Potrebno je že enkrat končno obdavčiti cerkev. naj pričnejo plačevati davke in naj si sami plačujejo prispevke za svoje uslužbence oziroma janšistične agitatorje. Največji nevladni prejemniki so cerkvene organizacije, na lestvici je prvih 10 njihovih, tukaj se pretakajo ne samo miljoni, ampak že prek miljarde. potem bomo imeli tudi denar za gasilce in vsa potrebna helikopterje, letala. Golob reši ta problem in boš vladal še 2o let.

gru (nepreverjen)

Se popolnoma strinjam. Kdo od teh, kar ste omenili bolj potrebuje denar, pa naj ljudje sami trezno presodijo. Treba je vedeti, da karkoli se zgodi hudega, ne gre mimo gasilcev PGD (reš. na cesti, ujme, požari in še marsikaj).

In reply to by Muz (nepreverjen)

Dsaws (nepreverjen)

Tipicno spinanje, na drugo temo. To je iz ucbenika boljsevikov. Stara fora. Stavim 100 eur da si clan ali skrajne Ljevice ali SD ali vsaj pijavka v parapoliticnih nevladnikih.

In reply to by Muz (nepreverjen)

KLUMP (nepreverjen)

Zakaj. I gasilcem dali Peneze

In reply to by Muz (nepreverjen)

čiči (nepreverjen)

sovražni antikrist ali pač ateist, zate bom ekstra molil, a pristaneš v peklu. kaj urac moraš zdaj s tem napadati cerkev, gnoj fašistični!

In reply to by Muz (nepreverjen)

per (nepreverjen)

Zakaj bi gasilci prostovoljci dobili plačilo, če je to namenjeno poveljnikom in vodjemisto kot pri koledarjih saj navadni prostovoljni gasilci ne vedo z denarjem

Ytrr678 (nepreverjen)

NVO, ki niso humanitarni ali resevalni, takoj zabrisat iz proracuna. Politicne stranke si naj sami financirajo.

gru (nepreverjen)

Dober predlog.

In reply to by Ytrr678 (nepreverjen)

Satahovčan (nepreverjen)

Kak po navadi, je Debeli Fuknjenec v imeni ostalij bralcov več fse rejšo.

defo (nepreverjen)

Vidim, da si še vedno zaljubljeni v DF-ja... malo že na bolezen to vleče...

In reply to by Satahovčan (nepreverjen)

FRAP (nepreverjen)

Gasilcem 64 evrov na dan
To je absolutno preveč
To je 64 piksen piva

FRAP (nepreverjen)

Koliko pa takim, ki se skrivate za lažnimi gesli?

In reply to by FRAP (nepreverjen)

KLUMP (nepreverjen)

In to vsaki dan

In reply to by FRAP (nepreverjen)

Eko66 (nepreverjen)

Tude če je gasilec prostovolec si zaslužil nekaj da se mu poplača njegov trud in požrtovalnost, gasilska zveza pa naj pokaže kolk denarja so zbrali z sms sppročili pa kolk denarja je prispelo še na trr pa pol naj razdeli med gasilske društva ta denar da nebodo za sebe obdržali društvan pa neki drobiž samo nakazali ...

Misliš (nepreverjen)

Pravi FRAP, misliš, kelko ten, ka se skrijvlejo za fkradnjenimi gesli. Če mene pijtaš -
šus v glavou.

KLUMP (nepreverjen)

64 piksen x 365 dni je 23360 piksen piva

Indos (nepreverjen)

Vsi ste pametni kdaj pa treba kama iti pomagat komu te pa vsi pičke ptegnete nori zdaj tu eni pamet talate lahko ste srečni ka so gasilci in rešujejo živlenje

realnooo (nepreverjen)

daj ne pametuvli in si v rit porini svoje gasilce!

In reply to by Indos (nepreverjen)

.... ..... (nepreverjen)

Socialaš smrdlivi

In reply to by realnooo (nepreverjen)

ofnjeni (nepreverjen)

Drustva, katera imajo aktivne operativce, naj dobijo denar, ostali pac nej.

čiči (nepreverjen)

ej, msidiotinfo.com dosadni ste že s tem. če vas tak zanima napravite anketo med sabo sodelavci.

Oopppm (nepreverjen)

ANKETA: Kaj menite? Bi morali novinarji, ki to niso za pisanje na spletu dobiti večje denarno nadomestilo?

OFICIR UTROŠA (nepreverjen)

Gasilci spadajo med nevladne organizacije,31. julija je bilo v Sloveniji registriranih 27.557 nevladnih organizacij, od tega 23.496 društev, 3.799 (zasebnih) zavodov in 262 ustanov. Med njimi so gasilci, 8. marec, Pravna mreža, Metelkova itd. itd. ... VSI DOBIJO OD DRŽAVE OGROMNO DENARJA PA JE VSE OK, gasilci pa po mnenju njihovega komandanta Utroše NE BI SMELI DOBITI DENARJA, ki ga je golob javno na tv obljubil, seveda vsi slišali. Sramota je to da se najde regijski gasilski poveljnik Utroša, ki temu nasprotuje, kaj je vzrok temu Utroša zavist, nevoščljivost, to da se on sklicuje na neko 150 letno tradicijo je VELIKA BEDARIJA, potem pa naj gasijo z konjsko vprego in ročnimi črpalkami ali pa z vedri HALOOO pa mi smo leta 2022. Me pa resno zanima, če celotna Gasilska zveza Slovenije deluje tako na prostovoljni osnovi kot jo zagovarjajo. odvetnik V. B.

Gees (nepreverjen)

Kak se financirajo prostovoljna gasilska drustva? Dobijo denar od drzave, lokalne skupnosti? Sto je kril odsotnost z delovnega mesta? Dopust, delodajalec? To so za mene dejstva po katerih se lahko deli denar! Ka se pa pojma- prostovoljen -tice mi zadnje case vse bolj vlece na prostovoljno placan, dvomim da tisti ki prek raznih organizacij delijo hrano, pomagajo migrantom, etc. to delajo zastonj, nekak se jim to ze kompezira.

micik (nepreverjen)

že obrazi vseh teh smrdljivcem kaže na to koliko nimajo v glavi.

567 (nepreverjen)

Seveda si gasilci zaslužijo večjo plačo ne pa tu ko lenarite.in dostlazi i virusu pisali

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice