Aleksander Jevšek se je odzval na pismo frankolovskega župnika Branka Cestnika, ki je predlagal, da v znak solidarnosti do pobitih prebivalcev v ukrajinskih mestih za tri dni s črnim blagom pokrijejo kip sovjetskega vojaka.

Župan Mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek se je odzval na pismo frankolovskega župnika Branka Cestnika, ki je predlagal, da v znak solidarnosti do pobitih prebivalcev v kraju Buča in drugih ukrajinskih mestih za tri dni s črnim blagom pokrijejo kip sovjetskega vojaka, ki je postavljen v okviru soboškega Spomenika zmage.

Po poročanju Družine se je župnik na Frankolovem Branko Cestnik v pismu glede vojne v Ukrajini s posebnim predlogom obrnil na soboškega župana Aleksandra Jevška.

V njem Cestnik pojasnjuje, da mu piše zato, ker je sorodstveno povezan s Prekmurjem in ker je prišel čas, da uporabimo orožje močnih simbolnih dejanj. Soboškemu županu tako predlaga, da v znak solidarnosti do pobitih prebivalcev v kraju Buča in drugih ukrajinskih mestih za tri dni s črnim blagom pokrijejo kip sovjetskega vojaka, ki je postavljen v okviru soboškega Spomenika zmage.

Pismo župnika Cestnika objavljamo v celoti:

»Sem Branko Cestnik, župnik na Frankolovem, po rodu Ptujčan, sorodstveno povezan tudi z lepim Prekmurjem. Pišem vam glede vojne v Ukrajini in ker je prišel čas, da uporabimo orožje močnih simbolnih dejanj.

Kakor vsi, sem tudi jaz zelo zgrožen nad zločini, ki jih je ruska vojska zagrešila v kraju Buča pri Kijevu in na podobnih lokacijah drugod po Ukrajini. Zgrožen in prizadet sem toliko bolj, saj smo na Frankolovem ponudili zatočišče ukrajinskim beguncem in vsak dan poslušamo njihove žalostne zgodbe. Prejšnji teden, ko za pokol v Buči še nismo vedeli, mi je gospa Valerija, doma prav iz Buče, na svojem telefonu kazala slike, ki jih je posnela v prvih dneh ruske agresije na njihov kraj. Posnela jih je z okna svojega stanovanja: ruski oklepniki so jasno vidni. Valerija iz Buče in njena mama, ki je na vozičku, sta pred nekaj dnevi preko Karitas našli začasni dom pri dobrih ljudeh v okolici Celja. Kako jima je danes, ko gledata podobe pobitih ljudi v njunem domačem kraju, si ne upam razmišljati.

Pišem vam, ker imam preprost predlog. Predlagam, da v znak solidarnosti do kruto pobitih prebivalcev v Buči in drugod po Ukrajini za tri dni s črnim blagom pokrijete kip sovjetskega vojaka, ki je postavljen v okviru soboškega Spomenika zmage.

Naj obrazložim.

(1) Med sovjetsko armado iz leta 1945 in rusko vojsko, ki leta 2022 pobija po Ukrajini, je kontinuiteta. Tako v izročilu kot v simboliki. Gre za kontinuiteto, ki jo ruska militaristična in nacionalistična ideologija zelo rada poudarja in izpostavlja. V črno zavit kip, izza katerega je simbolizirano obzidje Kremlja (kot pravi razlaga spomenika), bi pomenil protest zoper rusko vojsko, ki je danes vse prej kot »osvoboditeljica«.

(2) Ruska militaristična in nacionalistična klika s predsednikom Vladimirjem Putinom na čelu je nekako »vajena«, da se ji »odpušča« za zločine, kot so porušeni Grozni, vdor v Gruzijo, porušeni Alepo v Siriji ... Odpušča in popušča pa se ji ali v imenu ekonomskih interesov (nafta, plin) ali v imenu minule slave in velikega doprinosa, ki ga je sovjetska armada imela v zmagi nad nacifašizmom leta 1945. Zakriti kip bi pomenil, da tovrstnega »mižanja na eno oko« s strani civilizirane Evrope ne bo več.

(3) Nisem pristaš tako imenovane »cancel culture«, ki ruši spomenike. Verjamem, da zakritje sovjetskega vojaka v črno blago dostojne kakovosti v teh razmerah ne bi pomenilo skrunitve spomenika, ki vendarle ima svoje mesto v zgodovini vzhodne Slovenije in Murske Sobote. Bi pa takšno dejanje tridnevnega žalovanja, če bi ga prav razložili in ustrezno medijsko podprli, gotovo podalo močno protivojno sporočilo ter bilo razumljeno kot tehten simbol solidarnosti z žrtvami ruske agresije na Ukrajino.

Predlog, ki vam ga podajam, sem oblikoval sam, brez vednosti kogarkoli. Ker vam pišem javno in ker mislim, da se mora naša javnost še odločneje postaviti na stran žrtev vojne v Ukrajini, bom to pismo objavil na svojem blogu https://branenacesti.blogspot.com/,« je zapisal.
 

»Obstajajo drugi načini, kako izkazati nasprotovanje vojni agresiji«

Odgovor soboškega župana Aleksandra Jevška Branku Cestniku, ki je bil objavljen v Družini, objavljamo v celoti: 
 

»Tudi sam ostro obsojam vojaško agresijo na Ukrajino in sem zgrožen in pretresen nad dogajanjem, še posebej, ker sem jeseni skupaj z 11 slovenskimi župani obiskal Kijev in Bučo in spoznal tamkajšnje župane in se skupaj z njimi veselil sodelovanja pri njihovih prizadevanjih za napredek ukrajinskih občin.

Spomenik zmage na Trgu zmage v Murski Soboti je posvečen vsem borcem za svobodo, poleg naših partizanov tudi vsem tistim, ki so jim pomagali pri osvoboditvi leta 1945. Smo namreč med tistimi narodi, ki so v skupnem boju z zavezniki, v Prekmurju še posebej s pomočjo Rdeče armade premagali zlo nacizma in fašizma. Za našo svobodo so namreč padli tudi številni mladi možje, ki so prišli na stotine kilometrov daleč, iz takratne Sovjetske zveze – po uradnih zapisih so bili to Rusi, Ukrajinci, Gruzijci, Azerbajdžanci. Zato se v Murski Soboti že tradicionalno, 9. maja poklonimo njihovemu spominu.

Od takrat se je veliko spremenilo, zamenjali so se politični režimi, razpadle so države, ki so nekoč živele v skupnostih, Sovjetske zveze in Jugoslavije ni več. Sredi našega mesta pa je ostal spomenik osvoboditeljem, ki nas vsakodnevno spominja in opominja, da žrtev mladih prezgodaj ugaslih življenj ne smemo nikoli pozabiti.

Zakriti spomenik bi pomenilo zakriti pomen junaških del sinov takratne Sovjetske zveze – torej tudi Ukrajincev, ki so padli za našo svobodo. Obstajajo drugi načini, kako izkazati nasprotovanje vojni agresiji in podporo Ukrajini. Med drugim tudi z zbiranjem humanitarne pomoči, ki smo jo v Murski Soboti zbrali že ogromno in pomoči družinam, ki so našle zatočišče v Murski Soboti.

Netenje strasti in pretirano ukvarjanje z zgodovino se mi v tem trenutku ne zdi primerno in je lahko včasih tudi kontraproduktivno.

Prilagam strokovni opis spomenika zmage v Murski Soboti, katerega skrbnik je Mestna občina Murska Sobota skupaj s Pomurskim muzejem Murska Sobota.

Spomenik zmage v Murski Soboti 

Enote Rdeče armade so stopile na ozemlje Prekmurja 1. aprila 1945 in 3. aprila je bila osvobojena Murska Sobota. Ob Muri in Kučnici so boji z Nemci trajali še celi mesec in v njih je padlo preko 500 sovjetskih vojakov. Pokopali so jih v začasne grobove, poveljstvo armade pa je že 6. maja takratni komandi mesta naročilo naj organizira postavitev spomenika, ki bo tudi grobnica za njihove posmrtne ostanke. Načrt spomenika je narisal vojni inženir Vladimir Arončik, njegova končna izvedba, v belem kararskem marmorju, pa je skupaj s parkovno površino, delo arhitekta Franca Novaka. Arhitekturna konstrukcija je visoka 17,35 m in sestavljena iz več kvadrov in platojev.

Na spodnjem platoju sta kipa dveh vojakov iz brona, delo kiparjev Zdenka (Partizan) in Borisa (Rdečearmejec) Kalina. Na stranskih platojih sta sovjetska topova M1942 76mm ZIS-3, na vrhu obeliska je rdeča zvezda, na njegovi sprednji stranici pa se je do 1948 nahajala bronasta medalja s podobo Stalina, ki so jo nadomestili z medaljo s podobo Lenina. Na marmorni površini pod topovoma sta vklesani letnici 1941 in 1945, ob straneh pa napisa v slovenskem in ruskem jeziku: Večna slava vam osvoboditeljem narodov iz fašističnega mračnjaštva in Slava vaših del ne mine ne zbledi na vekomaj. Vojaka stražita vhod v grobnico na katerem je napis v obeh jezikih: Večna slava junakom padlim v boju za svobodo in neodvisnost bratske Sovjetske zveze in Jugoslavije.

Slovenci so za izgradnjo spomenika zbrali 1.200.000 tedanjih dinarjev, od česar dve tretjini Prekmurci. Graditi so ga začeli 24. maja in ga 12. avgusta 1945 svečano odkrili ob navzočnosti visokih predstavnikov slovenskih političnih oblasti in vojaških predstavnikov zmagovalnih zavezniških vojska: Sovjetske zveze, Jugoslavije, ZDA, Velike Britanije in Francije. Posmrtnih ostankov padlih vojakov niso nikoli prenesli v to grobnico, ampak so jih pokopali na mestnem pokopališču. Spomenik zmage je dal ime trgu in ostal na tem mestu do danes, v znak spomina in globokega spoštovanja do vseh, ki so v vojni izgubili svoja življenja.«
 

Komentarji (67)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
. (ni preverjeno)

Župnik naj na svoje spomenike nalepi kaj. Vidimo kolko pomagajo in koga promovira cerkev in kakšne vrednote so jim pomembne.

asdasd (ni preverjeno)

frankolovskega župnika Brank Cestnik predlaga, da pred spomenikom zakurimo grmado in zažgemo kakšno čarovnico, župniki nehajte ga srati !

In reply to by . (ni preverjeno)

dejan svinskkoglavi (ni preverjeno)

Ta spomenik je obicno stanje na katerega golobi serejo

In reply to by asdasd (ni preverjeno)

dejan svinskkoglavi (ni preverjeno)

Se pardoniram
Spomenik je obicno sranje
Na katerega hodijo golobi srat

In reply to by dejan svinskkoglavi (ni preverjeno)

tanja flaškon (ni preverjeno)

Golobi
Da serejo ?😃😃3233😄😄😄😄😄444😄😄😄😄😄

In reply to by dejan svinskkoglavi (ni preverjeno)

Miki mali (ni preverjeno)

Kak ti je ime svinjskoglavi , a vredi paše

In reply to by dejan svinskkoglavi (ni preverjeno)

per (ni preverjeno)

A župnik Cestnik, pa je pozabil dati črno blago na mesta v cerkvenih objektih kjer so župmiki zlorabljali otroke

In reply to by . (ni preverjeno)

Ficho81 (ni preverjeno)

Tij bi zagovarjau,ka te dva pedra vred zemeta,ka boš möu sklistrejrano rit!DÜPLIN!

In reply to by . (ni preverjeno)

637 (ni preverjeno)

Se popolnoma strinjam z Jevškom.

Ukrajinskinate… (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

ZAKAJ POKRIT? BI ŽE BIL ČAS DA SE ODSTRANI V MUZEJ !

In reply to by 637 (ni preverjeno)

Lili56 (ni preverjeno)

Ko hodimo gledat po svetu RIm, Pariz, Dunaj, vsi občudujemo spomenike, ki so pomniki nekega časa. Naša sedanjost je posledica dogajanj v preteklosti in te moramo poznati in spomeniki iz naše zgodovine so del zgodovine našega naroda, ki je nikoli ne smemo ne pozabiti in ne zanikati.

In reply to by Ukrajinskinate… (ni preverjeno)

Brzi pišta (ni preverjeno)

Cerkveni naj pokrijejo svoje cerkve za 3 mesece.

Jack000000 (ni preverjeno)

Najlažje je drugim gušit kaj bi naj naredili. Naj prispeva denar od svojih nedeljskih maš najprej za pobite.

Pun kurac imam že te vojne pa propagande. Naj raje nekaj za mir naredijo.

anton77 (ni preverjeno)

Tej blesavi župnik kda čul, što je Bandera, ukrajinski edijni narodni "heroj" psihopat, terorist, pobegli "junak", nemški kolaborant, nacist, 1943-oga dal poklati 70.000 Poljakof, večijno decej pa žensk.... Cejla Ukrajina ga častij.... Ničvrejden narod... No, Rusi so boukši kvečjemi za en odtenek...

kimi0 (ni preverjeno)

samo naj probajo včase de dol šlo

Mun (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Kaj da bi pokrili to sveto mesto soboških komunistov? Saj tudi ta portal objavlja sliko tega spomenika,najman trikrat na teden ,če glih poročajo o hrani ali o zdravju ljudi.Tako da ti topi ,res spominjajo mlade,ki sploh nevejo kaj je top in zakaj se uporablja da je komunizem zlo preteklosti in prihodnosti.

Samo, (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

vprašanje časa je , ko se bodo te grde komunistične umotvorine odstranile, zakaj bi častili ideologijo , ki je pobila na desetine miljonov ljudi , in ki je v današnjem času spet izbruhnila na površje z nasiljem.

far... (ni preverjeno)

Isto bi lejko pravli za RKC in njihove cerkve.

In reply to by Samo, (ni preverjeno)

jakaracman (ni preverjeno)

Samo,
kda do pa v Rimu podirali kolosej? Mogoče nznaš kelko pizdarij so Rimljani napravili?
Ajde, poderimo jim kolosej!!!!!!!!!!!

In reply to by far... (ni preverjeno)

dejan svinnskoglavi (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Hrabri ukrajinski vojaki so 45 leta osvobodili Prekmurje
Partizanoti so hrabrim ruskim in ukrajinskim vojakom kopali stranišča
Oziroma so bili mulovodci

tanja flaškon (ni preverjeno)

A mulovodci so bili
Potem takem bi morali na spomenik
Dati še jebeno mulo
Živel tovariš Tito

In reply to by dejan svinnskoglavi (ni preverjeno)

USSR (ni preverjeno)

Glede na to ka sakšo leto pred tej spomenik polagajo vence tak Rusi kak Ukrajinci, bi lejko taj blentavi župnik malo razmislo prlej kak se je javno osramotil. Ka pa, če je tej vojak na spomeniki Ukrajinec?

jakaracman (ni preverjeno)

Vej pa tomi župniki misli uhajajo bole na Gorenjsko, Prekmurje je tak btw!!!

In reply to by USSR (ni preverjeno)

realnooo (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

CE BI TAU PRAVO MUSLIMANSKI MUFTI PA BI SE VSI KLANJALI IDEJI:)

SOBOSKI SELJAKI...

Stranka (ni preverjeno)

Župniki bi lahko razmislili, kako bi Ukrajinskim otrokom in materam ponudili velika prostorna župnišča ali župnijske domove, če toliko pridigajo o pomoči ljudem in o dobroti.

tanja flaškon (ni preverjeno)

Sem nekje prebrala da so partizanoti bili mulovodci hrabri Rdeči armadi ki je osvobodila Prekmurje

In reply to by Stranka (ni preverjeno)

zver

zelo dobro in utemeljeno je dal odgovor župan Jevšek. Ni prav da je vojna, ne smemo pa zaradi tega uničiti vsega dobrega kar je plod miroljubnih ljudi, pa naj so to prijatelji Madžari, Ukrajinci, Rusi... sprava in prijateljski odnos med narodi je blaginja bivanja. Žal se pa na vseh straneh pojavljajo radikalci, ki ta mir rušijo, hujskajo in napeljujejo kar vodi v sovraštvo in vojno.

Munt (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Kaj pa je dobrega v komunizma,fašizmu in podobnimi diktatorskimi sistemi. To da so pobili na miljone nedolžnih ljudi v imenu revolucij in bolanih ideologij.Da je narod brez pravic in reven kot cerkvene miši. Še dandanes imamo častilce komunizma, tudi v murski jih je ogromno z županom vred. Narod ne vidi kaj počnejo rusi in še vedno nekje 30% državljanov podpira zločinca putina.Seveda je ta procent večina iz juga in slovenskih komunistiv.

In reply to by zver

Gorecanec (ni preverjeno)

Ti si pa res bolan ni pomoci zate

In reply to by Munt (ni preverjeno)

Munt (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ta župnik seveda ni vedel da bo dregnil v soboti, v rdečo osje gnezdo. Ker nikjer drugje v Sloveniji ne obvladujejo mesto komunisti kot prav v Murski Soboti. Zato pa smo po vseh parametrih na zadnjem mestu,edino po spomeniku ta je največji in pred njim se tolčejo po glavi in obnavljajo zvestobo komunistični ideologiji.

In reply to by Gorecanec (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Ali je tebi znano, da ima bataljon AZOV enake simbole kot 2. SS Panzerdivison das Reich. Ta bataljon je vključen v Nacionalno Gardo in je s tem del Ukrajinskih oboroženih sil. To je enako kak da bi KKK bil del US Army.

In reply to by Munt (ni preverjeno)

jakaracman (ni preverjeno)

Munt, ka je pa dobrega v zahodnon neo-liberalnon kapitalizmi in demokraciji?
To, ka Bezos pa Mask mata milijon milijonov, po cestaj pa trume brezdomcev in narod brez zdravstvenoga zavarovanja?

In reply to by Munt (ni preverjeno)

tanja flaškon (ni preverjeno)

Kdor ne dela naj ne je
Je rekel nas ljubljeni tovariš Tito je

In reply to by jakaracman (ni preverjeno)

gease (ni preverjeno)

Komunizem aka marksizem temlji na najvecji stopnji demokracije ever. Je pa bil seveda zlorabljen kak sistem oz. so te zlorabe predstavljene kak sama Grundidee, cegli je to dalec od resnice, je pa number one topic taksnih nevedih papig kak si ti in tvoje vodje.

Obama, Trump in sedaj dedek Joe so z droni spoklali kelko dice? UK, ge se je rodil kapitalizem, je spoklalo kelko lidi z svojo kolonizacijo? EU Drzave prodajo kelko orozja za pokole neduznih? Cerkev posilila in zlorabila kelko neduznih? Jansa zdilal kelko orozja? Jankovic grozil in zlorabo kelkokrat svojo pozicijo moci v zivoti?

Hm...Tezka bo majster.

In reply to by Munt (ni preverjeno)

saefas (ni preverjeno)

Lejko bi zupniki pokrili kip klerika v rondoji s crno zastavo, in sicer za vso posiljeno deco, kere se je in se se v ton trenutki posiljavle s strani klerikov.

...kll (ni preverjeno)

Lejko bi se ti pokril...

In reply to by saefas (ni preverjeno)

Gees (ni preverjeno)

To ni spomenik ideologiji!!!! Ampak mladim fantom in dekletom ki so trpeli in prerano umrli zaradi bedakov !!!! Isto sedaj umirajo oboji, rusi in ukrajinci zato ka do nesterni mastno sluzili! Naj nikomi niti ne spadne na misel da bi skrunil take spomenike,

jakaracman (ni preverjeno)

Ej, bokibogme, narodi na boukše ide!! Še je upanje!!
Upam, da me tudi volitve prijetno presenetijo.

Tecumseh (ni preverjeno)

Moje osebno mnenje je, da se po svoje Cerkev take zadeve ne bi smela mešati!!! Če bi kaj takega zahteval npr. metropolit, še ajde. Ali papež. Ne pa, da bo sedaj imel vsak duhovnik iz neke vasi svoje ideje glede tega za Evropo in svet res nesrečnega dogodka.
Tudi nisem proti, da se devetega maja organizira svečanost na Trgu zmage. V osvobajanju našega teritorija je tu pustilo življenje mnogo mladih tako Rusov, kakor Ukrajincev, pa Gruzijcev, Azerbajdžancev... Se pa bojim, da bi se našla skupina ljudi, katera bi javno protestirala in motila svečanost. No... saj deveti maj ni tako daleč in bomo videli, kako se bo vodstvo mestne občine pač odločilo.

jakaracman (ni preverjeno)

Točno tak!
Naj uni svojega na krijž pribitoga z čarnin prton doj pokrijejo, ka deca nedo toga nasilja gledali!

In reply to by Tecumseh (ni preverjeno)

Tecumseh (ni preverjeno)

Ne mešaj sedaj spet simbol Kristusa in posledično vso Cerkev zraven. Tvoj komentar je zgrešen!

In reply to by jakaracman (ni preverjeno)

...bbbh (ni preverjeno)

Vsi ki ste cepljeni se nimate kaj oglasati, ker so vas s to kvazi vojno spet na suho nategnili, efekt butastih mnozic. Vse to je fake in propaganda, edino zrtve so resnicne in teh mi je najbolj zal. Namesto da bi delali za mir, ste sovrazni. Nato se naj spoka ven iz ukrajine, ne pa da jim posiljajo tanke in te pokeajine naj so od nobenega, ne rusije, ne ukrajine.

Ubn (ni preverjeno)

Naj si pokrijejo obraz pred pedofilijo majmuni eni

Carni vrag (ni preverjeno)

Obraz si naj pokrije
Tvoja mati

In reply to by Ubn (ni preverjeno)

Carni vrag (ni preverjeno)

Obraz si naj pokrije
Tvoja mati

In reply to by Ubn (ni preverjeno)

Carni vrag (ni preverjeno)

Obraz si naj pokrije
Tvoja mati

In reply to by Ubn (ni preverjeno)

Yxyxyx (ni preverjeno)

Župnik Cestnik, je simpatizer neonacizma

Indigo1 (ni preverjeno)

Lejko bi zaklenoli cerkve, kere so sinonim pedofilstva!

gost15678 (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

zakriti celi kip + jevsevka v red z njim najbokse poteza

VRANA (ni preverjeno)

Edini realen komentar, dejstvo, je napiso Gees:
"To ni spomenik ideologiji!!!! Ampak mladim fantom in dekletom ki so trpeli in prerano umrli zaradi bedakov !!!! Isto sedaj umirajo oboji, rusi in ukrajinci zato ka do nesterni mastno sluzili! Naj nikomi niti ne spadne na misel da bi skrunil take spomenike.",

Jaz preziram komunizem, a dejstva pa še vedno upoštevam!!! Dodatno pa ne podpiram Azov nacistov, pokvarjenih politikov (Ukrajinski in Ruskih), niti klovnov, ki bodo zakuhali 3.svetovno vojno (Beden in Zeleni, hlapci imperija LAŽI)!!! Vojna je vojna, nič dobrega ni v tem. Zločini se dogajajo na OBEH straneh, DEJSTVO !!! Le močna propaganda hujska celi svet, da je smrt Rusa dobra stvar, smrt Ukrajinca pa zločin !!! Preziram hinavščino Zahoda. Npr.: Buča-itak so že obsodili Ruse, dodatne sankcije, izgon diplomatov,.......BREZ RAZJASNITVE DEJSTEV !!! Zdaj baje pošljejo "neodvisno komisijo", ki bo "ugotavljala" odgovornost, bruhanje!!! Vej so pa že vse odločili, dali sankcije, demonizirali,........ Vzporedno dogajanje: mučenje in pokol Ruskih vojakov, NEDVOUMEN posnetek vojnih zločinov po vseh pravilih-samohvala Ukrajincev-BREZ ODZIVA "plemenitežev" !!

Zadnjih nekaj let je pa itak vsak videl in skapiral LAŽI Zahoda, "plemenitežev" -v resnici pa genocidnikov.

Tecumseh (ni preverjeno)

Ja, imaš prav. Če so že vse "dejstva", kaj bo tam komisija? Sam se samo sprašujem, kaj koristi Rusom tak zločin? Težko verjamem, da določena enota ruske vojske ni imela neke kontrole od zgoraj in je "prosto po Prešernu" lomastila in ubijala vsepovprek po Buči in drugih mestecih okoli Kijeva, čeprav nemogoče pa res tudi ni??? Kako je že bilo "z resnico" o tistem tanku, kateri je namerno zgazil tisti avto?

In reply to by VRANA (ni preverjeno)

Tra la la, (ni preverjeno)

jah pa koga še briga ka tij misliš.

bonge (ni preverjeno)

Nej doj pokrite, podrejte do zemlej, pa japonske črešnje posadite. Jebale vas rusi pa partija. Samo pijtajte starejše lidij ka so ruse delale da so nas prišle osvobajat. Kelko so žensk posijlile. Ženske so se v klejte skrivale pa doj vlasej rezale ka so se bojale ka jih ruse ne posijlijo. Tou so divjake necivilizejrane. Tak kak zdaj v Ukrajine poglednete ka delajo, posiljavlejo deco,pa njin svstike na hrbet žgejo. Z tankame se po lidak vozijo..... po tou so lidgej za vas? Vij be rade tak živele?

brezvezen-komentar (ni preverjeno)

Se strinjam z županom. Ta spomenik NI ruski spomenik, ampak spomenik zmage! Simbolizira osvoboditev Prekmurja s pomočjo jugoslovanske in sovjetske armade. Je poklon umrlim vojakom, zaradi katerih smo danes del Slovenije in ne Madžarske. Sovjeti iz leta 1945 nimajo nič skupnega z današnjo državo Rusijo. Pa tudi Sovjeti niso bili samo Rusi, ampak tudi Ukrajinci, Gruzijci in Azerbajdžanci.

black panter

sobota gnes smrdi na komunajzare pa levake,okoli spomenika se gnes slinijo oboji

vodka (ni preverjeno)

Komunajzare maš na Trstenjakovi. Slinite se pa janšisti fašisti nišče drugii.

In reply to by black panter

Carni vrag (ni preverjeno)

Jebe se meni za spomenikovic

tanja flaškon (ni preverjeno)

I meni se jebe
Potrebujem pregled mednožja

vodka (ni preverjeno)

V Ormoži te pogrešajo.

In reply to by tanja flaškon (ni preverjeno)

vodka (ni preverjeno)

Prekriti jih isto kot takrat, ko so Američani razrušili Irak, Libijo, Sirijo, Vietnam...

upokojenec70 (ni preverjeno)

Naj pustijo spomenik pri miru, saj je to spomin na ljudi, ki so že zdavnaj mrtvi in nimajo nič skupnega z današnjo Rusijo.

Carni vrag (ni preverjeno)

Seres tele mamino zabito zabuhlo levo fasisticnl teliček

In reply to by upokojenec70 (ni preverjeno)

Carni vrag (ni preverjeno)

Seres tele mamino zabito zabuhlo levo fasisticnl teliček

In reply to by upokojenec70 (ni preverjeno)

Carni vrag (ni preverjeno)

Seres tele mamino zabito zabuhlo levo fasisticnl teliček

In reply to by upokojenec70 (ni preverjeno)

Bob Verdonik (ni preverjeno)

Veliki osvoboditelji, ki so po 45 letu prisli na nase obmocje predvsem okolico Maribora proti Dravogradu, bi po pripovedovanju nasih babic in dedkov lahko opisal zelo podlo in pokvarjeno! Ti tako znani " osvoboditelji" Bolgari in Rusi so po vaseh neusmiljeno kradli in posiljevali zenske in to bi naj bili osvoboditelji! Na vaseh kjer je bila Nemska vojska stacionirana 4 leta vascani nikoli niso imeli nikakrsnih nesporazumov z nemskimi vojaki, vsa 4 leta je zivlenje potekalo normalno za vojni cas! Tako da tisto kar so nas posiljevali z zgodovino v soli se nikakor ni ujemalo z stanjem , ki so nam ga povedali doma na vasi od nasih starsih!

FRAP (ni preverjeno)

Žal današnji kruti dogodki v Ukrajini, nimajo nič skupnega s tem spomenikom.. Predlog župnika, prej vabi k solidarnosti do nestrpnosti, kot pa kaj drugega. Verjetno dobro ve, da begunci potrebujejo konkretno pomoč, katere so pri nas tudi dejansko deležni. Se pač bližajo volitve in treba je zlorabiti vse kar ni v skladu z vrednotami desnice..

Miki mali (ni preverjeno)

G.Cestnik kolk bi trebelo cerkev prekriti črnim prtom ,kolk ste požgali na grmadi ljudi, kolk pedofilije kolk otroških življenj ste zapravili kolk si romahov ste pokradnuli ,kak ste prišli samo v Sloveniji do tisoče in tisoče hektarjev gozda, gradov,novejša doba zvon 1 in 2 , kolaboracija z fašistična in vi bi zdaj druge prekrižali črnim prtom.
Prvo pred svojim pragom očistiti.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice