Vir: Kevin Venta, Facebook
Znan ormoški športnik, ki tekmuje na visokem nivoju v streljanju, se je na družbenem omrežju Facebook razpisal o svoji odločitvi, da se ne cepi proti koronavirusu. Po njegovih besedah se je zaradi okolice počutil odrinjenega in diskriminiranega.

Kevin Venta je 31-letni strelec, ki prihaja iz Ormoža in je bil tudi več let državni reprezentant Slovenije. Nato pa je leta 2018 zaradi boljših pogojev sprejel nemško državljanstvo in začel tekmovati za Nemčijo, kjer je tudi zaposlen v športni enoti tamkajšnje vojske.

Na klubski ravni pretežno tekmuje v nemški bundesligi, ki velja za najmočnejše strelsko tekmovanje na svetu, občasno pa še vedno nastopa tudi za domače Strelsko društvo Kovinar iz Ormoža.

Venta se je na družbenem omrežju Facebook nekaj dni nazaj razpisal o svoji odločitvi, da se ne cepi proti koronavirusu, kar mu je po njegovih besedah v veliki meri otežilo treniranje streljanja, prav tako je moral izpustiti več reprezentančnih priprav.

Med drugim v zapisu poudarja, da se je zaradi osebne odločitve počutil odrinjenega in diskriminiranega. »Zame je to kljub vsemu bila diskriminacija, ki pomeni neenako obravnavanje posameznika zaradi različnih okoliščin, tudi takšnih, za katere si posredno preko svojih odločitev sam odgovoren,« je med drugim zapisal.

Več o njegovi odločitvi in težavah, ki mu jih je povzročilo necepljenje proti covidu-19 pa lahko preberete v njegovem zapisu, ki ga v nadaljevanju objavljamo v celoti.

Zapis Kevina Vente:

»V zadnjih treh mesecih sem bil primoran zaradi osebne odločitve, da se ne cepim proti covidu-19 izpustiti več reprezentančnih priprav, tri dvoboje bundeslige in tudi finale bundeslige. Lahko sem le treniral in to sem počel, nisem izgubil motivacije. In čakal sem, da se ukrepi omilijo in mi zopet omogočijo tekmovanje. Prav za vsako tekmovanje sem upal.

A to ne pomeni, da me dogajanje ni bolelo in da se zaradi tega nisem počutil odrinjenega in diskriminiranega. Bil sem frustriran, potrt in nemočen. Težko sem sprejel, a sem moral, v Nemčiji so pač veljala takšna pravila, ki jih je bilo potrebno sprejeti.

Zame je to kljub vsemu bila diskriminacija, ki pomeni neenako obravnavanje posameznika zaradi različnih okoliščin, tudi takšnih, za katere si posredno preko svojih odločitev sam odgovoren.

Prav tako takšno delovanje in izločanje športnikov ni fer, delovanje nekaterih okoli mene pa tudi nikakor ni bilo v duhu športnega fairplaya, saj marsikomu ni bilo v interesu, da svoji ekipi pomagam do boljšega rezultata in se je na vse načine skušalo doseči, da ne bi tekmoval.

Bližale so se tudi kvalifikacije za Evropsko prvenstvo (EP), kjer se reprezentanti med seboj pomerimo za mesta na EP. 1 teden pred kvalifikacijami za evropsko prvenstvo je bil znan pogoj - PC (2G) za nastop. 

Moje srce mi ni dalo miru, saj so se ukrepi začeli sproščati in tako se je napovedovalo, da bo za šport ponovno dovolj PCT (3G) in to pravilo naj bi veljalo že pred začetkom kvalifikacij.

Pa tudi že je jasno, da v marcu na samem evropskem prvenstvu na Norveškem ni več nobenih korona omejitev. Enostavno se mi ni zdelo fer, da bi lahko šel na Evropsko prvenstvo, a se zaradi pogoja PC ne morem uvrstiti nanj, pa tega pogoja sploh ne bi smelo biti.«

»Teden dni pred kvalifikacijami sem vsako jutro par ur sedel za mizo s telefonom v roki in na internetu iskal, klical, preiskoval, vložil enormno veliko truda in energije. Vse za to, da najdem rešitev, da bi lahko nastopil na kvalifikacijah. In luč na koncu tunela sem našel šele v četrtek (dva dni pred kvalifikacijami) pri 'Athleten Deutschland'.

Z njihovo pomočjo in nekaj 'čarovnije' in 'sreče' smo v petek proti 12. uri en dan pred tekmovanjem dosegli spremembo, da se bo pravilo spremenilo iz PC (2G) na PCT (3G) pogoj, kar je pomenilo, da sem lahko nastopil na kvalifikacijah za evropsko prvenstvo.

Na kvalifikacijah sem odstreljal tri solidne tekme, brez rezultatskega presežka, kar je bilo premalo za uvrstitev v ekipo. To je seveda neuspeh, a tako pač je. Nočem iskati izgovorov, lahko bi streljal boljše, a okoliščine so bile zame res zahtevne.

Žal se mi ni izšlo, da bi oddelal uradni trening v petek, odločitev je padla šele v petek proti 12. uri, hitro sem se moral pripraviti na odhod, narediti še PCR test in iskreno, še po skoraj štirih urah vožnje sem bil mentalno fuč.«

»Vsa ta frustracija, nemoč in borba z mlini na veter je pustila posledice in sem bil mentalno čisto iztrošen. Težko sem dojemal, da mi je uspelo priti na tekmo. Iz petka na soboto, na dan tekme, sem se v hotelu ponoči zbudil in kakšni dve uri nisem mogel zaspati nazaj.

Vse, kar se je nabiralo do zdaj zaradi vseh teh ukrepov in enormnega pritiska na mene zaradi cepljenja, sem padel v jok in izlil vso to jezo in žalost ven iz sebe ...

V tej epidemiji je vsakdo sprejel svojo odločitev, kako in na kakšen način bo deloval in jaz spoštujem odločitev vsakogar in jo razumem. Želel bi si, da bi tudi drugi mojo. Zase vem, da sem upošteval osnovne ukrepe, pazil na svoje zdravje, se testiral in tako dalje.

Kljub temu sem bil zaradi administrativnih ukrepov kaznovan in odrinjen. To niso prijetni občutki, ki so pustili svoje posledice in v takšnem trenutku olajšanja privreli na plano.

Na tekmah sem dal vse od sebe, pustil srce in dušo na strelski liniji! Zame je bila že velika zmaga to, da smo skupaj z Ahtleten Deutschland dosegli, da sem sploh lahko nastopi.

Zelo sem ponosen na sebe in to je najbolj pomembno. Šport naj povezuje in ne razdvaja.«

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
realnooo (nepreverjen)

ka van kliki primanjkujejo?
Hujskate narod, da do klikali in komentirali?

Hkkghchhjj (nepreverjen)

PREHLAD NATEG IN NAJVEČJA PREVARA VSEH ČASOV!

Ohjoj (nepreverjen)

Človek, ostani zvest samemi sebi in sledi svoji intuiciji! 👏👏

čarni vrag (nepreverjen)

Čestitam, ker si kljub vsemu vzdržal in ostal zvest samemu sebi. Tudi jaz se nisem cepil, niti zbolel.

GostM (nepreverjen)

Si vsaj ostak zdrav. Športniki padajo kot muhe.

045 (nepreverjen)

Zdaj pa naj pove če je zaradi te njegove trme to bilo vredno... tisti ki smo se cepili smo normalno živeli tudi prej on pa je pač bil izločen. Kdo je zdaj na slabšem? Tisti ko šči.. proti vetru :)

čarni vrag (nepreverjen)

Na najslabšen so tisti, ki so zaradi toga nepotrebnega in nevarnega cepiva umrli. Recimo Katja, ki so jo ubili uvajalci PCT pogoji. Te krvi z rok se ne da oprati z nobeno žajfo.

Starejše novice