Zaradi slabšanja epidemiološke situacije v Sloveniji, so domovi za starejše v prejšnjih dneh ponovno zaprli svoja vrata in prepovedali obiske.

Tako stanovalci, kot svojci so tokratno zaprtje sprejeli z večjim odobravanjem, saj se večina zaveda resnosti situacije. So se pa včeraj za ponovno možnost obiskov odločili v Domu Danice Vogrinec, kjer pravijo, da je socialni stik za njihove varovance izjemnega pomena.

V začetku tega meseca je veliko domov za starejše znova zaprlo svoja vrata za obiskovalce. To je bilo nujno, da se zagotovi varnost njihovih oskrbovancev. Ti so odločitev sprejeli z razumevanjem.

"Tudi zato, ker zdaj vedo, kaj je koronavirus in kaj jih čaka. Celotno zadevo spremljajo nekoliko drugače in so bolj razumljivi. Tako stanovalci, kot svojci," pravi  Franja Jakob, vodja socialne službe v Domu starejših Tezno. 

Najdejo se tudi izjeme, ki se resnosti situacije še ne zavedajo dovolj dobro.

"Nekateri se za ukrepe ne zmenijo in še naprej prihajajo na obiske, oziroma želijo priti. Mi jih namreč zavrnemo. Prihajajo z otroki, dojenčki, da bi videli babice in dedke. Sploh se ne zavedajo, ponavljam, nekateri, kaj to lahko pomeni za starejše. Med mladimi je še vedno premalo ozaveščanja o resnosti situacije".

Se pa življenje v domovih, navkljub zaprtju, vendarle ni zaustavilo.

"Stanovalcem vsak dan omogočamo sprehode. Se pravi krajše sprehode v skupini do pet in seveda pod vodstvom naših zaposlenih," pravi Tomislav Nemec, direktor DSO Ljutomer. Jakobova pa ob tem pravi, da v kolikor jih vreme dopušča, na vrtu za domom cel čas potekajo aktivnosti. 

V primerjavi s prvim zaprtjem, so zdaj na situacijo veliko bolj pripravljeni. Tudi po zaslugi tistih, ki so jim takrat priskočili na pomoč.

"Veliko tega znanja so prenesli na nas. Od čiščenja, do prehoda od stanovalca do stanovalca, do te doslednosti same uporabe varnostne opreme," pravi Nemec. 

V večini domov za starejše spremljajo epidemiološko sliko, na podlagi katere bi ponovno omogočili obiske. So se pa za ta korak med prvimi odločili v Domu Danice Vogrinec.

"Epidemiološka slika ni rožnata, je pa situacija vseeno, po mnenju regionalnega NIJZ, še obvladljiva v tem trenutku," pravi Tomaž Teran, vodja zdravstvene nege in oskrbe v Domu Danice Vogrinec.

Seveda pa obiski potekajo skrbno načrtovano.

"Za vsak obisk se je potrebno naročiti, gre za omejeno število ljudi. Potrebni so zaščitni ukrepi, torej uporaba kirurške zaščitne maske, skladno z navodili Ministrstva za zdravje. Je pa stik, socialni stik nekaj neprecenljivega". 

Tudi zato je na obrazih varovancev videti nasmehe, ki sporočajo, da vendarle ni vse tako hudo, kot je morda videti na prvi pogled.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Nevtralen (nepreverjen)

Zakoj ste pa sploj odpirali,če znate ka je to najbole rizicna skupina? Ta vlada je z temi ukrepi čista zgublena,včasih že smesna!!

Gost111 (nepreverjen)

Zapreti domska vrata je po mojem neustavno
Kaj če gori, ali kdo zboli
ja kako bodo pa prišli reševalci noter

tanja flaškon (nepreverjen)

a si ti normalen
skozi vrata vendar
bedak

In reply to by Gost111 (nepreverjen)

Starejše novice