V Bogojini je potekal zaključni dogodek projekta POT-i, kjer so predstavili delovanje Zelene točke in kratkih dobavnih verig.

V petek, 25. novembra 2022, je na kmetiji Camplin v Bogojini, potekal zaključni predstavitveni dogodek projekta POT-i.

V sklopu projekta so se vzpostavile kratke dobavne verige. 

Zelena točka deluje uspešno že deset let

Kratka dobavna veriga Zelena točka na območju LAS Goričko in širše povezuje čez 70 lokalnih proizvajalcev z večjimi odjemalci, kot so javni zavodi (šole, vrtci) in drugi odjemalci hrane (restavracije, gostilne, hoteli, kuhinje in tako dalje) 

Kot taka predstavlja partnerstvo med ponudniki in odjemalci in preko portala Zelena točka omogoča informacije o vsakokratni trenutni ponudbi lokalnih proizvodov iz okolja, ki so na voljo in naročanje ter dostavo le-teh po Pomurju.

Začetki Zelene točke segajo v leto 2012, ko je bila vzpostavljena prva maloprodajna trgovina Zelena točka na mestni tržnici v Murski Soboti, od leta 2018 pa deluje na Industrijski ulici v Murski soboti, z maloprodajno trgovino Zelena točka in zbirnim centrom za skladiščenje proizvodov in pripravo teh za dostave različnim kupcem po Pomurju. 

V ponudbi vključuje skozi leto preko 40 različnih vrst lokalne zelenjave, različno lokalno sadje ter preko 300 različnih lokalnih izdelkov, kot so marmelade, med, čaji, sokovi, olja, kisi idr., svojo ponudbo pa dopolnjuje tudi s proizvodi iz uvoza. 

Mesečno se preko Zelene točke proda preko 70 ton sveže zelenjave in sadja, od tega večino več kot 130-tim večjim odjemalcem z razvozi po Pomurju.

Postati največja kratka dobavna veriga v Pomurju 

Vizija Zelene točke je postati največja kratka dobavna veriga v regiji in sinonim za trajnostne in napredne dobave. 

Tako je vključena v evropsko mrežo živih laboratorijev, skupaj z več kot 130 evropskimi živimi laboratoriji, kjer s sodelovanjem vseh deležnikov, razvija, preverja in implementira nove pristope in nove tehnologije in obenem tudi krepi ozaveščenost. 

Obravnava tematiko trajnostnega razvoja, odpadne hrane, sledljivosti in pomena lokalne hrane, kar je v časih takih in drugačnih kriz vitalnega pomena.

Eden osrednjih ciljev projekta POT-i je bil povezati turistično ponudbo ob različnih turističnih poteh na območju in s tem je Kratka dobavna veriga Zelena točka razširila svojo ponudbo tudi na področje turizma. 

Edinstvena posebnost Zelene točke je namreč, da dostavlja proizvode v manjših količinah po Pomurju tudi do gospodinjstev in to je omogočilo, da se je v projektu POT-i, omenjen portal za izmenjavo informacij ter izvedbo nakupov lokalne hrane nadgradili, na način, da se je v e-informiranje vključilo 5 ponudnikov namestitvenih kapacitet na območju LAS Goričko. 

Omenjeni ponudniki namestitev tako svojim gostom omogočajo dostavo lokalne hrane v namestitve, kar je obogatilo tudi njihovo turistično ponudbo.

Aktivnosti projekta POTI sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014–2020. Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014–2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Starejše novice