Župan MOMS Anton Štihec in direktor mestne uprave Bojan Petrijan sta danes skupaj s predstavniki izvajalca del Nafta-Geoterm javnosti predstavila rezultate raziskav na geotermalni vrtini v Murski Soboti.

Prva faza projekta Turistični center Fazanerija – energetika prinaša dobre rezultate. »Podatki kažejo na velik potencial vrtin, kar je dokazala raziskovalna vrtina Sob-3g,« je povedal vidno zadovoljen župan MOMS Anton Štihec. V sklopu prve faze projekta je bila obnovljena vrtina Sob-1, zgrajena je bila nova raziskovalna vrtina Sob-3g, sledi pa še izgradnja tretje vrtine Sob-4g. Slednje je občino stalo 3,2 milijona evrov, od tega je 2,2 milijona evrov nepovratnih sredstev pridobila na razpisih. Le raziskovalna vrtina je stala 1,4 milijone evrov.

S črpanjem iz vrtine Sob-3g tudi do 77 litrov vode v sekundi

Ob aktiviranju raziskovalne vrtine Sob-3g, ki je bila izgrajena na ciljni globini 1520 metrov, je začela iztekati termomineralna voda. Ob nadaljnjem preizkušanju so ugotovili izjemno veliko samoizlivno proizvodnost zgornjega dela vrtine, in sicer nad 35 litrov na sekundo. S črpanjem pa so dosegli celo 77 litrov na sekundo. Temperatura na ustju vrtine sega do 55°C, a z globino narašča in na koncu doseže 82°C. Termomineralna voda je natrij-hidrogen karbonatna in pri črpanju v površinski opremi za preizkušanje ne odlaga vodnega kamna.

Iz geovrtine ogrevanih do 2000 stanovanj

Sodelujoči na projektu so ugotovili, da je tudi toplotna moč vrtine izredno velika - nad 4 MWt in bi lahko po besedah Štiheca z njeno pomočjo »ogrevali tudi do 100.000 m², kar je približno 2000 stanovanj«. Mestna občina Murska Sobota se tako vse bolj približuje cilju postati vsaj delno energetsko neodvisna. To načrtujejo s celovitim pristopom zagotovitve energije v občini preko daljinskega ogrevanja iz kotlovnice na Lendavski ulici in z vse večjim izkoriščanjem potenciala geotermalne energije. »Ključni izsledki na vrtini v Černelavci kažejo, da bomo to lahko postali že v relativno bližnji prihodnosti pravi župan MOMS.

Preberite še Energetska prihodnost soboške občine v alternativnih virih in Foto in video: V Černelavcih postavljena raziskovalna vrtina.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
copicar

To bi bilo super :-)

copicar

Edino šiftar in compani neven če do toga veseli.

stojan

Ko boste zmanjšali porabo toplotne energije na koncu verige t.j. pri porabnikih ( celostna energetska sanacija), lahko vključite geotermalno energijo kot enega od virov. Kupcu toplote nikakor ne more biti vseeno ali bo še naprej moral kupiti 100% energije kot sedaj ali pa bi lahko kupil le 30% energije, če bi najprej zmanjšali potrebo po njej. In seveda tudi investitorju v vrtine in bodoči ogrevalni sistem (?) ne more biti vseeno ali bo taisto toploto prodajal manjšemu številu bolj potratnih kupcev ( potrebnih manj toplovodov ?) ali večjemu številu manj potratnih kupcev (več toplovodov)!? Od tega je namreč še kako odvisna cena kWh do kupca dovedene toplote ( to zanima kupca !) in ekonomičnost energetskega sistema ( to MORA zanimati dobavitelja toplote!).
Daleč najcenejši in najbolj trajen je namreč vložek v toplotni ukrep, ki varčuje z energijo!! To vedo vsi v Evropi, to je tudi v direktivah in smernicah zapisano kakor tudi v slovenskem energetskem zakonu!!
Mimogrede se zavedajte,v tem primeru to govorim predstavnikom lokalne skupnosti, da je s 01.01.2013 v veljavi določilo, da mora RS zmanjšati vso končno ( tisto na števcu pri uporabniku) energijo ( elektrika, toplota, tehnološka toplota) za 1,5 % letno!! In to vsako leto od sedaj dalje!! In temu bo moral slediti javni sektor. Torej je zgolj iskanje novih virov toplote brez hkratnega sistemskega zmanjševanja potrebe po toploti nezadostno, v nasprotni smeri od navedene zahteve in mimo zdrave pameti. "Sliši se pa lepo"!

In še nekaj za občino.
Če nastavite investicijo v centralni sistem ogrevanja na toplo vodo z ozirom na stanje porabnikov danes ( kapaciteta odvzema) in se vam zgodi, da stanovalci v 20 letih vseeno sami poskrbijo za energtesko sanacijo svojih stavb ( bodisi zaradi interesa,bodisi zaradi sistemskih ukrepov,..), se vam zmanjša odvzem toplote ( nakup) in vaša investicija izgubi načrtovano rentabilnost!!

Stojan Habjanič

pišta

končno en pameten komentar. Bravo!!

trot

vse to je ok samo vrtine naj bodo last obcine ne kake komunale ker komunala potrewbuje novo vodstvo ne loppove ki si delijo denar obcina ljudje pa jim placujewjo njihovo neracionalno lopovsko nagrajevanje za nedelo

Starejše novice