Slika je simbolična.
To nedeljo bo v Zavetišču Ljubljana že šestič zapored dogodek ob noči čarovnic, znan kot Noč črnih mačk.

Od leta 2014 v Zavetišču Ljubljana pripravljajo prav posebno noč namenjeno črnim mačkam, s katero želijo razbijati mite o črnih mačkah in ozaveščati, da barva živali ni tako pomembna kot njen karakter.

»Ljudje zelo velikrat pridejo v zavetišče in rečejo: 'Mi si pa želimo eno oranžno muco.' Zato v zavetišču vedno apeliramo, da naj ljudje živali izbirajo po karakterju in ne po barvi,« za Ljubljanainfo pove Maja Horvat, administratorka Zavetišča Ljubljana.

Tradicionalno praznovanje Noči črnih mačk bo to nedeljo, 30. oktobra 2022, s pričetkom ob 16. in zaključkom ob 19. uri.

Novost letošnjega leta pa bo maraton posvojitev mačk, ki se bo pričel že danes in se zaključil v nedeljo z omenjeno Nočjo črnih mačk.

Organizatorji tridnevnega martona posvojitev mačk in Zavetišče Ljubljana si od dobrosrčnega dogodka želijo, da bi bil čim bolj uspešen in predvsem, da bi čim več njihovih mačk našlo nove, predvsem pa ljubezni polne domove.

Črne mačke manj posvoljive od drugih

Horvat nam ob pogovoru še zaupa, da se je ideja po organizacijo dogodka Noči črnih mačk porodila leta 2014, ko so jim za iskanje novega doma, v zavetišču ostajale le še črne muce, ki so zaradi svoje barve bile manj posvoljive.

»V sklopu omenjnega dogodka smo od leta 2014 pa vse do danes oddali že več kot sto muc, od tega kar 32 črnih. Je pa tudi res, da dogodka vmes nekaj časa nismo izvajali zaradi epidemiološke situcije,« nam še zaupa Horvat.

Ker se maraton posvojitve začne že z jutrišnjim dnem, na Horvat naslovimo še vprašanje, koliko črnih mačk računa, bo še na razpolago za iskanje novega doma na Noč črnih mačk, na kar odgovarja, da srčno upa, da celo mogoče prav nobena več.

Trenutno so v Zavetišču Ljubljana na voljo še zgolj samo štiri črne mačke.

Kljub skrivnostni stigmi, ki obdaja črne mačke in jih povezuje z vraževerjem, črno magijo in nesrečo pa iz zavetišča sporočajo, da so tovrstni stereotipi popolnoma nesmiselni.

Ob tem dodajajo, da črne mačke veljajo za zelo elegantne in prav tako prikupne kot katerekoli druge mačke ostalih barv. 

Nedeljsko dogajanje

V nedeljo, 30. oktobra, bodo v sklopu dogodka pripravili otroške delavnice, na katerih se boste lahko vsi mačjeljubci, poučili o mačji telesni govorici. 

Organiziran bo tudi sprehod po skrivnostnem avtobusu in ob pomoči posebnih lučk iskanje živalskih sporočil, saj je znano, da se živali sporazumevajo tudi z za nas nevidnimi sporočili.

Najmlajši bodo lahko izdelali igrače za mačke ter svoji domišljiji prepustili prosto pot ob risanju svoje domišljijske mačke. 

Vsi obiskovalci se bodo imeli priložnost preleviti v prave črne mačke in se skozi njihove oči sprehoditi čez začarano mačjo oddajo. 

Posvojitev živali in vodeni ogledi po mačji stavbi bodo možni v nedeljo, od 14. do 18. ure.

Ob tem iz Zavetišča Ljubljana dodajajo, da bo v času posvojitev možna posvojitev katerekoli živali, ne samo mačk.

Komentarji (1)

Pišek (ni preverjeno)

Ko pa si črnci želijo bele muce ste pa vse mokre, rasistke...;)Mi si pa želimo eno oranžno muco.' Zato v zavetišču vedno apeliramo, da naj ljudje živali izbirajo po karakterju in ne po barvi,

Starejše novice