Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je tudi lani opravila inšpekcijski nadzor. Inšpektorji so obiskali in temeljito pregledali več sto gostinskih lokalov.

Pri tem so 325 restavracijam in 16 pekarnam izdali odločbe, od tega so 37 restavracijam in dvema pekarnama začasno, do odprave nepravilnosti, prepovedali obratovanje. Stanje na področju gostinskih lokalov v primerjavi s prejšnjimi leti se izboljšuje, je pokazal nadzor. Kljub temu pa še vedno veliko gostincev ne zagotavlja ustreznih higienskih pogojev. 

Muhe padale po jedilnem priboru

Pri restavracijah so inšpektorji odkrili kar precej nepravilnosti, piše portal 24ur. Začasno prepoved obratovanja so izdali v 37 primerih, medtem ko so nepravilnosti odkrili še v 288 primerih. Pogosto so bila tla in oprema umazani, na oknih pa niso bile nameščene mrežice proti mrčesom, živila pa so bila neprimerno shranjevanja in označena.

V piceriji v Banovcih so med drugim ugotovili, da muhe padajo po jedilnem priboru, v restavraciji so našli zamrznjene čevapčiče s pretečenim rokom uporabe in gnilo zelje. Lastnica je obrat, čeprav bi lahko v petih dneh nepravilnosti odpravila, gostilno povsem zaprla.

To sicer ni pogost pojav, saj so se večinoma gostinci odločili, da pomanjkljivosti čim prej odpravijo in nadaljujejo z obratovanjem.

Odločbe o prepovedi naslednjim pomurskim restavracijam in gostilnam: 

Gostilna Kančal iz Lendave, Gostilna Mencinger iz Gornje Radgone, Picerija Mama Mia iz Veržeja, Gostišče prenočišče Puhan iz Prosenjakovcev in Restavracija Ribji Grill iz Murske Sobote.

Večina je pomanjkljivosti v roku odpravila, razen prej omenjene picerije, kjer se je lastnica odločila, da jo preprosto zapre. 

Kakšno je stanje v pekarnah?

Pred dvema letoma so javnost razburile ugotovitve inšpektorjev o slabih higienskih pogojih v slovenskih pekarnah. Takrat so nepravilnosti odkrili v 50 pekarnah. 

Pomurski pekarni takojšnja prepoved obratovanja

Tokrat pa so inšpektorji odločbe izdali 16 pekarnam, od tega sta dve dobili takojšnjo prepoved obratovanja do odprave nepravilnosti, ki sta jih nato tudi odpravili. Gre tudi za Pekarno Biga iz Križevcev pri Ljutomeru, kjer je pregled potekal marca lani in za pekarno Niti Plus iz Črnomlja, ki so jo inšpektorji obiskali decembra.

Pri pregledu proizvodnih obratov marca 2016 so v pekarni iz Križevcev inšpektorji ugotovili, da hladilniki, zamrzovalniki, peči, police za odlaganje živil in druge delovne površine, ki prihajajo v stik z živili, niso bile dovolj čiste. Na opremi so bile vidne starejše nečistoče, zasušeni ostanki živil in maščobe, umazana in nasmetena pa so bila tudi tla. Zato so obratu začasno prepovedali proizvodnjo pekovskih izdelkov in bureka, dokler prostorov in opreme temeljito ne očistijo ter odpravijo ostalih pomanjkljivosti.

Lastnik je nato naslednji dan poklical inšpektorje in sporočil, da so lokal očistili, o čemer se je na terenu nato prepričala tudi inšpektorica. Poleg tega so odpravili tudi druge pomanjkljivosti. Denimo, ob prvem pregledu je inšpektorica ugotovila, da nekatera živila, kot so narezani sir, šunka in šampinjoni, v hladilnikih niso bila označena. Inšpektorica je odredila, da za te izdelke ni možno zagotoviti sledljivosti živil. Lastnik je nato moral ta živila uničiti, v nadaljevanju pa vsa živila imeti ustrezno označena, še piše portal 24ur.

* Fotografije so simbolične

S spleta

Komentarji (14)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

tuk (nepreverjen)

Ko bi le malo bolj pregledali kuhinje in shrambe v zdravilišču MT pri privatnih gostilnah in okrepčevalnicah s hrano bi videli kako so turisti zadovoljni s čistočo in kvaliteto ponujenih jedi ?

0000

Čüdno ka inšpekcija nikoli ne pride na sočno vilico tam bi še obade našli ne samo muhe

strejla (nepreverjen)

Pa gade takše kak tij tudi.

In reply to by 0000

nekši (nepreverjen)

nej gade, somare :)

In reply to by 0000

Pal (nepreverjen)

Mama Mia je v Banovcih in ne v Veržeju!!!

In_ja (nepreverjen)

Mama Mia je že eno leto zaprta, tako da je ni ne v Veržeju in ne v Banovcih! :)
in tu se gre za članek, ki smo ga brali lani taknšega časa. :)

In reply to by Pal (nepreverjen)

Pal (nepreverjen)

Ni res. Mama Mia je delovala še letos v začetku leta. Bil sem tam na odličnih lignjih na žaru, me je pa že takrat motila počasnost strežbe, ne ravno najbolj čisti prostori in kar precej zasoljen račun.

In reply to by In_ja (nepreverjen)

In_ja (nepreverjen)

Potem pa niste bili v Mama Miji ampak v Pizzeriji Picasso ;)
Lokal je namreč LANI avgusta menjal najemnika in ime. :) In razmere v lokalu sigurno niso takšne, kot je opisano zgoraj. Res da morda ni vse tip top...ni pa tako "hudo".
Tako da ja, v Banovcih obratuje picerija, pod imenom Picasso, z moškim šefom/lastnikom... ;)

In reply to by Pal (nepreverjen)

Pal (nepreverjen)

Kot bi nekoč rekli: Isto sran.je drugo pakovanje. V tej piceriji ( Picasso, Mama Mia...) se je menjalo že toliko najemnikov, da jih sploh več ne štejem. Naj ponovim: Lignji so bili odlični, tudi pizza (malo sem poskusil) ni bila slaba. V prostoru je bilo mrzlo, lokal pa ni bil najbolj urejen/očiščen. Pa še čakali smo (bili smo štirje, sami v celem lokalu) več kot eno uro.

In reply to by In_ja (nepreverjen)

In_ja (nepreverjen)

Da, tukaj pa se lahko strinjamo. Lokal res ni v najboljšem stanju, tudi hitrost ne, hrana je pa dobra :)

In reply to by Pal (nepreverjen)

bakovčar (nepreverjen)
Simon Tola (nepreverjen)

.....

Simon Tola (nepreverjen)

Spostovani!
Sporocamo vam,da Picerija Picasso redno obratuje.Vse trditve na Pop Tv,dnevniku 24 ur se nanasajo na picerijo Mama Mia,ki je na tej lokaciji obratovala pred 1-letom in nima nobene povezave z nami.
Mi delamo po vseh normativih Hasapa in z svezimi zivili,ter se trudimo za Vas,da vam postrezemo samo najboljse.
Vjudno vabljeni,da se sami prepricate o izvrstnosti pic in druge hrane.
Sef picerije Picasso Simon Tola

In reply to by Simon Tola (nepreverjen)

Pax (nepreverjen)

Ni mi jasno kaj so hoteli d.e.b.i.l.i na sramotainfo doseči z objavo leto dni stare novice?!?!?!?!?!?!?

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice