V Sloveniji najmanj umorov v zadnjem desetletju, Pomurje že osem let brez primera.

Kronika pogosto polni strani Sobotainfo, a k sreči le redko poročamo o umorih v Pomurju. Na državni ravni smo enemu odmevnejših primerov umora bili priča pred kratkim, konec minulega leta, ko je bil ugrabljen in nato umorjen 35-letnik iz Ljubljane. V ozadju so takrat bili spori, povezani s kriminalno dejavnostjo, vpletene pa so bile osebe, ki so jih v preteklosti tudi že obravnavali zaradi kaznivih dejanj.

Sicer pa je najpogostejši motiv za umore in uboje, ki se dogajajo v Sloveniji, spor ali maščevanje, piše STA. Do njih še vedno velikokrat prihaja v družinskem krogu ali med znanci.

Krvavo leto 2015, v Pomurju že osem let brez umora

V zadnjem desetletju se je v Sloveniji zgodilo kar 170 umorov, od tega le dva v Pomurju.

Statistika na področju umorov v državi iz leta v leto precej niha. Lani so policisti na območju Slovenije obravnavali deset umorov in poskusov umorov, kar je bilo najmanj v zadnjih desetih letih. Po podatkih Generalne policijske uprave so jih največ, kar 25 obravnavali leta 2015. To je skupaj z letom 2017 bilo tudi najbolj krvavo leto dekade.

Še posebej zanimivo je, da na območju Policijske uprave Murska Sobota že več let niso obravnavali nobenega umora. Nazadnje se je to zgodilo leta 2012, ko je se je zgodil le en tak primer, pred tem pa še leta 2010. Podobno je bilo na območju kranjske policijske uprave, kjer so zadnji primer prav tako zabeležili leta 2012.

Rekordno število umorov so v zadnjih desetih letih zabeležili v Mariboru in Ljubljani, kjer so leta 2013 oziroma 2015 našteli kar 11 primerov.

Število umorov in poskusov umorov, ki so jih v preteklem desetletju obravnavali slovenski policisti, si oglejte v infografiki (s klikom na gumba levo/desno se pomikajte med posameznimi policijskimi upravami):

Za uboj do 15 let zapora, za umor najmanj toliko

Ste presenečeni? Če ste pričakovali višje število oziroma se vam zdi, da ste v medijih še nedavno prebirali o nasilnih smrtih v vaš okolici, naj vas opomnimo, da zakon pravzaprav razlikuje med ubojem in umorom.

Končni izid je za žrtev resda enak, a umor zaznamuje predvsem namen nekomu vzeti življenje na grozovit, zahrbten način, iz morilske sle, iz koristoljubnosti, zato da bi storil ali prikril kakšno drugo kaznivo dejanje, iz brezobzirnega maščevanja ali iz kakšnih drugih nizkotnih nagibov. Uboji medtem običajno niso načrtovani, do njih pa pride v posebnih okoliščinah, brez pričakovanja ugodnih posledic.

Temu ustrezne so tudi razlike v kazni. Za prvega je zagrožena zaporna kazen od petih do petnajstih let, za drugega pa zaporna kazen najmanj petnajst let.

O najodmevnejših primerih ubojev in umorov v naši regiji smo sicer obširneje pisali v preteklosti:

S spleta

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Rotarmisticni … (nepreverjen)

iz divjega vzhoda vdirajo

goust (nepreverjen)

Ka pa te umor na Tišini?

Faust (nepreverjen)

Kak napisati sobota-"info" članek v 3 korakih:

1. Najdi nepomembno/prežvečeno/međimursko "novico"
2. V naslov dopiši "PREVERITE KOLIKO/ZAKAJ/KDO/KDAJ/ ..."
3. Taa-daa

claudia... (nepreverjen)

V Mehiki in Južno Afriški Republiki je toliko umorov v pol ure!!!

Demoni zla (nepreverjen)

Morijo pa isti "demoni zla zlocinci"

In reply to by claudia... (nepreverjen)

ZAVAJANJE (nepreverjen)

Seveda objavijo se vselej tisti rezultati, ki so najugodnejši za policijo, vsa ostala nasilna dejanja, pa ropi, tega pa ne bodo objavili, ker se je drastično povečalo, to je čisto zavajanje. Pa kaj bomo potem sedaj samo mrtve šteli vse ostalo pretepi, ropi itd. to pa ni važno ali kaj.

+zavajanje (nepreverjen)

Tudi vse nesreče se ne objavijo. Z uredništva Sobota info so odg. glede zanimanja kaj dejansko je bilo glede enega karambola, recimo temu tako. Policija sploh nima tega podatka, naj bi bilo nekaj nepomembnega, zakaj nas to zanima... Pa je bilo toliko vsega, da bi se lahko opisovalo na dolgo. Ne sme se, tako bi morali odgovoriti, kar sami še predobro vedo. Ljudje kateri imajo zveze v eni stranki, katera obvladuje vse soboške institucije, ti s svojimi narekujejo vsem in vsakemu. Od njih se ne sme na glas! Prav zato se nam godi to od česar noče objaviti noben časopis.

In reply to by ZAVAJANJE (nepreverjen)

vardarovci (nepreverjen)

Mi se pa te migrantov bojimo prej ka do nas spoklali.... malo morgen, mi mo se brez njih sami med sebov spoklali. Pa oropali, posilili, zakurili.... mo se tudi sami med sebov. Ne rabimo nikoga od zunaj ka nan to napravi. Mi smo sami sebi najbole nevarni. Migranti prej.....

claudia... (nepreverjen)

Potem bi se že!

In reply to by vardarovci (nepreverjen)

vardarovci (nepreverjen)

Se trudimo... pa še na boukše nan kaže.

In reply to by claudia... (nepreverjen)

vodka (nepreverjen)

Premile kazni in zapori kot turistična destinacija ne zapor so največji krivci temu.

Premile kazni (nepreverjen)

So izrečene le velikim lopovom. Ženske dobijo največje zaporne kazni za majhne prekrške, večinoma so to goljufije. V vseljudskem žargonu bi se reklo, da zato, ker so itak za vse zaslužne, za vso gorje in napeljevanje v kazniva dejanja moških.

In reply to by vodka (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice