Peter Paller, mladi vinogradnik iz Lendave, nam je razkril svojo pot v svet vinogradništva, od otroštva, ko ni bil ravno največji ljubitelj vinogradov, do tega, da je postal strasten vinogradnik.

Peter Paller je vinogradništvo spoznal že kot otrok, saj je to v njihovi družini tradicionalna dejavnost, s katero se zdaj ukvarjajo že četrto generacijo. 

Pred nekaj leti je 'mali' hobi postal malo večji hobi. Iskreno pove, da je kot otrok bil prav velik 'hejter' vinograda. Zgodba pa se je zasukala drugače. 

»Ja, človek se spreminja. Greš čez obdobje, da spoznaš, vidiš druge lepote življenja, narave, priložnosti in sem se pač na nek način, na eni točki zaljubil in sem dobil tudi mogoče malo več prostih rok,« pojasni Paller.

Spremembe v vinogradništvu skozi generacije

Izzivi v vinogradništvu spreminjali skozi čas, prelomno točko je doživela starejša generacija vinogradnikov, kot so njegovi starši. 

Ko so prevzeli vinograde, so se soočili z novimi tehnologijami, strojno obdelavo in izobraževanji, ki so omogočila boljše pridelovanje vina.

To je bil pomemben korak naprej v primerjavi z dvema generacijama nazaj, ko so vse delali ročno. Ena generacija nazaj pa je vse skupaj tehnološko dvignila na višjo raven.

Spreminjanje izzivov v priložnosti

Paller meni, da je ključno, kako posameznik obravnava izzive v vinogradništvu. Pri tem poudarja, da je vinogradništvo tudi posel, ki zahteva prodajo in ustvarjanje dobička.

Pomembno je, da se iz izzivov ustvarijo priložnosti za izboljšave in rast. To vključuje tudi sprejemanje skupne kmetijske politike, ki lahko zagotovi finančno podporo in spodbudi razvoj vinogradništva.

Pomembno je ozaveščanje kupcev o ekoloških pridelkih

Zgodba Lendwines se je začela nekaj let nazaj. Paller in njegova ekipa so se odločili za ekološko pridelavo vinogradov, kar prinaša določene ugodnosti s strani države.

Pridobitev ekološkega certifikata omogoča boljšo prodajo vina in lahko vpliva na ceno ter sprejem na globalnem trgu. To kaže, kako pomembno je ozaveščanje kupcev o ekoloških pridelkih in skrb za okolje.

Podnebne spremembe in vinogradništvo

V zadnjih letih so se pojavile podnebne spremembe, kar vpliva tudi na vinogradništvo.

Zaveda se, da trenutne vremenske razmere prinašajo izzive, zato je pomembno, da vinogradniki poiščejo načine za spopadanje s temi spremembami.

Skupna kmetijska politika ponuja določene finančne možnosti za pomoč, vendar je pridobivanje te pomoči pogosto obremenjeno z birokracijo.

Prednosti združevanja vinogradnikov

Združevanje manjših vinogradnikov lahko pripomore k zmanjšanju stroškov, še posebej pri nabavi potrebne opreme, kot so steklenice in embalaža. To je smiselno, še posebej za manjše vinograde.

Poudari, da je usklajevanje včasih težavno zaradi različnih želja in preferenc vsakega vinogradnika. »Ampak v teoriji funkcionira. V praksi pa je to spet drugo vprašanje,« doda Paller.

Vinarji morajo znati pripovedovati svojo zgodbo

Paller je podrobneje opisal proces pridelave vina, od trgatev do ustekleničenja. Pomembno je, da se pripravljajo visokokakovostne surovine, da se ohrani značilnost vina in se spoštujejo naravni procesi fermentacije.

Tudi proces stekleničenja je pomemben korak v ustvarjanju visokokakovostnih vin.

Vinarji morajo znati pripovedovati svojo zgodbo in uporabljati sodobne komunikacijske kanale, da dosežejo potrošnike. Pomembno je, da se prepozna vrednost in kakovost vina ter da se vzpostavi stik s trgom.

Podpora skupne kmetijske politike mladim vinogradnikom

Skupna kmetijska politika ponuja programe, ki podpirajo mlade vinogradnike pri prevzemu kmetij.

Sam namerava sodelovati v programu mladih prevzemnikov, kar mu bo omogočilo financiranje novih strojev in olajšalo kmetijske operacije.

sofinancira EU

Sofinancira Evropska unija. Vendar so izražena stališča in mnenja zgolj stališča in mnenja avtorja(-ev) in ne odražajo nujno stališč in mnenj Evropske unije. Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti organ, ki dodeli sredstva.

Starejše novice