Gostilna Rajh je danes gostila otroke, ki sodelujejo v projektu Kuhnapato.

V Gostilni Rajh v Bakovcih so danes dopoldne gostili osnovnošolce, ki sodelujejo v projektu Kuhnapato. Kuhalnice je danes vrtelo več deset otrok iz osnovnih šol v regiji, njihove jedi pa je ocenjevala stroga komisija.

Vsaka jed je imela svoj zato

Otroci se v sklopu projekta Kuhnapa to učijo pripravljati predvsem stare, tradicionalne jedi, ki so jih pripravljali njihovi stari starši in prastarši. Vsaka jed je v preteklosti imela nek svoj zato. Ali je šlo za jedi pred, med ali po praznikih, jedi za na njivo, za v gozd. Otroci ozadja teh jedi spoznavajo, da bi znali na teh temeljih graditi naprej. Ob tem je bistveno, da gre za sezonske jedi ter da za pripravo hrane uporabljajo lokalno pridelane surovine, je pojasnila avtorica projekta Anka Peljhan.

Potegovanje za uvrstitev na državno tekmovanje

V projekt je vključeno ogromno otrok iz vse Slovenije, ki se za uvrstitev na finalno tekmovanje potegujejo na regionalnih tekmovanjih. Eno takih je bilo tudi danes v Gostilni Rajh v Bakovcih, tekmovanja pa so se udeležili učenci osnovnih šol Bogojina, Križevci pri Ljutomeru, Apače, Selnica ob Dravi in Miklavž pri Ormožu. 

Jedi ocenjevala zahtevna komisija

Jedi mladih kuharjev je ocenjevala komisija v zasedbi Tanja Pintarič, vrhunska kuharica, Anka Peljhan, vodja projekta, Urška Fartelj, blogerka in Blanka Vombergar, ravnateljica višje gostinske šole v Mariboru. Svoje mnenje je kot izkušen kuhar in poznavalec starih jedi podal tudi Ignac Rajh, lastnik Gostilne Rajh.

Najbolj so se izkazali otroci iz Središča ob Dravi

Na državo tekmovanje sta se uvrstili obe ekipi iz Osnovne šole Središče ob Dravi. Ekipa Obrške mühe je komisijo prepričala z moderno izvedbo posebne različice kisle juhe, tlačenko v testenih oblekicah, ki je bila tudi izjemno lepo dekorirana. Komisijo je navdušila uporaba lokalnih, domačih sestavin ter izbor manj znanih starodavnih jedi.

Nadev iz mesa in orehov

Na drugo mesto in s tem nastop na finalnem tekmovanju se je uvrstila ekipa Mošnjički iz Središča ob Dravi. Kot glavno jed so pripravili starodavno jed šunknedel, narejeno iz plasti testa, podobnega kot za palačinke, polnjenega z mesnim in orehovim nadevom ter prelito s smetano. Pripravili so še mošnjiček iz testa za palačinke z bučnim oljem, ga napolnili z mesom in okrasili s porovimi trakovi. Kot pozdrav iz kuhinje so pripravili domači kruh, jabolka in zaseko, zavito v domačo tunko.

Tunkina pašteta in jurkina marmelada za pozdrav iz kuhinje

Kot edina pomurska osnovna šola, ki si je priborila pogojni nastop na finalu, se je izkazala Osnovna šola Križevci pri Ljutomeru. Učenci so pripravili krompirjeve žgance, krompirjeve kroglice, postrežene v kozarčku, z zabelo spodaj. Kot pozdrav iz kuhinje so pripravili kruhu s tunkino pašteto in jurkino marmelado.

Starejše novice