V Turističnem centru Fazanarija, na Kopališki ulici v Murski Soboti so danes, na dan Zemlje, odprli učilnico na prostem »Visitor Center«, kjer na zanimiv, interaktiven in izobraževalen način predstavljajo pot do energijsko zelenega mesta.

Kulturni program so pripravili otroci iz vrtca Murska Sobota in Osnovne šole II, prekmurski raper Kristjan Kuhar. Župan Anton Štihec in Miki Muster, častni občan Mestne občine Murska Sobota, ki je s Antonom Buzzetijem prispeval svoje ilustracije za celostno podobo in izobraževalno razstavo v Visitor centru, sta center predala svojemu namenu.

O Visitor centru

V Visitor centru bodo obiskovalci spoznavali obnovljive vire energije na primeru geotermalne energije, si ogledali razstavo ter film z glavnim sporočilom: Murska Sobota bo z izrabo geotermalne energije postala zeleno mesto!

Poslanstvo Visitor centra Murska Sobota je obiskovalce seznaniti z naslednjim:

  • Geološka zgradba Zemlje, delovanje planeta in razvoj življenja na njem;
  • Geološka zgodovina in zgradba ter geološke posebnosti današnjega območja MO Murska Sobota;
  • Vrste energije, pri čemer se lahko podrobneje seznanijo z nastankom geotermalne energije, njenim izkoriščanjem in uporabo;
  • Raziskave in potek vrtalnih del za izkoriščanje geotermalne energije;
  • Posamezni načini uporabe geotermalne energije v vsakdanjem življenju;
  • Prihodnost uporabe geotermalne energije in občina Murska Sobota kot primer zelene in energijsko samooskrbne občine;

Svetovni dan Zemlje, ki ga vsako leto obeležujemo 22. aprila, letos izpostavlja pomen zelenih mest. Kampanjo s tem naslovom vodi organizacija Mreža dneva Zemlje, mesta morajo namreč postati bolj trajnostna, in sicer s tremi ključnimi elementi - z zgradbami, energijo in prometom.

Zaključena prva faza projekta Turistični center Fazanarija – energetika

V sklopu prve faze projekta je bila obnovljena vrtina Sob-1, nova raziskovalna vrtina Sob-3g in vrtina Sob-4g. Vsi ti projekti so bili v vrednosti 3,2 milijona evrov, od tega je 2,2 milijona evrov bilo nepovratnih sredstev iz razpisov.

Z veliko toplotno močjo vrtine – nad 4MWt, bi se lahko z njo ogrevalo tudi preko 100.000 kvadratnih metrov oziroma kar 2000 stanovanj. Mestna občina Murska Sobota je tako vse bližje cilju postati vsaj delno energetsko neodvisna. V načrtih za nadaljevanje projekta je povezava vseh vrtin in priključitev na sistem daljinskega ogrevanja – kotlovnico na Lendavski ulici, povečanje koriščenja potenciala geotermalne energije in nadaljnja  širitev sistema daljinskega ogrevanja.

Komentarji (2)

- (ni preverjeno)

glede na to, ka osveščajo o obnovljivih virih energije, ter o geotermiki in geoloških posebnostih tu okrog, bi lahko svarili še pred posledicami frackinga. okoljsko gledano je fracking prava katastrofa, sploh ker imajo lobisti eno nogo že v vratih v Lendavi... nekaj linkov, kjer se lahko informirate o nevarnostih frackinga http://www.dangersoffracking.com/, http://www.resilience.org/stories/2014-01-10/the-4-big-dangers-of-frack…, http://www.riseearth.com/2014/01/8-frightening-facts-about-fracking.htm…

krizaeure

Lepo narejeno,koliko pa bo obiskovalcev pa bomo še videli.Imam pa eno pripombo oziroma dve. Upam, da je tisti, ki je delal brunarice za barvanje uporabil ekološko barvo. Zanima pa me zakaj ste za ograditev gred uporabili "švelere" oziroma železniške pragove. Ti pragovi so obdelani s posebnimi kemikalijami, ki lesu zagotavljajo dolgotrajnost, zraven tega pa železničari neprestano škropijo progo s herbicidi, da ne raste trava med tračnicami in to vse se skladišči v lesenih pragovih in se sedaj počasi sprošča in gre v zemljo ter solato. Kdor ima vrtno gredo obdano s takimi pragovi, tistemu pa res ni pomoči. Občina je dala rušiti Petričevičevo hišo, za potrebe krožišča pri lesnini, tam je bilo na tone strešnih tramov, seveda neipregniranih. Mislin, kakšni vzgled dajete bodočim vrtičkarom. Sobota zeleno mesto.

Starejše novice