Otroci, ki se znajdejo v stiski, se imajo na koga obrniti tudi v Pomurju.

Epidemija novega koronavirusa se je dotaknila nas vseh, še posebej otrok. Že 30 let se trudijo stiske otrok omiliti prostovoljci TOM telefona. Ena izmed prostovoljk v Murski Soboti je tudi Cvetka Temlin, ki že 25 let prostovoljno nudi pogovor in rešitve otrokom preko telefona. 
 

 »Vedno so na prvem mestu čustvena stanja ali doživljanje mladih do ljubezni, naklonjenosti, telesni razvoj, vmes pa se tudi pričenjajo vprašanja, ki so malo bolj širšega značaja. V glavnem pa seveda so te stiske zaradi tega, ker bi radi živeli tako kot prej, radi bi se družili, to jim je prvo. Glede šole so tudi malo nestrpni, malo čakajo, kaj bo, kaka direktiva bo, ali bo ocenjevanje ali ne bodo. Mislim pa, da bi želeli predvsem, da hodijo normalno v šolo.« Cvetka Temlin, vodja TOM telefona Murska Sobota. 

Kot opaža, so v tem času zabeležili nekoliko manj klicev kot prejšnja leta, a dodaja, da se ravno tu kaže poseben pogum otrok, ki upajo poklicati na pomoč, kljub temu, da so doma prisotni starši. 

»Tako kot odrasli, so tudi otroci v času korona krize v eni stiski, ki jo pa seveda ne znajo opisati z besedami, zato se to kaže skozi njihovo vedenje. In tu pri tem imamo pomembno vlogo starši, da nekako sprejmemo ta njihova čutenja in jim pomagamo.« Pravi Majda Baligač, magistra družinskih in zakonskih študij

Brezplačna terapevtska pomoč otrokom v Pomurju

Posebno pomoč otrokom v stiski nudi tudi Majda Baligač v sklopu projekta Otrokova zvezda. 

 »Imamo projekt Otrokova zvezda, kjer zbiramo donacije za brezplačno psihosocialno pomoč otrokom v stiski oz. otrokom, ki so preživeli kakršnokoli zlorabo, se pravi fizično, psihično ali spolno in tudi tistim, ki so doživeli zanemarjenje. Namen tega projekta je, da se pač kasneje v odraslosti ne razvijejo razne težave kot so odvisnost, težave v odnosih, depresija.« Majda Baligač, magistra zakonskih in družinskih študij.  

Vse zgodbe so anonimne, se pa vsakega, ki dela na tem področju, nekatere še posebej dotaknejo.

»Recimo mene se je zelo dotaknil razgovor vnukice glede tega, da je izgubila babico, od katere se ni mogla posloviti« Cvetka Temlin, vodja TOM telefona Murska Sobota. 

S tem ko poiščemo pomoč, se tudi pokaže naša moč, pravi Majda Baligač. Da stiske ne ostanejo za štirimi stenami, veliko pripomore že  sam pogovor na brezplačno številko TOM telefona 116111 ali kakršnakoli druga oblika pomoči. 

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
PLANdemikkkk (nepreverjen)

Vse to je PLANdemija da vas ni sram mediji podkupleni da bi imeli nočne more a vas ni sram da tirate laži zavedno cvrli se boste v peklu in to v kratkem!!!

PLANlok (nepreverjen)

bla, bla, bla,.....bla adios.

In reply to by PLANdemikkkk (nepreverjen)

realnooo (nepreverjen)

DANDANES NI NIC BREZPLACNO, STORITVE SE LAHK PLACAJO DIREKTNO ALI
TUDI DEJANSKIH PROSTOVOLJCEV JE MALO;)

KORONČKA (nepreverjen)

Sem sigurna da bojo za ta mučeniška dejanja eni odgovarjali ker taka dejanja se ne pozabijo.

tuncika

Če kdo lahko pomaga svojim otrokom v tem času in nasplošno, je to izključno samo starš ali bližnji sorodniki. Vse ostalo je plačljivo in nepotrebno.

tanja flaškon (nepreverjen)

če bi jaz imela otroka
bi ga vzgajala
da je leva opcija
edina prava stvar

100-100 (nepreverjen)

kuzla

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

Starejše novice