Začela se je nova kurilna sezona, številni Pomurci pa si domove grejejo s pomočjo drv. Čeprav je v Sloveniji veliko ponudnikov, ki prodajajo takšna in drugačna drva, pa jim veliko posla "speljejo" sosedje, v tem primeru Hrvati.

Ti namreč dobršen del posla opravijo v Sloveniji, kar bi bilo vse lepo in prav, če ne bi bili mnogi Pomurci žrtev prevare, za katero pa ugotovijo prepozno. Naši sosedje namreč ravno v času, v katerem smo, oziroma še kakšen mesec prej, preko oglasov intenzivno ponujajo vse vrst drv, od mešanih, bukvinih, gabrovih, akacijevih, hrastovih in drugih drv za kurjavo.

Naročil deset, dobil manj kot osem kubičnih metrov

Cena, po kateri ponudniki prodajajo drva v Sloveniji je po navadi bistveno nižja od tiste, ki se gibljejo pri slovenskih drvarjih. Še posebej lepo se sliši dejstvo, da vam drva pripeljejo vse do hišnega praga, saj je prevoz vštet v ceno. Toda problemi nastopijo takrat, ko tovornjak odpelje, drva pa se začnejo zlagati v drvarnico. Kot so nam povedali Pomurci, so ponavadi dokaj hitro ugotovili, da količina ni prava, toda takrat je že prepozno.
 

"Že po tem, ko smo zložili dva do tri metre drv, je postalo jasno, da količina, ki bi morala biti deset metrov, to nikakor ne bo. Nekako bi se človek še sprijaznil, da manjka pol metra, morda meter, ampak v našem primeru je manjkalo več kot dobra dva metra," nam je dejal eden od prevaranih Pomurcev.

Cena se je dvignila

Ta dodaja, da drva na Hrvaškem kupuje že nekaj časa in da takšnih razlik med dejansko in plačano količino še ni opazil. Naši južni sosedje so sicer ceno metra drv precej podražili, saj ste v lanskem letu kubični meter razrezanih drv dobili med 38 in 42 evrov, ta številka pa je letos bistveno višja in glede na to, kar so nam povedali Pomurci znaša med 48 in 54 evrov za kubični meter. Kar nekaj od njih je, ko je ugotovilo za goljufijo poklicalo ponudnika in se pritožilo, a večinoma so naleteli na enak odgovor.

"Dejali so mi, da je potrebno računati, da se petnajst odstotkov na meter drv porazgubi, ko metrska drva razžagajo in jih pripeljejo v manjših kosih," nam je povedal eden od ogoljufanih Pomurcev, ki je za meter drv tako plačal bistveno več, ko bi bilo potrebno.

Problem pa ni le premajhna količina, nekateri se pritožujejo tudi nad tem, da je polovica drv surova in takšna drva pri kurjavi ne pomagajo kdo ve kako. Večina teh, ki nas je poklicala zaradi goljufij je odločnih, da so letos zadnjič drva kupili pri naših sosedih. Tudi vi, bodite pozorni, če boste drva kupili pri Hrvatih. V kolikor bo temu tako, dorečite točno količino in jih opomnite na del drv, ki "izpuhtijo v zrak".

Komentarji (52)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
123 (nepreverjen)

Pri Hrvatih kupujem že 10 let in z nobeno besedo ne morem reči da so me opeharili. Drva so naprodaj surova in tudi v trgovinah ter pri ostalih punudnikih, razen če je označeno da so suha je tako. Pri nas prostorski kubični meter drv stane 68 eurov. Pri Hrvatih 42, 44 vse do največ 50 eurov. Pravite da 15 % manjka in čeprav mogoče kje kaj manjka
pa procentni izračun kaže na še vedno ogromno razliko v ceni. Pripeljejo ti na dom, prevoza ne plačaš posebej, kar pa pri nas ni tako. Naj domači ponudniki spustijo ceno drv ter se prilagodijo trgu in bomo z veseljem kupovali doma.
Obstaja pa tudi možnost da lastniki sami ponudijo ljudem ki nimajo denarja čiščenja gozdov brezplačno.

A79 (nepreverjen)

Tudi jaz vrsto let naročam pri sosedih in me še niso ogoljufali. Kot prvo se drva ne naročajo tik pred sezono ampak veliko prej, da se imajo čas sušiti. Kot drugo, pa vedno ko pripeljejo pogledam kako so zložena in izmerim prikolico tovornjaka.
Dokler bodo toliko ceneješi, ni šans da naročim pri domačem gozdarju.

In reply to by 123 (nepreverjen)

Olosh (nepreverjen)

No, nas so pa opeharili. Pripeljali so precej manj drv kot je bilo naročeno, poleg tega, tudi če bi izmerili tovornjak nisi mogel biti prepričan o količini, ker drva niso bila zložena ampak nametana po prikolici. Da pa zavrneš pošiljko in potem še čakaš na novo mesec - dva, je pa preveč.

Tako da ja, letos smo jih kupili v Sloveniji. Boljša drva, čeprav malenkost dražja, pa še domači gozdar je imel nekaj od tega.

@123 doma kupljena drva smo dobili zastonj na dom, lepo zložena :) Torej? :)

gorički-c (nepreverjen)

e si dobil drva zastonj in zložena potem tudi ne veš količine in cene pač brez računa se ne plača in ne računa Torej?

In reply to by Olosh (nepreverjen)

Olosh (nepreverjen)

Ne razmin tvojga komentara, sori :) Prevoz je bil zastonj, kubiki pa napisani na računi in tudi kda smo drva skladali je vse štimalo :) Tak ka mamo dobro izkušnjo in letos naprej kipuvlemo samo slovenska drva.

In reply to by gorički-c (nepreverjen)

gost115 (nepreverjen)

Ko kupiš drva moraš vedeti kaj si kupil. Vprašaj Googla, lahko kupiš nasuti meter drv oziroma prostorninski meter drv (skladovnica 1x1x0,9), ki v trgovini stane cca 70 EUR.

In reply to by Olosh (nepreverjen)

lekt (nepreverjen)

@olosh, izgleda, da sva midva drva kupila od istega prodajalca. Posrednik oziroma gospa, ki sprejema naročila sliši na ime Blaženka. Pri njih sem več let naročal drva in sem bil relativno zadovoljen vse do letošnjega marca, ko sem namesto 10 metov dobil 7, 5m drv! To sem dotični gospe reklamiral, vendar je našla 100 izgovorov ter mi obljubila, da me pokliče nazaj. Tega ni storila vse do danes. Tudi moja odločitev je dokončna: NIKOLI več drv iz Hrvaške.

A79 (nepreverjen)

Bistveno je, da je potrebno biti previden, ne glede na to če naročaš čez mejo ali doma. Goljufi so vsepovsod!

Goričanec2017 (nepreverjen)

Nas pa so pred par leti nategnili domači ljudje. Prodajalec drv z goričkega je prodajal bukova drva prek oglasa na Murskem valu. Naročili smo par kubikov, dobili pa dosti manj, ker so bila nametana na prikolico. Poleg tega drva niso bila polena, ampak dobesedno odpad pri razrezu. O tem kako so bila drva posušena pa tudi nebi raje zgubljal besed.

Suzana 2 (nepreverjen)

Ja vsekakor se pri razrezu izgubi,kar smo mi kupili od hrvatov je bilo pošteno. Je pa možno da kdo goljufa.

goost (nepreverjen)

Pri nas v gozdovih na tleh je zadosti drv - samo brezposelne bi morali aktivirati ne pa ,da čakajo ,da jim država kupi drva...

BB

Ka mera ne štima je na žalost normalno, razlika je samo kelko ne štijma. Pri sousidaj san dobo malo menje ali pa celou malo več pa sigdar z računon od firme. Doma san pa dobo 30% menje + presenečenje v obliki strošek dostave seveda brez računa. Na konci pa trbej preračunati finančno ka manjko pomeni...

Hrvati nakladajo tovornjake na težo tovora, gda je bilo 12% menje volumensko so bile bole debele kere so meni bole pasale od fejst na malo razkalanih tak ka je tou vse ok :) Energija v drvaj je pa itak odvisna od teže le teh...

kmet brez drv (nepreverjen)

tudi sam kupujem drva pri Hrvatih že 6 let. Vedno kupim poln kamion, kar po njihovi matematiki šteje 26 metrov in je bilo vedno tako, da je recimo 1 meter manjkal, kar sem razumel in sprejel. Letos spomladi so me pa nategnili za 8 metrov. San zval 20 krat in končno dobil šefa te sta prišla merit in merita računata na več kot 21 sta nej mogla priti. Te sta dele računala in pametovala, kak so to fajn zložena drva... in da oni kupijo v skladovnicah razžagajo in pripeljejo... da gre za izgubo pri žaganju sprejmem, da se nekaj zgubi zaradi pedantnosti zlaganja je tudi logično, ne pa 8 metrov. Gremo naprej, pristanem, da manjkata samo 2 metra in obljubita da pripeljeta. kličem še 6 krat in vedno neki izgovor in drv še vedno nimam, niti teh 2 metrov, ki sta jih onadva naračunala. pa lahko bi ga klical z druge telefonske... ali ne ne bom se šel tako. Isti bo pripeljal drva drugo leto na povsem drugi naslov in potem bomo delali obračun, ko zložimo in potem poračunamo še kar so pripeljali letos premalo.

pero0 (nepreverjen)

SAJ PA V TEJ IZGUBI 15 PROCENTOV JE RESITEV,TO JIM TRBEJ POVEDATI TEN HRVATEKOM...CE ZNAJO KA SE TELKO ZGIBIJ PRI RAZREZI NAPRIMER1,5 METRA,NAJ TE TELKO VEC RAZZAGAJO DRV TE 1,5 METRA VEC RAZREZATI PA JE NA KONCU 10 METROV,KATERE MI NAROCIMO IN PLACAMO...ZELO ENOSTAVNO SAMO POVEDATI JIM JE TREBA...

krobikar1

Ta je lovska, da se drva "izgubijo" med žaganjem...Če naročiš in plačaš 10 kubikov more telko drv biti, pa če jih žagajo z motorko ali ročno, ali,..?!

pero0 (nepreverjen)

Krobikar...saj ravno to san napisal...uni morejo pripelati telko kelko placas...naj razrezejo 1,5 metra vec ki se izgubi pri razrezu 10 metrov...pa je reseno nej....

lumberjack (nepreverjen)

Meni tudi neje jasno kak se lejko date tak napizdavati. Tou je isto kak da bi naroučo pa plačo 100 litrov benzina, pripelali bi ti pa samo 80 litrov z izgovoron ka je 20 litrov izhlapelo. Zatou ka ste takši loleki pa sprejemate tej nihove "razlage" vas te tak veselo dale napizdavlejo. Če naročiš pa plačaš nekšo količino kogakoli, te moreš takšo količino tudi dobiti. Nega tu nekših izgub pa podobnih napizdancij. Najboukša pa je ova ka se prej drva porazgibijo gda meterska drva žagajo. Ges tou ne razmin, vej pa lidje naročijo kubik razžaganih drv nej pa meterska drva. Dokler je narod tak naiven pa glupi, do tečas do vsi prodajalci drv zaračunavali luft me polenami.

hehehe (nepreverjen)

pred 2 letoma naročil pri hrvatu 30m in tudi plačal, ko sem zložil je bilo drv 22,5m.

kanžor

Dobro je tako zakaj pa kupujejo od hrčkov .Vsak ve ,da Hrvat še vsakega okrog prinese

Zoj (nepreverjen)

Ne boste verjeli. Mene so nategnili domači, Hrvati še nikoli.

šopiii (nepreverjen)

Vej pa plačajte potem ko zložite. Naj prodajalec počaka ali naj pomaga zlagati ali pride nazaj, pa plačajte kda so drva zložena pa še obenem vidiš kvaliteto. Pa je problem rešeni!!! Jebale vas drva.

njiva

napravite tak,kak je napravo moj kolega
naročo je od hrvatov drva 20 metrov,prpelajo,da je vkup sklal je bilo okoli 16 metrov in je ta zval in je nika nej mogo napraviti.Drugo leto je toga istoga zval pa naročo pa 20 metrov.Da je prpelo ie,šofer čako,ka so doj skladali in je bilo 17 metrov.Te je pa dal šoferi pejneze telko keko so je mi pripelali in še za lani 4 metre kraj odbil.Šofer je enčas gledo pa se nika buno,te je me pa pravo naj se spakiva,če nej policijo pozove in je šofer odišo in od tistoga mau je mi vozijo telko kelko naroči.
Če ma što drva v lesi ka nemre pospraviti ali ne nuca eno 10 metrov,ges priden poderen,ražagan,spucan in odpelan.plačan po dogovori okolica Cankove tel. 041726366

Gozd (nepreverjen)

Če Vam vozijo drva nasuta na kamion premerite keson kamiona dobite kubikažo prostora in to pomnožite z 0.60. Tako dobite čiste kubike nasutih polen. Tabele so na internetu. Malo poglejte.
Drugače se pa drva kupujejo pri kmetu na dvorisču. Skupaj premerita in se zmenita. Ko se žaga je kupec zraven in pomaga da vidi kaj je kupil. Cena je pa stvar dogovora in kvalitete drv katere kdo kupi.
Lep pozdrav.

smrkci (nepreverjen)

Vsi,ki prodajajo drva morajo zaslužit drugače se nebi bavili z prodajo drv.Suha drva,ki so stara 2 do 3 let so najboljša za kurjavo,mokra in vlažna drva so pa zelo nevarna za kurjavo.Ljudje so zelo leni da bi si drva naredili v gozdu,(nemarni) .

mlakan (nepreverjen)

vsako jesen i spomlad novinarji potegnete to temo na plano ali pa domači prodajalci pritiskajo ker so jim konkurenca s tem ne zagovarjal hrvate a domači malo spustite cene ker je drv precej i pri vas se bo kupovalo
zdaj pa o količini drv vprašajte se kdo je bolj pameten tisti ki prodaja določeno količino drv ali tisti ki plača pa ne ve če je količina prava .vam je res težko raskirati čas in ko pripelje drva zložiti dobro premeriti in plačati tisto kar dobite ,in to bi morali vsi početi da bi prodajalce disciplinirali vsaj pa druge stvari po trgovinah tudi preverite saj gre za vaš denar in še račun dobite
in za take ki potem bemtijo da drv ni toliko ne krivite hrvate če ste naivneži
pa vi kupite kubični meter drv to je meter krat meter krat meter zložene za cirka 40eu in seveda če te date razžagat in potem skladete jih za 0.7do 0.8 metra
POVDARJAM CENA JE KUBIČNI ZLOŽENI METER DRV
ZBUDITE SE PLAČAJTE POTEM KO PREVERITE KOLIČINO

Stewen+ (nepreverjen)

Vsako sredo je v Čakovcu sejem, na njem pa so tudi prodajalci drv. Tudi sam kupujem drva pri njih. Lani,na primer, sem se odločil za metre. Cena je akacije je bila ugodna, prevoz in metanje na kup - brezplačno. Izmeril sem,da je bilo natančno 25 kubičnih metrov. Ko pa sem jih poznje zložil "kot šibice v škatli", jih je bilo 2 metra manj.Nisem "pizdil", ampak sem izračunal novo ceno. Tisoče evrov, kolikor sem plačal, sem delil s 23 indobil novo ceno kubika (1000:23=43,47). Moji "metri" so tako stali ne 40,ampak 43,47 evra, kar pa je še vedno ugodno. Bolj kot razkalana drva se splača kupovati metre. Če žagaš sam,je v redu,a nevarno; če pa žaganje naročiš pri šušmarju, je treba na kubični meter plačati 5 evrov. Nauk: "nastradajo" tisti prekmurski "nemarnjaki",ki naročijo polena, dolga cca 30cm, kajti 5 evrov so dražja in velikomanj jih dobite kot ste plačali.

štajerec

Vedno nekaj majnka,pri 20 kubikih je 1 kubik v mejah,meni so letos pripeljali drva MUHARIČ-PRIJEVOZ,DAMIR MUHARIČ iz Križevec na Hrvaškem,pa je pri 20 kubikih falilo 4 kubike,če vam drva pripeljejo oni vedite,da so vas nategnoli.

TOPLOTNA (nepreverjen)

Ljudje eno morete razmite vi npr.plačate 10 m meterskih drv oni razžagajo ,pripelajo,doj zmečejo vi pa plačate in samo skladete,pa normalno nemre telko bite ,če skladate mala drva kak ,če bi skladali meterske ali?Kupujem pri njih že več let pa nega problema .Mislim .da to napihavlejo tiste ka bi radi drago odavale drva.lp

Gostkmetija (nepreverjen)

Meni pa vozi en hrvat do keroga san prisel nakljucno, pa skoz nekdi 2 metra vec pripela..

Romanst (nepreverjen)

Gostkmetija
Kateri hrvat ti to vozi drva in če lahko telefon dobim...

In reply to by Gostkmetija (nepreverjen)

pomurje22 (nepreverjen)

Prosim mi lahko pošlješ tel: številko od tega hrvata na 070166655
Hvala

In reply to by Gostkmetija (nepreverjen)

Romanst (nepreverjen)

Haj.ce si dobil tel. Stev. Od tega hrvata jo lahko dobim se jaz na mobi 041 226 358
HVALA

In reply to by pomurje22 (nepreverjen)

Petanjci (nepreverjen)

Prosim te za telefonsko od tega, ki ti vozi drva. Pošlji jo na 070166655.Hvala. Jože

In reply to by Gostkmetija (nepreverjen)

pijancek

Dečki, vidim, da vas večina rabi drva. Razmišljam, da sam idem v ta biznis. Vi boste zadovoljni ( količina, cena ), jaz bom zaslužil. Ker sem nekoč v mladosti nekaj delal z lesom, vam povem, da se da iz desetih kubikov raztresenih drv zložiti 7 kubikov ali pa 11 kubikov - tehnika zlaganja !

Olosh (nepreverjen)

Ti si svojo pamet raje vkup zloži ali pa idi steno malo pa sprobaj, mogoče de kaj načik ;)

Ajdi begaj dol, ka je bil mer in zdaj vnovič sereš.

In reply to by pijancek

pijancek

Zopet vaja plus, minus. Kak se ti da ? Mali k...c bi rad bil veliki !!!!!!!! Na tak način ne gre !

In reply to by Olosh (nepreverjen)

oj-oj (nepreverjen)

ge san pa naročo hlodovino narejzano na 4m. naročo san 20kubikof pa san plačo 700e. sicer san mogo malo žagati pa kalate pa san na konce sklal 26kubikov drv razrejzane na dolžino 33cm. tak se računi delajo pa vsi smo srečni bili. kuča pa cejlo zimo topla pa še za piknike so drva ostala

krobikar1

Verjetno si sklal 26 metrov,...tak si mislo?! Realno je tou!

In reply to by oj-oj (nepreverjen)

TUNČ (nepreverjen)

OJ-OJ PROSIM MI LAHKO POSREDUJEŠ NASLOV , KJE SI NABAVIL HLODOVINO ČE NI TAJNOST-HVALA

Stewen+ (nepreverjen)

V sredo na sejem Čakovec,kje običajno stoji ducat (12) kamionov z nasutimi poleni, potem z nametanimi "metri", najdejo pa se tudi prodajalci s hlodovino.Če se boste odločili za ogled, nakup..., se ogasite še na Sobotainfo!

In reply to by TUNČ (nepreverjen)

pomurje22 (nepreverjen)

Koliko je cena. Pripeljejo tudi v Slovenijo? To sredo je?

In reply to by Stewen+ (nepreverjen)

gost_zvezda (nepreverjen)

Kupite meterska, pa se jih same razžagajte.

oj-oj (nepreverjen)

TUNČ san zval pa ne vejo če letos pridejo do mene. san pa naročo pa dobo v gaberje. tibi horvat 041726463 samo bukev pa fejst lejpa hlodovina, včeraj so pripelale. edino cejna je malo dražja samo itak se splača

grobar (nepreverjen)

Ges san naroučo 10m.Da san sklau fkuper,san doubo dimenzije 6mx1,7mx0,60m.Zdaj pa mi naj negdo zračuna kelko je tou.

mlakan (nepreverjen)

predvidevan da si sklau 6m v dolžino, višino 1.7m in dve vrsti drv po 33cm ali je drugače

potem imaš 6.8-7m zdaj če si naročil 10 prostorskih metrov drv bi naj bilo razžaganih in sklanih nekje 8m
ker 1prm ti da 0.8m sklanih ražaganih drv

TUNČ (nepreverjen)

OJ-OJ NAJLEPŠA HVALA ZA INFO

robot (nepreverjen)

Novinar bi moral dopisat da je članek naročen in plačan od tistih ka drva prodajajo po 70 €.

grobar (nepreverjen)

Mlakan,ge san tudi tak izračuno,te pa mi je majster odpiso,da to številko moren pomnožiti krat 1,44 pa te dobin končno cifro kelko je drv.Pa ne ven zakoj.

serviser007 (nepreverjen)

Ne vem, pri kom ste ostali naročali drva, sam sem jih pri Mombasa team, pripeljali so mi 14 metrov namesto naročenih 20, pa kljub urgencam do danes niso pripeljali manjkajočih 6 metrov, čeprav so jih obljubili. Zato bi bilo dobro, da se jih ostali v bodoče izogibate.

Janez Komunist (nepreverjen)

Kürte na olje ali plin,pa ne bo teh težav,da ste bili ogoljufani.Praf je tak za take,ki kupujejo drva na hrvatiji,da jih okrog prinesejo.Oni že vedo,malo prišparajo pri kubikaži in naše hepane znorijo,potem pa je cena ista kot pri nas,seveda bi mogoče pri nas dobil kalanco ali dve samo man,oni pa znorijo za kubični meter ali dva.

OŠKODOVANI (nepreverjen)

Oškodovani pri nakupu drv so tudi nekateri Pomurci ki so kupili drva od lokalnega prodajalca drv ki na veliko trži drva.Prodaja brez računa in tudi ne sprejema reklamacij noče imeti opravka z vami po tem ko vam nasuje drva.Hvali se z svojo poštenostjo in obilno količino prodanih drv ko pa ga soočiš z dejstvom da pripeljanih drv ni toliko kot je dogovorjeno in plačano vam odgovori da je pošteno pripeljal in itd..
Sram ga je lahko še posebej zato ker je domačin in upaš da te ne bo opeharil pa vendarle ni tako, je prevarant ki ve svoj posel in to dobro obvlada . Za vsem navedenim stojijo priče ki se niso mogle pomiriti da je en domačin lahko tako nesramen in te opehari ! Kupili smo rezana drva na dolžino 33 cm .Opeharjeni bili za več kot 1,30 m3 drv kar ni malo tako smo ostali opeharjeni denarno kot materijalno koliko pa lahko sami izračunate.
Povedati moram da smo mu dali priložnost da si situacijo pogleda in drva izmeri pa tega ni želel seveda ker je vedel kako je nalagal drva in me kot kupca prepričal da je na prikolici dogovorjena količina.
Če vas zanima kdo je to poglejte oglase v rubriki oglasi na Sobota info, upam da mu ne nasedete .

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice