V tokratni rubriki 'Potep po Pomurju' smo se znova odpravili na Goričko, kjer smo tokrat obiskali domačijo Marof v Mačkovcih.

Iz Mačkovec se cesta rahlo vzpne na mehke valove goričkih gričev, ki jih prepletajo vinske trte z vseh strani obsijane s soncem in kmetijskim posestvom na vrhu.  Tam zagledamo Vinsko klet »Marof«, nemško »Meierhof«. Gre za kmetijsko posestvo, ki sega nazaj v leto 1905, ko je madžarska družina Szapary tu postavila neke vrste »lovsko hišo« skupaj z zgradbami za kmetovanje in vinsko kletjo.

Novi temelji ustvarjanja vin

Vinska klet Marof je uspešno postavila nove temelje ustvarjanja vin v Prekmurju. Večkrat nagrajena odličnost domačih in tujih vinskih strokovnjakov dokazuje, da so na pravi poti in da se lahko prekmurska vina mirno postavijo ob bok najboljšim slovenskim in svetovnim vinom.

Vinogradi vinske kleti Marof se razprostirajo po najlepših obronkih neokrnjenega Goričkega, z velikim spoštovanjem in posluhom do narave skrbno negujejo svoje vinograde, kjer rase laški rizling, modra frankinja, sauvignon, renski rizling, zeleni silvanec in zweigelt.

Domačija Marof je hiša prekmurske gostoljubnosti

Hiša prekmurske gostoljubnosti in prava domača Künja, kje vedno diši po dobrotah naših babic, kjer poleg hišnih jedi dnevno pripravljajo pestre, regionalne obarvane menije. Poseben kraj za posebne priložnosti, kjer se lahko zaključi potepanje po Goričkem z ogledom kleti, pokušino vin in prekmursko pojedino, ogledom dvorca in popoldansko sprostitvijo na terasi pod brajdami.

Čudežna zdrava voda v Pečarovcih

Pot nadaljujemo do izvira, ki se nahaja v gozdovih med Pečarovci, Mačkovci in Prosečko vas, poznajo ljudje že zelo dolgo. Legenda pravi, da je na tem mestu nekoč stala kapelica, ki se je pogreznila v zemljo. V 13. stoletju naj bi ob izviru stala vas Jurinci, vendar ostankov ne najdejo več. Veljalo je, da se je človeku, ki se je s to vodo umil, povrnil sluh. Od takrat tudi ime »zdrava voda«.

Izvir ob železniški progi Moščanci

Oko mimoidočega pritegne tudi bivša železniška postaja, ob kateri se nahaja izvir vode. V začetku prejšnjega stoletja so se parne lokomotive na tem mestu ustanavljale in se oskrbovale z vodo. Ob izviru so se ustavljali in osvežili tudi popotniki.

Naravni izvir vode Mrzlek

Pot nas vodi tudi do naravnega izvira vode Mrzleka. Nahaja se ob poti sprostitve in užitka v gozdu med Moščanci in Dolino. Ime je dobil po hladni vodi in mrzlem zraku ob izviru. Po raziskavah bi naj Mrzlek imel najčistejšo vodo.

Preberite še ostale prispevke iz rubrike 'Potep po Pomurju', v okviru katere vsako soboto predstavljamo bisere regije, in sicer Na ogled eksotičnih alpak in po domači sir kar na Goričko, Po poteh plemičev in tudi Napoleona, Izlet v Polanski log, Izlet v Polanski log, dom prekmurske smreke, Sledite Graščakovi poti in odkrijte zaklade zgodovine ter Velika Polana - kraj, kjer so štorklje doma.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
violetaaa (nepreverjen)

Zanima me,kake izkušnje imate glede hrane na Maruf-u?Sama bom imela prijatelje z Nemčije na obisku,pa premišljujem,kam jih peljati na kosilo.Skeptična sem,ker sem nekje nekoč zasledila,da se vse pogreva in da niso natakarji prijazni.Vsaka izkušnja bo dobrodošla.Hvala

slavica v (nepreverjen)

Violetaa,če ti bo kaj v pomoč,ti opišem našo zgodbo.
Bili enkrat tam na kosilu-pa nikoli več.Res je,kot si napisala,hrana je bila pogreta,ampak bolj me je zmotilo obnašanje delavcev.Imeli smo namreč mizo pri šanku s pogledom v kuhinjo,ker so bila vrata odprta.Opazili smo,da delata ženska in moški.Ampak,ta ženska je letala,kot kura brez glave,nadirala moškega,da smo ven poslušali.Najbolj žalostno pa je,da je on vse mirno prenašal.Z moje družbe je en rekel,da bi je že goflo zaprl,ker se je videlo,da ne stoji,ker je cel čas pomival posodo.Ker je bil stanje že res moteče,smo rekli tudi natakarici,naj malo umiri stanje.Za odziv ne vprašaj.Pozneje smo izvedeli,da sta sestri.Tudi hrana ni bila tisto,kar sem pričakovala.Tak,da bo pametnejša,če jih pelješ k Pajdoju na hamburger.Tam vsaj poslušali ne boste,kaj se v kuhinji dogaja.Jaz imam za Marof tablico OBVOZ.
Pa lep dan

Gost (nepreverjen)

Kaj pa priporočate?

Starejše novice