Slovenijo in tudi Pomurje te dni razvajajo rumena polja oljne ogrščice, ki so prava paša za oči.

A so rumena polja veliko več, so prva izdatnejša paša za čebele, ki so zelo pomembne za planet. Vsaka tretja žlica hrane na svetu je namreč odvisna od opraševanja. 
 
A kot kaže, so nekaterim čebele trn v peti.

Čebelnjak sredi sprehajalne poti

Na uredništvo Sobotainfo se je namreč obrnilo več razburjenih bralcev, saj jih je zmotil čebelnjak, ki stoji ob Soboškem jezeru. 

Čebelnjak res stoji na sprehajalni poti, a sprehajalna pot poteka po zasebni lastnini. Lastnik tega dela ob Soboškem jezeru pa je Pomgrad, ki je lastnik čebelnjaka dal dovoljenje, da na omenjeno lokacijo začasno postavi čebelnjak.

Čebelnjak premične narave

Za pojasnila, ali čebelnjak lahko tam stoji ali ne, smo se obrnili na lastnika zemljišča Pomgrad in na Mestno občino Murska Sobota, a dobili pojasnila samo od slednjih. 

Iz soboške občine oziroma mestnega inšpektorata so nam sporočili, da je čebelnjak objekt premične narave in ni trajen. 

Namenjen je paši čebel, lokacija njegove postavitve pa je definirana kot stojišče. Stojišče je geografsko zaokrožen prostor, namenjen za začasne dovoze čebel na pašo ali na prezimovanje po potrjenem pašnem redu.

Čebelar dobil dovoljenje

Če parcela, na kateri namerava čebelar registrirati čebelnjak, ni v njegovi lasti, mora čebelar pridobiti soglasje lastnika parcele o dovoljenjui postavitve čebelnjaka.

Parcela je v privatni lasti, dovoljenje za postavitev panja si je pa čebelar pridobil od lastnika, prav tako je lokacija prijavljena v skladu s Pravilnikom o označevanju čebelnjakov in stojišč pri pristojnih organih, kar je tudi razvidno iz dokumentacije na samem čebelnjaku.

Je pa na drugi strani tudi res, da pristojni Soboško jezero propagirajo kot turistično točko s številnimi sprehajalnimi potmi, tudi krožno potjo okrog jezera. Kar je zdaj res nekoliko težje …

Komentarji (59)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Lucifer (nepreverjen)

Pa nej ti trbej ite na sprehod mimo čebelnjaka. Še vedno maš možnost na izbiro štrik ali pa pištolo. Ka či te že čebele motijo na jebenon sprehode te se pa resno drujge opcije ne zaslujzes. Te more problem že v tebe bite in nite slučajno nej v čebelicaj.

Znon ale nej (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ja, pa nej. Kak se zeme. Seeno je tej nasip predvijdene bole za odete, kak za čebelnjak. Mogouče se da postavete malo naček?
Je pa tüde problem, ka je nasip zgoraj dostakrat nej pokoušene, je precek neraven... pa se šejtamo spodek. Ale te so pa problem šotore rijbečof. Zdaj majo že tak velke, ka mijmo skoron nemreš. Če se z biciklenon, te ga moraš rijvate na nasip, cesta za vožnjo odpadne, ka je tak prašnata, ka do Rakičana naberejš kilo ale dvej praja, pa süjoga blata na sebej in na biciklen.
Ribeška družina pač oda karte in je ne briga, kak do rijbeče tan lovijle. Tü be trbelo napravete rejd, ka seeno tou tak dale nemre ite! Občena be mogla posredovate, si mamo mesto, ale rejda nega in nega!

In reply to by Lucifer (nepreverjen)

🤮🤮 (nepreverjen)

Te je to edini plac za setanje? Sces resno zdaj prafte ka ne zdrzis ka se nebi tan seto 2 kedna? Te pa trbej se odstraniti ribice nej, pa vse grme, travo, roze pa potegniti fini asfalt za fine riti 🤮🤮

In reply to by Znon ale nej (nepreverjen)

Znon ale nej (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Se tij da biu tü? Če štejš ite OKOULE GEZERA, ka dela dosta lidij, te moraš enostavno ite mijmo, ale čebelnjaka (ges se v tou ne razmen, če so nevarne?), ale tisteh šotorof, štere so prejk cejle sprehajalne potij. Tak je! Malo se pogledne zemljevid, nej pa, ka modrüvleš pa žaleš!

In reply to by 🤮🤮 (nepreverjen)

sprehajalec ok… (nepreverjen)

Ta sprehajalna pot kero tak nezarensko zgaj zagovarjate je nej nikša uradna sprehajalna pot in smo jo sprehajalci sami ustvarili. Zato nemremo zahtevati nekše pravice za to pout. Če bi to bila urejena in vzdrževana sprehajalna pot bi bilo drugače, dokler pa je tak kak je se nema nišče nikaj buniti. Pač ideš na sprehod po cesti kera je glih tak okoli kamenšnice, oziroma se na ton deli ogneš čebeljnjaka in ideš malo po makadamskoj cesti. De vas konec, če te to napravili? Ges dan vedno prednost čebelan pred človeško modrijo.

In reply to by Znon ale nej (nepreverjen)

Znon ale nej (nepreverjen)

Zanimijvo, Anton 77 je napijso neka podobnoga pa ma pluse, mene minuse. Šimfaše, vij štejte, ka je napijsano, ale somo na pomet davlete pluse pa minuse???
Še dobro, ka nega penalof na minuse, ka be čista neupravičeno neka plačüvo.
Pa konec debate z moje stranij, ene itak ne vijdete, ge je problem. Nej v fčejlaj, menej ne moutejo, če so nej nevarne, ka so rejsan tan, ge dosta lidij ode. Si znamo, zakoj so fčejle na svejte in trbej jeh čuvate, hranete. Tü ges ne vijden nite najmenše problem, zatou nej trbej glij larmate na lidij, štere pač opozarjajo na kakšno težavo!
Što ma tü privat zemlišče me rejsan zanijmle, si itak mijslemo, ka je lastnijk Pomgrad? Što ma tü kakšen hasek od nasijpa?
Ka se tijče tisteh šotorof, no, nej so glij več šotore, tou se že bole platnene vile velkeh dimenzij. Se ustvarele pout pohodneke ale Sv. Peter, napoute so. Pač naj šotor postavejo naček, se se da. Nej pa, ka mijslejo, ka lejko delajo, ka štejo. Mogouče be lejko občena ka napravela fkuper s Pomgradon, razširela malo nabrežnine? Ale te se bogin, ka do šotoraše/rijbeče še dale postavlale svoje gradouve, kak de njin pasalo!
Ka se tijče odete po prašne ceste, ja, nišče se nede ftejgno, če de malo šou tan. Ale, mijmo ide traktor, afto, pa naj nekak proba glij tan odete, z decof, z deklinof... ka de cejle prašnate.
Pa rejsan se nemremo zgučate za nekšne rejd, brez, ka ene larmamo na drüjge? Po svoje je Kamenšnica turistečna točka, čeglij se znonkar tou tretejra edijno tan pre Expanoje?

In reply to by Znon ale nej (nepreverjen)

Dejan svinnskoglavi (nepreverjen)

Delam pregled mednozja
Pogoji
Umito mednožje

In reply to by Znon ale nej (nepreverjen)

lendaučan (nepreverjen)

ja umito - nej prašnato in spikano ob kamenšnici

In reply to by Dejan svinnskoglavi (nepreverjen)

oleander (nepreverjen)

tebi je resno ftejgnota inteligenca, malo se reseteraj stari....mas minus...

In reply to by Znon ale nej (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Čebelnjak je nej na sprehajalni pouti nego poulek pa ne smeta.

carni vrag . (nepreverjen)

Razburjeni bralcem jaz jebem mater

In reply to by . (nepreverjen)

emmmm (nepreverjen)

Kaksni razvajeni GNOJI so eni lidje! Enin resan nej jasno kak POMEMBNE so cebele! Glavno ka se anonimno pritozujejo pa sitnarijo! Naj majo vsaj jajca pa pokazejo svojo faco… Od te kak je te EXpano pa senki plaza se tan zberajo najvecji cudaki. Sicer pa kak pravijo… Senki skos pritegne “posebneze”

BalaBala (nepreverjen)

Žalostno.. eni lidje mislijo ka so sami na svejti pa ka se vse okoli lidij vrtij.. kda več čebel nede, de tudi človek propadno.

bagzűjtar (nepreverjen)

++++++++++++++++++++++++

In reply to by BalaBala (nepreverjen)

yt (nepreverjen)

To tisti ka niti nevejo s kec pride mleko, med, jajca niti ne vejo. To so pac zastonjkarji keri mislijo ka majo absolutno pravico do vsega - senki seveda! Pa ce malo poglednes kak v vecini v vidijo lidje ka se tan setajo lejko vidis ka nemajo vseh paperov v glavi porihtanih

In reply to by BalaBala (nepreverjen)

bagzűjtar (nepreverjen)

yt.....++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

In reply to by yt (nepreverjen)

bagzűjtar (nepreverjen)

Budalasti pokvarjeni ljudje .Čebelnjak jih moti .Te pa je tak postavleni ,ka nišče ne more mimo ali ,kaj ? Kaj vse te ljudi moti to človek ne more verjeti . Nimajo drugega ,kot ,da se ukvarjajo z vsako brezvezno stvarjo ? Ne vejo sprehajalci ,da ,ko ne bo njim motečih čebeljakov ,da tudi nas več ne bo .Pokvarjeni narod

carni vrag . (nepreverjen)

Če je privatna lastnina nema kaj golazen da pizdi
Takšna golazen je kanon foter in naj gre v Ukrajino
Tam se lahko sprehaja po mirni volji
Pa še rdečo zvezdo lejko nosi

In reply to by bagzűjtar (nepreverjen)

Bubek (nepreverjen)

Rad bi znau ,što si,če maš celi den čas dreveneti za računalnikon ali na telefoni,te valda sploj ne veš,ge je to postavljeno pa ne bluzi nika brezveze,ges iden vsak den mimo,pa znan,pa ite pametnjakoviči tan mimo,pa te vidli,kak tou vse skriž lejče,samo pazi,ka te ne popikajo

In reply to by carni vrag . (nepreverjen)

. (nepreverjen)

kamešnica je nej turistična točka

ZDAJ JE "SVOBODA" (nepreverjen)

Zdaj da je svoboda na vladi in v državi, si nekaj norcev zamišlja, bedarije.PA KAJ BI RADI ? Vaša sprehajalna pot je na privatnon zemljišči in TAM NIMATE KAJ HODITI, kak bi se obnašali če bi se kdo sprehajal po vašem vrti vas pijtam ? Če se eni v tej vukojebini sloveniji NE BOSTE MALO OMEJILI, da ni vse dovoljeno in ni vse vaše kak daleč si zamišljate, ja kam bomo pa še prišli bolj v rit kot smo.

ččioska (nepreverjen)

pa ka misli, da bo čebeljnjak tam večno, je samo za ta čas ka cveti ogrščica, ne morejo biti strpni, to kar prihaja iz TV ekranov se projicira na ljudi, ki vsak večer visijo pred TV.
demokracija ni dober sistem, bojša je poštena diktatura.

Narava je zakon (nepreverjen)

Boge čebele, kak jih brezsramno napadajo.

anton77 (nepreverjen)

Sploj je nej telko problem v čebelnjaki, šteroga bi mimogrede lejko za pol metra premeknoli na lejvo, ka prijdeš nemoteno mijmo. Problem je v prepotentni avstrijski ribičaj, šteri svoje ogromne šotore razpostavijo, ka se te moreš mijmo vlejčti, poulek razstavijo svoje gromozansko imetje, palice pa opremo za več jurjof €, plinske bombe, čune, spalne vreče, ležalnike..... Pa da prijdeš mijmo, pa kaj povejš se dere na tebej kak zmejšani.... In tak že par lejt... Samo EXPANO je kamešnica???? Nej, eni mamo radi tudi samoto, naravo, mer, pa užijvanje v ton, nej pa štukanje z blesavimi rijbiči, ka njin je zgleda tou kompenzacija za sex, niti inouk san namreč nej vido, ka bi tej "maheri" meli ženske sebof.... Prepotentne impotentneži...

carni vrag . (nepreverjen)

Leiko se spa kikiras v Ukrajino
Tam boš tele mamino imel samoto
60 cm pod zemljo
Več tak nisi vreden da te zakopljejo

In reply to by anton77 (nepreverjen)

modni (nepreverjen)

Nazadnje do mogli še muhe odstraniti ka jim smetajo.

JJJJ1 (nepreverjen)

Soboška smetana "jara gospoda" se sprehaja in jih vse moti.

anton77 (nepreverjen)

Soboški blokaši pa doma ležijo, pa tu pa tan malo na kavo zavinejo.....

In reply to by JJJJ1 (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Za pojasnila, ali čebelnjak lahko tam stoji ali ne, smo se obrnili na lastnika zemljišča Pomgrad in na Mestno občino Murska Sobota, a dobili pojasnila samo od slednjih.

To zemljišče je del parcele 4583/11 k.o. M. Sobota ni v privatni lasti Pomgrada, ampak v lasti Republike Slovenije, se pravi v državni lasti. O tem se lahko vsak, ki je pismen prepriča na spletni strani esodstvo. Pomgrad ima samo koncesijo za kopanje gramoza.

Bzzzz (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Eni ne poznajo razlike med kapitalističnim čebelarjenjem kjer posameznik izkorišča živali za lasten profit pa ima na enem mestu skoncentriranih veliko živali ki v takem številu lahko ubijejo človeka (tudi otroke) in med čebelami v naravi ki se pred človekom in drugimi nevarnostmi same umaknejo. Verjemite da čebela ni tako nora da bi sredi nasipa kjer je večja frekvenca gibanja sama postavila panj.

Plojh (nepreverjen)

Ka pa te pravis na tiste ka majo doma pse pa macke v ujetnistvi, ka o ribaj v akvarijih ne gucin???

In reply to by Bzzzz (nepreverjen)

khmmmmh (nepreverjen)

Daj link do informacij ge v Sloveniji so cebele spoklale lidi in deco?!

In reply to by Bzzzz (nepreverjen)

juliska15 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Postaviti čebelnjak na pot je resno bedarija. Naj bi ga postavili na travnik, na njivo, kamakoli, nej pa direktno na pot. Te pa vse ka opozarjajo na to, ka je to nej glih najboukša ideja, označevati za bedake, ka ne vejo odkec med pride, pa kak so čebele pomembne. Postavite ga drugič na cesto, pa se te čudite kakši bedaki so vozniki, ka se zgražajo.

carni vrag . (nepreverjen)

Tele a si cuo
To je privatna lastnina
In ti ki nemas več zemlje kot u teglu. Za rože se pač jebi kot ves in znaš
Pa saj nisi sam kriv da so ti starši vse peneze. Zapili pa moraš tele mamino sedaj hoditi po tuji zemlji
(◔‿

In reply to by juliska15 (nepreverjen)

black panter

Ka je seronje,nejste mogli mimo,pa vcasi slikati pa tozariti

carni vrag . (nepreverjen)

Treba si napisat Golazen

In reply to by black panter

trollbusta (nepreverjen)

Cebele so trn v peti marsikomi, sto navidez fura romantiko do cebel, meda, vsega vitalnoga in naravnoga. V resnici pa ne vej merno iti mimo cebelnjaka, ka ne bi neksoga sranja bilo.
Pa nejso samo navadni obcani taksi, tudi med cebelarami je hudobije telko, ka bi jo lejko z lopatof zagrabo.

Mjkox (nepreverjen)

To tisten 10% budal ka zivijo v soboti ne pase, ten tak nikdar nika ne pase... majo placa za spancerati se pa se okole sobote med njivami, ali oni glij tan morejo... pa tudi koga cebela mouti ci je tan? Ides mijmo pa to to...

Mpeansu (nepreverjen)

Večijna komentatorof vas je kouč majstrof s kokakolof pa s čipsom doma notre zaprejteh. Žalostno pa je tou ka varno mijmo nemreš peški nej s stranij gramoznice in nej po makadamski cesti. Fčejle morejo biti sigurno ja, samo na primerni lokaciji. Vupan samo ka se kome kaj ne zgodij, radi alergije na pik mijslim.

rree.... (nepreverjen)

še dobro, da si ti prišel, ki nimaš doma kauča in razsvetlil.

In reply to by Mpeansu (nepreverjen)

carni vrag . (nepreverjen)

Boli me kuraz za tiste ki imajo alergijo na čebele
Jaz sem alergičen na bjonde

In reply to by Mpeansu (nepreverjen)

google_yahoo (nepreverjen)

a resan je potrebno iti ravno sedaj, ko cvete in so čebele na paši tam mimo? Če zagledaš čebelnjak se pač obrneš in greš drugam. Saj čebelnjak ne bo tam za vedno.
Se mi pa nekako vedno bolj zdi, da pot tem navedkom "na naše uredništvo so se obrnili nezadovljni občani",... in podobne fraze. Stoji samo uredništvo, z namenom provocirati in posledično nabirati klike in komentarje. Hmmm.... mogoče....

Matjaž Dekenbauer II (nepreverjen)

Te pa njemi zagiftajo cebele pa de joko bedak

brezvezen-komentar (nepreverjen)

Menej pa moti en kandelaber na ulici. Naj že nekdo nekaj ukrepa.

FRAP (nepreverjen)

Pa saj takih ljudi ne moti samo čebelnjak, pač pa že njihova lastna senca.

Slavaaukrajini (nepreverjen)

Ka pa v ukrajini ka cebelnjakov sploj nega zarad vojne in so cebele emigrirale v sodednje drzave.

Ambam (nepreverjen)

Betežen narod, ka ga vse ne moti.
Nore varašanci.

lendaučan (nepreverjen)

pa blesavi goričanci če se že idemo ...

In reply to by Ambam (nepreverjen)

carni vrag . (nepreverjen)

Kot sem rekel
Golazni ki jih moti čebelji domek
Jebem mater

židan (nepreverjen)

hmmm čebelar dejan? po terani in še marsičem je Golob je že sporočil stranki SD, da Židana noče v svoji vladni ekipi...ka pa zdaj?

dejan svinskooglavi (nepreverjen)

Opravljam pregled mednožja strokovno in kvalitetno

lujzek123 (nepreverjen)

Koga motijo čebele, si ne zasluži ka odi po ton svejti!

pićčo (nepreverjen)

Če sem preživel pajaca in I nid đast mani, bom tudi tega razčupanega ptiča :)).
Slovenska scena je že tako dolgo razgaljena - masa prisesancev na državni proračun je večja, kot masa nas, ki ustvarjamo. Skratka - lumpenproletariat in rdeči kmeri iz sence/biciklističnih prog vodijo Slovenijo že od leta 45 ... kdor misli drugače, je v veliki zmoti.
Janša je definitivno za Golobčka car, kar bodo mnogi še (pre)hitro spoznali.

Obiskovalec (nepreverjen)

Čebelice, čebelice ….

čarni vrag (nepreverjen)

Glij gnes san se z biciklinom tam mimo pelo. Čebele letijo više, pa me ne motijo.

FRAP (nepreverjen)

Tistim, ki jih motijo čebele predlagam, da si najdejo kako sršenje gnezdo in si z drezanjem vanj popestrijo sprehod..

čarni vrag (nepreverjen)

Z vami na sobotainfo je nekaj nej vredi. Zakoj brišete dokaz, da je ta parcela nej last Pomgrada. To je dejstvo, lahko preverite v Zemljiški knjigi. Puščate pa primitivne komentarje vseh vrst.

Kevin ayala (nepreverjen)

Vse vas moti

Srmak v glavi (nepreverjen)

Te fčile trbej takoj spakivate zatou ka san ges srm.. . ......

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice