Ste se kdaj spraševali, kdo je mož, ki je v 20. stoletju zaznamoval naše mesto? To je Josip Benko poslanec, župan, veleposestnik, trgovec, ki je pomembno vlogo imel tudi v cerkvi, gasilstvu, lovstvu.

Jožef Benko rojen 3. julija 1889 v Tešanovcih, si je na začetku 20. stoletja v vstopu v politiko krstno ime nadomestil z Josip. Svojo pot je začel v tešanovski osnovni šoli, nadaljeval pa v deški meščanski šoli, razlaga zgodovina Franc Kuzmič.

Oče Štefan je imel gostilno in mesnico in družina se je leta 1913 preselila v Mursko Soboto, kjer so se začeli ukvarjati z gostinstvom, hotelirstvom in manjšo obrtno delavnico za predelavo mesnih izdelkov. 

Velika proizvodnja na Lendavski cesti

Josip je prvo svetovno vojno preživel na Madžarskem in delal v vojaškem skladišču z živili. Leta 1922 pa je začel s proizvodnjo na Lendavski cesti, kjer se je z leti tovarna le povečevala. Čez štirinajst let so uvedli proizvodnjo konzerv, imel pa je tudi izdelovalnico umetnega ledu in topilnico masti.

Kuzmič pripoveduje, da je v letu 1940 v Benkovi tovarni bilo zaposlenih deset uradnikov, šestdeset kvalificiranih mesarjev in dvajset delavcev. Tedensko pa so zaklali 500 svinj, 200 telet in 80 glav govedi. 

Benko bil edini, ki je iz Prekmurja izvažal izdelke in živo živino celo v tujino, in sicer v Nemčijo, Anglijo, Italijo, Češkoslovaško, Avstrijo. Od 212 registriranih izvoznikov v Jugoslaviji je bil leta 1936 na osmem mestu v državi.

Benko je spodbujal prašičerejo in govedorejo in leta 1926 ustanovil Kreditno zadrugo za trgovino in obrt, leta 1944 pa sodeloval pri ustanovitvi trgovske družbe z vini. Nakupovalno bazo naj bi takrat  imel celo v Međimurju in zahodni Hrvaški.

Pomembna politična vloga

Josip se je udejstvoval tudi v politiki. Začel je leta 1926 kot gerent Murske Sobote, isto leto pa bil izvoljen za soboškega župana. Na tem položaju je bil vse do leta 1932, ko je začel dvoletni mandat kot poslanec v narodni skupščini na listi Stojadinovićeve Narodne radikalne stranke.
 

Po besedah Kuzmiča je Benko bil predsednik Zveze industrialcev mesnih izdelkov Jugoslavije.
 

Takoj po prvi svetovni vojni je začel podpirati razvoj gasilstva v Prekmurju in bil v letih 1934-1941 župni starešina sreza Murska Sobota. Bil je med ustanovitelji lovskega društva leta in kasneje postal tudi predsednik Prekmurskega lovskega društva. 

Veliko si je prizadeval, da je dobilo naše mesto leta 1926 elektriko.

Cerkveni podinšpektor

»Nikakor pa ne gre prezreti vloge Benka pri evangeličanski cerkvi,« dodaja Kuzmič. Z odhodom inšpektorja Šandorja Junkunca v Ameriko je namreč bil izvoljen za senioratnega inšpektorja, to nalogo je opravljal vse do okupacije leta 1941, ko so oblast tudi na cerkvenem področju prevzeli Madžari. Do leta 1945 je zasedal položaj podinšpektorja. 

Benko je tudi znan po humanitarni pomoči, pri nakupu molilnice je namreč zastavil lastni denar, sicer pa je vedno bil pripravljen pomagati verskim občanom, duhovniškim družinam. Tudi med okupacijo je mnogim pomagal z živili, tudi partizanom. 
 

Kot piše v knjigi Branko Žunec: Josip Benko – mit in resničnost je bil Benko sredi maja 1945 neutemeljeno razlaščen in obsojen na robijo, čez mesec dni pa usmrčen z ustrelitvijo. 

Kot zaključuje zgodovinar, so Benku v rojstni vasi pred dvanajstimi leti postavili doprsni kip.
 

FOTO: Murska Sobota 'inda'

S spleta

Komentarji (54)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
29291111 (nepreverjen)

Doprsni kip je bil postavljen pred 10 leti. Je pa Benko bil posthumno imenovan za častnega občana Občine Moravske Toplice.

Vipko
Truplo

Doprstni kip se lepo vidi s ceste sredi Tešanovec.

Ta primer... še enkrat lepo kaže na izredno krutost komunističnega režima. Tudi, ker so mnoge, pa verjetno tudi njega, likvidirali samo zaradi zlobe, nevoščljivosti. Taki primeri so bili sigurno zelo, zelo redki, če so sploh bili v Kraljevini SHS!

In taki dandanes še vedno s peterokrakimi rdečimi zvezdami, raznimi praporji, pompoznimi govori, lomastijo vsepovsod, kjer vidijo priliko, da še nadalje zastrupljajo mlade s svojo ideologijo!!!

In reply to by 29291111 (nepreverjen)

Gost ali redek? (nepreverjen)

Daj ne pretiravli.

In reply to by Truplo

Vajz (nepreverjen)

Ne krivi petokrake za barabije, ki so jih delali pokvarjenci. Tudi križ ni kriv za zločine, ki jih je delala (in jih še dela) cerkev, in ti zločini so bili strašni, neprimerljivi. Pa se maha s križem ob vsaki možni priliki.
Benka je na lastno pest, ne v imenu petokrake ustrelil Püklavi Miha, po tem, ko je že prišla depeša o oprostitvi Benka. Miha je tipičen predstavnik pokvarjenih malih ljudi, ki se pijani od "pomembnosti", ki jim jo daje oblast ali politika izživlja in kaže svojo moč. Ravno taki so omadeževali rdečo zvezdo, in glej, takih (in njihovih potomcev) je danes največ na desnici, ki slinasto vpijoč, zaripli in z izbuljenimi očmi kažejo na zločinskost petokrake. Fuj in fej....

In reply to by Truplo

papa (nepreverjen)

točno tak! zaradi križa je umrlo največ ljudi v zgodovini človeštva pa ga še vedno nosijo in kažejo vsi naokoli ;)

In reply to by Vajz (nepreverjen)

Vajz (nepreverjen)

S svojo neoliberalno izkoriščevalsko, komolčarsko ksenofobno in še kakšno sprevrženo ideologijo pa mladino zastruplja nekdo drug. Tisti, ki mahajo s petokrako prav gotovo ne.... Zakaj neki ti je ideja o pravičnosti, enakosti in sobivanju tako zelo tuja?

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

To si preveč posplošil... tudi druga stran ni ravno delala zločine, kjer bi bili prisotni glavni, vrhovni predstavniki. Odločitve so se sprejemale na vrhu, bolj skrito očem, izvajalci pa so bili, kakor si napisal pač določeni posamezniki, taki blazni, moralno sporni, sprevrženi. Na obeh straneh, o tem seveda ni dvoma. Nek izgovor, da je to Puklasti naredil na lastno pest mogoče celo drži, ampak koliko primerov pa je bilo, ko ni bilo depeše...? In je kdo kaznoval Puklastega Miho? Vidiš, tisti, kateri mu je dal neko moč, da je v njegovem imenu izvajal teror sigurno ne. To, da neki vrh partije več ali manj ni vedel za marsikateri zločin mogoče drži, ampak oni so nastavili take, katerim ni bilo nič ne svetega, ne v njih ljudskega.

Kar se tiče tvojega drugega pisanja... ne more biti enakosti, ko se ena stran stalno postavlja v vlogo izdajalca, pa to tudi niso bili tako na splošno, drugi pa so kljub veliko večim zločinom brez potrebe vedno na "pravi" strani.

Toliko o tem bivanju, malo premisli... in mogoče boš dojel, da enostavno nimaš prav!

In reply to by Vajz (nepreverjen)

divjejabolko

Ker je bil kapitalist in uspešen podjetnik so ga komunisti odstranili.
Da je nekdo uspešen, sistem enostavno ni mogel prenesti.

Vajz (nepreverjen)

Niso ga odstranili komunisti. Odstranil ga je KOMUNAJZER Miha. Iz čisto osebnih razlogov.

In reply to by divjejabolko

RWEERER (nepreverjen)

POZDRAVLJENI,
STE ŽE PORAVNALI POLOŽNICE ZA TEKOČI MESEC?
A JE STROŠEK KAJ MANJŠI?
Kako mate voljo zapravljati čas in živce za pisanje na takšnih temah... STE KOT PSI, KI RABITE KOST ZA GLODANJE, KER POTEM POZABITE NA POMEMBNE ZADEVE:)

komunjarska klika (nepreverjen)

Vajz je še eden, ki brani rabote komunjarov po vojni (ubijanje premožnih in uglednih, potencialnih političnih konkurentov...). Za umor Benka ni nobenega opravičila. Kuzmič pa tupi, ka je kao Benko pomagal partizanom. Pa saj v prekmurju partizanskih odredov sploh ni bilo-to je zgodovinsko dejstvo-vse do tik pred osvoboditvijo aprila 1945, ko so nas osvobodili pripadniki rdeče armade-ukrajinski vojaki. Da ne bo pomote, bili so poskusi posameznikov (Štefan Kovač, Juš Kramar...) ampak so jih madžaroňi in kasneje nemci zatrli. Plačali so pa tudi nič krivi židje in drugi prebivalci, ki so jih okupatorji tudi obešali na grajskem dvorišču. Benko pa je za Prekmurje in MS naredil dosti dobrega-žal je zato moral plačati z življenjem in to po vojni, ko so oblast prevzeli komunisti. Zato tisti, ki slavite komunizem, dajte malo preberite tudi literaturo o 2 svet. vojni-tisto od tujih zgodovinarjev, ki komunizem in rdečo komunistično revolucijo v en glas obsojajo. Benkova ulica v MS je le majhen obliž na krivico, ki se je njemu in družini zgodila s strani takratne komunistične (če hočete socialistične) oblasti!

Vajz (nepreverjen)

Ne posplošuj in ne mešaj komunistov in komunajzerjev. Barabije so delali v glavnem slednji. In prav slednji so predstavniki povzpetniške klike, ki je vedno in povsod pri vrhu, trenutno na desnici. Ko bo zapihal drugačen veter bodo ti isti spet jurišniki na drugem polu. Drhal je pač odporna na vse....

In reply to by komunjarska klika (nepreverjen)

čonta (nepreverjen)

Prihaja čas, ko se bodo razblinili miti o NOB! Ostajajo le še KOMUNISTIČNI morilci, ki so izvedli genocid nad slovenskim narodom zaradi revolucije in prevzema oblasti! Vsa leta so bili za svoje zločine bogato nagrajeni z nezasluženimi privilegiranimi penzijami in drugimi bonitetni! Namesto, da bi jim sodili na mednarodnem sodišču za vojne zločine, ker so kršili vse konvencije in storili hude zločine proti človeštvu!

Upam, da jih bo dosegla roka pravice! Tudi posthumno! So sramota za slovenski narod!

Vajz (nepreverjen)

Prihaja čas, ko se bo zopet vstajajoči pošasti fašizma dokončno odsekala glava. To, kar počnete, je v Nemčiji in v vseh demokratičnih deželah že ves čas kaznivo. namreč, poveličevati sodelavce okupatorja in v nič dajati zmagovalce nad fašizmom, celo zanikanje holokavsta ipd.
POVSOD po Evropi so po vojni pospravili z drhaljo, ki je delala prosti lastnemu narodu z roko v roki z okupatorjem. Tu so bile zelo dejavne skandinavske dežele in Francija, Jugoslavija je manj omembe vredna. In nihče si tam ne drzne kogarkoli, ki je ukazal ali sodeloval v "pospravljanju" te drhali imenovati za zločinca....

In reply to by čonta (nepreverjen)

rek (nepreverjen)

resnica boli, zelo.....rajši bi ponovno polnili jame z drugače mislečimi, samo da resnica ne pride na dan. V Prekmurju pa itak ni bilo partizanov, pa posledično tudi domobrancov ne. Vsaj tu nam je bilo prizanešeno. Enih par revežev je bilo mobiliziranih v nemško vojsko, to pa je tudi vse. Večina ljudi niti ni vedela, za kaj se gre, le boljševikov so se bali ko hudič križa, pa so le prišli, komunisti.
Stara finta je, če si proti komunizmu, te označijo za fašista, samo to več ne pali.
Nihče pa niti slučajno ne poveličuje fašizma, nasprotno, obsoja se ga, pa tudi komunizem!

In reply to by Vajz (nepreverjen)

kr en (nepreverjen)

rdeči, beli, črni, zeleni, rumeni, mavrični.... koga to sploh od nas mladih še briga. ja zgodilo se je in to je zgodovina, ki jo moramo vzeti tako kot je, žal se je ne da spremeniti. si predstavljate kakšno stanje bi bilo če bi se dalo? mislim da nas že zdavnaj ne bi bilo. spadam v mlajšo generacijo in se sprašujem kaj bo jutri, pojutrišnjem, ne kaj je bilo pred 70 in več leti. bila je prva in druga svetovna vojna, bila je kratka "vojna" za Slovenijo. namesto da bi se politiki ukvarjali z jutrišnjim dnem da nam bo boljše, se ukvarjajo z zgodovino, ki naj bo zapisana v knjigah.
sedaj pa k članku: spoštovanja vredno da se tak rumen trač portal spomni na take in drugačne Prekmurce, dogodke in še kaj. veliko jih imamo. krivice pa so se in se bodo dogajale tudi v prihodnje. bodimo zadovoljni s tem kar imamo. poglejete včasih tudi čez ograjo k sosedu, ga pozdravite in svet in dan bo lepši. nimajo vsi te sreče da živijo v svobodni državi in pod svobodnim soncem (govorim iz lastnih izkušenj da ne bo pomote sem veliko prepotpval, tudi po "tretjem svetu" in vem o čem govorim).
zdaj pa vsi negativci in stalni nergači komentirat in delit minuse.
aja,,pa lep sončen petek vsem skupaj.

Vipko
Truplo

Zgodovina bi te vseeno morala malce zanimati, kakor tudi poznavanje zemljepisa, nekaj politike, temu se pravi tako preprosto splošna razgledanost. Vsaj malo... ne moreš samo vedeti, kaj je procent prirastka od delnice, pa ta in ta obrestna mera. To je moje mnenje, pa ne zameri.

In praviš, da bodimo zadovoljni s tem, kar imamo. Saj ne moremo drugače, to je dejstvo. Ampak, če primerjamo samo tri države od 1945 leta dalje: Avstrijo, Češko, Slovenijo. Češka in Slovenija bi naj bili nekje okoli leta 1941 približno enako razviti. Pa pride k obojim komunizem oz. socializem, da bomo bolj natančni, ker se nekateri ne morejo sprijazniti s prvo besedo. Čehi so imeli tisti trdi, ruski, mi pač nekaj svojega. Čehi so precej zaostali za nami nekje do padca železne zavese. Kaj pa Avstrijci, glede na to, da so imeli tudi precej popolnoma razštimano državo ob koncu II. svetovne vojne, a niso dobili Rusov.

Je odgovor potreben. Samo v tem smislu, da imamo v Sloveniji ponovno tiste naslednike prejšnje oblasti, kateri so popolnoma pozabili tako na moralo, poštenje, ponovno imamo na oblasti take, kateri poveličujejo to zlagano NOB. Pa ta "nob" ni bila nič drugega, kakor prvenstveno komunistična revolucija, tu in tam pa so tudi ustrelili kakšen naboj proti okupatorju, kateri res ni imel tu kaj iskati. Nič tako resnega, nobene neke večje bitke na tleh Slovenije ni bilo, še manj pa v Prekmurju. Tu je bilo edino veliko število partizanov, kot listaja in trave, ko so mimo šli Rusi in se je vsak pridružil... pa imel motiko, kramp, ali navadno palico. In vsak je dobil penzijo, pa ta in ta privilegij. Razni Puklasti pa od prav tako do konca pokvarjenih še nekaj oblasti, da so lahko streljali, klali... popolnoma nedolžne.

In reply to by kr en (nepreverjen)

hmmm (nepreverjen)

kr en.....nej istina......tudi mi mladi ščejmo zvedeti že ednouk resnico, zakoj so spoklale telko domačih, svojih lidij, jih pokopale na skrivaj, pa še zdaj nišče pisnote o ton kao ne bi smeu......nej to malo čudno? Mijslen, ka de istina prišla na dan, ka že prihaja.....in tude na papir. Te pa lahko zapremo to zavedno!

Gost ali redek? (nepreverjen)

Se pravi tou je delala samo ena stran? Ka pa drüjga?

In reply to by hmmm (nepreverjen)

kr en (nepreverjen)

vas smem vprašati koliko ste stari? in katera politična opcija ste?
jaz jih imam malo nad 30 in nisem v nobeni politični opciji. vi pa mislim da ste in tudi kateri

In reply to by hmmm (nepreverjen)

Vajz (nepreverjen)

Tou je jasno že cejli cajt. Samo v nouvonastajajoučoj zgodovini (WTF?) je tou malo vö obrnjeno. Zdaj so po nouvon okupatorovi sodelavci pravi domoljubi pa gud gajsi.
Fseposedi so po bojni pospravili z kvizlingami, ali rejsan je, ka so vmejs bilij tüdi nedužni, tak je pač bilou, tou se ne da spremeniti. In res je - tou je naroube. Ali, na tou trbej misliti prle, nej te, gda je prekesno.
No, vsekakor spoštovani Josip Benko ne spada v te kontekst. Un je büu dejansko good guy, usmtil ga je izmeček v nouvonastajajoučoj oblasti. Takši se sikdar najdejo, kak san že pravo, na obeh straneh.

In reply to by hmmm (nepreverjen)

Gost ali redek? (nepreverjen)

Star san tüdi malo nad 30 in san nej v nobenoj političnoj opciji ;) S ponoson lejko tou poven ;)

Gost ali redek? (nepreverjen)

Verjetno pa si pijto ovoga nad menov :)

In reply to by Gost ali redek? (nepreverjen)

Častni (nepreverjen)

Benko je bil na SOBOŠKO pokopališče PRIPELANI z kombijon. Iz avtoja so stopili 4 (štirje) lidge sodelavci tajne policije. GRABA (ne grob) je bila že skopana. Postavili so ga pred GRABO, eden od (štirih). In neje bil Puklavi (to zgodbo so odali udbaši ) je strelo v tilnik in Benko je kak zavržena žival spadno v grabo. Zagrebli so ga brez truge in brez ceremenije. (Priče še živejo)
Enako so na "neznanon" kraji strelili (v grabo vrgi) JANEZA TITANA, komunista - šteri pa je nej bül revolucionar. Obesili so LASTNIKA Mure Cvetkoja... pa tak dale...

Na te PREKMURCE san ponosen, malikovalce klavcov in rdeče zvezde pa pomilujen, saj njihovo de nebeško kraljestvo. Eti pač ne!

Gost ali redek? (nepreverjen)

Takšne stvari so grozne in se ne bi smele dogajati, nikdar. Nej te, nej zaj, nikdar.
Eni so tou delali med vojno, eni po njoj. Je pa za bruhati oboje. Problem v našoj državi pa je samo tou, ka vsi samo druge vidijo, sebej pa nej.

In reply to by Častni (nepreverjen)

Vajz (nepreverjen)

Za razliko od tebe, nišče normalen ne malikuje klavcov. Zakoj nišče z vaših vrst predstavnike Cerkeve nikdar ne imenuje za klavce? Pa se je dugo pa obilno pobijalo v imeni krijža. Nemreš tak posploševati. Nemreš zavolo zločinskih posameznikov cejli ustroj poimenovati za zločinski, halo. Rdeča zvejzda je simbol nečega plemenitoga, isto kak je krijž. In mij eni spoštujem (nej malikujemo) tisto dobro, kar je v ideologijah, šterivi predstavlata ta dva simbola, nej tisto, ka so posamezniki v imenu teh simbolov počeli in še počnejo (trenutno bolj intenzivno v senci križa, kak pa zvejzde...)

In reply to by Častni (nepreverjen)

portil

Güči se, da naj bi ga strejlo en tedanji mladi komunist šteri se je pred starimi ščou dokazati ( isto kak v ameriških bandah ) Par lejt nazaj je toga komunista Matilda pozvala k sebi, otroci pa še živijo v Soboti. Sicer pa je on biu samo izvrševalec, Benko bi spadno tak ali tak. Tüdi Puklastog Miheca šofer je fanj bogastva nabro pri kmetaj po Prekmurji, večijnoma za komuniste nekaj pa tüdi za sebe. Sicer pa je za del toga bogastva znano kama je šau. V žilo, nous,...

In reply to by Častni (nepreverjen)

Janez Komunist (nepreverjen)

"Benko je tudi znan po humanitarni pomoči, pri nakupu molilnice je namreč zastavil lastni denar, sicer pa je vedno bil pripravljen pomagati verskim občanom, "
_____________________________
delavce pa izkoriščal kot jih današnji kapitalisti,ko jim plačujejo mizerno nizke plače...
DOL S KAPITALISTI in IZKORIŠČEVALCI

Janez Komunist (nepreverjen)

To danes vlačijo spet na plano,ker bi spet nekdo rad gradil svoj politični kapital na Benku,vemo pa kdo to je.
Ampak dejstva so poznana.Benko je bil kolaboracionist in je bil usmrščen kot narodni izdajalec.
V vseh državah so po drugi svetovni vojni izvajali poboje nad narodnimi izdajalci,ki so kolaborirali s sovražnikom.
Nikjer drugje več o tem ne pišejo in je povsod to passe,samo pri nas še se to dogaja,ker očitno nekateri lahko samo tako funkcionirajo,ko sprejo narod med sabo.
http://www.moskisvet.com/clanek/rubrika/fokus/usmrtitve-kolaboracionist…

Juzlek (nepreverjen)

Narodni izdajalci so bili vsi, ki so mislili drugače, ki so bili komu napoti ali pa so imeli premoženje, ki si ga je zaželel kak partijec.

In reply to by Janez Komunist (nepreverjen)

123 (nepreverjen)

Kaj si ti Janez Komunist prej verjetno Tujec 2 že na trdih drogah.

In reply to by Janez Komunist (nepreverjen)

hmmm (nepreverjen)

Janez Komunist.......dol s komunisti, ja, samo po kredite pa po delo boš odo k njin, ovak so pa izkoriščevalci.....bedno, oni majo tvoje peneze ali tij njihove?
Vajz....ne motaj zdaj pa cerkve kcoj, kda nemaš argumentof......rdeča zvezda, pa tudi večina partizani, so bili zlorabljeni za boljševistične ideje in prevzem oblasti s strani komunistof in se gnes obračajo v grobe!
vse morilce bi trebalo obsoditi; tiste domobrance, ki so prisegli okupatorji in si umazali roke (ka njin ne bi trebalo)....pa tudi tiste partizane, udbaše, vosovce, keri so klali deco, ženske, pa tudi moške, ki niso meli pravega priimka, se kome zamerili, imeli preveč bogastva (kak Benko) ipd. brez sojenja in so brez grobof.....vsen takim bi mogli soditi enako, ne pa zdaj zato, ka so eni pač (s pomočjo zaveznikof) zmagali, vse te morije oprostiti, pozabiti, skriti. Tu je napaka!

Janez Komunist (nepreverjen)

hmmm...s takimi kot sta na tem linku http://www.vecer.com/orban-prihaja-na-kongres-sds-6263589 tudi dol,ker,če pridejo ti na oblast še bo 1000x huje,če vemo koga in kako so pobijali domobranski črnuharji.

hmmm (nepreverjen)

znao san, ka te pečej (jj)!.....ka je te zdaj na Madžarskon slabše, od kda je orban gor.....edijno bouše, pa še tej kao "migrantov" se je znao otresti. Človik se pač pobriga najprlej za svoj narod!

Domobranske črnuhe pa glij tak partizanske, komunistične, udbaške.....morilce, trbej obsoditi in pred zid, nej pa zato, ka so eni zmagali (zavezniki), oprostiti, skriti, zlagati se, pijsati pravlice, samo nej prave zgodovine....
Morilec je morilec, kakšne koli barve je, samo tega eni ne zmorejo priznati! Jas tudi ne bi, če bi dobijvo 70 let penzije in razne bonitete, verjetno ne

BB

Moji starši so mogli prvič v osnovno šolo na raport zavolo mojoga pijtanja: "...če partizani nejso nika slaboga napravili?" !!!

To naj van da malo misliti rdeče kapice... ;)

ajajajajaj (nepreverjen)

Edini pravi komunsti keri so se gda koli, ge koli bojevali so bili španski borci. Tisto so bili pravi komunisti s srcon in dušo, keri so se skupaj z ostalimi levičari in anarhisti bojevali prouti fašizmi in za svoje ideale. Tou ka se je pa pri nas razglašalo in samodeklarejralo za komuniste so bili pa navadni oportunisti (med njimi tudi dosti psihopatov z zločinskimi nagnjenji kak je že pravo Vajz), keri so v imeni revolucije delali grozote, kere so večinoma izhajale iz osebnih zamer. Tu mislin na vodstvo KPJ. 99% prostovolcov keri so šli v partizane so nej bili komunisti, ampak so tou gratali komaj gda so že nekaj časa bilij partizani. In tej so se šli dejansko borit prouti okupatori in za svobodo svojoga naroda, nej pa izvajat nekšo komunistično revolucijo. So pa posamezniki iskoristili dano situacijo in lepou vodo spelali na svoj mlin in te smo na konci meli tou ka smo pač meli.

Vipko
Truplo

Ti si izgleda prespal učenje zgodovine tudi v prejšnjem režimu. Že takrat so nas učili, pa mi lahko verjameš, ker sem imel pri zgodovini več ali manj vedno dobro oceno, torej so nas učili, da se je hkrati z bojem proti okupatorju vzporedno sprovajala še socialistična (komunistična) revolucija.

Edino se ne strinjam, da je to bilo vzporedno. Komunistom je bilo prvenstveni cilj izvedba revolucije in šele nato boj proti okupatorju. Za prvi cilj niso izbirali nobenih ciljev, tudi kolaboracija z Nemci jim ni bila tuja (1942 je Tito poslal odposlanca k Nemcem v Zagreb, da bi sklenili premirje in da bi se lahko Tito potem osredotočil v Srbiji za boj proti četnikom).

Maja 1945 so partizanske enote ali zajele, ali podedovale od zaveznikov približno 13.000 domobrancev (zdaj, če so bili samo moški, ali pa tudi člani njihovih družin in še kdo ne vem), tudi SS ukrajinsko divizijo, katero so takoj "odposlali" naprej k Rusom. A boste ugibali, kje so končali naši ljudje? Če kateremu ni jasno, veliko jih je bilo pobitih na Koroškem, veliko odpeljanih v Kočevski rog in zmetanih v jame.

Kdo je naredil večji zločin? Če so se med vojno pobijali med sabo partizani in domobranci je bila pač po svoje vojna. Po že uradno končani II. svetovni vojni pa ni bilo nobene potrebe več, da se pomori premagani nasprotnik. To je enostavno povedano... vojni zločin.

In mi v Sloveniji še vedno poveličujemo potomce teh zločinskih organizacij, kakor so KPS, OF... Mi bi morali enostavno zadeve prepustiti neodvisnim zgodovinarjem, kateri bi itak ugotovili, da je najbolje, da so oboji kar tiho... ker so krvavi pod kožo. Ne pa, da se eni še vedno znašajo nad drugimi, pa so se več ali manj obrnili proti njim samo zaradi tega, ker jim je bil Bog pač ljubši... od partije.

In reply to by ajajajajaj (nepreverjen)

ajajajajaj (nepreverjen)

"Ti si izgleda prespal učenje zgodovine tudi v prejšnjem režimu. Že takrat so nas učili, pa mi lahko verjameš, ker sem imel pri zgodovini več ali manj vedno dobro oceno, torej so nas učili, da se je hkrati z bojem proti okupatorju vzporedno sprovajala še socialistična (komunistična) revolucija."

Torej je vse resnica ka so nas učili v Jugi pri zgodovini? Kak zaj tij tou misliš? Zdaj naenkrat pa vse vrvleš. Ali pa vrvleš, ozirona ne vrvleš samo tisto ka ti odgovarja? Ti si redno zblojeni človek. Ti boš zdaj na novo piso zgodovino, v bistvi si pa tak pristranski ka mi je vse slabo gda čitan tvoje nebuloze.

In reply to by Truplo

Trnek (nepreverjen)

Glede na to, da kolaboracionistične gnide in njihovi simpatizerji še vedno pisarite po spletu, so zelo, zelo slabo opravili delo. Po ostali Evropi so to naredili veliko bolj dosledno, pa se nihče ne repenči po forumih.
Zgodovino pišejo zmagovalci!

In reply to by ajajajajaj (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Ti nas lepo prosim razsvetli, kje so to v po ostali Evropi pospravil tako dosledno s svojimi političnimi nasprotniki, kakor ravno v Jugoslaviji/Sloveniji. Če že omenjaš besedo "gnida", zgnidaj se in z argumenti napiši, kje je bilo, kaj vse so naredili in še in še... Nikjer ni bilo takega maščevanja, klanja brez sodišč ali sodišč, kjer itak nisi smel niti ničesar povedati. Komunjarjaske gnide... izteka se vam itak čas.

Da zgodivine ravno ne pišejo zmagovalci pa je živ dokaz novejša zgodovina, tako Blašković, kakor Gotovina sta bila zaprta. Slednji res izpuščen, vendar je moral dokazati, da ni izdajal neposrednih ukazov za čiščenje na podlagi vere, naroda... v nasprotnem primeru mu zmaga ne bi pomagala ama baš ničesar.

Imaš protiodgovor? Predvsem, zakaj so pobili trinajsttisoč večinoma nasilno mobiliziranih, večinoma navadnih domobranskih vojakov brez oficirjev (ti so res pobegnili na varno) že uradno po končanju vojne? Ščitiš vojne zločince, ščitih simbole vojnih zločincev, ščitiš njihova dejanja in še se najde.

In reply to by Trnek (nepreverjen)

VILI76 (nepreverjen)

Francija, Belgija, Nizozemska, Norveška... vse domače izdajalce so pospravili pa nihče ne cvijli... v Nemčiji so po vojni Anglejži pa Amerikanci pospravili samo vojakov najmanj milijon z stradanjon pa nihče ne cvijli... samo vij domobrančeki v SLO pa ustaši v HR cvijlite. Truplo, s svojin luknjastin znanjon si še enkrat dokazal, ka sereš.

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Bolje luknjasto znanje, kot nobeno. Vse si napisal na pamet, da bo jasno. In tudi namerno pozabil, da v teh državah ni bilo ravno nekih globljih vzrokov za kolaboracijo, zato so kolaboranti bili tudi kaznovani po vseh vojnih zakonih. Tam se namreč ni izvajala komunistična revolucija, kakor pri nas. Tudi zločini so bili, kaznovanja brez sojenja, toliko znanja že imam, da to vem, ni pa to bili glede na število prebivalcev tako masovno, tako kruto in še marsikaj bi se našlo. O tem enostavno podatkov ni in zadeve si izmišljuješ. Če nimaš znanja, je pač tako!

Da bi zavezniki namerno izstradali milijon vojakov... pa prvič slišim. Pišem namerno... ne pravim, da mogoče ni bilo res, če ni bilo hrane, ker je bila Nemčija dobesedno razrušena. Da bi pa tega bilo milijon in še namerno... to mi moraš dokazati od neodvisnega vira. Edino Rusov ne mešaj zraven, ker so bili sposobni vsega in jih niti med neke normalne zaveznike ne štejem.

Komunjarji, tako ali drugače se vam pri teh lažeh bliža konec. Ne boste enostavno mogli non-stop lagati o vaših herojskih podvigih. Tudi mi ni jasno, čemu ste pred, med, po, dokler ste imeli dostop, uničili približno 90% arhivov, takih, kateri so ravno obelodanjali vaše "herojske" podvige.

In reply to by VILI76 (nepreverjen)

anton1 (nepreverjen)

Iz njegove firme je te prišla ABC pomurka in kekec pašteta?

VILI76 (nepreverjen)

https://en.wikipedia.org/wiki/Rheinwiesenlager
http://library.flawlesslogic.com/bacque_1.htm
če tij tou prvič čuješ, te je tou še en dokaz, ka nemaš pojma o zgodovini in ka sereš govna že cejli čas... brez argumentov. Komunisti tou, komunisti ono... bla, bla, tij si težki zgodovinar ko ovi prevarant Leljak. Verjetno skuper z novinaron B. Cipoton pijeta v nekšen soboškon pajzlini pa preganjata komuniste, keri se vama v pijanskon deliriji prikazujejo. Odjebi i tij, i Janša i namišljeni komunisti pa domobranci... odjebite vsi skuper. Svet gre dalje...

Vipko
Truplo

Malo sem poiskal... neki Kanadčan res piše o tem. Dvomim pa, da so to uradni podatki... morda samo za sedaj. Sicer pa to ni primerljivo z zločini na naših tleh. Vseeno, če je to res in en dan se bo vedelo, krivcev se več ne bo moglo kaznovati fizično, lahko pa jih obsodi zgodovina. Je pa to zame res neko čisto novo dejstvo oz. podatek in bi se zaklel, da ne samo zame, ampak večino tule?

Kakor koli, vse ostalo pa drži in to je, da zagovarjaš vojne zločine storjene na naših tleh. Zločini storjeni na naših tleh so dokazani z uradnimi podatki. In na zgodovini je, da obsodi vse vojne zločince, ne pa, če kdo dvigne glas, si takoj seronja, domobranec ali še kaj hujšega. Sicer pa je zgodovinsko dokazano, da so komunistični režimi vedno iskali neke sovražnike, da so pozornost preusmerjali od domačih, lastnih težav drugam in s tem slepili ljudi.

In še to... če so že Američan, Francozi... ubijali nemške vojne ujetnike, je potem potrebno, da smo mi ubijali svoje? Če sosed kaj ukrade, a moraš tudi ti?

VILI76 (nepreverjen)

Ma dvomiš tij v vse, samo v desničarske ''resnice'' ne dvomiš... V vojni se kolje... po vojni zmagovalci vedno pospravijo svoje nasprotnike. Tak je bilo in tak vedno bo. Za vse ostalo (ka se ti prikazujejo komunisti v pijanskon deliriji, čeprav pravih komunistov že dugo več nega, ker jij je večijna od starosti pomrla pa ka si seronja, keri se v vse pijli pa ma svoje mnenje, čeprav nemaš o nekih stvareh nobene informacije, samo bluziš) pa mi je sploh nej žal, ka san ti povedal in te mogoče celo užalo. Enostavno, mijsliš ka maš pri vsakoj stvari praf... pa nemaš!

Vipko
Truplo

Dokler se ne odprejo arhivi, zadeva ni uradna, je dvom upravičen.

Ni pa nobenega dvoma o zločinih jomunističnih drhali tako pri nas, kakor v Rusiji in še mnogokje. Pa ti pisal in žalil, resnice spremenil ne boš. Svetovna javnost je obsodila komunizem, le vi slepci v Sloveniji tega ne sprejmete.

,,,,,, (nepreverjen)

Ka zaj ti pa tebi podobni mislite ka gda se arhivi odprejo ka te tan najšli dokumente kak so komunisti vodili koncentracijska taborišča Dachau pa podobna, pa ka so komunisti Slovenske in Jugoslovanske žide v ta taborišča vozili, ka so komunisti ovajali slovenske domoljube okupatori in jih pomagali trpati v živinske vagona za ta ista taborišča, ka so komunisti požigali cele vasi, prebivalce pa ali pobili ali poslali v izgnanstvo ali pa jih trpali v že prej omenjene vagone, ka so komunisti v imeni okupatorov Slovenije strejlali talce..... Taou tij misliš ka piše v teh arhivih? Itak ka je svetovna javnost obsodila komunizem,. glih tak kak vsi normalni ljudje v Sloveniji, med njimi tudi partizanski vrh, keri se je že za zločine komunističnih komisarov in od moči zaslepljenih oportunistov opravičo. Nigi san še nej zasledil, ka bi se što opravičo za vse prej omenjeno znašanje nad prebivalci Slovenije in za sodelovanje z okupatoron. Med drugin je cela svetovna javnost obsodila tudi fašizem, nacizem in kolaboracijo. Tak ka te tij tudi spadaš med določene slepce.

In reply to by Truplo

VILI76 (nepreverjen)

Truplo, ti si resno gnoj... kake dokaze bi tij rad?? Ne vrvleš v holokavst? Ne vrvleš v domobransko in ustaško klanje v 2. SV, aplak samo v partizansko po vojni? Ne vrvleš, ka je bil tvoj idol zagrizen komunist, dokler ga niso ven vrgli zaradi njegove radikalnosti?? Smrad desničarski...

Vipko
Truplo

Pričakovano nadaljevanje komentiranja dobesedno zaslepljenega komunajzarja. Meša zraven vse mogoče, samo, dabo izgledalo prepričljivo. Ne slepi se, resnice ne morete utišati. Se pa kar sam vprašaj... kdo in kaj smrdi.

In reply to by VILI76 (nepreverjen)

bum (nepreverjen)

Levaki agresivni....nej se za čuditi, kelko ljudi so spoklale, pa trupla poskrili in zagrebli, junaki.....še gnes je isto, le levaki so agresivni! drugo stran obtožujejo fašizma, sami pa ....groza!
Če bi jj po volitvaj 2004 pospravo svojo konkurenco, bi to tudi opravičevali??? bumbari
Človeka se brez poštenega sojenja ne sme bujte, ka je nej jasno....nej levoga niti desnoga!

VILI76 (nepreverjen)

Truplo, fora je v ten, ka boš tij prle crkno, in neboš dožijvo časa, ko komunajzarof več nede... in te bomo mij mlajši v vohali tvoj desničarski smrad... btw. san premladi, ka bi bil član komunistov bivše države.

Vipko
Truplo

Zadeve se hitro spreminjajo in ne bodo tako prepričan, da se bo marsikaj obrnilo v manj kot desetih letih oz. kakšno leto dlje?

Žal, to moram napisati, si SDS velikokrat naredi medvedjo uslugo glede razlage polpretekle zgodovine tudi sama: to, da je njen član zanikal oz. dvomil v holokavst in da so to prikazali na njihovi televiziji, baje pa še na določenih lokalnih, je pa res za obsodit.

Če bi med II. svetovno vojno izginilo recimo in pišimo nekaj tisoč Judov, bi se lahko pogovarjali o nekih dvomih. Ampak šest milijonov in verjetno nekaj milijonih pričevanj, fotografij, nekaj filmskega materiala več kakor jasno govori, da so bili Judje podvrženi načrtnemu iztrebljanju. Neka meja pri takih izjavah pa res mora obstajati!

Toliko, da ne boš mene dajal v neki seznam tistih, kateri zanikajo holokavst!

In reply to by VILI76 (nepreverjen)

VILI76 (nepreverjen)

Zabadaf, gotof si... še par let življenja pod diktaturo komunistof maš... Janez pa SDS pa nikoli več neta vladala. Zakoj? Zaradi Janeza... ko on cvokne, cvokne tudi stranka. Pa tudi tij...

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice