V soboški bolnišnici so že pred časom prepovedali obiske na določenih oddelkih, zdaj pa prepoved velja za skorajda vse oddelke. Čas, ko bo največ obolenj zaradi gripe pa šele prihaja.

V Splošni bolnišnici Murska Sobota so z namenom zaščite ranljivih bolnikov pred časom že omejili obiske, v drugem nadstropju internega oddelka pa so jih celo prepovedali. No, prepoved zdaj velja še za druge oddelke. Glavni razlog pa je porast števila obolelih za gripo in drugimi okužbami dihal.

"Zaradi povečanega števila respiratornih okužb je prepoved obiskov na vseh oddelkih, razen na Ginekološko - porodniškem oddelku, Otroškem oddelku in Oddelku za bolezni ušes, nosu in grla, kjer so obiski omejeni  na eno zdravo osebo na dan," so danes sporočili iz SBMS.

Situacija podobna kot v prejšnjih letih

K preudarnosti v primeru obolenja medtem pozivajo tudi v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. V kolikor zbolimo, kažemo znake akutne okužbe dihal, smrkamo, imamo povišano telesno temperaturo in tudi, če imamo prebavne težave, je pomembno, da nikakor ne obiskujemo tistih, ki so posebej krhki.

Situacija v Pomurju je glede gripe podobna kot v prejšnjih letih.

"Gripa je seveda prisotna, to je jasno. Lahko bi dejali, da se širi, a vendarle ne moremo govoriti o kakšni epidemiji. Situacija je podobna kot v prejšnjih letih," nam je povedala Teodora Petraš iz NIJZ Murska Sobota.

Bolezenski simptomi se pojavijo približno v treh dneh po okužbi, pozorni pa moramo biti predvsem na znake kot so mrazenje, izčrpanost, visoka temperatura, glavobol, bolečine v mišicah in kosteh, dražeč občutek v žrelu in suh kašelj.

Sezona gripe šele prihaja

V teh dneh velja biti na omenjene znake še nekoliko bolj pozoren, saj se "sezona gripe" šele zares prihaja.

"Največ obolenj je pričakovati od konca januarja pa do konca februarja, v tem času je največ primerov, ko ljudje zbolijo za gripo," pravi Petraševa.

O porastu gripe pa pričajo tudi podatki na spletni strani NIJZ, kjer tedensko spremljajo bolezni povezane z akutnimi okužbami dihal. V tednu od 14. do 20. januarja se je številka povečala.

"Število obiskov bolnikov z akutnimi okužbami dihal in gripi podobno boleznijo v ambulantah primarnega zdravstva se je zvišalo. Porast gripi podobne bolezni je opazen v vseh starostnih skupinah razen pri starejših od 65 let. Akutne okužbe dihal so najbolj porastle pri otrocih do sedmega leta starosti," so zapisali.

Pri NIJZ zato še vedno priporočajo tudi cepljenje, saj ščiti tako pred samo boleznijo kot tudi pred morebitnimi zapleti, ki jo spremljajo.

"Seveda pa ob tem ne smemo pozabiti na zdrav način življenja. Torej veliko gibanja in zdrave prehrane. Tudi na tak način se lahko ognemo ne le gripi, ampak tudi drugim obolenjem," zaključi Petraševa.

S spleta

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
DF (nepreverjen)

Ljudje, cepite se pravocasno proti gripi! Ce imate denar za cigarete in alkohol, ga morate imeti tudi za cepljenje.

DF (nepreverjen)

Minusarji, glavno da za pivo in cigarete imate. To je vase bogastvo. Ubogi.

In reply to by DF (nepreverjen)

Štiblec (nepreverjen)

Kak je Slovenija bogata država bi lahko to cepili brezplačno ali pa na strošek delodajalca. Garantiram, da ne bom računal kalkulacije 10x bi bilo cenejše kak pa če bolniško plačajo, samo to še nobenomi nej kapnolo v glavo

DF (nepreverjen)

V Jugoslaviji, ki jo desnicarji simfate do nezavesti, so podjetja placevala cepljenje svojim zaposlenim!

In reply to by Štiblec (nepreverjen)

ferdopijše (nepreverjen)

ja v jugoslaviji so ti tak plačali ka si gripo doubo od ovaduhov in pranje možganof!

In reply to by DF (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Imaš popolnoma prav. Cepljenje sicer ni stoprocentni garant, da ne zboliš, imaš pa veliko manj možnosti. Vsaj tako zdravniška stroka.

Meni je zadnji dve leti cepljenje finančno omogočil na mojo željo delodajalec! In možnost, sem izkoristil, tudi, ker sem imel do sedaj s cepljenji pozitivne izkušnje.

In reply to by Štiblec (nepreverjen)

ferdopijše (nepreverjen)

ajde ne delaj se važnoga!

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Ja, res sem lahko važen, da sem se cepil. Edini v Prekmurju oz. kar v celem Pomurju, morda še širše!

Nikakor mi mi ni jasno... kaj vse papir prenese, kakor temu pravimo oz. kaj vse nekateri iz čiste zlobe napišete!

In reply to by ferdopijše (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Cepljenje je Blažev žegen. Me pa čudi ka je s temi doktorami v toj našoj bolnici. En oddelek prepoveduje, drugi dovoljuje. Ka ma zdaj vsakši šef svojo teorijo? Če se zapira naj zaprejo vsi ali pa nihče. Ka nemajo strokovnoga direktora? Mogoče pa se s toplotno izolacijo ukvarja.

Vaše ime ... (nepreverjen)

Zato, ka so na enih oddelkih bolniki z bolj resnejšimi obolenji in slabšo odpornostjo kot na drugih. :)

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

DF (nepreverjen)

S svojim komentarjem samo kazes svojo nevednost in zaplankanost.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

asdfghjkl (nepreverjen)

of starejši je včeraj pravo »Gripa ne obstaja, zlato moje. Star sem 82 let, nikoli nisem bil bolan ali pri zdravniku. Sramotno je, kako so upokojenci uničili zdravstvo; 'Boli me to,boli me ono.. ' Gibaj se,P ti M!«

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice