Umrl je Franc Kuzmič, slovenski bibliotekar, muzejski svetovalec, pedagog in pastor Binkoštne Cerkve. Žalostno vest so potrdili v soboškem muzeju.

Od leta 2012 upokojeni Kuzmič je poučeval na ekonomski in administrativni šoli v Murski Soboti, 12 let je delal v Pokrajinski in študijski knjižnici, skoraj dve desetletji pa je bil zaposlen v Pokrajinskem muzeju Murska Sobota, kjer je deloval kot muzejski svetovalec, kustos pedagog in bibliotekar. 

Rojen je bil leta 1952 v Murski Soboti. Osnovno šolo je obiskoval v Kupšincih in Murski Soboti, kjer je hodil tudi v srednjo ekonomsko šolo.

Študiral je na Pedagoški akademiji v Ljubljani, in sicer administrativno smer za srednje strokovne šole; pozneje pa je na isti ustanovi študiral še slovenski jezik in knjižničarstvo.

Zatem se je vpisal na Filozofsko fakulteto, študiral pedagogiko in psihologijo, nato pa še končal Teološko fakulteto v Osijeku. Ves čas se je tudi usmerjal v zgodovino na teh področjih. Diplomiral je na temo Židje v Prekmurju.

Za podiplomski študij je izbral cerkveno zgodovino in leta 2001 magistriral, prav tako v Osijeku.

Poučeval je na ekonomski in administrativni šoli v Murski Soboti, delal v Pokrajinski in študijski knjižnici, zdaj pa je že 17 let zaposlen v Pokrajinskem muzeju Murska Sobota, kot muzejski svetovalec, kustos pedagog in bibliotekar.

(Vir: pomurski-muzej.si)

Bil je sicer tudi avtor več izvirnih, strokovnih in poljudnih razprav, člankov ter ocen knjig, ob tem pa še urednik, sourednik in avtor nekaj samostojnih publikacij. 

S svojimi bogatimi izkušnjami in strokovnim znanjem pa je pri pripravi člankov večkrat bil v veliko pomoč tudi našemu uredništvu.

Komentarji (14)

Lendvai (ni preverjeno)

Hvala za vse, gospod Kuzmič. Ostali nam boste v večnem spominu, kot človek z izjemnim duhom, ki je spoštoval vse vrednote, ne samo prekmurske, slovenske, madžarske in židovske. Ste vzor za vse Prekmurce in Slovence. Smrt je boleča samo živim. Počivajte v miru. Lendavčan

Tinka 11 (ni preverjeno)

Počivajte v miru gospod Kuzmič!
Z užitkom sem vas poslušala in brala!

:( (ni preverjeno)

R.I.P. :'(

Natalčica (ni preverjeno)

Počivajte v miru. Bili ste dober in pošten človek.

pianist (ni preverjeno)

Dokazali ste, kako pomembni smo Prekmurci. V kolesju zgodovine. Tudi če nas ima kdo še za nerazvite in regijsko zaostale, mu lahko postavim le eno od tisočerih vprašanj, v katera ste se poglobili ZA NAŠO prihodnost, in bo takoj zmrznil. Bili ste velik UM v še večjem ČLOVEKU in preprostem humornem karakterju!! Pogrešal bom težo prireditev, ki ste jim dajali smisel. Prehitro ste postali luč spomina, a prav gotovo za vedno!

Gost Gost (ni preverjeno)

Počivaj v miru!

jkjk (ni preverjeno)

počivaj v miru.

počitek (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Preveč je sicer podpiral desne.... drugače je bil ok!

sivacelica

V srednji ekonomski si nas učil stenografijo, le malo starejši od nas... Bilo je zabavno. Mir s teboj.

Vipko
Truplo

Bil je moj profesor na Ekonomski šoli, dolga leta nazaj. Vedno se ga bom spomnil po korektnosti, resnosti, čeprav je bil vmes tudi kakšen smešen dogodek.

Srečevala sva se na cesti, tudi na kakšni otvoritvi foto-razstave... vedno pripravljen na razgovor. Korektnost in olikanost sta bili njegovi veliki vrlini.

Skupaj sva bila tudi člana Pomurskega društva generala Maistra, izstopal je po velikem obsegu znanja zgodovinskih dogodkov, pa tudi drugače po zelo aktivni dejavnosti v društvu. Pogrešali ga bomo.

Počivajte v miru, gospod profesor!

Žalostna (ni preverjeno)

Velik človek! Velik um! Veliko srce! Feri,pogrešali te bomo! Počivaj v miru!

Zavedni (ni preverjeno)

Žalostna novica, Feri- Prekmurje prekmurci bi te še rabili, resnica, pravica prekmurskega naroda še ni izbojevana.
Prerano Vincetič, prerano ti, zavedni stebri prekmurskega naroda.
Sedaj si sami moramo zavihat rokave in prekmurje peljat naprej.

Počivaj v miru v prekmurski zemlji, za kateto si ogromno naredil.

Stalinko (ni preverjeno)

Pošten in veliki človek, ki je rad pomagal sočloveku. Pomagal mi je pri pisanju diplomske naloge in zdaj me je usmerjal pri pisanju monografije na temu Murske republike. Še pred 2 tednoma sem se pogovarjal z njim po telefonu. Res žalostna vest...

STRPNEŽ (ni preverjeno)

Žalostno žalostno sram vas naj bo gospod počitek se zdaj nemorete brez politike , ce bi bili vsi tako dobri kot je bil pokojni bi nam slo zelo dobro ,pa nisem ne levi ne desni samo realno povem ,naj počiva v miru .........

Starejše novice