Pred leti je spletno komunikacijo zajel nov val in zasloveli so najrazličnejši obrazi, danes poznani širnemu svetu. Tako pa so ti videti danes.

Družinske albume navadno polnijo fotografije s počitnic, rojstnodnevnih piknikov in, seveda, tiste napol golih otrok. Nekoč smo jih skrivali med trdimi platnicami na knjižni polici v dnevni sobi, danes pa ovekovečene trenutke še pretirano delimo na družbena omrežja. 

In predstavljajte si, da vaš obraz postane svojevrsten »meme«, koncept oziroma ideja določenega trenutka ali ilustracija občutka, ki ga želimo preko spleta kar se da učinkovito deliti z naslovnikom; največkrat so v obliki slike, zvoka ali videa z dodanim besedilom. Ker gre za običajne, včasih kar klišejske, situacije, poznane večini, hitro postanejo viralni in tudi predmet zabave tujcev.

Kot tisti prelom, ko smo videli odraslega Sama iz Sam doma ali pa moškega, ki je kot deček postal obraz Kinder čokolade ... No, seveda so poiskali tudi obraze slovitih »meme-jev« in tako so videti danes.

1. Otrok uspeha (Success kid)

Meme je nastal leta 2007, ko je Laney Griner na Flickr naložil fotografijo svojega sina Sammyja, medtem ko je ta skušal jesti pesek. 

A vsekakor se strinjamo, da ta meme bolj kot obrok oriše tisti čudoviti notranji občutek majhne zmage. 

2. Nesrečni Brian (Bad luck Brian)

Fantu na fotografiji je pravzaprav ime Kyle Craven, fotografijo pa je januarja 2012 prvič objavil njegov prijatelj, ki ji je pripisal: »Takes driving test ... Gets first DUI.« (Ima izpitno vožnjo ... Dobi kazen za vožnjo pod vplivom.)

3. Preveč navezano dekle (Overly attached girlfriend)

Leta 2012 je Laina Morris (s fotografije) s pomočjo spletne kamere posnela videoposnetek, v katerem izvede parodijsko različico pesmi Boyfriend Justina Bieberja, in ga objavila na Youtube.

A kasneje je sama izdala tudi višino »cene meme slave«: tujci so izbrskali njen osebni Facebook profil, našli in govorili z njenimi prijatelji ... Ugotovili so tudi, kje dela, ter skušali dostopati do njenih študijskih evidenc in dokumentov.

4. »Oumuojbojg« – O moj bog (»Ermahgerd« – O moj bog)

Gre za izgovorjavo fraze O moj bog. Meme se je prvič pojavil marca 2012, a sprva le kot fotografija, opremljena s pripisom: »Nasmeh lastnikov knjig ...«

Maggie Goldenberger, dekle s fotografije, je kasneje povedala, da so jo ovekovečili v četrtem ali petem razredu, ko sta s prijateljico bili zatopljeni v igro modne revije.

Simpatično.

5. Bedak Steve (Scumbag Steve)

Fotografija je bila prvič objavljena januarja 2011, ko je eden izmed komentatorjev prepoznal fanta z imenom Blake Boston. Slednji je kasneje pojasnil, da ga je pravzaprav fotografirala njegova mati in četudi 'viralno velja za bedaka', je sam danes brez kakršnihkoli življenjskih obžalovanj.

Kaj je privedlo do tega nadimka, ne bi mogli trditi.

6. Smešno fotogeničen tip (Ridiculously Photogenic Guy)

To je Zeddie Smith, ki se je leta 2012 udeležil teka Cooper River Bridge Run. Kasneje je povedal, da je pravzaprav prav počaščen, da je del šale, ki je v dobrem duhu, saj zna biti spletni humor velikokrat zloben in neprimeren. Zato je prav polaskan, da je lahko - nehote sicer - razširil svoj obraz na tako pozitiven način.

No, pa saj je resnično fotogeničen.

7. Hipster Barista (Hipster Barista)

Gre za barista Dustina Mattsona, ki je v enem izmed intervjujev pojasnil, da ga je samo dejanje kar razočaralo; gre za nespoštovanje njegovega dela, sveta kave in ljudi, ki so temu predani. A ga je ravno to spodbudilo, da se v službi potrudi še bolj in za svoje stranke tako tudi poskrbi.

Pri tem pa dodaja, da če bi kdorkoli videl - njega in njegove sodelavce - v kavarni, bi kar hitro ugotovil, da prav nič ne ustreza konceptu tega meme-ja.

8. Dekle nesreče (Disaster girl)

Fotografija je nastala januarja 2003 med lokalno požarno vajo v Severni Karolini, ki se je odvijala malo proč od doma Zoe Roth, deklice s fotografije.

Ob tem je dodala, da ne bi bilo slabo, če bi ji meme poplačal šolanje ... Ali pa če bi jo samo ljudje 'dejansko poznali'.

9. Poševnooka Chloe (Side-Eyeing Chloe)

Gre za video, ki prikazuje sestri Lily in Chloe ter njun odziv na novico, da gredo v Disneyland. Medtem ko Lily bruhne v solze sreče, pa je objektiv pri Chloe na hitro ujel ta izraz ...

Pretiranega navdušenja vsekakor ni bilo moč zaznati.

10. Težave prvega sveta First World Problems

Meme, ki banalizira sodobnega človeka in njegove 'težave', upodablja italijanska igralka Silvia Bottini.

11. Trud zadržati prdec poleg lepega dekleta v razredu (Trying To Hold A Fart Next To A Cute Girl In Class)

Mislimo, da že naslov fotografije, objavljene na Redditu marca 2014, pove dovolj. Ko so kasneje Michael McGeeja vprašali, če občuti kakršnakoli obžalovanja glede tovrstne internetne slave, je le odgovoril, da mu je žal, da ni takoj uveljavljal avtorskih pravic, saj bi si lahko prislužil kar nekaj denarja. 

12. Peso (Doge)

Februarja 2010 je japonska vzgojiteljica Atsuko Sato objavila na njenem blogu nekaj fotografij njenega posvojenega psa Kabosu, ki je z vzdignjenimi obrvmi poležaval na kavču.

13. Godrnjava mačka (Grumpy Cat)

Gre za enega bolj znanih meme-jev: mačko, ki je postala slavna zgolj zaradi svojih godrnjavih izrazov.

14. Mežikajoči belec (Blinking White Guy)

Gre za odziv v eni od tedenskih oddaj Neprofesionalni petki spletne strani Giant Bomb, kjer je video producent Drew Scanlon opazoval odgovornega urednika igrati dvodimenzionalno akcijsko avanturo Starbound.

15. Vso srečo, Charlie (Good Luck Charlie)

Gre za prizor iz Disneyjeve mladinske oddaje Good Luck Charlie. Obraz pa naj bi dal vedeti le eno: »Kaj te vem, čuj?!«

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Fjrhbhdjdm (nepreverjen)

Sto je tau pijso je rejsan blesave

Fainšček (nepreverjen)

Meme, kaj je to "meme"? Kako se naglasi "meme"? Kot "mame" (plural za "mamo")?

Miha1010 (nepreverjen)

Dober clanek, samo tak dale!:)

Starejše novice