Pisani baloni bodo zavzeli nebo nad Pomurjem.

S krstom novega slovenskega tekmovalnega balona »Kubiček XR22«, ki so ga ljubkovalno poimenovali ''Štrkec'', se je na otvoritveni slovesnosti v dvorcu Rakičan začelo Slovensko odprto državno prvenstvo in svetovno predprvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni Murska Sobota 2019, na katerega je prispelo 37 ekip iz 16 držav. Dogodek bo pri nas potekal vse do nedelje, 1. septembra, zjutraj. 

Vsak dan tekmovanja sta načrtovana dva poleta - jutranji po 6. uri in večerni po 18. uri. To tekmovanje pa je hkrati tudi napovednik in generalka za svetovno prvenstvo, ki bo potekalo prihodnje leto med 19. in 26. septembrom na isti lokaciji. 

Ta balonarski spektakel in športni dogodek najvišje kategorije FAI organizira Balonarski klub Roto v sodelovanju z Mestno občino Murska Sobota, Letalsko zvezo Slovenije in Aeroklubom Murska Sobota. 

Naslednje svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni bo potekalo od 19. do 26. septembra 2020 v Murski Soboti. 

V boj za naslov državnega prvaka tudi šest slovenskih pilotov

Običajno je, da organizator svetovnega prvenstva, ki je sicer bienalno, leto poprej organizira predprvenstvo. Le-to se je v dvorcu Rakičan začelo danes in se bo zaključilo s podelitvijo medalj v nedeljo, 1. septembra 2019. 

Organizator svetovnega balonarskega prvenstva v Murski Soboti je domači Balonarski klub Roto, skupaj z Mestno občino Murska Sobota, Letalsko zvezo Slovenije in Aeroklubom Murska Sobota. V Rakičan je že prispelo 37 ekip iz 16 držav (Avstralije, Avstrije, Belgije, Brazilije, Češke, Hrvaške, Kanade, Kitajske, Latvije, Litve, Madžarske, Poljske, Ruske federacije, Slovenije, Velike Britanije in ZDA). 

Šest slovenskih pilotov, Branko Ambrožič, Jernej Bojanovič, Dejan Buzeti, Vito Rome, Aleš Švagelj in Radoš Švagelj, se bo potegovalo za naslov državnega prvaka ter hkrati s tujci, med katerimi je tudi aktualni svetovni prvak Britanec Dominic Bareford in kar nekaj tekmovalcev najvišjega ranga, 'preizkusili' teren za prihodnje leto. 

''Verjamemo, da smo se na tekmovanje dobro pripravili in pričakujemo, da bodo letošnje izkušnje dobro izhodišče za pripravo nepozabnega dogodka v naslednjem letu, ko se bo v zraku pomerilo kar 105 mednarodnih balonarskih ekip,'' je povedal predsednik balonarskega kluba Roto, Matjaž Pavlinjek, hkrati tudi generalni direktor organizacije. 

Otvoritve se je med številnimi uglednimi gosti iz politike in gospodarstva udeležil tudi Dejan Židan, predsednik Državnega zbora RS. Poudaril je, da je zelo ponosen na klub Roto: 

''To, da ste uspeli v Pomurje privabiti tako pomembno balonarsko tekmovanje, je veliko priznanje za slovensko balonarstvo in dokaz, da delate dobro.'' 

Pomurska ravnica idealna za letenje z baloni

Pomurska pokrajina je idealna za letenje z baloni zaradi svoje ravnice ter primernih temperatur in vetrov. To pa ni prvo mednarodno prvenstvo v Pomurju. Tu je že leta 1994 potekalo evropsko prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni, ki se ga takratne ekipe tekmovalcev še vedno z naklonjenostjo spominjajo po odlični organizaciji, lepi pokrajini za letenje in prijaznosti domačinov.

Aleksander Jevšek, župan Mestne občine Murska Sobota, je obljubil, da bodo Prekmurci ponovno poskrbeli za gostoljubnost in dodal: 

''V času tekmovanja bo Slovenija v centru pozornosti svetovne javnosti, kar je odlična priložnost za promocijo turizma in gospodarstva v Murski Soboti in širše. Želimo delati zgodbe, ki štrlijo iz povprečja – sem spadajo tudi baloni, ki jih bo videl ves svet.'' 

Visoka pričakovanja

Letenje s toplozračnimi baloni ima v Sloveniji sicer dolgoletno tradicijo. Od Jurija Vege, Samčevega plinskega balona, do Avija Šorna, ki je leta 1978 prvi poletel z balonom na vroč zrak – imamo danes pri nas več kot 150 pilotov in registriranih 50 toplozračnih balonov. Državna prvenstva smo organizirali 17-krat in slavili 8 prvakov.

Tako smo dočakali evropsko žensko prvakinjo v letu 2010, ko je v Litvi slavila Gabriela Slavec, in bronasto medaljo na evropskem prvenstvu, ki jo je osvojil Vito Rome v letu 2015 na evropskem prvenstvu na Madžarskem, kar je najboljši slovenski dosežek do sedaj. 

Rome je predstavnik nove generacije slovenskih balonarjev, ki se bodo predstavili te dni v Murski Soboti. Pričakovanja so glede na pretekle rezultate visoka, zato upamo na številne uvrstitve slovenskih pilotov med prvo dvajseterico. 

Igor Eržen, predsednik Letalske zveze Slovenije se še posebej veseli prvenstva, ''da bomo lahko spoznali nove šampione, širili ugled tega športa in še povečali njegovo priljubljenost pri nas in v svetu.'' 

Prvenstvo je uradno s športno prisego otvoril Claude Weber, direktor tekmovanja in predstavnik mednarodne federacije za zračne športe – FAI, pod katere okrilje spada tudi tekmovalno balonarstvo, tako da lahko dejansko pričakujemo najvišje standarde v tekmovanju.

S spleta

Komentarji (13)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Red Star Belgrade (nepreverjen)

Liga prvakov

balonček (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

in ka mamo od toga sobočanci da gledamo gor kak balon leti?
"sad ga ima-sad ga nema"

gost121212112 (nepreverjen)

Kak tvoj tič, imao si ga, sad ga nemaš.

In reply to by balonček (nepreverjen)

gost121212112 (nepreverjen)

a nej čakaj, nikad ga nisi imao.

In reply to by balonček (nepreverjen)

balonček (nepreverjen)

predugo jih gor gledo pa me v šinjeku vrezalo

In reply to by balonček (nepreverjen)

Bučkoki (nepreverjen)

Smo že tu, zdaj ste proi balonom. Ampak lepi so pa.

balonček (nepreverjen)

meni so pa ženski baloni lepši

In reply to by Bučkoki (nepreverjen)

gospod Ford (nepreverjen)

Lepa so ta jutro polna balonov nad ravnico.

balonček (nepreverjen)

ja lepa so jutra polnih ženskih balonov na poti v službo-sem vratar

In reply to by gospod Ford (nepreverjen)

fps (nepreverjen)

Jevšek bi državo približal ljudem, pa niti na občinski ravni ne dovoli ljudem da bi izrazili svoje mnenje, niti pod člankom. Kako naj bi to delovalo?

Horgoš (nepreverjen)

Baje imajo letos novo disciplino. Ogled ure na katoliški cerkvi.

Baloni (nepreverjen)

Kak si smejsen, za ta spadnote

In reply to by Horgoš (nepreverjen)

Gostka (nepreverjen)

Naj ne letijo nad Kocljevo ker do se stanovalci pritožili zaradi glasnosti

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice