Letos skupina podjetij ROTO praznuje 40-letnico proizvodnje izdelkov iz plastičnih mas. Ob jubileju pa zaradi nenehne rasti odpira tudi nove poslovne prostore v Černelavcih. Naložbe v letu 2014 so presegle milijon evrov in predstavljajo korak naprej pri z

Zgodba skupine podjetij Roto sega v leto 1949, ko je obrtništvo Pavlinjek v najetih delavnicah v Murski Soboti začelo proizvajati kmetijske stroje in opravljalo ključavničarske dejavnosti. V sedemdesetih letih je z modernizacijo in sodobno tehnologijo obrt prerasla v malo tovarno, ko sta lastnika Štefan in Irena Pavlinjek pričela s proizvodnjo plastičnih izdelkov. Danes družinsko tradicijo nadaljuje že 3 generacija Pavlinjekovih, Nuša in Matjaž, visoko tehnološke izdelke ROTO pa najdemo po celem svetu. Letošnji jubilej sovpada tudi s 65. obletnico družinskega podjetništva Pavlinjek in lepo je videti, da se tudi v Sloveniji lahko rojevajo uspešne obrtno podjetniške zgodbe.

Skupina ROTO proizvaja plastične izdelke že v 4 državah

Skupina ROTO je v zasebni lasti in trenutno zaposluje preko 250 ljudi. Sestavlja jo 11 družb s proizvodnjo v štirih evropskih državah. Matična družba v Sloveniji ima močan razvojni oddelek. Drugi proizvodni obrati so na Hrvaškem, v Srbiji in Makedoniji. V razvoju zaposlujejo 20 inženirjev in strokovnjakov, ki tedensko v povprečju razvijejo 2 nova proizvoda.

S preko 4000 izdelki do volumna 50.000 L in letno predelavo preko 4 milijonov kg polimerov se uvrščajo med prvih deset evropskih podjetij v panogi. Letno razvijejo preko 100 novih izdelkov, ki jih prodajajo na petih kontinentih. Zadovoljstvo kupcev zagotavljamo s kakovostnimi izdelki, s kratkimi dobavnimi roki in konkurenčnimi cenami. Sposobni so izdelati tehnološko najzahtevnejše plastične izdelke, kar jim omogoča strateško partnerstvo z multinacionalkami kot so npr. Ferreti, Laser, KTM, Simens, itd.

Poslovni dosežki v letu 2014 uspešni, kljub krizi v Sloveniji

V skupini ROTO so se situaciji na trgu fleksibilno prilagodili z razvojem novih izdelkov in vstopom na nove trge. Prvih 10 mesecev so prihodke povečali za približno 6%.  

V skupini Roto več kot 70% svoje proizvodnje izvozijo v države po vsem svetu. Naprimer v Novo Zelandijo uspešno plasirajo rezervoarje za škropilnice in kajake, Avstralijo rezervoarje za avtodome, na Japonsko zbiralnike deževnice, v ZDA sode za vino, itd. Leto 2014 je bilo tudi uspešno po prodaji kajakov. Po prevzemu blagovne znamke Zero attivo, so prodajo podvojili.

ROTO je pomemben razvojni partner številnim vodilnim evropskim podjetjem v različnih panogah, za katere razvija in proizvaja tehnološko najbolj zahtevne in vrhunsko oblikovalne komponente.

Zaključili so tudi velik naložbeni cikel v vseh svojih proizvodnih podjetjih. Med pomembne pridobitve lahko uvrstijo nova logistična centra na Hrvaškem in Srbiji, strojno opremo za izdelavo cevnih konstrukcij, rezalne stroje za PE cevi, nakup stroja za izdelavo rezervoarjev za navtiko in največji stroj v Evropi za izdelavo plovil. Podjetja na Hrvaškem, v Srbiji in Makedoniji so prav tako opremili z najsodobnejšimi stroji in uvedli informacijski nadzor ter optimizacijo proizvodnje.

Okrepili so se tudi na razvojnem oddelku. Uvedli so lasten laboratorij in tehnologijo predelave osnovnih surovin, kar povečuje njihovo neodvisnost z oskrbo s polimeri. Sodelovanje z instituti in vodilnimi strokovnjaki na področju materialov jim daje priložnost, da bodo lahko v prihodnosti tudi ponudnik materialov drugim podjetjem v panogi.   Kadrovska pridobitev je tudi zaposlitev raziskovalcev in tehnologov v razvoju. Glede na to, da imajo razvojne oddelke na večih lokacijah in razvijajo izdelke skupaj s kupci, so nedavno namestili najnovejšo programsko in strojno opremo za konstruiranje novih izdelkov in orodij.

Pogumno strmijo naprej

V skupini Roto nikoli ne zmanjka energije in elana. Zato so že izdelali strategijo razvoja za obdobje 2015-2020. Pripravljajo razvojne, tržne in investicijske aktivnosti za uresničitev njihove vizije: uvrstiti se med top 3 proizvajalce v panogi v Evropi.

Zato bodo v prihodnosti še naprej strmeli k razvoju, proizvodnji in trženju inovativnih, tehnično dovršenih, vrhunsko oblikovanih ter uporabnikom in okolju prijaznim plastičnim izdelkom. Razvoj izdelkov pod blagovno znamko ROTO bo usmerjen v prespektivne panoge kot so energetika, ekologija in logistika, kjer lahko z nedavno pridobljenimi novimi stroji izdelajo edinstvene izdelke velikih volumnov v enem kosu. 

Tudi uspeh in rast skupine podjetij Roto sta zmeraj bila tesno povezana z lokalnim okoljem, zato 1.200 m2 novih poslovnih prostorov ni le pridobitev za podjetje, ampak tudi za širšo družbeno skupnost. Še toliko bolj, saj prav v Rotu razbijajo stereotipe o nerazvitosti Pomurja. Sodobni poslovni prostori omogočajo tako skladiščenje kot tudi finalno obdelavo in montažo najbolj tehnično zahtevnih izdelkov. Uredili so tudi interno logistiko in transportne poti, ki omogočajo učinkoviteje izvajanje procesov.

Posledica tržno zanimivih izdelkov in agresivnih prodajnih aktivnosti se bo odražala na prevzemanju tržnih deležev. Zaposlovali bodo mlade kadre s tehničnim znanjem, ki bodo lahko strokovno komunicirali s kupci. Načrtujejo tudi  izgradnjo lastnega raziskovalnega inštituta za razvoj in testiranje materialov, izdelkov in njihovega delovanja. Zavedajo se, da je za zagotavljanje kakovosti, varnosti in sledljivosti izdelkov, ki jih distribuirajo po celem svetu, ključno obvladovanje celotnega poslovnega procesa.

Komentarji (12)

- o

Delavci pa sodobni sužnji za to pa niti eden ne vüpa povedati kakše plače majo pri Pavlinjeki

PrekmurjeSlovenija

gnesden je vsak lejko srečen če ima bar minimalno plačo. Glede tega koliko je brezposelnih je lahko vsakemu čast če dobi tam službo. SEVEDA TISTI KI DELAJO NA OBČINI ALI KJE V PISARNI JE NORMALNO DA SE NJIM ZDI DA DELAVCI DELAJO KOT SUŽNJI KAR V BISTVU TUDI JE. SAJ SI DANES DELAVEC V NOBENEM PODJETJU NE UPA NIČ POVEDATI KER LAHKO ZELO HITRO IZGUBI SLUŽNO NI KOT NA OBČINI KJER SE HIHITAJO PO CELI DAN IN BRSKAJO PO INTERNETU

zima.bella

Glede na večen smrad po kloru, bi bilo zanimivo vedeti, za kakšnimi diagnozami umirajo prebivalci v radiju 2-3 km stran od fabrik?!

Kaj pa "volontersko pripravništvo" - to nej so še zgruntali?

fizikalec (ni preverjeno)

lejko bi malo tudi delavce pokazali kak delajo. Mijslen,ka so uni tudi zasluženi za tak lejpo obletnico,čestitan pa tak dale.

slo-10 (ni preverjeno)

prekmurje zavolo takših kak si ti smo tam kjer smo..

Čika-pajo (ni preverjeno)

Me prav iskreno zanima če ima gospod Prekmurje Slovenija minimalno plačo in če jo slučajno ima naj napiše kako je srečen in kako lepo z njo živi. Kar se pa tiče Multinacionalke so Pavlinjekovi svetlobna leta od take firme.

Brezposelna (ni preverjeno)

Kak ste smesni. ce jin ne bi place dal, bi bil slab. Tak kak so to ene firme kere so sle v stecaj napravle. Znan ka je minimalna placa mala, glede na zivljenjske stroske kere imamo, ali je dolocena minimalna placa, s katero itak lejko neka kupimo, placamo poloznice. Pac so dolocena delovna mesta taksna , ka nekje trbej fejst delati, nekje pa manj. Ovace mi je pa lepo prebrati taksen clanek, kjer je nekaj pozitivnega, ka je itak ena redkih firm, katera se obratuje, ker ponavadi samo stejmo kak je kaj slo v bankrot. Tak da pohvalno da skrbijo zato, da prezivijo na tem krutem trgu in nudijo zaposlitev svojim delavcem.

- o

Brezposelna @@ Malo si premalo seznanjena o Pavlinjekovih .Nej je tak lepo kak tij mijsliš in v kakšoj luči se prikažujejo .Od človeka dipl.inž.san v bolnici zvedo ka je doživlal in ka je mogo požrejti .Te tvoje minimalne plače so nič od nič .Zanijmle me kelko po tvojen in kak lejko plača in žive štiri ali pet članska družina z tremi šoloobveznimi otroki v bloki dvo ali tro sobnenm stanovanju z eno zajamčeno plačo ?Ge je stanarina draga kurjava lektrika internet gesti šolske potrebščine obleke za otroke pa še kakšen stari avto
? Država bi mogla mus zvišati zajamčene plače .V kolkih podjetjih pa ne plačujejo prispevkov .Nej pijsati pa hvaliti zajamčene plače to je k večjemu podpora .
lp

In reply to by Brezposelna (ni preverjeno)

Brezposelna (ni preverjeno)

O, ka ti mislis ka jaz zagovarjam minimalno placo? To je že cistak drugA tema. V kateri firmi pa davljejo vecje place kot je doloceno? Redko kje. Tudi indri so slabe delovni razmere. Jaz imam tudi tri otroke, san brezposelna, v hisi z oderuskin krediton, tak ka meni nej trbej pametovati kak je to ziveti z nizkimi dogodki. Kak san napisala , fajn ka v ton prekmurji sploj še kera firma živi. Pa malo vec bi trbelo neksih tovarn, ka od trgovin pa od zraka se ne da ziveti.

mirchy

-dela ge pun k.... vseposedi če pa maš dve levivi roke te pa je problem in če kome ne paše pr kakše firmi delate naj ide na drugo nej ka se neka nonstop pritožujete moreš pač malo razkerate pa iti

otor (ni preverjeno)

da gledan te lešinare na kejpaj ugotavljam ka ta država more zdaj v kratkon propadnoti , pa je nej nikše čudo ka smo tam kot smo !

faflinjek (ni preverjeno)

Ka palčkof pa nej bilou??? Škoda.

Starejše novice