Direktor Univerzitetne klinične bolnišnice Maribor Vojko Flis je spregovoril o trenutnih razmerah v zvezi s covidom, s katerimi se ukvarjajo v bolnišnici.

Stanje v državi se izboljšuje – število okuženih bolnikov s covidom je pod 700 dnevno, zato v bolnišnicah ni več stiske okoli dosegljivih postelj za covid bolnike. 

Kljub temu pa bodo vse tri osrednje bolnišnične ustanove v Sloveniji, Univerzitetni klinični center Maribor, Univerzitetni klinični center Ljubljana in Klinični center Golnik, ostale covid bolnišnice, četudi epidemija usahne pod 100 hospitaliziranih po celotni državi. 

Direktor Univerzitetne klinične bolnišnice Maribor Vojko Flis pa vendarle opozarja, da bodimo previdni pred tem optimizmom, saj v tem trenutku še vedno ne vemo, kaj se bo dogajalo v Evropi, saj se pojavljajo različni mutirani sevi: »Previdnost je na mestu.«

Pljučni oddelek na Pohorju rehabilitacijska ustanova

Univerzitetni klinični center Maribor bo zato pljučni oddelek na Pohorju preoblikoval v enoto za rehabilitacijo postcovid bolnikov. 

»Opažamo, da bolniki, ki so preboleli težjo obliko bolezni, doživljajo postcovid obdobje, ki prinaša različne bolezenske simptome. To obdobje je za te bolnike zelo težavno,« pove direktor kliničnega centra. 

»Takšnih, ki so prestali intenzivno zdravljenje in bi potrebovali rehabilitacijo, je v Sloveniji veliko,« dodaja Flis. 

Če se bo trend upadanja števila obolelih obdržal, bodo z rehabilitacijskim zdravljenjem začeli že naslednji teden.

V dolgoročnem obdobju se bo pljučni oddelek na Pohorju spremenil in se bo preoblikoval v negovalno bolnišnico. V načrtu je sprememba in obnova celotne stavbe.

Specialistične ambulante se bodo počasi odpirale

Zaradi epidemije covida mnoge specialistične ambulante v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor niso delovale ali pa so bile čakalne dobe za te izjemno dolge. 

»Manj kot bo covid bolnikov, bolj normalno bo bolnišnica delovala,« pove Flis. 

Tako se bodo glede na število okuženih covid bolnikov v sami bolnišnici, postopoma odpirale specialistične ambulante. 

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
koruptivni med… (nepreverjen)

24ur /novice/korona/pocivalsek-glavni-akter-pri-nepravilnostih-z-dobavo-zascitne-opreme

Lakrec (nepreverjen)

Prevara vseh prevar je ta fejk covid sick stop this shiitt right now!!!

Starejše novice