Mlado društvo Panonetum v letu 2014 spet organizira delavnice na temo »Rastlina meseca«. Delavnice se pripravljajo v sodelovanju društev Panonetum – pot k samozadostnosti, ZOS – Združenja za očitne stvari in PDKSD – Pomurskega društva za krepitev socialne

Čemaž je, prav tako kot na delavnici lansko leto, tema prve letošnje delavnice. »Rastlina meseca« so poimenovali sklop delavnic, na katerih se vsak mesec osredotočajo na spoznavanje izbrane rastline in se seznanjajo z njenimi lastnostmi, nabiranjem, rabo ter predelavo v kulinarične ali zdravilne specialitete.

Prostovoljci in člani društev so se zbrali in pod vodstvom Jakoba Borovšaka odpravili k Brodu na Muri v Krogu, kjer so nabrali čemaž za današnjo delavnico. Po nabiralni akciji so nabiralci prigriznili v zdrav prigrizek - kruh z maslom in nadevom svežih kopriv in čemaža.

V Hiši sadežev družbe se je nato čistil nabrani čemaž in zelišča, pripravljal se je langaš iz čemaža in zlevanka, udeleženci so tudi pripravili pesto omake in pripravljali čemaž, njegove cvetove in korenine, za vlaganje.

Za naslednje delavnice spremljajte program Hiše sadeži družbe, o društvu Panonetum lahko preberete na njihovi Facebook strani tu in tu, prav tako je delovanje društev ZOS in PDKSD predstavljeno na njihovih spletnih straneh. Na kaj moramo biti pozorni pri nabiranju čemaža lahko preberete v članku Čemaž je zdravilen, a obstaja nevarnost zamenjave.

Starejše novice