Po dveh letih je župnijska cerkev v Cezanjevcih obnovljena, vsa obnovitvena dela je po zaključku obnove blagoslovil škof dr. Peter Štumpf, cerkev je tudi spomeniško zaščitena.

Pred več kot sto leti je bila zgrajena v Cezanjevcih župnijska cerkev, ki je posvečena svetemu Roku. Cerkev je središče duhovnega življenja, snovanja in edinosti med ljudmi.

Samo Bog ve koliko hude stiske je bilo pred mnogimi leti med verniki cezanjevske župnij. Rodna domače zemlja številne družine ni mogla preživeti, za so se mnogi podali s trebuhom za kruhom v širni svet. S kovčkom v roki so mnogi šli mimo domače župnijske cerkve v daljno tujino.

Osrednji verski dogodek za celotno župnijo, je bil v nedeljo, 17. avgusta, ko se je pri sveti maši zbralo veliko število domačih vernikov je bil dokaz, kako verniki imajo radi svojo cerkev, ko se v njej zbirajo pri  svetih mašah ali drugih cerkvenih dogodkih. Najprej je bila okrog cerkve procesija z najsvetejšim katero je vodil murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf, navzoča pa sta še bila domači župnik Jože Kolmanko in upokojeni duhovnik in častni kanonik v ljutomerski župniji Martin Panič. Med procesijo je cerkvene pesmi pel cerkveni mešani pevski zbor domače župnije. Po procesiji so se vsi skupaj odpravili v obnovljeno župnijsko cerkev.

Med sveto mašo je škof podelil starejšim vernikom maziljenje in hkrati blagoslovil obnovljene stene cerkve. V pridigi se je škof zahvalil domačemu dušnemu pastirju Jožetu Kolmanku, da se je skupaj z verniki lotil tako zahtevnega in obsežnega projekta obnove notranjosti cerkve ter druga manjša dela.

V imenu župnijskega pastoralnega in gradbenega odbora je ob koncu svete maše nekaj besed spregovoril Janko Špindler. Cezanjevska cerkev sodi pod okrilje spomeniškega varstva, zato je njena obnova potekala pod strokovnim vodstvom predstavnikov spomeniškega varstva Bineta Kovača in Nataše Kiš. Obnova je potekala v zadnjih dveh letih in sicer iz zbranih sredstev od župljanov. Svoj prispevek k obnovitvenim delom je prispevala tudi občina Ljutomer.

Po sveti maši se je župnijsko Rokovo proščenje nadaljevalo pred cerkvijo in na dvorišču osnovne šole Janka Ribiča Cezanjevci z druženjem in pogostitvijo za vse verniki domače župnije z bogračem in domačimi prleškimi kulinaričnimi dobrotami. Za veselo razpoloženje pa je za takte domače zabavne glasbe poskrbel ansambel Mlada Prlekija.

J. Ž. 

Starejše novice