Dotrajan grajski marof pri Gradu, ki je že leta v klavrnem stanju, vznemirja tamkajšnje prebivalstvo s svojo sramotno podobo. Kakšno rešitev obljubljajo pristojni sedaj?

Žalostna zgodba okoli propadajoče nepremičnine v naselju Grad se vleče že vrsto let. Od idej glede preureditve poslopja v konjeniški center, pa do težav zaradi spomeniške zaščite, ki naj bi odvračala investitorje. Čas je neusmiljen do objekta, ki stoji pod pobočjem hriba z gradom. 

Se bo objekt sesul sam vase?

Zdi se, da nepremičnina več nima možnosti za preživetje, kar pričajo fotografije, ki prikazujejo obstoječe stanje. Številni občani se tako sprašujejo, kako dolgo bodo še gledali prizore, ki kazijo podobo naselja. Poleg tega je nepremičnina lahko ob nekontrolirani zrušitvi še potencialno nevarna za življenje in premoženje ljudi.

Za pojasnila smo se obrnili na vse pristojne: lastnika Panvito, občino Grad in tamkajšnjo medobčinsko inšpekcijo.

Vloga za rušitev se pripravlja ...

V medobčinski inšpekciji so si po našem obvestilu nepremičnino ogledali, a v okviru svojih pristojnosti niso ugotovili kršitev. Za dodatna pojasnila so nas usmerili na lastnika.

V Panviti so nam potrdili, da so seznanjeni s situacijo in v pripravi oddaje vloge za rušitev objekta. Ob tem so poudarili, da se zavedajo situacije in si prizadevajo za čimprejšnjo ureditev. »Za to lokacijo imamo pripravljenih nekaj zanimivih razvojnih projektov, za katere pričakujemo, da bodo realizirani v prihodnjih letih,« so nam še pojasnili.

... objekt pa tudi del novega projekta

Podobno je dejala županja občine Grad Cvetka Ficko, ki ravno tako poudarja, da nepremičnina ni v lasti občine, a da pričakujejo ureditev okolice objekta.

Ob tem županja dodaja še, da je Panvita skupaj z občino problematično nepremičnino z okolico prijavila v Regionalni razvojni program 2021 - 2027 z naslovom Hiše pridelave in predelave s turistično noto Goričko. Gre za projekt, ki ga je v RRP predlagala družba Pan-nutri, katerega ustanovitelj je med drugim tudi Panvita.

Ocenjena vrednost projekta je sicer 2,1 milijona evrov. 

RRP za Pomurje v zadnji fazi, bo v njem grajski marof?

Temeljni strateški in programski dokument, ki opredeljuje glavne smernice in prednostne naloge razvoja regije za obdobje 2021 - 2027 ter je tako tudi podlaga za črpanje sredstev iz različnih mehanizmov, je trenutno v fazi sprejetja programskega dela na razvojnem svetu regije, kateri sledi še potrditev na svetu regije.

To naj bi se zgodilo v naslednjem mesecu, ko bomo tudi videli, kateri projekti so bili dejansko sprejeti v RRP. 

Propadajočega grajskega marofa tako kmalu več ne bo, če gre verjeti lastniku, lokacija pa bo predmet razvojnega projekta. 

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kopilot (nepreverjen)

Zaradi spomeniskih zascit,je ze dosta zgradb propadnoklo.

deklenafantagre (nepreverjen)

In še tudi bo ...

In reply to by Kopilot (nepreverjen)

dvdvdfvdfv (nepreverjen)

ka je tu zaščiteno več? Cigel na kup nametani?

Brez veze. Ge san za ohranjanje starih stavb ampak primerno vzdrževane pa restvarirane kak v avstirji. Tej podrdije pa dokrja apodrejti pa na dinos pa zemlo odati.

In reply to by Kopilot (nepreverjen)

ppwq (nepreverjen)

lahko si zgradijo se en bazen

vilmoš (nepreverjen)

zahvala ide bivšome župane, Kalamare pa Krajinskomi Parki

micikaaa (nepreverjen)

Napravite dom upokojencev......za ELITO......pa te imeli službe.....pa svet de vas spoznal.....ŽUPANJA zbudi se iz spanja.......Gremo v AKCIJO........

Hrib (nepreverjen)

Sramota kaj delate z to spomenisko zaščito. Vsak ki ima 5min.časa lahko blokira vsak projek, najboljše je da se vrnemo v kameno dobo. Blokada vetrnih elektrarn zaradi ptic, blokada hidroelektrarn,...... Odkod pa bomo imeli elektriko nova delovna mesta??? A trgovski centri so se pa lahko zgradili na najbolj rodovitnih njivah??

Gost73 (nepreverjen)

Če ne uredijo jih razlastniniti. Taka korporacija ima pa že denar da se ta nevarna zgradba uredi.

Takopacje (nepreverjen)

Tako prejsnji zupan, kot sedanja zupanja sta nic od nic!
Vsi bi radi imeli korist od lastnika za par podpisov,kar enostavno ni posteno!
Obcina Grad ima mnogo neizkoriscenega potenciala, vendar nimajo niti ene pametne restavracije,da ne omenjam otroskih igrisc ter podobno.
Denar se verjetno vrti, ze zaradi vulkanije, vendar prav tako verjetno odteka neznano kam.

penzionist (nepreverjen)

to do kraja porušiti očistiti parcelo in jo prodati, pa kupec naj dela, kaj se mu zljubi na njegovi parceli, lahko bi naredil tudi javno hišo, ker to v okolici nimamo .... ne vem mogoče pa je kje v bližini.

Starejše novice