Spanje predstavlja človekovo osnovno potrebo, ki omogoča počitek, čas za obnavljanje ter je pomemben del zdravega telesa in uma. Nacionalna fundacija za spanje odraslim priporoča med 7 in 9 ur spanja na dan.

Ste vedeli, da ima več kot četrtina ljudi težave s spanjem? Delež posameznikov, ki imajo težave s spanjem, se v času zdravstvenih, ekonomskih in socialnih kriz še poviša. Poznamo kar 90 različnih motenj spanja, med katerimi je najpogostejša nespečnost. Zanjo so značilne predvsem težave z zdrsom v spanec, slab in nemiren spanec, vključno s prezgodnjim prebujanjem. 

Akutna nespečnost, kot posledica pozitivnih ali negativnih stresnih dogodkov, ni nevarna za zdravje, vseeno pa vpliva na slabšo koncentracijo, kar posledično poveča tudi možnost napak. Posebno problematična je, saj pomembno okvari kakovost življenja in škoduje zdravju. O kronični nespečnosti govorimo takrat, kadar se težave s spanjem pojavljajo vsaj trikrat na teden in trajajo vsaj tri mesece, prav tako se kot posledica težav s spanjem pojavijo motnje v razpoloženju, npr. anksioznost ali depresivnost. Posledice nespečnosti se lahko pri posameznikih kažejo na miselnem, čustvenem, telesnem in vedenjskem področju. 

Nespečnost je lahko posledica telesđnih bolezni, kronične bolečine, stresnih dogodkov, duševnih motenj, določenih zdravil, alkohola ali prepovedanih drog.

Nespečnost in ostale težave s spanjem so v veliki meri obvladljive, veliko lažje pa jih premagamo z ustrezno strokovno pomočjo. V okviru projekta »Celovita psihosocialna podpora podjetjem za aktivno staranje delovne sile (NAPREJ) – Zdravo in aktivno v prihodnost!« so več kot 11.000 zaposlenim iz sedmih sodelujočih pilotskih podjetij in njihovim ožjim družinskim članom na voljo strokovna svetovanja v primeru doživljanja duševnih stisk, težav v medosebnih odnosih, težav s spanjem ipd. 

Dodatno lahko zaposleni preko spletnega portala dostopajo do raznovrstnih vsebin s področja ohranjanja in krepitve duševnega zdravja v obliki člankov, novic, spletnih seminarjev, vprašalnikov ter kvizov, ki prispevajo k višji osveščenosti na tem področju ter spodbujanju samopomoči in iskanja pomoči v stiski. 

Projektne aktivnosti in vsebine lahko spremljate na spletni strani www.naprej.eu.

S spleta

Komentarji (0)

Starejše novice