Foto: Jana Bohar
V sodobnem svetu, kjer se trenutni trendi nenehno spreminjajo, je stalna zbirka Galerije Murska Sobota izjemen zaklad, ki govori o likovnih umetninah kot o dragoceni premični dediščini.

Galerija Murska Sobota se lahko pohvali s številnimi umetniškimi deli, ki so del njene stalne zbirke. Te dragocene umetnine predstavljajo neprecenljiv vpogled v zgodovino, identiteto in izjemne dosežke umetnikov tako na lokalni kot tudi na državni in mednarodni ravni.

V dvomesečnih ciklih bomo na portalu Sobotainfo predstavljali dela iz stalne zbirke Galerije Murska Sobota. Presenetilo vas bo, kakšna dragocena umetniška dela so shranjena v depoju Galerije Murske Sobote.

Ker trenutno v Murski Soboti ni prostorskih možnosti za postavitev stalne zbirke, organizirajo razstave občasnih tematskih izborov iz stalne zbirke, številna dela pa so bila posojena za razstave v Sloveniji in tujini.

Stalna zbirka Galerija Murska Sobota obsega že 831 umetnin.

Zbirko stalno povečujejo

Tudi v prihodnje si bodo prizadevali za odkup umetniških del sodobnih likovnih ustvarjalcev za stalno zbirko Galerije Murska Sobota. Kot pokrajinska galerija dajejo prednost dajejo pomurskim ustvarjalcem, za katere si prizadevajo, da bi v stalni zbirki predstavljeni z vsaj enim delom.

Uspešno pa si prizadevajo pridobiti tudi dela klasikov slovenskega visokega modernizma in to predvsem tistih, ki so v Galeriji Murska Sobota že razstavljali, saj je namen stalne zbirke tudi to, da govori o pretekli razstavni dejavnosti njihove galerije.

Poseben del stalne zbirke pa predstavljajo skulpture, odkupljene na nekdanjih jugoslovanskih bienalih male in evropskih evropskih trienalih male plastike.

Galerija je prostor, kjer nas navdihujejo likovne umetnine

Umetnost je univerzalni jezik, ki združuje ljudi in spodbuja dialog ter razmišljanje. Galerija postane prostor, kjer lahko ljudje pridejo skupaj in se pogovarjajo o umetnosti, izmenjujejo mnenja in se navdihujejo drug od drugega.

Tudi stalna zbirka prispeva k bogatenju našega kulturnega življenja.

Čeprav se umetniške razstave pogosto spreminjajo in galerija prinaša nove dogodke, se stalna zbirka vedno vrača kot konstantna opora. Njena trajnost in pomembnost v galerijskem okolju je neprecenljiva.

Omogoča nam, da se poglobimo v preteklost, razumemo sedanje trenutke in se pripravimo na prihodnost, ki bo zagotovo prinesla nove umetniške dosežke.

Umetniška dela iz stalne zbirke Galerije Murska Sobota bosta enkrat na dva meseca na Sobotainfo predstavljala dr. Robert Inhof in muzejska svetovalka Irma Brodnjak Firbas.

Starejše novice