Tako danes živi Prekmurec, ki je po desetletju dela za Microsoft zaposlitev našel pri velikanu Oracle in si dom ustvaril v ameriškem Redmondu.

Tudi takšne zgodbe o uspehu pišejo mladi Pomurci. Lendavčan Peter Jaušovec je izkušnje nabiral pri kar dveh tehnoloških gigantih in kruh danes služi v Združenih državah Amerike. A kot pravi, se še danes rad vrača v svoj rojstni kraj.

Prijetni spomini na mladostniška leta

Peter je živel in odraščal v Lendavi, nekaj let pa je prebil tudi v Petišovcih. Osnovno šolo in gimnazijo je med letoma 1996 in 2000 obiskoval v Lendavi ter svojo izobraževalno pot nadaljeval še s študijem na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru.

"Svojih mladostniških in sicer srednješolskih let se zelo rad spominjam. Na lendavsko gimnazijo me vežejo lepi spomini, kljub občasnim popravnim izpitom in občasnim slabim ocenam. Tudi to je del izobraževanja. Poletja smo, kot sleherni Lendavčan naše generacije, preživljali v Športno-rekreacijskem centru (ŠRC), na takratnem že prvem skate-parku in občasno tudi v kakšni gostilni," se mladostniških let spominja Jaušovec.

Brez diplome ni šlo

Še v času študija je zasledil prosto delovno mesto v eni od ekip podjetja Microsoft ter se nanjo tudi prijavil. Nekaj dni pozneje so že opravili telefonski pogovor in ker je ravno v tistem obdobju potoval v ZDA na konferenco, je priložnost izkoristil še za razgovor v pisarnah slovitega računalniškega podjetja.

Kmalu zatem je sledila ponudba za službo – le z diplomo, ki je predstavljala pogoj za pridobitev delovne vize, je moral nekoliko pohiteti. Nekaj mesecev po uspešno zaključenem študiju sta tako sledili še delovna viza in selitev čez lužo.

"Na Microsoftu sem delal v ekipi, ki je razvijala orodja za razvoj rešitev za programski opremi Office in SharePoint. V tej ekipi sem delal nekje 4 – 5 let, nato pa sem se prestavil v ekipo, ki je razvijala aplikacije za pametne mobilne telefone z operacijskim sistemom Windows. Po kakšnih 2 – 3 letih sem spet zamenjal službo in delal v ekipi, ki je razvijala programska orodja za računalništvo v oblaku."

Od enega giganta k drugemu

Pri Microsoftu je Jaušovec bil zaposlen celo desetletje, preden je v njem dozorela želja po odhodu in iskanju novih izzivov. 

Te je našel v podjetju Oracle, ki je bilo ustanovljeno le dve leti po Microsoftu in se ukvarja z izdelovanjem sistemov za upravljanje podatkovnih baz, orodij za razvoj podatkovnih baz ter rešitev za upravljanje virov podjetja, za upravljanje odnosov s strankami in za upravljanje oskrbovalne verige. 

"Večina ljudi tukaj menjuje zaposlitve na vsakih nekaj let. To je tukaj normalno," razlaga Lendavčan in dodaja: "Ponudba je bila dobra. Večino časa delam od doma, nekajkrat na mesec pa se odpravim na sestanke v Kalifornijo, kjer je večina moje ekipe. Tudi pri Oraclu kot razvijalec delam na področju računalništva v oblaku in na področju povezovanja računalniških sistemov v celoto."

Zadovoljen z delom se tako tudi v prihodnosti vidi pri Oraclu – če le ne bo kje deležen še boljše ponudbe. 

"Aktivno sicer ne iščem druge zaposlitve, a če bo možnost boljše, bom zagotovo razmislil. Tudi na Microsoft bi se vrnil, a kot sem pojasnil, je vse odvisno od ponudbe, ekipe in področja na katerem bi delal." Toda povsem brez vnovična sprememba ne bi bila: "Pri delu od doma sem se nekoliko razvadil, tako, da bi mi bilo v pisarno sedaj vsak dan težje hoditi," smeje priznava Jaušovec.

V domači kraj se vrača vsaj enkrat letno

Življenje si je Peter tako ustvaril v Redmondu v Washingtonu, mestu, 20 minut vožnje oddaljenem od Seattla, v katerem je prisotnih vrsta velikih tehnoloških podjetij, kot so Microsoft in Nintendo, Amazon, Google, Oracle in Facebook.

"Življenje v Redmondu je precej bolj mirno kot življenje v Seattlu – je več zelenja, več poti za kolesarjenje in tek, več parkov, … Večina ljudi, ki živijo v Redmondu, je zaposlenih ali pri Microsoftu (47.000 zaposlenih na kampusu v Redmondu) ali pa pri katerem od drugih večjih podjetjih (Amazon ima recimo okrog 40.000 zaposlenih)," razlaga Pomurec, ki ugotavlja, da se v mestu z okoli 65.000 prebivalci veliko dogaja:

"V poletnih in tudi zimskih mesecih je tukaj veliko koncertov, pohodov, tekov, skratka ni nam dolgčas. Tudi če kakšen dan dogajanja v Redmondu ni, ga je prav tako obilica v okoliških mestih ali najbližji sosednji državi – od Kanade nas ločijo tri ure vožnje. Na smučanje recimo lahko greš na zahod, kar je kakšna ura vožnje, oziroma sedeš na letalo in si že čez 2 uri v Kaliforniji."

Po nekaj letih bivanja v Redmondu se mu je tam sicer pridružila še žena, s katero sta se spoznala v Sloveniji. In vsakič, ko skupaj potujeta v Evropo, se seveda ustavita še doma:

"To je vsako leto vsaj enkrat in takrat obiščeva sorodnike in tudi prijatelje. Trenutno si dom deliva še s psičko Ricky."

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Prekmurex (nepreverjen)

Čestitan dobro si si postlal

. (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Tudi v lendavi veliko dogaja, še posebej, ko je novi župan.

Landini

Starejše novice