V primeru srčnega zastoja šteje vsaka minuta. Tudi zaradi tega je delo prostovoljnega društva Prva medicinska pomoč Rogašovci za naše okolje izrednega pomena.

Z bistveno krajšim dostopnim časom od službe nujne medicinske pomoči poškodovanim in obolelim oskrbo nudijo veliko hitreje in prebivalcem odmaknjenih ruralnih območij omogočajo preživetje.

Minuta: razlika med življenjem in smrtjo

Reševalci prve medicinske pomoči so izkušeni in usposobljeni zdravstveni reševalci ter drugi zdravstveni delavci, ki so s strani dispečerske službe obveščeni o nastanku nujnega primera.

Poškodovanim oziroma bolnikom nudijo primarno oskrbo vse do prihoda službe nujne medicinske pomoči, katerega dela torej ne nadomeščajo, temveč ga dopolnjujejo.

Ena bistvenih prednosti reševalcev Prve medicinske pomoči je predvsem poznavanje terena, saj so domačini, pomoči potrebne pa tako dosežejo veliko hitreje.

Čas do začetka izvajanja nujnih medicinskih postopkov za ohranitev življenja se z njihovim posredovanjem skrajša za vsaj 5 – 15 minut.

Desetletje prve medicinske pomoči

Društvo je bilo uradno ustanovljeno leta 2008, njihov projekt Prve medicinske pomoči pa je bil že naslednje leto razglašen za najboljši prostovoljski projekt v Sloveniji.

Danes tovrstno pomoč občanom nudijo vse leto, 24 ur na dan.

Dežurajo po 24 ur

Kot nam je pojasnil nekdanji predsednik društva Damjan Slekovec, PMP Rogašovci združuje enajst članov, sama organizacija pa temelji na prostovoljnem delu.

Člani dežurajo v povprečju devetkrat na mesec, pri čemer dežurstvo za posameznega člana vsakič znaša celih 24 ur. Razpored seveda sproti prilagajajo službenim obveznostim in prostemu času posameznika.

Glede na razmeroma skromno prebivalstvo občine Rogašovci, ki šteje približno 3700 občanov, pa je tudi število akcij nekoliko manjše in znaša približno dve intervenciji na mesec.

Odzovejo se sicer v primerih vseh nujnih stanj, kot so srčni zastoji, poškodbe, zastrupitve, prometne nesreče, težave z dihanjem ali bolečine v prsnem košu. Načeloma jih pokličejo iz reševalne službe v Murski Soboti, kjer hkrati aktivirajo svoje reševalce.

Glavna naloga njihovega društva je tako po besedah Slekovca premostiti dostopni čas, ki med Mursko Soboto in občino Rogašovci v povprečju znaša 20 minut, in nuditi čimprejšnjo pa tudi kvalitetno oskrbo oziroma pomoč.

Prekmurje edino v Sloveniji s tovrstnim društvom

Društvo pa je, kot kaže, prava posebnost našega okolja, kar glede na odmaknjenost nekaterih krajev niti ne preseneča.

»V takšni obliki, kot jo mi izvajamo – se pravi, da imamo tudi samo društvo prvih posredovalcev, pa tudi glede na to, da nas aktivirajo vsa nujna stanja – smo edini v Sloveniji,« razlaga nekdanji predsednik društva.

Toda pri svojem delu se srečujejo tudi s težavami. Finančnih sredstev seveda nikoli ni dovolj, a daleč največjo težavo društvu predstavlja pridobivanje prostovoljcev, saj med ljudmi danes ni pretiranega zanimanja za brezplačno delo.

Foto: Facebook (PMP Rogašovci)

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
burgula (ni preverjeno)

bravo dečki,saka vam čast

pomurje2 (ni preverjeno)

Vsaka čast. Tem bi trbelo dati te pejnaze nej pa migranton.

Gost Gost (ni preverjeno)

Spoštovanje!

Tujec 2

Pohvale vredno. ČLOVEK človeku !

A79 (ni preverjeno)

Kapo dol kolegi. Vaši sosedje in krajani so lahko srečni, da vas imajo tako blizu.

on (ni preverjeno)

Vsaka vam čast fantje pohvale vredno. še tako naprej.

Pax (ni preverjeno)

Bravo fantje. Poklon do tal!

bono1

Bravo fantje.

B (ni preverjeno)

Še boljše bi bilo če bi država nemenila prostore in opremo, da ne bi bilo potrebe prostovoljstva. Samo država to glih ukinja ker treba šparati.

Starejše novice