V četrtek je v Dvorcu Rakičan potekala tiskovna konferenca s predstavitvijo projektnih dosežkov partnerja Raziskovalno izobraževalno središče Dvorec Rakičan in predstavitvijo Knjige pripovedk o gradovih.

Tiskovna konferenca je bila izvedena v okviru dogodka Teden odprtih vrat projekta Living Castles in obeležitev 10. obletnice Dneva evropskega sodelovanja. Na tiskovni konferenci so sodelovali direktor Raziskovalno izobraževalnega središča Dvorec Rakičan Robert Celec, direktorica Urada za evropsko teritorialno sodelovanje in finančne mehanizme pri Službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Nina Seljak, in koordinatorka projekta Living Castles v RIS Dvorec Rakičan Natalija Cigut.

Nina Seljak je uvodoma povedala, kako je pomembno da se predstavi dogajanje v sklopu skupnega programa Interreg Slovenija-Hrvaška, v okviru katerega se izvaja tudi projekt Living Castles, Mreža »živih« gradov kot oblika trajnostnega turizma za ohranjanje in promocijo kulturne dediščine.

Med drugim je izpostavila, da je dvorec Rakičan zelo lep primer, da se z malo sredstvi da narediti ogromno. Ob tem je poudarila, da ni dovolj le volja, ampak je potrebno tudi delati, pripraviti kakovostne projekte, se prijavljati na razpise in jih tudi izvesti.

Direktor Robert Celec je izpostavil, da je pridobivanje finančnih sredstev za obnovo in investicije izredno zahtevno, tudi v evropskih programih. Ob tem je povedal, da je bil RIS Dvorec Rakičan do sedaj pri pridobitvi teh sredstev uspešen, saj je v sklopu različnih projektov obnovil veliko prostorov v dvorcu ter jih napolnil z novimi vsebinami.

Izpostavil je, da RIS Dvorec Rakičan ni le dvorec in vezni člen ampak tudi ljudje, ki tam delajo in živijo. V nadaljevanju je predstavil vsebine, ki jih Dvorec Rakičan ponuja, dogodke, ki tam se odvijajo in vse kar so uspeli v sklopu projekta urediti.

Natalija Cigut je predstavila dosežke RIS Dvorca Rakičan v sklopu projekta Living Castles. Predstavila je oblikovan čezmejni produkt Doživite čezmejne grajske skrivnosti in čezmejno ponudbo za tri ciljne skupine: družine, kulturne turiste in skupine. Izpostavila je tudi druge dosežke projektnega partnerja, med drugim video mapping projekcije, urejeno večnamensko »živo« dvorano in očala za hologramske projekcije.

Predstavila je tudi Knjigo pripovedk o gradovih, ki je nastajala skozi celotno trajanje projekta. V knjigi so zbrane legende in zgodbe značilne za posamezen grad in dvorec vključen v mrežo »živih« gradov. Knjiga je lahko odličen didaktični pripomoček ali pa se uporablja kot vodnik po posameznih gradovih in dvorcih. Dvorec Rakičan se v knjigi predstavlja z dvema zgodbama: Krokar kralja Matjaža in Rakičanski škrat.

Dogodek Teden odprtih vrat projekta Living Castles in obeležitev 10. obletnice Dneva evropskega sodelovanja so skupaj izvedli Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko v okviru programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija – Hrvaška 2014-2020, Ministrstvo za regionalni razvoj in sklade Evropske Unije republike Hrvaške in projekt Living Castles.

Dogodek je bil namenjen predstavitvi dosežkov v sklopu projekta, svečani predstavitvi Knjige pripovedk o gradovih ter obeležitvi 10. obletnice Dneva evropskega sodelovanja.

Na dogodku so udeležence pozdravili župan občine Beltinci Marko Virag, direktorica Urada za evropsko teritorialno sodelovanje in finančne mehanizme pri Službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Nina Seljak, direktorica Uprave za evropsko teritorialno sodelovanje iz Ministrstva za regionalni razvoj in sklade Evropske Unije Republike Hrvaške Stella Arneri, Robert Celec in dekan Međimurskega Veleučilišta v Čakovcu Igor Klopotan.

Dogodek je bil obogaten s kulturnim programom. Dogodek je potekal ločeno v Sloveniji in na Hrvaškem v Mestnem muzeju Varaždin. Udeleženci iz Hrvaške so se uradnemu delu dogodka v Dvorcu Rakičan priključili preko spletnega komunikacijskega orodja Zoom.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
magyar bacsi (nepreverjen)

Robertino Celenzio ima cilj postati en največjih pisunov in trobil jajota - (mišljeno na portal).

Starejše novice