Osrednje praznovanje dneva združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, ki je tudi državni praznik, bo letos potekalo v Beltincih.

Na prireditvi v ponedeljek na grajskem dvorišču se bodo spomnili množičnega ljudskega zborovanja v tem kraju 17. avgusta 1919, na katerem so prebivalci plebiscitarno podprli priključitev Prekmurja matici.

Dan združitve prekmurskih Slovencev kot državni praznik, ki ni dela prost dan, praznujemo od leta 2006. Državne proslave so vsako peto leto, vmesne pa pripravljajo prekmurske občine same.

Osrednja regijska slovesnost v počastitev tega dneva letos v Beltincih

Tam bodo v ponedeljek ob 17. uri v sodelovanju z veteranskimi in domoljubnimi organizacijami Pomurja položili venec na spominsko obeležje narodnim buditeljem pri cerkvi svetega Ladislava.

Ob 19. uri pa bo osrednja regijska slovesnost na grajskem dvorišču, kjer bo slavnostni govornik predsednik republike Borut Pahor. Udeležbo je napovedal tudi predsednik vlade Janez Janša.

Župan Občine Beltinci Marko Virag je poudaril, da bo prireditev potekala v skladu z veljavni ukrepi za preprečevanje širjenja covida-19. »V programu želimo pokazati čim več tega, kar nas v Prekmurju nekako postavlja na piedestal, torej našo kulturo, ki je glavni pokazatelj tega, da oziroma zakaj smo Prekmurci veseli, da smo Slovenci,« je povedal za STA.

Po njegovih besedah je praznik priložnost, da Prekmurci pokažejo svojo zavezanost Sloveniji, obenem pa preostalo Slovenijo ponovno opozorijo nase. »Dostikrat pravimo, da smo predaleč od Ljubljane, čeprav smo včasih tudi sami krivi za takšno stanje. 

Takšni dogodki so priložnost, da se jasno, glasno in odločno opozori na to, da smo tukaj doma pridni in delovni ljudje, ki imamo ogromno potenciala,« je dodal.

Pahor bo obiskal tudi Črenšovce

Predsednik Pahor bo pred prihodom v Beltince v ponedeljek obiskal še Črenšovce, kjer bo v skladu s tradicijo položil venec pred spomenikom Jožefa Klekla.

Katoliški duhovnik in politik, ki je zadnjo polovico svojega življenja preživel v Črenšovcih, velja za pomembnega zagovornika priključitve Prekmurja k Jugoslaviji.

Jugoslovanska vojska je oblast v Prekmurju prevzela 12. avgusta leta 1919, potem ko so velesile po koncu prve svetovne vojne na pariški mirovni konferenci soglašale, da ta del ozemlja pripade Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev.

17. avgusta je vojaška oblast upravo nad Prekmurjem prepustila civilni oblasti na zborovanju v Beltincih, na katerem se je zbralo več kot 20.000 ljudi in podprlo priključitev Prekmurja matični domovini.

Komentarji (20)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ofeden (nepreverjen)

Ka mo praznüvale? Združitev s tou zavoženo državo, ge smo drügorazredni državljani?

ffran

Edini izhod je Prekmurje republika, res, da bo siromašna a bo sama svoja !

In reply to by Ofeden (nepreverjen)

zur (nepreverjen)

szia, szia, hungaria.

In reply to by Ofeden (nepreverjen)

Frodo B (nepreverjen)

Upam da bodo nosili maske

p3p (nepreverjen)

Pa ka do cepleni

In reply to by Frodo B (nepreverjen)

PREKMURJE REPUBLIKA (nepreverjen)

NIMAMO ČESA PRAZNOVATI, V POPOLNOMA POKVARJENI DRŽAVI, POLNI LOPOVŠČINE, BREZ DEMOKRACIJE, ŠE ITAK V SOCIALIZMU IN KOMUNIZMU IN TO LETA 2021 SREDI EVROPE, KJER DELO NI VREDNOTA, KJER VLADAJO IN PROTESTIRAJO LENUHI IN NEVLADNIKI SRAMOTA.

prostessst (nepreverjen)

Zakoj pa te tij ne protestiraš? Buniš se prek cele države, nič pa ne napraviš ka bi bilo drugače. Ovi tudi, če so nevladniki, lenuhi očitno nejso, glede na to ka se zavzemajo za svoje pravice. Lenuh si očitno edino ti, ka sereš po forumaj v resničnon življenji pa nič ne napraviš, oziroma kimaš in se strinjaš s vsem ka ti servejrajo komunjare na oblasti.

In reply to by PREKMURJE REPUBLIKA (nepreverjen)

Ofeden (nepreverjen)

In ka pa te ti napraviš, razen toga ka se 🐑? Takšin je najlepše, gda njin nej trbej brodite ka vlada pa “stroka” namesto njih brodijo pa samo fse lepou bougajo.

In reply to by prostessst (nepreverjen)

ZA protesst (nepreverjen)

BRAVO, SAJ PO IZRAŽANJU IN TVOJEM BESEDNEM ZAKLADU SPADAŠ MED TE LENUHE ZAVZEMATI SE ZA PRAVICE NA RAČUN DELA DRUGEGA, DA TE NI SRAM. SAM IMAM ZA SABO 45 LET POŠTENEGA DELA (PA NE V JAVNEM SEKTORJU) KO BOŠ IMEL TOLIKO ŠELE POTEM LAHKO ODPIRAŠ GOBEC IN DELIŠ LENUHE.

In reply to by prostessst (nepreverjen)

Čudo (nepreverjen)

Caps lock šteka?

In reply to by ZA protesst (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Vladniki se nemajo kaj buniti, zakaj bi se. Naj grabijo dokler gre.

In reply to by PREKMURJE REPUBLIKA (nepreverjen)

Linkoln (nepreverjen)

Ka pa ti motas,kakšni socializem,komunizem. Nemas pojma! Vse to je Kapitalizem dečko moj!

In reply to by PREKMURJE REPUBLIKA (nepreverjen)

637 (nepreverjen)

Pahor in Janša prideta. Na to pa Beltinčani res ne morete biti ponosni. Mene že ne bo.

Hi,hi,hi, (nepreverjen)

Mij vsi pa v jok ka tebe nebo,lolek.

In reply to by 637 (nepreverjen)

Hi,hi,hi, (nepreverjen)
Ofeden (nepreverjen)

Citejran:” Katoliški duhovnik in politik, ki je zadnjo polovico svojega življenja preživel v Črenšovcih, velja za pomembnega zagovornika priključitve Prekmurja k Jugoslaviji.“

Spoštovane novinar ge si tou najšo?
Un je zagovarjo ka lidgej gučijo vendsko, ka majo meše v domači rejče in ka Vendska krajina (rejč Prekmurje, niti geografsko nej obstajala do 1918 leta) ostane pod Madžarsko, pod krouno Sv. Štefana in tak bi tüdi moglo biti, ostate!

Mama mia (nepreverjen)

Delat se že enkrat naj spravijo,kak Janša tak Pahor delat nej pa okrog hodit ljudem lagat,kako de in nam je dobro.Zaostali smo kak sam vrag,pa se tega niti ne zavedamo.Ti in oni so samo bili sposobni oropati državo,gospodarstvo,kar smo pač še imeli po razpadu Yugoslavije vse to so komunisti spokradnoli uničili.Pa mij teh 90 telebajskov sploh ne rabimo,so samo breme za slovenski narod.Sem takoj za razkosanje Slovenije in za razpustitev državnega zbora.Vem da k bilo kateri državi bi priključili prekmurje,bi nam bilo bistveno boljše,kot nam je sedaj ko nas vodijo slovenski lopovi,kateri samo tuhtajo kje bi lahko slovenskega človeka obdavčili in ga še bolj osiromašili.

POZABLJENO PREKMURJE (nepreverjen)

ČISTO VSE ZAPISANO PO RESNICI, SAMO KA ČAKAMO KA ŠE ENKRAT GOR NE STANEMO ? Mladim v vednost ker tega ne vejo, prepovedano jim je to povedati: Nekoč smo v Prekmurju in to samo v občini M. Sobota imeli: Muro, Panonijo, Pomursko banko, Potrošnik, Ravenko, Pomurko, Panonko, Moravske toplice, Beltinko, Zavarovalnico, Zvezdo ..... itd Nobenega od naštetih VEČ NI nekaj pa so pokradli komunistični tolovaji. V teh podjetjih je bilo zaposlenih VEČ KOT 15.000 Prekmurcev. IN KAJ IMAMO DANDANES ? KAJ BI TOREJ LAHKO SLAVILI TAKO NA VELIKO ? Da morajo Prekmurci vstajati zjutraj ob 3. uri in se voziti na delo v tujo državo Avstrijo Hvala Pahor to kar boš govoril smo slišali pred 10 leti, pred 20 leti in še nazaj. SRAM VAS NAJ BO POLITIKE KAKO SE UPATE HODIT KAZAT V PREKMURJE
Müra je zašepetala:
Strüga moja zlato vala.
Ali so vam vrelci znani?
Odket ga prineso vali?
Tü kre moje leve strani
rod prebiva, rod pregnani.
Jokat se je hodo v mene.
Z večstoletne grozne teme,
njegove suze so zlató,
ki ga skrivam pod vodó.

. (nepreverjen)

Radi bi se samo najedli.

In reply to by POZABLJENO PREKMURJE (nepreverjen)

Thompson 9999 (nepreverjen)

Fala bogi ka mamo Avstrijo poleg , tudi če moramo zgodaj vstati , komunjare so tak vse spokradnoli pa uničili in zdaj še ti omejeni bureki iz dneva v dan nekaj nakladajo in kokodakajo , ubogi na duhu , prav tako podporniki , bo treba začeti delat , ne pa skakati v prazne bazene , toliko.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice